„E legal dar poate fi mortal. Atenție ( din nou!) la paracetamol”, avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru

„E legal dar poate fi mortal. Atenție ( din nou!) la paracetamol”, avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru

Mariana Voinea

Un medicament aparent banal care poate fi cumpărat de la orice farmacie pentru un preț modic, fără prescripție medicală, Paracetamolul poate deveni fatal. Sunt suficiente 10 comprimate pentru a ajunge la deces. Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează asupra dozelor de Paracetamol recomandate, pericolelor din spatele supradozajului și aduce în atenție cazul mamei cu patru copii care a primit un ficat nou pentru a supraviețui după ce a luat o doză exagerată din acest medicament...

Unul din cele mai banale medicamente pe care le luăm atunci când suntem răciți, la primele simptome de gripă, când avem febră sau pur și simplu nu ne simțim bine, Paracetamolul este un medicament care, dacă este luat în doze mari de către pacienții ce suferă de boli cronice și nu numai, poate fi fatal.

Paracetamolul este extrem de periculos în cazul în care pacienții nu îl administrează cu mult simț de răspundere și este nevoie de numai 10 comprimate pentru a duce la deces. În plus, trebuie respectată doza maximă zilnică pentru a nu apărea efecte toxice. Totodată, trebuie respectat intervalul de minim patru ore între două administrări.

Tudor Ciuhodaru, medic specialist, avertizează bolnavii, părinții, bunicii, că în cazul unei răceli, mai ales la copii, nu trebuie niciodată depășită doza de Paracetamol.

Pericolele automedicației cu Paracetamol

medicament paracetamol

Paracetamolul este un medicament utilizat pentru a combate durerile minore sau moderate și pentru a reduce febra, având ca substanța activă acetaminofen. Acesta poate fi găsit sub forma unui produs cu un singur ingredient sau poate face din parte dintr-un medicament ce conține mai multe substanțe, folosit pentru a trata mai multe simptome.

Paracetamolul este utilizat foarte frecvent în combaterea durerilor corporale, mai ales în cazul răcelilor și al gripei, în combaterea durerilor cauzate de vaccinări, iar supradozajul poate provoca daune foarte grave organismului.

Cantitatea maximă pentru adulți este un gram de Paracetamol, adică 1000 de mg per doză și 4 grame sau 4000 mg pe zi. În cazul unei doze mai mari de Paracetamol, pacienții se pot confrunta cu leziuni ale ficatului. În cazul copiilor, se recomandă folosirea unei forme pediatrice de Paracetamol.

În cazul în care se depășește doza zilnică recomandată, medicamentul este toxic și este important să avem în vedere faptul că acțiunea acestuia este analgezică și antipiretică, nicidecum antiinflamatoare.
Nu se administrează mai mult de patru doze pe zi la intervale mai mari de patru ore, iar dacă simptomele persistă mai mult de trei zile, este necesară reevaluarea tratamentului și diagnosticului.

La copiii sub șase ani se recomandă folosirea dozelor farmaceutice adecvate vârstei cu 10-15 mg per kilogram corp la o administrare. Atenție la liberul acces lăsat copiilor la medicamente. Intoxicația cu 10 comprimate de Paracetamol poate fi mortală, chiar și la adulți.

Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

Ce este de făcut în cazul supradozajului terapeutic sau intoxicației accidentale

femeie ia pastil

Se impune tratament medical urgent în cazul în care un pacient suferă de supradozaj cu Paracetamol, chiar dacă nu sunt manifestări clinice. Pacienții trebuie de urgență spitalizați și li se va efectua un lavaj gastric.

Simptomele supradozajului cu Paracetamol includ paloare, greață, vărsături, dureri abdominale, anorexie, leziuni hepatice grave (care se manifestă la 12-48 de ore de la ingestie), iar celelalte simptome se manifestă după 2-4 zile. Pentru a combate intoxicația cu Paracetamol este necesară N-acetilcisteina, care trebuie administrată cât mai repede posibil.

Paracetamolul – un medicament legal, dar mortal

femeie administreaza copil sirop

Tudor Ciuhodaru atrage din nou atenția asupra dozelor mari de Paracetamol care pot duce la insuficiență hepatică, comă, chiar și deces. Medicul susține că o pacientă în vârstă de 33 de ani a ajuns în stare critică la Terapie Intensivă și a fost necesar un transplant hepatic pentru a o salva, după ce a luat fără recomandare de la medicul specialist o doză mare de Paracetamol.

Medicul scrie pe pagina sa de Facebook: „E legal dar poate fi mortal. Atenție ( din nou!) la paracetamol. Supradoza duce la insuficiență hepatică, comă și chiar deces. O pacientă de 33 de ani a ajuns în stare critică la terapie intensivă și a avut nevoie de transplant hepatic după ce a luat fără recomandare o doză mare de paracetamol.
Până când educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mult timp în parlament) e bine de știut:
1. 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale.
2. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.
3. Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.
4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.
8. Copilul nu este un adult în miniatură (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) 

!!! Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală):
1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice.
2. Pacienţii trebuie spitalizaţi!
3. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.
4. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

5. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale.

Și puțintică istorie:
1. Paracetamolul a fost sintetizat în 1873.
2. La data descoperirii sale eventualele efecte terapeutiece au fost ignorate.
3. Toxicitatea acetaminofenului este a doua cea mai frecventă cauză de transplant hepatic la nivel mondial și cea mai frecvent întâlnită în Statele Unite ale Americii. Intoxicația cu acest medicament este responsabilă pentru 56.000 de vizite în departamentul de urgențe, 2600 de spitalizări și 500 de decese pe an doar în Statele Unite ale Americii. Cincizeci la sută dintre acestea sunt supradoze accidentale.
4. Legile privind introducerea educației pentru sănătate și predarea de noțiuni de prim ajutor au fost depuse de mine în fiecare sesiune parlamentară. Așteaptă doar să fie adoptate”.

O mamă i-a administrat constant copilului paracetamol, codeină și morfină deși cel mic nu avea nicio problemă de sănătate

Mamă a patru copii în stare gravă la spital intoxicată cu Paracetamol luat după ureche

La Spitalul Județean Sfântul Spiridon din Iași, o femeie de 33 de ani din Galați care a fost transportată în comă a primit o nouă șansă la viață după ce i s-a efectuat un transplant hepatic de urgență. Mama a patru copii a fost adusă la unitatea medicală din cauza unei supradoze de medicamente, iar salvarea sa a venit de la un donator aflat în moarte cerebrală.

Viața tinerei de 33 de ani a atârnat de un fir de păr din cauza unui banal Paracetamol. Femeia suferea de hepatita B dar nu își cunoștea diagnosticul, iar la scurt timp după ce a luat medicamentul, stările de rău au început să se accentueze, iar familia a dus-o la spitalul din Tecuci pentru investigații, după care a fost trimisă la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Florentina a fost salvată după ce a fost internată de urgență pentru o insuficiență hepatică generată de o hepatită acută fulminantă, pacienta fiind și însărcinată cu un avort declanșat.

Dacă nu era găsit un donator cât mai repede posibil, mama risca să cedeze prin insuficiența hepatică acută totul din cauza unui banal Paracetamol. Acum medicii susțin că evoluția femeii este una favorabilă, dar cadrele medicale nu contenesc a ne avertiza asupra pericolelor supradozajului cu Paracetamol.

Surse foto: unsplash.compexels.com istockphoto.com

Surse articol: observatornews.rocapital.rosfaturimedicale.ro

Articolul urmator
(Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru
(Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

    Paracetamolul este un medicament, pe cât de benefic, pe atât de periculos dacă nu este administrat corect. De aceea mulți medici atrag atenția părinților în această...

    Avertismentul medicului Mihail Pautov cu privire la fresh-ul de portocale: "Să separi sucul de tot restul de fibre, e ca și cum ai sări cu parașuta fără să ai o parașută în spate"
    Avertismentul medicului Mihail Pautov cu privire la fresh-ul de portocale: "Să separi sucul de tot restul de fibre, e ca și cum ai sări cu parașuta fără să ai o parașută în spate"

    Aparent, sucul de portocale poate fi periculos pentru sănătatea copiilor. Specialiștii ne sfătuiesc să îl evităm în alimentația celor mici! Delicioasa licoare bogată...

    Avertismentul unei mame în durere! „Copilul meu a murit pentru că am dormit împreună. Nu am crezut că ni se poate întâmpla asta”
    Avertismentul unei mame în durere! „Copilul meu a murit pentru că am dormit împreună. Nu am crezut că ni se poate întâmpla asta”

    Să îți pierzi copilul pentru întotdeauna este cea mai grea experiență prin care poate trece un părinte. Cu atât mai mult cu cât intervin sentimentele de...

    Atenție, părinți! Doi copii din Botoșani s-au intoxicat cu parcetamol sirop
    Atenție, părinți! Doi copii din Botoșani s-au intoxicat cu parcetamol sirop

    O fetiță de cinci ani și frățiorul ei de doi ani au fost transferați din Botoșani cu un avion SMURD la un spital din București după ce s-au intoxicat cu paracetamol sirop.

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    O femeie a aflat că mai are doar un an de trăit când era însărcinată în 20 de săptămâni. „Sunt gata să lupt din nou, dar mă tem de ceea ce va urma"
    O femeie a aflat că mai are doar un an de trăit când era însărcinată în 20 de săptămâni. „Sunt gata să lupt din nou, dar mă tem de ceea ce va urma"

    Însărcinată în 20 de săptămâni, o viitoare mamă a primit o veste cumplită, aceea că nu ar mai fi avut mai mult de un an de trăit. Diagnosticată cu o formă...

    "Fără trădare și dezamăgire, n-aș fi ajuns să-mi cunosc soțul". O femei a fost înșelată cu cea mai bună prietenă, dar a găsit puterea să iubească din nou
    "Fără trădare și dezamăgire, n-aș fi ajuns să-mi cunosc soțul". O femei a fost înșelată cu cea mai bună prietenă, dar a găsit puterea să iubească din nou

    O dezamăgire și o trădare în dragoste s-a dovedit a fi o binecuvântare pentru o femeie trădată de fostul iubit și cea mai bună prietenă. Cu inima rănită, a putut să...

    Avertismentul unei mame: de ce să nu administrați ibuprofen copiilor când au vărsat de vânt
    Avertismentul unei mame: de ce să nu administrați ibuprofen copiilor când au vărsat de vânt

    Când îți vezi micuțul cum suferă din cauza febrei și a stării generale alterate, faci tot ce poți pentru a-i reda starea de bine. În aceste condiții, când vezi...

    © 2024 Qbebe