Cel mai bun ulei pentru prăjit

Cel mai bun ulei pentru prăjit

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Așa cum știm, o alimentație sănătoasă ne poate ajuta să prevenim apariția unor afecțiuni periculoase. Din cadrul unei asemenea alimentații ar trebui să lipsească prăjelile, iar dacă totuși alegem să prăjim alimentele, medicii ne recomandă să folosim uleiuri cât mai puțin dăunătoare. În articolul de mai jos vom găsi informații legate de unele dintre cele mai cunoscute uleiuri utilizate la prăjit, ceea ce ne va ajuta să facem alegerile potrivite pentru sănătatea noastră și a familiei noastre. Nu mai stați pe gânduri, informați-vă cât mai bine și decideți care ar putea fi cel mai bun ulei pentru prăjit!

Medicii ne recomandă să evităm, pe cât posibil, să prăjim alimentele. Printre cele mai cunoscute motive pentru care ar trebui să ținem cont de sfatul lor sunt:
• Prăjirea distruge mare parte dintre nutrimente
• Prin îmbibarea alimentelor cu ulei le adăugăm acestora calorii nedorite
• Atunci când prăjim se degajă tot felul de substanțe cancerigene, care poluează aerul din locuința noastră.

Desigur, în urma numeroaselor cercetări, s-a ajuns la concluzia că nu toate uleiurile pe care le-am alege pentru prăjit sunt la fel de dăunătoare. Odată ce sunt folosite la prăjit, toate vor degaja niște toxine, numai că unele dintre uleiuri produc mai puține decât altele.

În plus, ne avertizează specialiștii, deși suntem tentați să credem că toate uleiurile de origine vegetale sunt sănătoase, nu este deloc așa. De pildă, datorită unui studiu efectuat în America în anul 2010, s-au aflat lucruri surprinzătoare despre uleiurile care sunt și cele care nu sunt deloc bune pentru prăjit. Astfel, prin comparația între uleiul de cocos, cel de măsline extravirgin, cel de rapiță și cel de floarea-soarelui, s-a dat următorul „verdict": chiar dacă se credea că este foarte sănătos pentru prăjire, uleiul de cocos trebuie evitat din acest punct de vedere.
Să cunoaștem și alte detalii legate de acesta, precum și despre celelalte uleiuri, astfel încât să ne putem face o imagine mai clară asupra celor care ar fi mai puțin nocive odată ce le folosim pentru prăjit.

Uleiul de cocos

Este solid la temperatura camerei și conține grăsimi saturate, dar acestea sunt diferite de cele provenite de la produsele de origine animală. Cele din uleiul de cocos conțin o grupare de acizi grași care sunt prelucrate cu dificultate de către organism, ceea ce facilitează depozitarea acestora pe artere, sub formă de grăsime. Iată de ce mai ales cei care au colesterolul ridicat ar trebui să evite total acest ulei pentru prăjit.
Nu în ultimul rând, s-a descoperit că, din cauza faptului că acest ulei începe să se prăjească și să producă fum la o temperatură mică (cam 175 de grade Celsius), se va degaja rapid acroleina, o substanță extrem de toxică. Expunerea la ea poate crește considerabil riscul de a dezvolta cancer sau afecțiunilor cardiace.

 Uleiul de cocos pentru prajit

Ulei de maslineUleiul de măsline

Întrucât începe să se prăjească și să degaje fum de la o temperatură mai ridicată decât uleiul de cocos (cam de la 195 de grade Celsius), acest tip de ulei este considerat mai sănătos decât cel anterior.
Cu toate acestea, nutriționiștii nu îl recomandă prea mult pentru prăjit, mai ales dacă nu suntem sigure că este extravirgin. Pe de o parte, cel rafinat își va pierde mult mai repede nutrienții necesari, iar pe de altă parte, grăsimile polisaturate pot produce mai multe substanțe toxice odată cu procesul de prăjire.
Dacă totuși insistăm să utilizăm ulei de măsline pentru prăjire, este preferabil să optăm pentru cel extravirgin. În orice caz, trebuie să conștientizăm faptul că acest ulei nu este cu mult mai bun decât alte uleiuri pentru prăjit bogate în grăsimi polisaturate, mai ales dacă avem probleme cu nivelul ridicat al colesterolului.

Citește și: Uleiul  de masline in alimentatia copilului

Uleiul de floarea-soarelui

Aflându-se printre uleiurile pentru prăjit preferate de către români, nu este atât de periculos pentru sănătate precum credeam. Acest fapt a fost demonstrat prin intermediul mai multor studii.
Printre cele mai recente se numără un studiu din anul 2012, când, prin compararea unor grupuri de persoane din Spania și SUA, s-a ajuns la concluzia că aceia care au consumat frecvent alimente prăjite în ulei de floarea-soarelui nu au fost mai expuse riscului de a dezvolta maladii cardiovasculare decât cele care au folosit pentru prăjire alte uleiuri vegetale (în special cel de măsline). Practic, spun cei ce au condus studiul, riscul pentru boli cardiovasculare le-au avut, în aceeași măsură, toți cei care au ales să prefere alimente gătite prin prăjire.
De asemenea, fiind bogat în acid oleic, uleiul de floarea-soarelui începe să degaje fum la prăjire la o temperatură ridicată (în jur de 200 de grade Celsius), ceea ce îl face să-și păstreze mare parte din conținutul de Omega 6 și de alți nutrienți chiar și prin prăjire.
Cu toate acestea, în special persoanele care suferă de diabet (uleiul de floarea-soarelui poate ridica nivelul de zahăr din sânge), cu tendința de a dezvolta alergii sau care au colesterolul mare ar trebui să utilizeze cu multă prudență acest tip de ulei.
Nu în ultimul rând, trebuie menționat că acest tip de ulei nu trebuie refolosit pentru prăjire. Odată ce a fost utilizat deja și este pus ulterior la prăjit, va degaja foarte rapid niște substanțe toxice numite aldehide, ce sunt cancerigene.

 Uleiul de floarea-soarelui

Uleiul de rapiță

Cunoscut inclusiv sub numele de ulei de canola, acesta este obținut dintr-o plantă ce face parte din familia verzei și a broccoli.
Deși nu este prea bogat în nutrienți, este considerat adesea cel mai bun ulei pentru gătit, inclusiv pentru prăjire. Printre motivele pentru care acest ulei este apreciat se numără:
Are un procent scăzut de grăsimi saturate (cam 7%), ceea ce îl face bun și pentru cei ce au coslesterolul ridicat sau suferă de boli cardiovasculare
Are punctul de ardere (momentul când începe să degaje fum prin prăjire) ridicat, ceea ce contribuie la păstrarea nutrienților (cel mai important este acidul alfa-linoleic) și la o degajare mai redusă a substanțelor toxice.
Totodată, uleiul de rapiță este sărac în acid erucic (considerat ca răspunzător pentru degradarea țesuturilor inimii) și are un termen de valabilitate mare.

Voi care credeți că este cel mai bun ulei pentru prăjit?

Citește și: Despre grasimi bune si grasimi rele in alimentatia copilului

Surse:
www.blog.kilostop.ro;www.everydayhealth.com;www.food.ndtv.com;www.healthland.time.com;www.livestrong.com;
www.sciencedaily.com;www.whfoods.com

Surse poze:
www.pexels.com;www.pixabay.com

 


 

Articolul urmator
Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante
Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai
    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai

    În zilele călduroase ale verii, nimic nu este mai plăcut decât să te răcorești și să te răsfeți cu ajutorul unui desert ușor și gustos. Un tort cu fructe este o...

    De ce 2024 va fi cel mai bun an din viața ta, în funcție de zodie
    De ce 2024 va fi cel mai bun an din viața ta, în funcție de zodie

    Anul 2024 vine cu succes pentru toți nativii zodiacului. Cele 12 zodii sunt favorizate de astre să își schimbe viața, să renunțe la obiceiurile care nu le aduc beneficii și să...

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Cel mai bun prieten al omului: câinele și-a dat seama că e însărcinată înaintea ei!
    Cel mai bun prieten al omului: câinele și-a dat seama că e însărcinată înaintea ei!

    Câinii sunt cunoscuți pentru loialitatea lor, iubirea necondiționată pe care ne-o arată în fiecare zi, dar și pentru inteligența lor care încă ne uimește. Așa se...

    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei
    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei

    O femeie din Marea Britanie a primit un mesaj de la sora mai mare a prietenului său cel mai bun din copilărie, care i-a făcut o mărturisire la care nu se aștepta vreodată. Parcurge...

    „Poate” - cel mai bun cuvânt din vocabularul unui părinte
    „Poate” - cel mai bun cuvânt din vocabularul unui părinte

    Când copiii mei erau mai mici, întotdeauna le răspundeam „da” sau „nu” atunci când mă întrebau sau îmi cereau ceva. Îmi amintesc...

    Soțul meu și-a luat cel mai bun prieten în vacanță cu noi și mi-a spus că vrea să doarmă cu el, nu cu mine
    Soțul meu și-a luat cel mai bun prieten în vacanță cu noi și mi-a spus că vrea să doarmă cu el, nu cu mine

    O vacanță în doi este oricând așteptată cu entuziasm, dar ce se întâmplă când afli că de fapt vi se alătură și o a treia persoană? Prin așa ceva a...

    Cum să fii cel mai bun părinte și prieten al adolescentului tău din Generația Z?
    Cum să fii cel mai bun părinte și prieten al adolescentului tău din Generația Z?

    Tinerii din generația Z, născuți între 1995 și 2010, sunt deja la vârsta la care este momentul să înceapă o carieră și să își întemeieze o familie....

    © 2024 Qbebe