Schimbarile corpului dupa nastere

Schimbarile corpului dupa nastere

Louise Tanase - Contributor

Mai sunt cateva saptamani sau chiar zile pana la nastere si abia astepti sa iti tii bebelusul in brate si sa incepi o noua viata. Din cand in cand insa, te mai gandesti si la tine. Probabil ca deja ai devenit nerabdatoare sa dormi iarasi pe burta, sa faci bai fierbinti in cada sau sa bei o bere. Daca te intrebi care sunt schimbarile prin care va trece corpul tau dupa nastere, Qbebe iti da cateva raspunsuri.

Timp de noua luni corpul tau s-a transformat pentru a se adapta la rolul de "gazda" a bebelusului tau. Unele dintre schimbarile care au avut loc in ultimele luni vor disparea in scurt timp dupa nastere, altele vor persista timp de mai multe luni. Nu te ingrijora si fii rabdatoare. Corpul tau a avut nevoie de noua luni pentru a se transforma asa cum este acum, prin urmare nu poate reveni la forma dinainte de sarcina in doar cateva zile.

Ce schimbari fizice vei observa imediat dupa nastere?

Femeie ganditoare

Imediat ce ai nascut, multe dintre schimbarile treptate prin care a trecut corpul tau in timpul sarcinii vor disparea si vei observa cateva efecte fizice: sangerari vaginale, schimbari la nivelul abdomenului si sanilor, dureri de spate, schimbari ale aspectului pielii si parului.

Cat va dura micsorarea uterului?

Mama si bebe
 

Pana la momentul declansarii travaliului, uterul tau este de 15 ori mai greu (fara a include si continutul!) si de cel putin 500 de ori mai voluminos decat era inainte de conceptie. In cateva minute dupa ce bebelusul s-a nascut, contractiile fac ca uterul sa se micsoreze, inchizandu-se ca un pumn. Initial, contractiile fac ca placenta sa se desprinda de peretele uterin, iar apoi determina uterul sa se micsoreze mai mult, inchizand vasele de sange din zona in care placenta a fost atasata. Pe masura ce uterul continua sa se contracte, vei simti crampe.

In primele zile dupa nastere vei simti partea superioara a uterului la aproximativ doua degete mai jos de buric; intr-o saptamana uterul va cantari jumatatea din greutatea pe care o avea la nastere, dupa doua saptamani va avea aproximativ 300 de grame si va fi localizat in intregime in pelvisul tau. Intre 4 - 6 saptamani de la nastere, uterul va reveni aproape la forma si greutatea (60-80 grame) dinainte de nastere.

Chiar si dupa acest interval, cand uterul s-a micsorat si s-a retras in pelvis, tu mai poti parea inca insarcinata timp de mai multe saptamani, deoarece muschii abdominali s-au intins in timpul sarcinii si vor avea nevoie de timp si exercitii regulate pentru ca abdomenul sa isi recapete forma.

Ce reprezinta scurgerile vaginale?

Femeie la medic

Este normal ca, timp de 4 - 6 saptamani dupa nastere sa ai scurgeri vaginale numite lohii. Acestea sunt formate din sange, cheaguri, tesut si secretii vaginale. In primele zile dupa nastere, lohiile contin o cantitate mai mare de sange, deci vor fi de culoare rosie si vor semana cu o menstruatie abundenta. Cantitatea de sange din lohii scade cu fiecare zi; in a patra zi de la nastere lohiile vor fi de culoare roz pal si mai putin abundente. Dupa aproximativ 10 zile, lohiile vor fi de culoare alba sau galbuie si vor mai fi prezente 2 - 4 saptamani. Culoarea sangerie poate sa revina in cazul in care faci prea mult efort fizic.

Vor mai reveni la normal vaginul si perineul?

Femeie privindu-se in oglinda

In cazul in care nasti vaginal, probabil ca vaginul tau va ramane mai larg decat era inainte. Imediat dupa nastere, vaginul tau va ramane intins si deschis si poate fi inflamat si sa prezinte echimoze. In urmatoarele cateva zile, inflamatiile se vor retrage si vaginul va incepe sa isi recapete tonusul muscular. In urmatoarele cateva saptamani, vaginul se va micsora treptat.

Facand exercitiile Kegel regulat iti vei ajuta musculatura sa isi recapete tonusul. Daca ai suferit o ruptura sau o epiziotomie in timpul nasterii, perineul tau va avea nevoie de timp pentru vindecare, asa ca nu iti relua viata sexuala pana nu primesti acordul medicului ginecolog. Cand iti vei reincepe viata sexuala vei observa ca nu mai ai aceeasi lubrefiere ca inainte de nastere, mai ales daca alaptezi. Acest lucru se datoreaza nivelului scazut de estrogen, asa ca nu ai ce sa faci pentru o vreme in aceasta privinta decat sa folosesti un lubrifiant.

De ce nu simti nevoia de a urina?

Abdomen ciupit

Este posibil ca in cazul in care nasterea a durat mult, bebelusul a fost extras cu vacuumul sau cu forcepsul sau ai avut anestezie epidurala, sa nu simti nevoia de a urina in primele zile dupa nastere. Acest lucru este cauzat de faptul ca vezica urinara este mai putin sensibila deocamdata. Este foarte important insa, datorita faptului ca elimini multe lichide din organism si vezica urinara se umple rapid, sa mergi la toaleta des, chiar daca nu simti nevoia. In cazul in care nu mergi la toaleta des, este posibil sa experimentezi nesuferita incontinenta urinara sau, mai rau, vezica ta urinara se poate destinde prea tare, ceea ce va cauza probleme urinare si, in plus, va ingreuna si va incetini micsorarea uterului, conducand la mai multe dureri post-partum si la sangerare mai abundenta decat in mod normal.

Cat vei slabi dupa nastere?

Femeie proband haine

Probabil ca nu vei reveni la forma si greutatea dinainte de sarcina pentru o vreme, dar imediat dupa nastere vei pierde cateva kilograme. Avand in vedere ca bebelusul cantareste, in medie, 3-3,5 kg, placenta 0,5 - 1 kg, iar lichidul amniotic si sangele pierdut aproximativ 1 kg, inseamna ca imediat dupa nastere vei fi mai usoara cu aproximativ 5-5,5 kg. Dupa nastere, toata apa retinuta in celule si tesuturi va fi eliminata, ceea ce inseamna ca vei urina si vei transpira mai mult decat de obicei. La sfarsitul primei saptamani dupa nastere, probabil ca vei mai pierde in jur de 2 kg din greutatea corporala, dar depinde, totusi, de cata apa a retinut organismul tau in timpul celor 9 luni de sarcina.

Ce se intampla cu sanii tai?

Mamica si bebelus

Schimbarile hormonale care survin dupa nastere determina sanii sa produca lapte. Cand iti vei alapta bebelusul in primele zile dupa nastere, sanii tai ii vor oferi colostru, o substanta galbena pe care sanii tai au produs-o in timpul sarcinii si care contine vitamine, minerale si anticorpii necesari bebelusului. Faptul ca bebelusul suge, stimuleaza eliberarea unor hormoni: prolactina (care stimuleaza productia de lapte) si oxitocina (care face ca glandele si ductele lactofore sa se contracte, impingand laptele catre mameloane). Primele alaptari iti pot produce crampe, deoarece oxitocina determina si contractiile uterine. Cand coboara laptele, de obicei la 2-3 zile dupa nastere, sanii tai pot deveni fierbinti, durerosi, inflamati si inconfortabil de plini (grei). Acest fenomen se numeste angorjare si se va estompa in cateva zile.

Daca nu vei alapta, sanii tai vor produce totusi lapte si dupa cateva zile de la nastere vei suferi si tu de angorjare. Vei simti acest disconfort timp de cateva zile, dar durerea va fi mai puternica in zilele 3 - 5 dupa nastere. Poarta un sutien cu sustinere buna tot timpul si pune comprese cu gheata (infasurate in prosoape) pe sani - inflamarea se va reduce si vor inhiba productia de lapte. Poate dura cateva saptamani pana lactatia se va opri. Desi folosirea unei pompe iti va ameliora temporar durerile, lactatia va fi stimulata astfel si va dura mai mult pana la oprire.

De ce iti cade parul?

Femeie pieptanandu-se

In cazul in care parul tau s-a indesit in timpul sarcinii, este posibil ca dupa nastere sa cada masiv. Acest lucru se intampla in unele cazuri in primele luni dupa nastere, dar nu toate mamicile trec prin aceasta faza. Daca iti cade parul, nu te ingrijora: nu o sa ramai cheala. In timpul sarcinii, datorita nivelului crescut de estrogen faza de crestere a parului a fost prelungita, acest lucru facand sa iti cada mai putin par decat de obicei.

Dupa nastere, nivelul estrogenului scade si incepi sa pierzi mai mult par. In timp, rata cresterii si caderii parului se va normaliza, iar parul tau va redeveni ce si cum a fost inainte de sarcina la aproximativ 12 luni dupa nastere. Pe de alta parte, daca in timpul sarcinii ti-a aparut par facial sau pe corp in mod excesiv, te poti astepta sa dispara in 3-6 luni dupa nastere.

Ce se intampla cu pielea ta?

Femeie privindu-se in oglinda

Schimbarile hormonale, stresul si oboseala pe care le vei resimti iti pot afecta pielea, la fel cum afecteaza restul organismului. Unele proaspete mamici care nu au avut nici o problema in timpul sarcinii pot observa o explozie de acnee in lunile urmatoare nasterii. Pe de alta parte, daca ai suferit de acnee in timpul sarcinii, mai ales daca este prima oara cand te-ai confruntat cu aceasta problema, vei incepe sa observi o ameliorare dupa nastere.

Daca ai cloasma (pete maronii pe buze, nas, obraji sau frunte), se va estompa in lunile urmatoare nasterii si in cele din urma vor disparea, daca ai grija sa iti protejezi tenul de soare. In cazul in care ti-au aparut vergeturi, in timp se vor estompa, vor deveni mai deschise la culoare (alb-sidefii), dar, din pacate, nu vor disparea complet.

Articolul urmator
O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere
O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm
    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm

    „Schimbările climatice mă sperie pentru că mă tem că lumea se va sfârși”, spune Maya, 14 ani, elevă în clasa a 9-a în Toronto, Canada. În cealaltă...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Ce parte a corpului este guvernată de zodia ta
    Ce parte a corpului este guvernată de zodia ta

    Dacă ești pasionată de astrologie, cu siguranță nu îți este deloc străin conceptul de „astrologie medicală”, care are la bază corespondența dintre semnele...

    9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației
    9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației

    Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a se apropie cu pași repezi, iar Ministrul Educației vorbește despre viitoare schimbări care țin de admiterea la liceu. Care este...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni
    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni

    Imediat după ce și-a adus pe lume băiețelul și a scăpat de burtică, o mamă a rămas însărcinată. Cu fertilitatea după naștere nu te joci, iar acest lucru avea să îl...

    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere
    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere

    „Cât de des facem baie bebelușului?” este o întrebare care stă pe buzele celor mai multe mămici aflate la primul bebe. Academia Americană de Pediatrie (AAP)...

    © 2024 Qbebe