Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

Mariana Voinea

Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o inestetică cocoașă. Cifoza este denumirea medicală a cocoașei la copii. Află cum o recunoști, cum o previi și cum o tratezi.

Copiii care au o formă neobișnuită a spatelui, a coloanei vertebrale care au un aspect de cocoașă destul de neplăcut se confruntă cu cifoza, una din cele mai frecvente deviații ale coloanei vertebrale. Popular, spunem că micuții au cocoașă și din păcate cazurile sunt în continuă creștere în ultimii ani atât în România, cât și la nivel mondial.

Ce este cifoza la copii?

Cifoza reprezintă curbarea coloanei vertebrale, denumită popular cocoașă, cauzată de regulă de postura greșită atunci când copiii stau pe scaun, fac teme, mănâncă sau de postura greșită pe care o adoptă atunci când stau la calculator sau pe telefon. Cifoza are consecințe negative de ordine estetic, dar și de ordin fizic, fiindcă adesea este însoțită de dureri de spate și în cazurile mai grave, simptomele neurologice își fac apariția cauzate de compresia nervilor în canalul vertebral. Cifoza reprezintă curba coloanei măsurând 50 de grade sau mai mult la radiografie, în timp ce o coloană vertebrală normală trebuie să aibă o curbură de 20 până la 45 de grade în partea de sus a spatelui. Practic cifoza este o deformare a coloanei vertebrale.

Ce cauzează apariția cifozei?

Așa cum puteți bănui, cifoza este cauzată adesea de postura greșită a copilului care petrece foarte mult timp cu umerii lăsați și aplecat înainte încă de la o vârstă foarte fragedă, când începe să folosească tableta sau smartphone-ul. Atunci când copiii stau în aceeași poziție ore întregi, spre exemplu la școală, vertebrele care sunt deformabile și foarte fragile, se schimbă de la o zi la alta. În unele cazuri, cifoza poate fi prezentă chiar de la naștere, cauzată de deformări congenitale ale scheletului și este denumită cifoză congenitală.

Alteori cifoza este determinată de probleme metabolice, de afecțiuni neuromusculare sau de boala osoasă fragilă, afecțiune ce determină ca oasele se fractureze cu o forță minimă. Alte cauze ale cifozei sunt spina bifida, un defect de tub neuronal sau boala Scheuermann, o afecțiune ce determină ca vertebrele se curbeze în zona superioară a spatelui. Cifoza Schueuermann este o afecțiune de cauză necunoscută și frecvent întâlnită la pacienții de sex masculin. Cifoza posturală este, așa cum am menționat anterior, cel mai frecvent tip de cifoză care devine vizibilă în adolescență și care poate fi tratată adesea cu exerciții de corectare a posturii.

Între sedentarism şi sporturi extreme există o zonă de echilibru pentru articulaţii sănătoase!

Care sunt simptomele cifozei?

fata dureri spate

Simptomele cifozei la copii sunt destul de evidente. Astfel, copiii pot manifesta dureri de spate, senzații de înțepenire a părții superioare a spatelui, precum și slăbiciune sau amorțeală la nivelul picioarelor sau la nivelul mâinilor. Cifoza este vizibilă adesea cu ochiul liber prin diferența de înălțime a umerilor sau prin faptul că micuții își apleacă înainte capul în comparație cu restul corpului. De asemenea, există și o diferență de înălțime sau de poziție a omoplatului și înălțimea spatelui superior care apare mai mare decât în mod normal.

Diagnosticarea cifozei la copii

Părinții care bănuiesc că micuții lor suferă de cifoză trebuie să meargă de urgență la medicul de familie unde li se vor propune mai multe metode de evaluare pentru a determina severitatea afecțiunii și prezența acesteia.

Așadar, vorbim de teste de sânge, de examinarea fizică de către medicul de familie care va observa postura pacientului în special în timpul aplecării înainte. În cazul în care copilașul, atunci când se apleacă, își aduce capul mult înainte față de restul trupului și există o deformare vizibilă la nivelul umerilor, pot fi identificate eventualele deformări.

De asemenea, medicul va îndruma părintele pentru eventuale teste imagistice, folosite pentru confirmarea diagnosticului și evaluarea severității acestuia. Aceste radiografii arată unghiul de curbură a coloanei vertebrale și ajută la identificarea cauzei cifozei. Tomografia computerizată sau rezonanța magnetică, CT sau RMN oferă imagini foarte detaliate ale coloanei vertebrale.

Pe de altă parte, pot fi efectuate teste neurologice utilizate pentru a evalua dacă cifoza are un impact asupra măduvei spinării sau nervilor, dar și pe baza istoricului medical din familie. Se va recomanda inclusiv electrocardiograma pentru cazurile de afecțiuni cardiace asociate cu cifoza severă, dar și o consultare ortopedică sau neurochirurgicală.

Cum se tratează cifoza?

copil la medic

Există multiple opțiuni de tratament al cifozei în funcție de severitatea afecțiunii, de simptomele asociate, de vârsta pacientului. Medicul poate recomanda terapia fizică ce presupune efectuarea diferitelor proceduri de recuperare medicală pentru corectarea poziției spatelui, pentru redarea mobilității și întărirea musculaturii. Astfel, copiii vor face exerciții fizice realizate la indicațiile kinetoterapeutului care vor viza mai ales mușchii spatelui și vor fi adaptate în funcție de vârsta și situația fiecărui pacient în parte.

De asemenea, medicul poate sugera folosirea unei orteze sau a unui corset indicate pentru a ajuta corpul să mențină o poziție corectă și pentru ca pacientul să nu mai resimtă durere la nivelul spatelui. Aceste corsete au rolul de a ușura presiunea aplicată pe coloană.

Se poate vorbi și de tratament medicamentos ce include analgezice și antiinflamatoare, medicamente pentru durere, doar că acestea nu vindecă cifoza, ci doar ameliorează simptomele de durere asociate cu aceasta.

Nu în ultimul rând, în situațiile mai grave, medicul poate indica intervenția chirurgicală prin care va încerca îndreptarea coloanei și reducerea gradului de rotunjire al acesteia.

Ce trebuie sa stii despre talus valgus

Cu ce tip de complicații este asociată cifoza?

Posibilele complicații ale cifozei includ curbarea coloanei vertebrale, fracturi, apariția osteoporozei, dureri insuportabile și amorțeli la nivelul membrelor superioare și inferioare. De asemenea, pacienții se vor confrunta cu funcții fizice limitate, deoarece cifoza este asociată adesea cu slăbirea mușchilor spatelui și dificultăți în a-și îndeplini sarcinile, chiar și cele mai simple.

Totodată, copiii vor avea probleme digestive, deoarece cifoza severă poate comprima tractul digest digestiv și provoca probleme precum dificultăți la înghițire și refluxul acid. Nu în ultimul rând, putem vorbi de probleme de imagine corporală pentru că adolescenții vor avea o stimă de sine scăzută din cauza spatelui cocoșat.

Cum se poate preveni apariția cifozei?

Pentru a preveni apariția cifozei este necesar ca părinții să își îndrume copiii să mențină o postură a spatelui cât mai corectă, dreaptă, să aibă o greutate a ghiozdanului corespunzătoare în raport cu corpul lor, astfel încât să distribuie uniform greutatea pe ambii umeri. De asemenea, copiii pot face exerciții fizice, pot practica un sport pentru a-și menține oasele cât mai sănătoase și pentru a-și întări musculatura spatelui și în unele cazuri la indicația medicului se pot lua suplimente alimentare pentru întărirea sistemului osos.

Dacă și copilul tău suferă de cifoză, nu te îngrijora. Este o afecțiune complet reversibilă, tratabilă și cu ajutorul tău, micuțul va avea o imagine de sine satisfăcătoare și va avea o viață lipsită de dureri.

Surse foto: pexels.comistockphoto.comistockphoto.com

Surse articol: stanfordchildrens.orgmsdmanuals.commayoclinic.org

Articolul urmator
De ce apare mâncărimea pielii după duș
De ce apare mâncărimea pielii după duș

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

    Sănătatea mentală este unul dintre cele mai actuale subiecte ale societății noastre. În România, tot mai mulți copii și adolescenți ajung să aibă nevoie de intervenție...

    Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?
    Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?

    Deseori, în timpul sarcinii, ne întâlnim cu evenimente neprevăzute, sângerarea vaginală fiind unul dintre acestea. O întrebare des întâlnită...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează
    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează

    Până acum poate credeai faptul că hărțile pot avea legătură numai cu geografia. De fapt, află că există o așa-numită limbă geografică. Dar care poate fi legătura dintre...

    Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13
    Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13

    Trisomiile se referă la prezența unui cromozom în plus în toate sau doar în anumite celule, adică o persoană are trei copii ale unui anumit cromozom (o structură pe...

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    Studiu: copiii care poartă ochelari de vedere sunt mai buni la matematică și citire. Cum se explică acest lucru
    Studiu: copiii care poartă ochelari de vedere sunt mai buni la matematică și citire. Cum se explică acest lucru

    Rezultatele școlare slabe ar putea avea legătură cu boli ale ochilor. Cercetătorii de la Wilmer Eye Institute - Johns Hopkins Medicine au observat că după ce au început să...

    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?
    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

    Contuziile la nivelul capului la copii pot avea loc oricând, indiferent cât de mult am încerca să prevenim. Dacă, însă, micul pacient prezintă simptome...

    © 2024 Qbebe