Cum restabilești echilibrul hormonal după naștere

Cum restabilești echilibrul hormonal după naștere

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Deși putem fi tentate să credem că după sarcină echlibrul nostru hormonal se va normaliza, în realitate lucrurile nu stau așa. Parcurge articolul de mai jos pentru a vedea cum se pot manifesta dezechilibrele hormonale din perioada postpartum. Din fericire, există mai multe soluții pentru reechilibrarea noastră hormonală, soluții care pot fi puse în aplicare și acasă și care ne pot ajuta cu adevărat să ne simțim din nou în largul nostru.

Ce fel de schimbări hormonale apar după naștere

După ce ai născut, trebuie să știi că în corpul tău continuă transformările hormonale.
Dezechilibrele hormonale care vor apărea pot fi explicate în mai multe feluri:
În timpul sarcinii, placenta va stimula producerea unor cantități mai mari de progesteron. În schimb, după naștere, dispariția placentei va determina o scădere bruscă a nivelului acestui hormon. Cel mai adesea, acest fenomen va duce la apariția așa-numitelor „baby blues" (schimbări bruște de dispoziție, însoțite și de manifestări similare depresiei).
În plus, scăderea nivelurilor de estrogen și progesteron, ce are loc din primele 24 de ore de după naștere, pot duce și la depresie ușoară sau medie. Totodată, dacă se va produce și un dezechilibru al hormonilor tiroidieni, se poate ajunge la forme mai severe ale depresiei postpartum.
Întrucât nivelul de progesteron se diminuează considerabil, responsabilul principal de funcționarea hormonilor va fi estrogenul. Acesta va fi la un nivel ridicat și va duce la apariția oricăror dintre următoarele manifestări:
• Creșterea în greutate sau dificultatea de a scăpa de surplusul de kilograme acumulate în timpul sarcinii
• Stări emoționale schimbătoare
• Depresie
• Un sindrom premenstrual mai greu de suportat
etc.
Nu în ultimul rând, estrogenul poate afecta considerabil nivelul de cortisol din organism, crescând riscul de a dezvolta hipotiroidism.

Citește și: Schimbarile corpului dupa nastere

Cum putem să ne restabilim echilibrul hormonal după sarcină

În condițiile în care dezechilibrele hormonale vor provoca o serie de afecțiuni neplăcute, este necesar să știm ce avem de făcut pentru a evita, pe cât posibil, astfel de probleme.
Următoarele măsuri te vor ajuta să-ți reechilibrezi hormonii după sarcină și să fii din nou într-o formă foarte bună:

Evită cât poți toxinele

După naștere, este esențial să te uiți cu mare atenție la ambalajele alimentelor și altor produse pe care le folosești frecvent (de pildă, produsele de make-up sau cele destinate curățeniei), întrucât multitudinea de compuși chimici din aceștia poate interfera cu funcționarea hormonilor tăi, și așa perturbată.
Încearcă deci să apelezi cât mai mult la produse organice!

Evită cât mai mult stresul

Este bineștiut faptul că după ce naști ai o mulțime de motive să fii stresată, dar gândește-te că acest lucru îți poate afecta considerabil sănătatea.
Pentru a-ți echilibra nivelul de cortisol din organism, odihnește-te cât poți de mult și caută să te relaxezi în diverse moduri (de exemplu, apelează la niște ședințe de masaj, la yoga, învață cum să respiri, înconjoară-te de oameni și lucruri care îți sunt dragi etc).
În același timp, nu uita să fii cât mai activă din punct de vedere fizic. Vei vedea că nu vei mai fi așa stresată și vei avea  mai multe șanse să-ți recapeți silueta de dinainte de sarcină.

Fă multă mișcare

De îndată ce medicul îți permite,încearcă să-ți reiei cât mai mult din activitatea fizică de dinainte de a deveni mamă.
Nu uita că este foarte important să faci zilnic mișcare în aer liber (ideale sunt plimbările în pas vioi), dar nu respinge nici ideea de a face mișcare acasă sau la o sală de sport.
Reține însă că nu este recomandat să exgerezi cu exercițiile fizice și nu te suprasolicita sub nicio formă. Lasă-ți corpul să-și revină treptat, astfel încât să poată să reechilibreze inclusiv hormonii, ce au suferit atâtea modificări în urma sarcinii și nașterii.

Ocolește cofeina și alcoolul

O altă modalitate prin care poți să-ți restabilești echilibrul hormonal după sarcină este să consumi cât mai puțină cofeină și să eviți total alcool. În ceea ce-l privește pe acesta din urmă, studiile din domeniu au demonstrat că poate afecta și mai mult balanța hormonală de după naștere.
În legătură cu cofeina, specialiștii ne atrag atenția că aceasta poate modifica semnificativ nivelul de cortisol din organism, ceea ce va duce și la apariția de tot felul de afecțiuni tiroidiene. Totodată, energia eliberată datorită cofeinei va dăuna bunei funcționări a estrogenului și progesteronului.

Fii atentă la nivelul de leptină

Leptina este hormonul care reglează apetitul nostru, dar și metabolismul. Iată de ce este necesar să ai grijă ca nivelul său să rămână cât mai stabil. De exemplu, încearcă să beneficiezi de cât mai multă odihnă și evită consumul de zahăr.

Ai mare grijă la ceea ce mănânci

Încearcă să ocolești produsele pe bază de făină albă.
Medicii ginecologi susțin că astfel de produse nu vor face altceva decât să „întrețină" dezechilibrul hormonal din corpul tău.

Tinere femei la masa, alaturi de bebelusii lor

Evită grăsimile polisaturate

După ce naști este important să te ții departe de alimentele ce conțin acest tip de grăsimi, întrucât acestea îți pot da și mai mult peste cap sistemul endocrin.
Încearcă să nu consumi margarină, ulei de arahide și alte tipuri de uleiuri vegetale. Mult mai sănătos va fi să optezi pentru uleiul de cocos, bogat în grăsimi monosaturate. Acesta te va ajuta și el să-ți restabilești echilibrul hormonal.

Crește aportul de fibre

Fibrele te vor ajuta să revii la nivelurile normale de estrogen, astfel încât organismul tău să aibă suficient timp pentru a asigura și transmiterea altor hormonilor în sânge.
De asemenea, fibrele vor facilita eliminarea toxinelor și te vor ajuta să ai mai multă energie.

Spune „Nu" produselor pe bază de soia

Laptele de soia, cerealele pe bază de soia și chiar soia fermentată nu sunt recomandate dacă vrei să-ți refaci echilibrul hormonal de după naștere. În condițiile în care toate acestea conțin substanțe ce „imită" estrogenul din corpul nostru și suprimă din funcționarea corectă a tiroidei, atunci este mult mai bine să le eviți pentru a nu-ți agrava și mai mult dezechilibrul hormonal existent.

Apelează și la suplimente alimentare

Înainte de a te apuca să iei suplimente alimentare, nu uita faptul că trebuie neapărat să te consulți cu un specialist. Numai acesta te va sfătui ce ți se potrivește cel mai bine, astfel încât, treptat, echilibrul tău hormonal să se restabilească.
Printre suplimentele alimentare ce sunt benefice reechilibrării hormonale de după naștere se numără:
Vitamina D
Prezența ei va ajuta organismul să-și regleze activitatea hormonală, contribuind la stabilitatea acesteia.

Magneziul
Ca supliment alimentar, poți să-l folosești sub formă de pudră, ca ulei sau ca tabletă.
Nu numai că te va ajuta să dormi mai bine (ceea ce va contribui la reechilibrarea ta hormonală), dar va stimula formarea unei balanțe minerale menite să contribuie la o funcționare optimă a organismului din punct de vedere hormonal.

Alte suplimente utile în reechilibrarea hormonală
Dacă specialistul îți indică, pot fi numai bune în acest scop și suplimente pe bază de Omega 3, de Maca sau de primulă (în special uleiul de primulă).

Citește și: Recuperarea dupa nastere

Ia în calcul și acupunctura

Experții sunt de părere că și apunctura poate juca un rol important în reechilibrarea hormonală de după sarcină. De asemenea, poate fi eficientă și pentru relaxarea ta, diminuând eventualele simptome ale depresiei postpartum.

Tanara femeie la o sedinta de acupunctura

Voi ați mai auzit și de alte modalități prin care poate fi restabilit echilibrul hormonal după sarcină?

Surse:
www.beingtheparent.com; www.mamiverse.com; www.momjunction.com

 

Articolul urmator
Aveam doar 26 de ani când copilul meu a fost diagnosticat cu sindromul Down după naștere. Cum am făcut față provocărilor
Aveam doar 26 de ani când copilul meu a fost diagnosticat cu sindromul Down după naștere. Cum am făcut față provocărilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am avut grijă de surorile mele după ce a murit mama. Cum am găsit echilibrul între figura maternă și cea de soră
    Am avut grijă de surorile mele după ce a murit mama. Cum am găsit echilibrul între figura maternă și cea de soră

    Boala unui membru al familiei tale, în special când este vorba despre unul apropiat, te poate determina să-ți schimbi radical planurile. Prin așa ceva a trecut și o...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Ce trebuie să faci pentru a găsi echilibrul în viață, în funcție de ordinea în care te-ai născut
    Ce trebuie să faci pentru a găsi echilibrul în viață, în funcție de ordinea în care te-ai născut

    Teoria ordinii nașterii a fost promovată la începutul secolului 20 de către medicul și psihoterapeutul austriac Alfred Adler. Potrivit acestei teorii, ordinea în care se...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Copiii mei m-au întrebat cum au venit pe lume, așa că le-am arătat filmările de la naștere. Iată cum au reacționat
    Copiii mei m-au întrebat cum au venit pe lume, așa că le-am arătat filmările de la naștere. Iată cum au reacționat

    O mamă de peste Ocean nu și-a menajat deloc copiii atunci când aceștia au întrebat-o cum au venit pe lume! Femeia povestește, într-un clip pe TikTok, că după ce a...

    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere
    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere

    „Cât de des facem baie bebelușului?” este o întrebare care stă pe buzele celor mai multe mămici aflate la primul bebe. Academia Americană de Pediatrie (AAP)...

    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere
    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere

    O femeie din Florida nu poate face avort, așa că este nevoită să-și vadă copilul murind, câteva ore după naștere. Mai multe detalii în articol.

    © 2024 Qbebe