Chimenul: ce este, beneficii, la ce se folosește

Chimenul: ce este, beneficii, la ce se folosește

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au dat seama că anumite plante pot fi întrebuințate în mai multe feluri. Cele mai apreciate sunt cele care, datorită compușilor pe care îi conțin, pot fi utilizate atât în scop culinar, cât și în scop terapeutic, pentru alinarea celor mai diverse suferințe. Întrucât pot fi puse în valoare în mai multe moduri (ca de exemplu ceaiuri, uleiuri, tincturi etc.), astfel de plante trebuie neapărat să ocupe un loc de cinste în casa fiecăruia dintre noi. Avându-le oricând la îndemână, vom învăța mai multe despre ele și vom fi mai motivați să le utilizăm pentru starea noastră de bine, dar și a celor dragi. 

Dacă vrei să afli și secretele altor plante parcurge lista noastră de plante medicinale.

Ce este chimenul?

Chimenul (Carum carvi) reprezintă o plantă bienală (plantele bienale au ciclul de viață de doi ani), originară din nordul Africii (partea de nord a Egiptului) și din statele aflate în estul bazinului Mării Mediterane. În momentul de față este cultivată în diferite țări din Europa (spre exemplu, în Olanda, Germania, Belgia, Rusia etc.), în Maroc, în Turcia, în India, în Iran, în China, în SUA sau în Canada.

Fructele chimenului apar cam la 2 luni după ce apar florile, fructele chimenului sălbatic fiind mai mici și cu o aromă mai puternică decât acelea provenite de la planta cultivată. Trăsăturile principale ale plantei (care se recoltează cât fructele sunt încă verzi) se referă la:

  • Rădăcina este ramificată, îngroșată, de culoare alburie și este fusiformă 
  • Tulpina are o înălțime de cca. 65 cm, este dreaptă, are câteva ramificații, este lipsită de perișori, verzuie și de formă cilindrică
  • Frunzele sunt asemănătoare celor ale anasonului sau ale coriandrului, fiind lobate (lobii sunt liniari și fini)
  • Florile sunt grupate sub formă de umbelă (florile pornesc din același punct, ridicându-se la aceeași înălțime) și sunt albe
  • Fructele au cam 6 mm, sunt alcătuite din două semințe cu formă ovală, care sunt cenușii, cu gust puțin înțepător și cu miros agreabil (ce amintește de plante precum anasonul, coriandrul sau feniculul)
  • Pentru a se dezvolta cât mai bine, chimenul are nevoie de zone însorite, în care să nu cadă adesea ploi

Fructele chimenului se remarcă întrucât sunt bogate în:

  • Uleiuri volatile (dintre acestea, cel mai abundent este carvacrol- 50-65% din conținutul de uleiuri esențiale- care conține, la rândul său, un ulei oxigenat numit carvol)
  • Minerale (precum calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, zinc)
  • Vitamine (ca de exemplu vitamina A, vitamine din grupul vitaminelor B, vitamina C, vitamina E)
  • Antioxidanți (cei mai cunoscuți antioxidanți din chimen sunt limonen și carvonă)
  • Tanoizi
  • Fibre

Ce beneficii are chimenul pentru organism?

Datorită compușilor menționați, chimenul are multiple proprietăți, ca de exemplu:

  • Carminative (calmează durerile abdominale și stimulează eliminarea gazelor intestinale)
  • Stomahice
  • Antispastice
  • Astringente (proprietăți de diminuare a secreției țesuturilor, de contractare a acestora)
  • Expectorante
  • Diuretice
  • Vermifuge
  • Galactogoge (contribuie la stimularea lactației, în condițiile în care stimulează și producția hormonului prolactică- de care este nevoie pentru procesul de alăptare)

seminte-de-chimen-intr-un-castronel-alb

Sursă poză: pixabay.com

Tot grație nutrienților, uleiurilor esențiale și fibrelor, chimenul are multiple beneficii pentru sănătate, iar virtuțile sale terapeutice au fost demonstrate prin numeroase studii. Un loc de frunte, din acest punct de vedere, îl ocupă și chimenul negru (Nigella sativa) sau negrilica (negrușcă). Acesta crește în sudul Europei, în Orientul Mijlociu și în sud-vestul Asiei, fiind sursă de vitamine și minerale (precum vitamina B1, vitamina B3, vitamina B9, fier, calciu, zinc, fosfor, cupru), dar și de timoquinonă (un compus antioxidant ce protejează de inflamații). Studiile au adus în atenție câteva dintre proprietățile pe care le are negrilica, printre care:

  • Antidiabetic
  • Analgezic
  • Antiinflamator
  • Antioxidant
  • Antimicrobian
  • Bronhodilatator
  • Gastroprotector
  • Hepatoprotector
  • Imunomodulator (stimulează sistemul imunitar)
  • Renoprotector (protejează rinichii)
  • Spasmolitic

Chimenul negru oferă beneficii demne de luat în seamă, spre exemplu:

  • Contribuie la diminuarea inflamațiilor- De pildă, o sinteză de 10 studii a adus în atenție faptul că un consum regulat de ulei de chimen negru diminuează markerii inflamației și crește nivelul de antioxidanți din organism. În același timp, o sinteză de 12 studii a ajuns la concluzia că acest ulei scade nivelul de proteină C și de malondialdehidă (indicator folosit pentru a estima efectele stresului oxidativ asupra lipidelor), ambele fiind indicatori ai inflamației și ai stresului oxidativ (un dezechilibru dintre producția oxigenului reactiv și capacitatea organismului de a detoxifia reactivii intermediari sau de a reface deteriorările survenite; stresul oxidativ este responsabil de deteriorarea ADN-ului celular, a proteinelor etc.)
  • Ajută la ameliorarea acneei- Acest efect este posibil datorită efectelor sale antiinflamatorii și antibacteriene și este vizibil mai ales în cazul uleiului de chimen negru
  • Reduce din manifestările neplăcute care însoțesc eczema- Un studiu din anul 2012 a demonstrat că uleiul de chimen negru poate fi la fel de eficient precum un unguent pe bază de corticosteroizi pentru a îmbunătăți aspectul pielii de pe mâinile afectate de eczemă, cu condiția să fie aplicat topic de 2 ori pe zi, timp de 4 săptămâni
  • Favorizează menținerea unui nivel normal al glicemiei- Acest efect benefic al chimenului negru reiese și dintr-o sinteză de 23 de studii, prin care s-a constatat că ajută la scăderea glicemiei și la diminuarea nivelului de hemoglobină A1C  (hemoglobina glicozilată este o fracțiune a hemoglobinei care ajută la monitorizarea și evaluarea nivelului glicemiei, furnizând informații despre valorile medii ale glicemiei din ultimele săptămâni- 4-12-, ajutând la diagnosticarea diabetului zaharat)

chimen-negru-intr-o-lingura-de-lemn

Sursă poză: istockphoto.com

Chimenul este utilizat din cele mai vechi timpuri ca remediu natural întrucât acționează benefic la nivelul mai multor sisteme din corp, începând cu sistemul imunitar. 

Pentru sistemul imunitar

Dacă îți dorești un adjuvant natural pentru o bună funcționare a sistemului imunitar, poți să recurgi și la chimen, în condițiile în care acesta are un conținut remarcabil de vitamine, de minerale și de uleiuri volatile. Printre nutrienții săi cei mai utili pentru susținerea imunității tale se regăsesc:

  • Vitamina C- Studiile efectuate de-a lungul timpului au dovedit că această vitamină ajută atât imunitatea înnăscută, cât și pe cea adaptivă (dobândită). Astfel, ea susține bariera epitelială de protecție în fața agenților patogeni, se acumulează în celulele neutrofile (celulele care ajută la prevenirea infecțiilor, comunicând și cu alte celule din sistemul imunitar pentru formarea unui răspuns imun) și stimulează procesul de fagocitoză (proces prin care bacterii sau alți patogeni sunt distruse prin digerare)
  • Zincul- Conform studiilor, acest mineral este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea normală a neutrofilelor și a celulelor natural killer (celule dezvoltate din celula stem limfoidă din măduva osoasă, care blochează rapid virusurile și celulele tumorale)

Pentru anemie

Câteva dintre mineralele și vitaminele din fructele de chimen sunt vitale pentru prevenirea anemiei. Astfel, oricare dintre ele contribuie la formarea globulelor roșii, ce transportă oxigenul prin tot corpul. Aceste minerale sunt:

  • Vitaminele B- Sprijină formarea globulelor roșii, iar un deficit de vitamina B9 de exemplu (ce se regăsește în semințele de chimen) va crește riscul de apariție a anemiei 
  • Cuprul și fierul- Ambele minerale ajută la formarea hemoglobinei (proteina din globulele roșii ce transportă oxigenul în organism), iar cuprul ajută corpul să poată absorbi mai bine fierul din intestine. Când survine un deficit de fier, se va dezvolta anemia, pe care o poți recunoaște după manifestări precum: stări de oboseală persistente, slăbiciune, amețeli, paloare etc.

Dureri de spate

Principalul motiv pentru care chimenul este de folos și în caz de dureri de spate este datorită proprietăților sale antiinflamatorii. De pildă, printr-un studiu s-a arătat că administrarea, pe cale orală, de ulei esențial de chimen, a condus la diminuarea citokinelor proinflamatorii. De asemenea, un studiu a subliniat următorul fapt: inhalarea vaporilor din semințele de chimen contribuie la atenuarea durerilor de spate la pacienții afectați de lumbago (o durere acută de spate) sau de reumatism. 

Alte studii au adus în atenție faptul că uleiul de chimen negru contribuie la reducerea durerilor de spate provocate de artrita reumatoidă. Spre exemplu, un studiu a comparat efectele rezultate din administrarea de capsule cu ulei de chimen negru cu cele rezultate din administrarea de capsule tip placebo la pacienți ce suferă de această afecțiune. Concluzia a fost că simptomele neplăcute (durerile, inflamațiile și rigiditatea) au început să se diminueze după administrarea capsulelor cu ulei de chimen negru.

Chimenul negru este de ajutor nu doar pentru durerile de spate, ci și pentru cele articulare sau de genunchi și poate fi utilizat și pentru aplicații topice. Tot ce vei avea de făcut va fi să amesteci ulei de chimen cu miere și cu oțet și să aplici amestecul obținut, prin masaj ușor, pe zonele dureroase. 

Pentru digestie

Chimenul este recunoscut drept un remediu natural menit să contribuie la ameliorarea unor simptome dezagreabile ce țin de sistemul digestiv, precum sunt durerile abdominale, balonarea, greața, acumularea excesivă de gaze din stomac și intestine, constipația etc. De exemplu, un studiu publicat online în anul 2019 a evidențiat următorul fapt: combinația dintre ulei de chimen și ulei de mentă este utilă pentru diminuarea manifestărilor ce însoțesc indigestia, în special pentru durerea din capul pieptului, fiind indicate ca remediu alternativ, sigur și eficient într-o asemenea situație. 

Mai multe studii au ajuns la concluzia că uleiul și semințele de chimen au efect antispastic, relaxând musculatura tractului intestinal, ceea ce ajută la prevenția și atenuarea unor simptome precum crampele abdominale, balonările și gazele intestinale în exces.Totodată, semințele de chimen oferă un beneficiu extrem de important pentru sănătatea tractului digestiv: fiind bogate în fibre, dacă sunt consumate în mod regulat sprijină digestia, previn constipația și facilitează eliminarea gazelor din intestine și stomac. 

femeie-imbracata-in-pijama-care-sta-pe-marginea-patului-si-se-confrunta-cu-disconfort-in-zona-abdomenului

Sursă poză: pixabay.com

Adjuvant în diabetul zaharat

Unul dintre cele mai apreciate beneficii dăruite de chimen, cu precădere de chimenul negru, este că, dacă va fi consumat în mod regulat, va ajuta la reglarea glicemiei, fiind o soluție naturală pentru prevenirea și gestionarea manifestărilor care însoțesc diabetul de tip 2. De pildă, o sinteză de mai multe studii a formulat diverse concluzii privitoare la efectul pozitiv al chimenului negru în scăderea glicemiei și a rezistenței la insulină (când organismul nu mai răspunde așa cum ar fi normal insulinei produse de pancreas):

  • În cazul unor pacienți cu diabet de tip 2, care au primit suplimente alimentare cu ulei de chimen negru, timp de 3 luni, s-a putut sesiza că acestea contribuie la ameliorarea hiperglicemiei, la scăderea nivelului hemoglobinei glicozilate și a rezistenței la insulină
  • Chimenul negru contribuie la reducerea stresului oxidativ, ceea ce ajută la refacerea celulelor beta-pancreatice (aceste celule secretă insula), la diminuarea rezistenței la insulină și la stimularea secreției de insulină
  • Administrarea de ulei de chimen negru ( 2,5 ml de 2 ori pe zi, timp de 6 săptămâni) la pacienții cu diabet zaharat ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL)

Un alt studiu a subliniat faptul că uleiul esențial de chimen poate să diminueze din riscul apariției unei posibile complicații legate de diabetul zaharat: nefropatia diabetică (apare când nivelurile ridicate de zahăr determină rinichii să filtreze mult sânge, ceea ce va solicita excesiv membrana glomerulară; în aceste condiții, pot surveni leziuni renale, iar funcționarea rinichilor va fi afectată). Deși este vorba de un studiu de laborator, oamenii de știință susțin că aceleași efecte pot fi vizibile și în cazul oamenilor. Ceea ce s-a observat este că uleiul esențial de chimen protejează rinichii datorită acțiunii sinergice dintre următorii compuși: carvona, γ-terpinene și limonen. 

Alungă oboseala

Stările de oboseală pot fi depășite mai ușor dacă se va recurge și la chimen, în condițiile în care fructele sale conțin nutrienți cunoscuți pentru capacitatea lor de a furniza energie. Acești nutrienți sunt următorii:

  • Calciul- Deficitul de calciu poate avea și această consecință: oboseală extremă, lipsă de energie și o stare permanentă de moleșeală
  • Vitaminele B- Aceste vitamine au rolul de a converti hrana în energia pe care o vor consuma celulele și, în plus, ajută la formarea globulelor roșii, ceea ce va ține departe anemia (din cauza căreia survin și stările de oboseală)
  • Magneziul- Este unul dintre cele mai abundente minerale din corp și este implicat în peste 300 de reacții biochimice, incluzând aici și producerea de energie
  • Fierul- Corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina. Fără un aport suficient de fier, globulele roșii nu vor putea transmite suficient oxigen la celule, așa că va crește riscul de anemie, ce este însoțită și de stări de slăbiciune și de oboseală
  • Zincul- Un deficit al acestui mineral favorizează stările de letargie

Cea mai simplă modalitate de a te revigora și de a trece peste stările de oboseală este să strecori printre condimentele pe care le utilizezi de obicei în preparatele tale și chimen, boabe de piper sau coriandru. 

În alăptare

Deși până în momentul de față nu se poate vorbi despre studii clinice menite să demonstreze că utilizarea chimenului are într-adevăr efect galactogog, acest condiment este apreciat încă din cele mai vechi timpuri de femeile care alăptează. Astfel, chimenul este văzut ca o soluție pentru stimularea naturală a lactației, iar câteva cercetări au ajuns la concluzia că o posibilă explicație pentru un asemenea efect ar fi prezența uleiurilor volatile, mai ales a carvonei și a limonenului. În același timp, s-a constatat că, în general, consumul de chimen este sigur în alăptare, efecte nedorite survenind rar (printre aceste efecte se numără: eructațiile, arsurile gastrice, flatulența). 

Alt argument pentru care chimenul se folosește în perioada de alăptare este acesta: efectele pozitive în ameliorarea colicilor bebelușilor. Spre exemplu, prin mici studii s-a constatat că mamele care alăptau au raportat manifestări mai puțin severe legate de colici după ce ele au consumat chimen. 

Chimenul: moduri de consum

Chimenul este vestit în special pentru aroma deosebită pe care o conferă diferitelor preparate, de la cele de patiserie (precum pâine, covrigi, chifle, brioșe, rulouri, sărățele, fursecuri etc.) până la supe, tocănițe, humus, curry, sosuri, sote de legume, fripturi, deserturi cu fructe (tarte, plăcinte), gemuri/dulceață sau chiar murături (ca de exemplu varza murată). De asemenea, chimenul poate fi găsit în forme precum semințe, pudră, capsule cu ulei, tincturi, extracte sau uleiuri esențiale. 

Până acum nu a fost stabilită în mod clar nicio recomandare care să țină de dozarea chimenului, dar câteva cercetări susțin faptul că o cantitate de 1/2 linguriță până la 1 lingură de semințe de chimen, cantitate care să fie însă fracționată pentru a fi administrată de 3 ori pe zi, este eficientă și sigură. 

Ceai de chimen

Un ceai de chimen este binevenit pentru diverse probleme de sănătate, dar și pentru a stimula anumite procese din organism (precum buna funcționare a sistemului imunitar, digestia, lactația etc.). Pentru a-l putea pregăti vei avea nevoie de fructe de chimen care să fie bine coapte. Marele avantaj este că un ceai de chimen se bazează pe o preparare simplă, care constă în următorii pași:

  • În 200 ml apă clocotită vei adăuga 1 linguriță de fructe de chimen sau la 250 ml apă clocotită vei adăuga 1 lingură de fructe de chimen
  • Vei lăsa la infuzat timp de 10-15 minute, la temperatura camerei
  • Vei strecura ceaiul obținut

Referitor la cât ceai de chimen se bea pe zi, trebuie să știi că este indicat să se consume până la 3 căni. Dacă ai nevoie de o administrare pe timp îndelungat, ar trebui ca la fiecare 6 săptămâni să faci pauză 10 zile. Ceaiul de chimen este contraindicat în sarcină, dar și în caz de alergie la chimen sau la plante înrudite, din familia Umbelliferae (cum ar fi țelina, feniculul, angelica, anasonul etc.). În același timp, nu se va face exces de ceai de chimen (mai mult de 3 căni pe zi) în caz de diabet zaharat, dat fiind faptul că o cantitate mare de fructe de chimen poate scădea prea mult glicemia, ajungându-se la hipoglicemie. 

fructe-de-chimen-alaturi-de-o-cana-in-care-se-afla-ceai-de-chimen

Sursă poză: istockphoto.com

Datorită compușilor prezenți în fructele de chimen, un ceai de chimen oferă beneficii demne de luat în calcul, precum sunt și cele de mai jos:

Susține sănătatea aparatului digestiv

Pe de o parte, ceaiul de chimen este văzut ca o modalitate naturală de a contribui la o mai bună funcționare a aparatului digestiv și, grație efectelor antiinflamatorii, carminative, stomahice și antispastice ale fructelor de chimen, contribuie la relaxarea musculaturii de pe tractul gastrointestinal, diminuând din simptomele neplăcute ce apar în caz de dispepsie (indigestie) și favorizând eliminarea gazelor intestinale. 

Pe de altă parte, acest ceai este indicat și în caz de sindrom al intestinului iritabil, contribuind la îmbunătățirea microflorei intestinale. Un astfel de efect este posibil datorită proprietăților antimicrobiene ale uleiurilor din fructele de chimen, ce susțin proliferarea bacteriilor „bune” din intestine.

Nu în ultimul rând, alt argument care vine în sprijinul consumului ceaiului de chimen pentru sănătatea digestivă este acesta: „Cooperativa Științifică Europeană pentru Fitoterapie” (ESCOP) a recunoscut oficial chimenul drept plantă care ajută în ameliorarea Sindromului Roemhild (o afecțiune ce implică anxietate și atacuri de panică, survenite după dureri în piept ce apar din cauza acumulării mari de gaze din intestine și din stomac), dar și care poate contribui la atenuarea tulburărilor digestive la copii, cu precădere a celor care generează crampe abdominale și flatulență. 

Contribuie la scăderea nivelului glicemiei

Ceaiul de chimen reprezintă un ajutor binevenit și pentru diabet. Spre exemplu, unele cercetări au arătat că fructele de chimen, dacă sunt introduse în dietă, pot favoriza scăderea glicemiei și vor reduce din simptomele ce însoțesc diabetul zaharat, cum ar fi setea excesivă sau stările de oboseală.

În același timp, ceaiul de chimen este și o sursă suplimentară de antioxidanți, ceea ce înseamnă că va combate din radicalii liberi și va preveni stresul oxidativ și degradarea celulară, procese care afectează și celulele beta-pancreatice. Prin asemenea efecte pozitive, se va micșora și riscul de a te confrunta cu diabet. 

Are grijă de sănătatea aparatului respirator

Prin mai multe studii s-a putut sesiza că un consum regulat de fructe de chimen ajută la menținerea sănătății tractului respirator, prin urmare și un consum de ceai de chimen este recomandat. În primul rând, în fructele de chimen se află antioxidanți, care pot contracara din radicalii liberi și stresul oxidativ dăunătoare pentru celule, inclusiv pentru cele de la nivelul aparatului respirator. În al doilea rând, în aceste fructe se află uleiuri volatile cu proprietăți antiinflamatorii, ceea ce va mai scădea din riscul apariției unor afecțiuni precum bronșita de exemplu. 

Nu în ultimul rând, în fructele de chimen se află nutrienți ce stimulează funcționarea sistemului imunitar (precum vitamina C, vitamina E și zincul), așa că un ceai de chimen contribuie la prevenirea infecțiilor de pe tractul respirator și ajută organismul să treacă mai ușor peste acestea.  

Sprijină procesul de slăbire

Ceaiul de chimen este una dintre opțiunile naturale pentru susținerea procesului de slăbire întrucât ajută la diminuarea apetitului, a poftei pentru alimentele ce sunt sursă de carbohidrați, dar și la reducerea grăsimii corporale. 

De pildă, un studiu din anul 2013, publicat în „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, a arătat că administrarea, timp de 90 de zile, a extractului de chimen, a favorizat scăderea în greutate a unor femei ce se confruntau cu obezitatea, dar și scăderea procentului de grăsime corporală, fără ca participantele la studiu să realizeze modificări radicale în dietă sau să efectueze în mod constant exerciții fizice. 

Un studiu preliminar, efectuat în anul 2016, a formulat concluzii similare: femeile care sufereau din cauza obezității și care au beneficiat timp de 90 de zile de administrarea de extract de chimen (30 ml) cunoscuseră o reducere consistentă a apetitului, a poftei pentru consumul de alimente cu carbohidrați, dar și a greutății corporale. 

Printr-un studiu clinic publicat online în anul 2015 s-au evidențiat efectele pozitive ale chimenului în caz de exces ponderal. Astfel, femei care au luat timp de 3 luni extract de chimen s-au bucurat de scăderea în greutate, de o îmbunătățire a indicelui BMI și de scăderea procentului de grăsime corporală. 

Benefic în perioada de alăptare

Printre cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de chimen se numără și acesta: stimularea lactației. Deși până acum nu s-au realizat studii care să arate mecanismul prin care chimenul ajută la stimularea producției de lapte matern, anumite cercetări au adus în prim-plan faptul că printre uleiurile volatile din fructele de chimen se găsește și timolul. Acest compus contribuie la creșterea secreției glandelor din organism, inclusiv în cazul glandelor mamare. 

Altă dovadă a faptului că utilizarea chimenului este indicată și în perioada alăptării este legată de o recomandare venită din partea „Cooperative Științifice Europene pentru Fitoterapie” (ESCOP): ceaiul de chimen ușurează digerarea laptelui matern, stimulând totodată lactația. Prin urmare, bebelușii pot primi o linguriță de ceai de chimen în biberon. 

Despre ceaiul de chimen s-au formulat păreri atât pe forum-urile de parenting, cât și pe blog-urile cu sfaturi legate de slăbit. Iată câteva exemple în acest sens:

  • „Am un bebeluș de 2 luni și am încercat toate siropurile posibile pentru colici, dar nimic nu l-a ajutat în afară de ceaiul de chimen și anason. Dacă ai ceai la pliculeț, pune un pliculeț la 250 ml apă, pune apa la fiert și mai lasă apoi vasul acoperit pentru alte 5 minute. Apoi strecori ceaiul, îl pui în biberon sau poate îi dai cu lingurița, îi vei da cam 125 ml în 24 de ore.” (sursă: forum.desprecopii.com)
  • „Ceaiul de chimen se poate amesteca, de exemplu, cu ceai de fenicul, obținând un ceai calmant pentru burtică. Poți să-i dai câte 100 ml de două ori pe zi sau, dacă nu îl primește, poți să i-l dai doar când are crizele de colici.” (sursă: forum.desprecopii.com)  
  • „O linguriță de semințe de chimen conține numai 7 calorii. Dacă alegi să bei ceaiul de chimen, nu ai niciun motiv de îngrijorare legat de numărul de calorii pe care îl consumi zilnic și nu va trebuie să petreci ore întregi la sală pentru a le arde.” (sursă: xyz13.com)
  • „Ceaiul de chimen ajută și la o mai bună digestie a alimentelor și îmbunătățește metabolismul.”(sursă: xyz13.com)
  • „Semințele de chimen au proprietăți antiinflamatorii. Inflamația constantă poate induce obezitatea. Ceaiul de chimen te poate ajuta să previi așa ceva.” (sursă: xyz13.com)

Ulei de chimen

Uleiul de chimen se găsește în toate părțile plantei, dar este concentrat cel mai mult în fructe și poate fi obținut atât la scară mică, cu ajutorul antrenării cu alcool sau poate fi obținut și industrial, prin diverse procedee. Cu ajutorul acestui ulei se poate obține și un ulei pentru masaj, bun pentru hidratarea pielii și pentru păstrarea elasticității. Uleiul pentru masaj pe bază de ulei de chimen se pregătește din fructe de chimen ce vor fi zdrobite și amestecate cu ulei de măsline, amestecul lăsându-se 10-15 zile la macerat.

Uleiul de chimen îți va furniza beneficii de care să ții oricând seama, ca de exemplu:

  • Ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv- Pe de o parte, uleiul de chimen are proprietăți antispastice, favorizând relaxarea musculaturii tractului digestiv întrucât inhibă efectul unor enzime și a altor compuși responsabili pentru apariția spasmelor. Pe de altă parte, este stomahic, studiile arătând că întreține sănătatea stomacului protejându-l de infecții, de ulcere și stimulând o digestie sănătoasă. Nu în ultimul rând, uleiul de chimen contribuie la ameliorarea manifestărilor ce însoțesc sindromul intestinului iritabil. De pildă, un studiu a implicat pacienți ce se confruntau cu acest sindrom și care au fost rugați ca, timp de 3 săptămâni, să utilizeze cataplasme cu ulei de chimen. După o pauză de 2 săptămâni, au fost rugați să utilizeze cataplasme (calde sau reci) cu ulei de măsline. Comparându-se rezultatele de după cele două sesiuni de terapie alternativă, s-a putut constata că simptomele cunoscuseră o ameliorare semnificativă după aplicațiile de cataplasme cu ulei de chimen. Oamenii de știință au precizat că s-a întâmplat așa întrucât uleiul de chimen are proprietăți antiinflamatorii, antispastice și antioxidante
  • Are efect diuretic- Întrucât are un asemenea efect, este adecvat pentru persoanele ce suferă de calculi renali, de infecții urinare sau care vor să slăbească. Uleiul de chimen stimulează urinarea, favorizând scăderea nivelului tensiunii arteriale, a grăsimii corporale, îndepărtează acidul uric și toxinele de la nivelul rinichilor
  • Are proprietăți antiseptice- Uleiul de chimen este și un dezinfectant puternic. Astfel, este util pentru ameliorarea infecțiilor situate în interiorul corpului (spre exemplu, infecții digestive, urinare, respiratorii), dar și pentru cele de la nivelul pielii, în condițiile în care inhibă proliferarea bacteriilor, a fungilor și previne infectarea rănilor
  • Are efecte antihistaminice- Un remediu natural care poate fi de folos în caz de alergii sezoniere de exemplu este și uleiul de chimen. Acesta neutralizează din efectul histaminelor (mediatori inflamatori ce sunt implicați în diferite procese din organism, inclusiv în reacțiile de tip alergic) și din acest motiv favorizează reducerea unor simptome dezagreabile ce însoțesc alergiile, în special a tusei (pentru că are și efect antispastic)

În ciuda beneficiilor sale importante, uleiul de chimen are și contraindicații care nu trebuie neglijate, ca de exemplu:

  • Nu se va folosi pentru copii și nici pentru adolescenții sub vârsta de 18 ani
  • Este interzis pentru persoanele care au alergie la plante din familia Umbelliferae
  • Este interzis în sarcină 
  • Nu se va aplica topic în zona ochilor
  • Este interzis în caz de obstrucție biliară
  • Este interzis în caz de colangită (inflamația tractului biliar)
  • Nu se va utiliza în caz de calculi biliari
  • Este interzis în caz de inflamații renale

Tinctura de chimen

Cine intenționează să consume chimen sub formă de tinctură trebuie să știe că aceasta poate fi preparată acasă, dar poate fi achiziționată și din magazinele cu produse naturiste. Dacă vrei să o prepari în casă, vei proceda așa:

  • 10 linguri pulbere de chimen vor fi amestecate cu 50 ml alcool (de fructe sau de secară), concentrația alcoolului fiind de 50%
  • Amestecul rezultat va fi pus la macerat pentru 14 zile
  • Tinctura de chimen se va filtra, va fi turnată în recipiente (acestea să fie mici) și va fi pusă la păstrare într-un loc ferit de lumină și răcoros

La fel ca uleiul de chimen, tinctura are și ea proprietăți carminative, stomahice, antioxidante, antimicrobiene, antispastice și favorizează eliminarea mucusului în caz de afecțiuni ale tractului respirator. Poți să o folosești atât intern, cât și extern. Utilizarea internă este indicată în caz de:

  • Tulburări digestive (indigestie, flatulență, balonare, greață, constipație etc.)
  • Stări de astenie
  • Afecțiuni ale tractului respirator (mai ales bronșite)
  • Niveluri crescute ale trigliceridelor și ale colesterolului „rău”
  • Crampe menstruale

Utilizarea externă este recomandată pentru:

  • Aplicații pe diverse răni- Rana va fi spălată și dezinfectată apoi cu tinctură de chimen pentru că aceasta previne infectarea, având proprietăți antibacteriene
  • Crampe abdominale la copii- Dacă micuțul tău se confruntă cu crampe abdominale, poți să procedezi astfel: 1-3 linguri de tinctură de chimen vor fi adăugate în apa în care va fi îmbăiat acesta

Este contraindicată utilizarea internă a tincturii de chimen în oricare dintre aceste situații:

  • Persoanelor ce au alergie la plante din familia Umbelliferae
  • În sarcină
  • În perioada alăptării
  • Dacă este vorba despre copii

De ajutor îți poate fi și tinctura de chimen negru. Și aceasta poate fi obținută în casă (se va pune alcool cu concentrație alcoolică 40% peste 1/2 cană pudră de chimen negru; totul va fi lăsat la macerat timp de cel puțin 1 săptămână; tinctura va fi strecurată și păstrată într-un loc întunecat și răcoros). 

Mai multe studii au subliniat faptul că o tinctură de chimen negru contribuie la ameliorarea diferitelor probleme de sănătate, cum ar fi indigestia, diareea, amenoreea (absența menstruației), dismenoreea, prezența viermilor intestinali, erupții pe piele și pentru pierderea apetitului. 

lingura-de-lemn-cu-chimen-negru-si-sticluta-cu-ulei-esential-sau-cu-tinctura

Sursă poză: istockphoto.com

Chimen măcinat

În general, chimenul se găsește în special sub formă de fructe întregi. Deși acestea sunt numite „semințe”, de fapt fiecare fruct conține câte o sămânță. Chimenul produce semințe sub formă de achene, un fel de fruct uscat, ce nu are sămânța sudată de un înveliș.  

Poți să faci rost de chimen măcinat din comerț sau poți să-l obții acasă, dacă vei măcina semințele întregi cu ajutorul unei râșnițe pentru condimente, a unui mojar sau a unei râșnițe de cafea. Trebuie să știi că prin măcinare chimenul dobândește o aromă mai pronunțată, așa că, dacă într-o rețetă se va preciza, de exemplu, că este nevoie de 1 linguriță de semințe de chimen, dacă vrei să folosești chimen măcinat vei pune cam 3/4 de linguriță. De cele mai multe ori, chimenul măcinat este utilizat în următoarele situații:

  • Pentru a conferi o aromă specială brânzeturilor
  • Pentru condimentarea fripturilor (de porc de exemplu)
  • Pentru condimentarea unei tocănițe, a unui gulaș etc.
  • Pentru ca un cartof dulce, dovleacul sau morcovii gătiți cu ulei de măsline să aibă o aromă mai specială 
  • Pentru pâinea de secară
  • Se utilizează în diferite variante de amestecuri de condimente provenite din Orientul Mijlociu etc.

Fie că este vorba despre chimenul sub formă de semințe, fie că este vorba despre cel măcinat, acesta se va păstra cel mai bine dacă va fi ținut în recipiente închise ermetic, într-un loc uscat și cât mai răcoros. 

Semințe de chimen

În semințele de chimen (care sunt de fapt fructe) se găsesc nutrienți valoroși (vitaminele A, C, E, vitamine din grupul vitaminelor B, fier, calciu, cupru, mangan, magneziu, seleniu, zinc), fibre și uleiuri volatile, de aceea sunt foarte căutate atât în domeniul culinar, cât și ca remediu natural pentru diferite probleme de sănătate. Referitor la beneficiile pe care le aduc pentru sănătatea ta, nu trebuie să pierzi din vedere proprietățile lor (antispastice, antioxidante, astringente, diuretice, vermifuge, carminative, stomahice, expectorante, galagtogoge), datorită cărora se adresează celor mai diverse suferințe (precum diabetul, indigestiile, sindromul intestinului iritabil, durerile reumatice, anemiile, stările de oboseală etc.), așa cum s-a precizat anterior. 

În privința valorificării semințelor de chimen în domeniul culinar, ele sunt adesea utilizate pentru produse de patiserie, inclusiv când acestea sunt preparate acasă. Printre cele mai populare preparate de casă în care se adaugă și semințe de chimen se numără:

  • Sărățelele cu chimen- Pot fi preparate și cu cașcaval, dar fără drojdie și ouă, precum în rețeta de mai jos:
  • Covrigei cu chimen- Covrigeii de casă cu chimen sunt numai buni de ronțăit și vor fi mai gustoși și mai fragezi dacă în aluat se va adăuga și brânză
  • Covrigi cu chimen- Se vor prepara dintr-un aluat cu drojdie (drojdie proaspătă: 25 g) și cu următoarele ingrediente: 500 g făină, 200 ml lapte (plus alte 2 linguri), 50 g ulei, sare (1/2 linguriță), 1 lingură zahăr, 1 gălbenuș de ou, semințe de chimen (după gust). Aluatul frământat cu lapte călduț va fi lăsat la dospit cam 1 oră, iar din el vor fi modelați covrigii. Înainte de a fi puși la cuptor, vor fi unși cu un amestec format din gălbenuș de ou, bătut cu cele 2 linguri de lapte și după aceea vei presăra peste ei semințe de chimen

covrigi-cu-sare-si-cu-chimen

Sursă poză: istockphoto.com

Alt preparat popular cu semințe de chimen este și supa. O supă de chimen încântă nu doar prin aroma sa deosebită, dar îți va oferi și beneficii precum:

  • Te va revigora și te va ajuta să treci peste stările de oboseală
  • Te va ajuta să treci mai ușor peste afecțiuni ale tractului respirator, în condițiile în care chimenul contribuie la întărirea sistemului imunitar
  • Îți va furniza un plus de fibre, ceea ce îți va îmbunătăți tranzitul intestinal și va preveni/ameliora constipația
  • Este binevenită în caz de indigestii, flatulență, dureri de stomac și alte manifestări neplăcute ce însoțesc diverse probleme care țin de sănătatea digestivă
  • Poate fi de ajutor și în perioada de alăptare (chimenul are proprietăți galactogoge)

O supă de chimen, chiar dacă în prezent nu o regăsești în cadrul rețetelor de supe și ciorbe oferite de JamilaCuisine, poate fi obținută inspirându-te și din tradiția ardelenească:

Dacă îți dorești o supă mai consistentă și, întrucât momentan supa de chimen nu se află printre variantele de supă-cremă ale Ginei Bradea, poți să te inspiri și de aici:

Chimion sau chimen: există vreo diferență? 

Răspunsul la această întrebare este : nu este corect să spui chimion sau chimen referindu-te la unul și același condiment. În primul rând, semințele de chimion sunt semințele provenite de la planta numită Cuminum cyminum, în timp ce semințele de chimen sunt fructele uscate ale plantei numite Carum carvi. În al doilea rând, semințele de chimion și fructele chimenului au aspect diferit: semințele de chimion sunt mai mari, au 9 margini și au o nuanță de maro deschis, iar fructele de chimen sunt mai mici, sunt mai închise la culoare și au 5 margini. 

Nu în ultimul rând, trebuie să te aștepți că dacă vei utiliza chimen sau chimion pentru diverse preparate, vei obține rezultate diferite. Astfel, chimionul are o aromă mai intensă, mai iute, fiind binevenit mai ales pentru preparate indiene, pentru cele originare din Orientul Mijlociu sau din America Latină. În schimb, chimenul este utilizat mai ales în gastronomia europeană și va conferi preparatelor un gust mai proaspăt, similar anasonului. 

castronel-cu-seminte-de-chimen-castronel-cu-seminte-de-chimion

Sursă poză: istockphoto.com

Alt aspect pe care trebuie să îl iei în calcul când te gândești la chimen vs. chimion ține de rezultatele de care vei avea parte folosindu-le pentru a slăbi. Desigur, așa cum s-a precizat deja, chimenul este vestit pentru efectele pozitive pe care le are în procesul de slăbire, dar și chimionul ar trebui să fie apreciat din acest punct de vedere. Spre exemplu, dacă te întrebi dacă iaurtul cu chimen slăbește, răspunsul te-ar putea surprinde: iaurtul cu semințe de chimion contribuie la eliminarea kilogramelor în plus, dar și la reducerea dimensiunilor taliei și a nivelului de colesterol „rău”. Aceste beneficii au fost demonstrate printr-un studiu clinic. Femei supraponderale/obeze au fost împărțite în 2 grupuri:

  • O parte dintre ele au fost rugate să adauge 3 g pudră de chimion în iaurt, pe care să-l servească la două mese dintr-o zi, timp de 3 luni
  • Restul femeilor au fost rugate să consume iaurt simplu, fără chimion (tot pentru 3 luni, la două mese ale zilei)

La finalul perioadei analizate, s-a constatat că femeile care consumaseră iaurt cu pudră de chimion aveau parte de următoarele rezultate pozitive: reducerea nivelului colesterolului „rău” (LDL), îmbunătățirea nivelului colesterolului „bun” (HDL), scăderea nivelului trigliceridelor, scăderea greutății corporale, îmbunătățirea indicelui BMI, diminuarea circumferinței taliei și scăderea procentului de grăsime corporală. 

Contraindicații pentru consumul de chimen

Oamenii de știință vin cu următoarea asigurare: în general, chimenul este sigur pentru a fi consumat, în special când este vorba despre cantități reduse și moderate folosite pentru diverse preparate culinare. Cu toate acestea, chimenul are și câteva contraindicații:

  • Nu se va folosi în perioada sarcinii
  • Uleiul de chimen nu se va folosi de persoanele sub 18 de ani, dar nici în sarcină sau în perioada alăptării
  • Uleiul de chimen nu se va folosi de persoanele ce suferă de calculi biliari sau de inflamații ale tractului biliar (precum este colangita de exemplu)
  • Este interzis să fie folosit de persoanele ce au alergii la plante din familia Umbelliferae
  • Este contraindicat în caz de epilepsie 

Tototdată, pentru a te asigura că poți să consumi chimen în scop terapeutic, ar trebui să nu omiți nici următoarele precauții:

  • În situația în care suferi de diabet zaharat și utilizezi chimen, monitorizează-ți cu mai mare atenție nivelul glicemiei, în contextul în care acest condiment contribuie la scăderea glicemiei; nu consuma chimen fără să te sfătuiești cu un medic pentru a nu ajunge să te confrunți cu hipoglicemie
  • Persoanele care urmează să sufere o intervenție chirurgicală ar trebui să nu mai consume cu cel puțin 2 săptămâni de aceasta chimen întrucât acesta ar putea interfera cu controlul nivelului de zahăr din sânge înainte și după operație 
  • Există o interacțiune moderată între chimen și medicamentele diuretice, prin urmare discută neapărat cu medicul dacă te afli sub un asemenea tratament și intenționezi să utilizezi chimenul ca remediu natural
  • Întrucât există o interacțiune moderată între chimen și medicamentele sedative, trebuie să consulți medicul dacă intenționezi să utilizezi acest condiment- Medicamentele sedative favorizează somnolența, iar extractul de semințe de chimen are și el proprietăți sedative. Din acest motiv, este indicat să nu asociezi acest extract cu medicamentele menționate pentru a nu te confrunta cu prea multă somnolență sau/și cu amețeli 

De altfel, la fel ca pentru orice supliment alimentar sau remediu natural la care vrei să apelezi, este indicat să cere sfatul unui medic și când vine vorba despre consumul de chimen. Ține minte faptul că, în cazul în care este consumat intern în cantități mari, chimenul poate să ducă la manifestări digestive nedorite (mai ales greață, eructații sau arsuri stomacale). În același timp, dacă vei exagera în privința aplicațiilor topice pe bază de ulei de chimen, nu este exclus să te confrunți cu iritații pe piele (în special în cazul pielii sensibile).

Surse: anatomie.romedic.ro, botanical-online.com, balkanherb.com, doc.ro, draxe.com, drugs.com, fixyourgut.com, forum.desprecopii.com, gatesc.ro, growtoperfection.com, healthline.com, healthyplanbyann.com, hindawi.com, japsonline.com, libertatea.ro, lotus-med.ro, medicalnewstoday.com, medicalhealthguide.com, naturamed.ro, ncbi.nlm.nih.gov, nhs.uk, organicfacts.net, pediaa.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, reginamaria.ro, rxlist.com, sciencedirect.com, sfatulmedicului.ro, thespicepeople.com.au, thespruceeats.com, topremediinaturiste.ro, viatacudiabet.ro, webmd.com, xyz13.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, youtube.com

Articolul urmator
Seva de mesteacăn: beneficii și mod de administrare
Seva de mesteacăn: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Agar agar: ce este și cum se folosește?
    Agar agar: ce este și cum se folosește?

    Agar agar este un ingredient natural folosit în bucătăria asiatică de sute de ani, care câștigă din ce în ce mai multă popularitate în întreaga lume,...

    6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!
    6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

    Încă din primele clipe în care copilul tău devine tot mai receptiv la lumea din jur, te vei strădui permanent să-l familiarizezi cu cele mai diverse abilități. Alături de...

    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare
    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare

    Vanilia face și ea parte din categoria celor mai scumpe condimente, alături de șofran sau cardamon. Aroma sa este foarte îndrăgită și se folosește pentru a onferi un gust...

    Acid folic înainte de sarcină: de ce este recomandat să îl iei și ce beneficii aduce fătului ?
    Acid folic înainte de sarcină: de ce este recomandat să îl iei și ce beneficii aduce fătului ?

    Acidul folic este esențial pentru dezvoltarea normală a fătului, de aceea se recomandă să se administreze un supliment alimentar care să conțină acest nutrient valoros încă...

    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

    Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara.

    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

    Stiai ca oul de prepelita contine mai multi nutrienti decat oul de gaina? In plus, oul de prepelita ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

    Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și m-am săturat să aud criticile oamenilor
    Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și m-am săturat să aud criticile oamenilor

    În ciuda celor mai bune intenții ale noastre, cu toții avem tendința de a judeca. Shannon Willardson, o mămică de peste Ocean, se plânge, într-un clip pe TikTok, că...

    Mucina de melc: beneficii pentru piele
    Mucina de melc: beneficii pentru piele

    Foarte folosită în produsele coreene pentru îngrijirea feței, mucina de melc a ajuns populară la nivel mondial, datorită diferitelor sale beneficii precum hidratarea,...

    © 2024 Qbebe