Pentru o dezvoltare armonioasă! Necesarul de vitamine esențiale pentru copilul tău

Pentru o dezvoltare armonioasă! Necesarul de vitamine esențiale pentru copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vitaminele sunt substanțe organice solubile fie în apă, fie în grăsime și sunt vitale pentru funcționarea normală a organismului. Ele sunt necesare încă din primele zile de viață ale copilului și îi asigură o creștere sănătoasă, contribuind la dezvoltarea sa fizică și cognitivă. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai care sunt cele mai importante vitamine de care micuțul tău are nevoie, ci și ce măsuri trebuie să iei pentru a te asigura că beneficiază de dozele zilnice recomandate pentru o dezvoltare optimă din toate punctele de vedere.

Care sunt vitaminele esențiale pentru dezvoltarea copilului ?

Vitaminele sunt mereu binevenite întrucât susțin creșterea și dezvoltarea sănătoasă, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și ajută celulele și organele să funcționeze normal. 

Având în vedere asemenea beneficii ale vitaminelor, asigură-te că puiul tău are parte încă din primul său an de viață de: 

Vitamina A

Este solubilă în grăsime și se găsește în două forme:

  • Carotenoizii (provitamina A): sunt disponibili în alimente de origine vegetală, în alimente fortificate și în suplimente alimentare. Carotenoizii se convertesc în forma activă a vitaminei A datorită unei surse de grăsimi sănătoase. Unul dintre cei mai cunoscuți carotenoizi este beta-carotenul, care conferă pigmentul roșu și portocaliu al fructelor și legumelor;
  • Retinoizii: sunt prezenți în alimente de origine animală. Corpul uman poate să utilizeze imediat retinoizii.

Copilul are nevoie de vitamina A întrucât aceasta:

  • Păstrează o vedere sănătoasă: vitamina A ajută ca lumina ce ajunge la nivelul ochilor să fie transformată într-un semnal electric, transmis creierului. Corpul utilizează vitamina A pentru a produce pigmenții de la nivelul retinei și pentru hidratarea corneei;
  • Sprijină funcționarea sistemului imunitar: nu numai că vitamina A stimulează funcționarea celulelor albe din cadrul sistemul imunitar, dar protejează și mucoasele de la nivelul plămânilor, intestinelor și tractului urinar. În aceste condiții, organismul poate contracara infecțiile și toxinele care provoacă inflamații și îmbolnăvesc;
  • Are rol important în sănătatea oaselor și a dinților: datorită vitaminei A, oasele și dinții se dezvoltă sănătos.

fetita examinata de o doctorita oftalmolog

Vitaminele B

Fac parte dintre vitaminele esențiale pentru copil întrucât datorită lor celulele corpului funcționează bine. În același timp, vitaminele B ajută organismul să convertească hrana consumată în energie, să creeze noi celule sanguine și să mențină sănătatea celulelor din structura pielii, a creierului și a altor țesuturi.

Vitamina B1 (tiamina)

Corpul are nevoie de vitamina B1 pentru că:

  • Descompune carbohidrații din hrană pentru producerea energiei;
  • Este implicată în crearea anumitor neurotransmițători, adică a substanțelor chimice care transportă, echilibrează și accelerează semnalele ce sunt transmise între neuroni;
  • Produce acizi grași;
  • Sintetizează anumiți hormoni.

Vitamina B2 (riboflavina)

Este nevoie de ea deoarece:

  • Convertește triptofanul (un aminoacid, adică o parte din structura unei proteine) în vitamina B3;
  • Convertește vitamina B6 într-o coenzimă de care organismul are nevoie.

Vitamina B3 (niacina)

Această vitamină este convertită de organism într-o coezimă implicată în mai bine de 400 de reacții enzimatice. Enzimele sunt substanțe organice, proteice, al căror rol este de a accelera reacțiile chimice de la nivelul celulelor. 

Vitamina B5 (acidul pantotenic)

Nu trebuie să lipsească din organism întrucât de ea depinde crearea unor noi proteine, coenzime și grăsimi.

Vitamina B6 (piridoxina)

Se numără printre vitaminele esențiale pentru copil fiindcă susține funcționarea sistemului imunitar și dezvoltarea creierului. 

copil incercand sa lucreze cu un cub rubic

Vitamina B9

Forma naturală a vitaminei B9 se numește folat, iar cea prezentă în suplimentele alimentare și în alimentele fortificate se numește acid folic. 

Vitamina B9 este implicată în metabolismul vitaminelor și în cel al aminoacizilor, dar și în diviziunea celulară.

Vitamina B12 (cobalamina)

Și organismul copiilor are nevoie de ea pentru că stimulează crearea de noi celule sanguine și susține funcționarea creierului. 

Vitamina C

Este cunoscută mai ales pentru că asigură buna funcționare a sistemului imunitar și sprijină organismul în contracararea infecțiilor. În plus, vitamina C este una dintre vitaminele esențiale pentru copii și pentru că:

  • Ajută la formarea și repararea celulelor sângelui, oaselor și țesuturilor;
  • Contribuie la menținerea sănătății gingiilor;
  • Întărește vasele de sânge;
  • Sprijină vindecarea leziunilor pielii;
  • Stimulează absorbția fierului.

Ținând seama de efectele pozitive ale vitaminei C asupra organismului, nu este de mirare că este nevoie de ea încă din primii ani de viață ai copilului.

Vitamina D

Este o vitamină solubilă în grăsime, sintetizată în special la nivelul pielii prin intermediul acțiunii razelor ultraviolete de o anumită lungime de undă. Vitamina D este responsabilă de sănătatea fizică și psihică a copilului tău, având roluri precum:

  • Sprijină absorbția calciului și a fosforului la nivelul intestinului subțire, asigurând dezvoltarea normală a oaselor și a dinților;
  • Asigură sănătatea sistemului muscular, diminuând riscul de contracții involuntare;
  • Stimulează funcționarea sistemului imunitar, protejând de infecții și contribuind la scăderea inflamațiilor;
  • Susține dezvoltarea și funcționarea normală a creierului;
  • Previne obezitatea și bolile metabolice.

baietei care vor sa exerseze lovitura intr-un sac de box

Această vitamină trebuie oferită unui copil încă din primele zile de la naștere.

Vitamina E

Nu numai că are efect vasodilatator, păstrând sănătatea vaselor de sânge, ci ajută și celulele din corp să coopereze pentru a realiza funcții importante. Mai mult, vitamina E are impact și asupra funcționării sistemului imunitar, în condițiile în care stimulează producerea celulelor/limfocitelor T, indispensabile pentru răspunsul imunitar. Celulele/limfocitele T sunt celule albe care sprijină organismul în contracararea germenilor. 

Vitamina K

Tot o vitamină solubilă în grăsime, vitamina K este cea de care depinde coagularea sângelui. Totodată, contribuie la crearea unor proteine importante pentru sânge, pentru oase și pentru sănătatea rinichilor. 

Cum poate fi asigurat necesarul zilnic de vitamine esențiale pentru copil?

Toate vitaminele menționate sunt indispensabile pentru creșterea și pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău atât în primii ani ai copilăriei, cât și pe parcursul adolescenței. În aceste condiții, pentru a beneficia de dozele zilnice recomandate, trebuie să mizezi pe:

O dietă variată și echilibrată

Medicii pediatri vin cu următorul sfat: cea mai bună modalitate de a-i furniza copilului vitaminele de care are nevoie este să aibă parte de o dietă din care să nu lipsească fructele și legumele, cerealele și sursele de proteine (atât de origine vegetală, cât și animală). În acest scop, străduiește-te să mizezi pe cât mai multă varietate, incluzând alimentele bogate în vitamine atât la mesele principale, cât și la gustări. În același timp, ține cont și de acest aspect: dacă vezi că refuză un anumit aliment, spre exemplu o legumă, încearcă să i-l oferi din nou, peste câteva zile, în altă formă, mai atractivă. 

Astfel, copilului tău nu trebuie să-i lipsească din dietă alimente care sunt sursă de:

  • Vitamina A: morcovii, cartofii dulci, spanacul, broccoli, caisele, ouăle, produsele lactate, semințele, nucile, anumite tipuri de pește etc. (de pildă, somonul);
  • Vitamina B1: cerealele integrale, produsele fortificate (cerealele pentru micul dejun, pastele, orezul etc), carnea, leguminoasele (spre exemplu, fasolea boabe neagră), nucile, semințele;
  • Vitamina B2: ovăzul, migdalele, laptele, iaurtul, cerealele fortificate;
  • Vitamina B3: carnea, peștele, nucile, leguminoasele, cerealele integrale;
  • Vitamina B5: semințele de floarea-soarelui, carnea de pui, avocado, ficatul de vită, tonul, cerealele fortificate;
  • Vitamina B6: peștele (de exemplu, tonul și somonul), carnea de pui, năutul, cerealele fortificate, cartofii;
  • Vitamina B9: ouăle, nucile, leguminoasele (de exemplu, fasolea boabe), avocado, ficatul de vită, legumele cu frunze verzi;
  • Vitamina B12: laptele, iaurtul, somonul, carnea de vită;
  • Vitamina C: spre exemplu, citricele, kiwi, căpșunile, mango, papaya, broccoli, roșiile, ardeiul gras, varza etc;
  • Vitamina D: peștele gras și uleiul de pește, gălbenușul de ou, ficatul de vită, anumite tipuri de ciuperci (de pildă, portobello sau shiitake), alimentele fortificate (sucul de portocale, iaurtul, laptele etc);
  • Vitamina E: de exemplu, avocado, cartofii dulci, spanacul, broccoli, migdalele, germenii de grâu, alunele, semințele de floarea-soarelui, uleiurile vegetale etc;
  • Vitamina K: vitamina K1 se obține din legume cu frunze verzi, dar și din boabe de soia sau din ulei de cânepă. În ceea ce privește vitamina K2, aceasta se obține, în cantități mici, din alimente precum ouăle, brânzeturile și carnea.

diverse alimente sanatoase pe fundal negru

Suplimente alimentare

Chiar dacă medicii susțin că un copil ar trebui să beneficieze de nutrienții esențiali pentru o dezvoltare sănătoasă mai ales din alimente, îndeamnă să se recurgă și la suplimente alimentare în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Când nu are parte des de mese regulate, bazate pe alimente proaspete, care să furnizeze vitamine și minerale;
  • Când este vorba de un mic mofturos, care nu preferă decât anumite alimente;
  • Când este hrănit în special cu alimente procesate, inclusiv cu cele tip fast-food;
  • Când urmează o dietă vegetariană/vegană sau o dietă restrictivă din pricina unor intoleranțe sau alergii;
  • Când consumă în mod constant băuturi acidulate dulci: acestea favorizează pierderile de vitamine și minerale din corp;
  • Când intervin întârzierile de creștere;
  • În cazul în care copilul se confruntă cu o afecțiune cronică, din cauza căreia organismul nu absoarbe optim nutrienții din alimente: printre astfel de afecțiuni se numără, de exemplu, boala celiacă.

picaturi orale VITADEP de la Dr. PhytoDe asemenea, suplimentele alimentare sunt prescrise și pentru a preveni cele mai frecvente deficite nutriționale din perioada copilăriei, cum ar fi cel de vitamina D sau de diverse vitamine din grupul B-urilor.

În funcție de nevoile copilului, medicii pediatri recomandă suplimente alimentare bazate pe o anumită vitamină sau pe o combinație de mai multe vitamine, adică multivitaminele. Spre exemplu, VITADEP picături orale, de la Dr. Phyto, este un supliment indicat pentru prevenirea deficitelor de vitamine fie pe fondul carențelor nutriționale mari, fie pe fondul unui aport nutrițional insuficient ori în cazul în care dieta copilului nu este suficient de variată pentru a corespunde nevoilor nutriționalte. Practic, picăturile sunt indicate în perioadele de creștere, când un aport suficient de vitamine este esențial pentru dezvoltarea armonioasă. Astfel, VITADEP (vezi prospectul aici) oferă cele mai valoroase vitamine:

  • Vitaminele A și C: pentru stimularea funcționării normale a sistemului imunitar. Vitamina C este binevenită și pentru diminuarea oboselii și slăbiciunii;
  • Vitaminele B: esențiale pentru metabolismul energetic;
  • Vitaminele D și K: responsabile pentru sănătatea oaselor. 

VITADEP picături orale este ușor de administrat, fiind necesar ca soluția să se dizolve în puțină apă. Pentru cele mai bune rezultate, este preferabil ca suplimentul să fie administrat după cum urmează: 

  • La copiii mai mici de 1 an: cu recomandarea unui medic pediatru;
  • La copiii între 1 și 3 ani: 1 ml o dată pe zi;
  • La copiii de la 3 ani în sus: 2 ml o dată pe zi.

Nu mai sta pe gânduri și consultă-te cât mai repede cu un medic pediatru dacă bănuiești că micuțul tău se confruntă cu un deficit nutrițional. Printre manifestările care ar trebui să te alarmeze se regăsesc:

  • Stările persistente de oboseală;
  • Dificultățile de concentrare și de memorare, capacitatea redusă de atenție;
  • Iritabilitatea;
  • Paloarea;
  • Fragilizarea părului și a unghiilor;
  • Durerile de oase;
  • Crampele musculare;
  • Scăderea apetitului;
  • Rezistența scăzută la infecții. 

10 semne care îți spun că ai un copil cu deficiențe nutriționale

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by freepikImage by freepik

Surse articol: babycenter.com, health.clevelandclinic.org, hsph.harvard.edu, hopkinsmedicine.org, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, mountsinai.org, ods.od.nih.gov, sciencedirect.com, sfatulmedicului.ro, webmd.com

Articolul urmator
Ceai de urzică: proprietăți și beneficii
Ceai de urzică: proprietăți și beneficii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat
    Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat

    O femeie care a născut un copil cu întârziere în dezvoltare, mărturisește că a băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii. Deși nu se știe cauza pentru...

    Rețeta fericirii: 8 sfaturi prețioase pentru o viață armonioasă
    Rețeta fericirii: 8 sfaturi prețioase pentru o viață armonioasă

    Răspunsul la întrebarea ”Ce este fericirea?” este, probabil, unul dintre cele mai căutate din toate timpurile. Conceptul fericirii a fost studiat pentru prima dată acum...

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare
    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare

    Dezvoltarea copilului este un subiect care ne preocupă acum, poate mai mult decât niciodată. În acest context, un studiu recent realizat în Australia arată că numărul...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    7 vitamine pentru scleroza multiplă
    7 vitamine pentru scleroza multiplă

    Scleroza multiplă este o boală autoimună, care duce la deteriorarea nervilor de la nivelul sistemului nervos central. La fel ca în cazul altor boli, și persoanele ce suferă de...

    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților
    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților

    În multe familii, o dădacă este indispensabilă. Totodată, angajarea unei bone nu este un lucru ușor, până la urmă e o misiune grea să găsești un om în...

    © 2024 Qbebe