Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Bankingul de celule stem – perspectiva unui specialist. Interviu cu Prof. Dr. Joanne Kurtzberg

de Dr. Speranta Aciudean

Acesta este un fragment din interviul acordat de Prof. Joanne Kurtzberg publicației Yediot Aharonot în cadrul vizitei pe care a făcut-o în Israel, în Aprilie 2016. Cu această ocazie ea a examinat 4 copii cu paralizie cerebrală, potențiali candidați pentru transfuzarea grefei proprii de sânge ombilical în cadrul studiului clinic aflat în derulare.

Referitor la tratamentul inovator pe care l-a propus pentru prima dată în 2009, Prof. Joanne Kurtzberg , cercetător de prestigiu în domeniul transplantului de sânge ombilical afirmă: "Mă bucur să văd că știința este în măsură să ofere soluții pentru cazurile care erau considerate de obicei ca fiind fără speranță. Sper doar că aceia care continuă să arunce sângele ombilical, ca deșeu, îsi vor da seama că este o comoară".

Joanne Kurtzberg

Micuța doamnă care pășește pe holurile Tel Hashomer Children's Hospital Safra Building, în această săptămână, nu atrage prin nimic atenția asupra sa. Cu rucsacul agățat de umeri sugerează mai degrabă că este o turistă sau probabil, o bunică devotată din străinătate care a venit să-și viziteze nepotul bolnav. Dar cei care sunt familiarizați cu Prof. Joanne Kurtzberg ca și cei care au nevoie de ea, ar fi dispuși să facă orice pentru a avea câteva minute de dialog cu acest remarcabil medic și cercetător de la Universitatea Duke, care face minuni.

"Sunt de acord cu denumirea de miracol, pentru că nu ai cum altfel să descrii ceea ce se întâmplă", menționează cu modestie. "Când vezi un copil care se ridică din scaunul cu rotile și începe să umble, acesta este un miracol. Când vezi o fetiță care nu putea să-și miște brațele, că reușește să folosească furculița pentru a mânca, acesta este un miracol. Când un băiat care reușea cu dificultate să vorbească, începe să cânte, acesta este un miracol. Dar nu eu sunt responsabilă de aceste miracole".

Dar atunci cine?
"Acum 32 de ani, pe când eram însărcinată cu băiatul meu mi-am întrebat ginecologul, de ce aruncă sângele ombilical ca un deșeu. Credeam că poate fi folosit eficient și ca urmare că trebuia să fie păstrat, dar ginecologul mi-a replicat: lasă să fie, este științifico- fantastic".

Din păcate, chiar și astăzi, atât în SUA, cât și în Israel, mai sunt încă ginecologi care desconsideră (bankingul de sânge ombilical), pur și simplu, din cauza ignoranței.

Ei nu încearcă să fie la curent cu ultimele inovații. Ginecologul este singurul medic care este alături de o femeie pe durata unei sarcini normale și dacă el nu-i recomandă această posibilitate sau dacă nu o încurajeze să aleagă acest serviciu, atunci de ce mama ar trebui să investească bani, o mulțime de bani, în ceva ce poate părea un lux?"

medic

A efectua transplanturi de sânge ombilical a fost visul dumneavoastră din copilărie?
"Cu siguranță că nu", spune zâmbind Joanne Kurtzberg. "Am crescut în New York și la fel ca toate fetele educate, am cântat la pian și m-am înscris la cursurile de muzică ale unui colegiu privat. Nu m-am gândit la medicină. Cu toate acestea, pentru a mă finanța în timpul studiilor mele, am lucrat cu copiii cu autism, copii care trăiesc ca sub o cupolă, din care doar ritmul și tonalitățile reușesc să-i aducă în realitate. Această tranziție radicală de la izolare la conexiune m-a fascinat și m-a determinat să aflu mai multe despre autism, să încerc și să găsesc și alte conexiuni pentru ei".

Studiul despre autism a condus-o către medicină și după cum spune chiar ea "un lucru a dus la altul". S-a specializat în pediatrie, și-a finalizat sub-specializarea în hemato-oncologie pediatrică și a început să studieze domeniul relativ nou al transplanturilor de celule stem.

În 1988, ea a participat la primul transplant de sânge din cordonul ombilical. "Nu eu am realizat efectiv transplantul, dar am participat la acesta prin faptul că pacientul a fost adus de mine", clarifică ea. "S-a întâmplat după ce m-am căsătorit cu un medic neuro-oncolog și m-am mutat împreună cu el în Carolina de Nord. Tratam un copil născut cu anemie Fanconi, o boală ereditară severă, care afectează măduva osoasă. L-am monitorizat aproape din ziua în care s-a născut și la vârsta de 5 ani nu mai aveam nimic ce să-i ofer, decât să fiu cea care îi anunța pe părinți că fără un transplant de celule stem din sângele ombilical el nu ar mai fi avut de trăit mai mult de șase luni. Părinţii lui au fost de acord cu transplantul , primul de acest fel, atât pentru că au vrut să știe că au făcut tot posibilul să-i salveze viața cât și pentru că nu aveau nimic de pierdut".

"Copilul în vârstă de 5 ani a trecut întâi prin chimioterapie, pentru a fi suprimată formarea propriilor celule din sânge. Acum are 32 de ani este sănătos, lucrează, duce o viață independentă, normală. Chiar dacă nu mai necesită monitorizare, mai trece pe la mine din când în când. S-a căsătorit, a adoptat un copil, pentru că spermatogeneza i-a fost afectată ca urmare a chimioterapiei".

Ce simțiți de fiecare dată când intră în spital?
"O mare satisfacție. Nu m-aș vedea niciodată ca o "a doua lui mamă ". Nu mă aștept ca el să-mi spună ceva de genul "datorită ție am rămas în viață și am o familie ". Dar sunt bucuroasă că știința modernă este în măsură să furnizeze soluții chiar și pentru cazurile care în trecut au fost considerate fără speranță. De-a lungul ultimilor 20 de ani, am studiat mai multe aspecte implicate de utilizarea sângelui ombilical. Recent, am încheiat cu succes un studiu inovator aprobat de FDA, pentru tratarea copiilor cu paraliziei cerebrală prin utilizarea grefei proprii de sânge ombilical, în cazul în care părinții au optat pentru recoltare la nașterea copiilor lor".

Studiul a inclus 63 de copii cu vârsta cuprinse între 1 și 6 ani. Jumătate dintre ei au beneficiat de administarea celulelor stem, iar cealaltă jumătate de administarea de placebo. Copiii care au primit celule stem, au manifestat o îmbunătățire semnificativă la 1 an de la administare. Încă nu am publicat rezultatele studiului, dar sper cu adevărat că acest articol va avea o mare expunere în rândul medicilor și chiar și cei care continuă să arunce sângele ombilical ca deșeu, își vor da seama că este o comoară".

În ultimii ani, viitori părinți au fost îndemnați să "salveze" sângele ombilical bogat în celule stem, cu potențial de a da naștere oricărui tip de țesut din corp și de a fi folosit pentru o mare varietate de aplicabilități terapeutice salvatoare de vieți. Procesul de recoltare a sângelui ombilical începe în sala de nașteri: după ce placenta este eliminată, se puncționează cu un ac cordonul ombilical și se extrag cca 100 mg de sânge.

Părinții au în față două posibilități: să doneze gratuit sângele ombilical unei bănci publice, pentru ca grefa să fie păstrată pentru binele public și ca urmare, eliberată oricărui pacient compatibil genetic, sau să fie prezervată contra cost într-o bancă familială (privată), pentru a se asigura că grefa de sânge va fi disponibilă astfel doar pentru membrii familiei, în cazul în care ar fi necesar un transplant, în viitor.

În cursul scurtei sale vizite în Israel ("numai trei zile, eu nu-mi pot permite să lipsesc de la spital pentru mult timp", își cere scuze) prof. dr. Joanne Kurtzberg s-a întâlnit Dr. Omer Bar Yosef, un neurolog pediatru de la Spitalul Safra și a examinat patru copii cu paralizie cerebrală pentru a verifica eligibilitatea cazurilor pentru includerea în studiul clinic.
"Tratamentul cu grefa proprie de sânge ombilical nu necesită chimioterapie și promovează procesele de vindecare ale țesutul nervos lezat. Avantajul suplimentar este că acesta nu este dependent de timp", explică Dr. Bar Yosef.

transfuzie de sange

Având în vedere rezultatele inițiale pozitive ale studiului prof. dr. Joanne Kurtzberg, pentru prima dată, la Spitalul Safra s-a administrat o parte din grefa proprie de sânge ombilical unei fetițe de doi ani, diagnosticate cu paralizie cerebrală.

"Ei ne-au explicat că modificări ar putea să apară pe parcursul primilor doi ani de la transplant, dar acum, la două luni am văzut ceva deschizându-se în Naomi, în limbaj și în capacitatea de înțelegere". Mintea ei este mai elastică, îmbunătățirile limbajului verbal au fost urmate și de îmbunătățiri ale mișcărilor, iar în continuare suntem optimiști".

Joanne Kurtzberg este de asemenea, optimistă. Chiar în aceste zile conduce desfășurarea unui studiu despre utilizarea terapeutică a sângelui ombilical propriu pentru autism."Pentru mine acesta va fi ca și închiderea unui cerc, deoarece am început să fac medicină datorită copiilor cu autism", spune ea zâmbind.

Cord Blood Center Group luând în considerare rezultatele încurajatoare ale primului studiu clinic condus de Prof. Joanne Kurtzberg, a facilitat în 2013 accesul a 3 copii cu Paralizie Cerebrală la tratamentul cu unitatea proprie de sânge ombilical la Duke Hospital University. Accesul la tratament în acest centru medical de prestigiu pe plan mondial, a fost posibil doar prin acordarea suportului consultativ și organizatoric necesar de către Cord Blood Center Group.

Urmărește aici povestea lui Nelly, unul din cei 3 copii tratați la Duke University Hospital

Cord Blood Center este garanția excelenței și a inovației în domeniul bankingului de celule stem perinatale, reprezentând prima alegere pentru 75 000 de familii din România și 150 000 de familii din 6 țări europene.

Află mai multe detalii despre activitatea noastră pe www.cordcenter.ro.

 

Surse:

www.parentsguidecordblood.org

https://www.youtube.com/watch?v=7L5LAyTTHrM

 

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Sunt insarcinata! Sunt insarcinata!
Sanatatea dintilor in timpul sarcinii Sanatatea dintilor in timpul sarcinii
Secrete de gravida! Secrete de gravida!
Sarcina... in cifre! Sarcina... in cifre!

Articole Lifestyle

Oja simplă nu mai este la modă! Uite cu ce să o înlocuiești! Oja simplă nu mai este la modă! Uite cu ce să o înlocuiești!
3 femei deștepte, dar fără școala vieții 3 femei deștepte, dar fără școala vieții
Piesa vestimentară pe care să nu o combini niciodată cu geacă Piesa vestimentară pe care să nu o combini niciodată cu geacă
3 cupluri care se formează până la Crăciun și rămân împreună toată viața 3 cupluri care se formează până la Crăciun și rămân împreună toată viața

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Diana Vijulie
Sunt mamă, deci mă simt vinovată. Mereu!Prima vinovăție de mamă m-a măcinat la 3 minute după ce am văzut a doua liniuță de pe testul de sarcină și am zis "eu nu cred așa ceva". Vinovăția asta a tot crescut, pe măsură ce acceptam ideea că...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Yucca Center – un loc unde mamele se vor simți ca acasăAm avut plăcerea de a vizita săptămâna aceasta un loc extrem de plăcut, gândit de o mamă pentru alte mame. Încorporează într-un singur concept o parte destinată delectării cu minunății culinare, una destinată...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Naste Natural (www.nastenatural.ro), un
MAI MULT

Stii ca esti insarcinata atunci cand…

Stii ca esti insarcinata atunci cand…

Simptomele sarcinii iti pot da batai de cap, mai ales cand esti gravida pentru
MAI MULT

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Sarcinile sunt extrem de diferite atat de la o femeie la alta, cat si de la un
MAI MULT

Bebee

De ce apare urticaria şi cum o tratăm

De ce apare urticaria şi cum o tratăm

Urticaria este termenul medical ce reprezintă acea roşeaţa combinată cu
MAI MULT

Top-10-nume-de-băieți-care-vor-avea-succes-în-carieră

Top 10 nume de femei care au succes în viață

Numele cu care te remarci în fața societății are o influență foarte mare
MAI MULT

De ce trebuie să ne dăm copii să facă sport

De ce trebuie să ne dăm copiii să facă sport

Un bun parinte ştie ce îşi doreşte pentru copilul său, când trebuie să
MAI MULT

5 jocuri care dezvoltă inteligenţa copiilor

5 jocuri care dezvoltă inteligenţa copiilor

Ca părinte, este necesar să faci tot posibilul să dezvolţi inteligenţa
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net