Saptamanii Mondiale a Alaptarii 2011

Saptamanii Mondiale a Alaptarii 2011

Livia Nica

Celebrata in peste 120 de tari, Saptamana Mondiala a Alaptarii a fost marcata si in Romania pentru prima data pe parcursul intregii saptamani. In acest an, sloganul evenimentului a fost "Vorbeste cu mine! - Alaptarea o experienta a timpului, a locului si a comunicarii". Saptamana Alaptarii si-a propus sublinierea importantei comunicarii si a mijloacelor moderne de transmitere a informatiei pentru educare si ca o investitie intr-un viitor sanatos.

Saptamana Alaptarii a debutat cu o masa rotunda organizata sub egida Presedintelui Camerei Deputatilor alaturi de Reprezentanta UNICEF care s-a dorit a se incadra in tematica acestui an insa pastrand specificul problematicii la nivel national. Astfel, tema acestui eveniment a fost "Alaptarea - de la comunicare la actiune". La eveniment au participat decidenti in politicile de sanatate si servicii sociale, specialisti in sanatatea mamei si copilului, reprezentanti ai societatii civile si mass media. Acestia au discutate despre cum poate fiecare sa sprijine luarea unei decizii corecte pentru copil si mama in ceea ce priveste alaptarea dar si despre practicile si politicile care pot sprijini alaptarea.

Legea privind marketingul substituentilor de lapte matern cu 46 de initiatori (deputati si senatori) este un demers sprijinit de Reprezentanta UNICEF, Ministerul Sanatatii si societatea civila. Printre initiatori se numara si doamnele Roberta Anastase si Claudia Boghicevici, prezente la eveniment.

Saptamana a continuat cu sprijinul Asociatiei Hands Across Romania si Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare (ANNA) care au organizat o serie de activitati: Mom bloggers meet-up, Atelier Implicarea tatslui in sustinerea mamei, Rolul moasei in promovarea alaptarii, Parintii fata in fata cu consultantul de lactatie si intalnirea cu parinyii "Vino sã vorbim despre alaptare!".

 

  

Concluziile saptamanii au fost:

• este nevoie de un cadru legislativ care sa protejeze alaptarea si exista deschidere si sustinere politica pentru crearea acestui cadru;
• este nevoie de campanii de informare pe toate canalele media;
o exista o comunitate bine sudata de mame informate care promoveaza constant alaptarea prin intermediul internetului si al exemplului personal. Crearea unei comunitati de consilieri "de la egal la egal" care sa contribuie la realizarea unei "culturi a alaptarii";
o ONG-urile se vor implica mai mult lucrand la o strategie comuna in vederea promovarii alaptarii si a modalitatilor de semnalare a incalcarilor Codului de marketing;
• programe de formare pentru cadrele medicale in contextual in care alaptarea incepe inca din perioada prenatala, apoi in maternitate si continua in comunitate (medicul de familie, familia, prieteni, loc de muncã, etc);
• transformarea a cat mai multor maternitati in Spital Prieten al Copilului;
• se vor analiza conditiile de eliberare a laptelui praf si medicamentelor care opresc alaptarea numai pe baza unei retete medicale. Eliberarea laptelui praf in baza unei retete medicale nu a fost inca discutata ca o optiune.
• Este nevoie de promovarea consilierilor in alaptare (certificati de forurile internationale) in randul femeilor insarcinate si a tinerelor mame, ca specialisti in rezolvarea dificultatilor ce tin de initerea alaptarii sau depasirea unor obstacole ivite pe parcursul alaptarii (angorjarea sanilor, mastita, fisuri mamare, atasarea bebelusului la san, impresia de lapte insuficient cantitativ/calitativ)

"In Romania in anul 2010 rata alaptarii a fost de doar 12,6% si ne dorim ca la anul sa crestem aceasta rata cu cel putin un procent. Pentru ca avem o rata a mortalitatii infantile ridicata (decembrie 2010 - 13 la mie si ianuarie 2011 - 12,2 la mie), pentru ca rata copiilor malnutriti este mare, pentru ca obezitatea in randul copiilor este mare, pentru ca toate aceste cifre sa mearga in directia opusa, avem nevoie de un start sanatos, iar alaptarea este cel mai bun start in viata" declara Irina Popescu, presedinte ANNA.
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Cosmote România, Motherlove, Ardo, Biscuiteria, Cosul de Legume si Direct Design.

 

 

• Dreptul la o hrana adecvata constituie un drept fundamental al omului, stipulat în numeroase documente internationale; in acelasi timp o nutritie corespunzatoare acoperirii nevoilor specifice fiecarei fiinte umane reprezinta un determinant important al sanatatii. In acest sens, Conventia ONU privind drepturile copilului, la Art. 24 consfinteste dreptul copilului de a fi alaptat si obligatia guvernelor de a pune la dispozitia familiilor informatii pertinente cu privire la nutritia copilului, cu precadere despre alaptare. Alaptarea este recunoscuta si acceptata in intreaga lume ca fiind metoda optima de hranire a nou-nsscutilor, deoarece asigura baza unei vieti sanatoase.

• Romania a aderat la Codul Internaþional de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern în anul 1982 si de atunci are obligatia de onoare sa-l transpuna in legislatia nationalã si sa il implementeze, in conformitate cu cadrul social si legislativ national. Codul a fost adoptat ca un standard MINIMAL si se asteapta ca statele membre sa implementeze principiile de baza si sa intareasca anumite prevederi, in conformitate cu nevoile societatilor lor. Ele pot face Codul mai puternic in orice directie considera adecvat pentru a proteja sanatatea si supravietuirea sugarului si copilului mic, dar nu trebuie sub nicio forma sa slabeasca sau sa elimine din prevederile Codului.

• UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii au lansat INITIATIVA SPITAL PRIETEN AL COPILULUI in anul 1991, intr-un efort comun de a asigura ca toate maternitatile devin centre de sprijinire a alaptarii.
ISPC promoveaza alaptarea si ajuta mamele acordandu-le informatiile, increderea si abilitatile necesare pentru a incepe si a continua cu succes alaptarea copiilor lor. Din numarul total de 204 de spitale sau sectii de maternitate din Romania, 35 s-au inscris in ISPC; 30 au fost evaluate in vederea certificarii/ recertificarii în 2009. In 2010 au mai fost evaluate 4 spitale. In total in Romania sunt certificate 25 de Spitale Prieten al Copilului, dintre care si o maternitate privata. In aceste maternitati, se nasc 36% dintre copiii romani.
Obiectivul UNICEF Romania este sa se asigure ca toate maternitatile din tara vor adopta practici Prietene al Copilului.

• Principalul obiectiv al proiectului de lege privind activitatea de marketing a substituentilor de lapte matern este asigurarea unei nutritii adecvate si sanatoase pentru sugari si copiii mici. In vederea atingerii acestui obiectiv, legea actioneaza pe doua componente:
o Protejeaza si promoveaza alaptarea exclusiva a copiilor pana la varsta de 6 luni si continuarea alaptarii acestora pana la varsta de minimum 2 ani, in conformitate cu concluziile si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
o Reglementeaza marketingul substituentilor de lapte matern, precum si educatia si informarea adecvata a publicului, garantand astfel utilizarea corecta a substituentilor de lapte matern atunci cand acestia sunt necesari.

Articolul urmator
Hotărâre de Guvern: încă o mini-vacanță pentru copii! Când va fi aceasta
Hotărâre de Guvern: încă o mini-vacanță pentru copii! Când va fi aceasta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Astrologia zilelor saptamanii: Ce trebuie sa faci in fiecare zi
    Astrologia zilelor saptamanii: Ce trebuie sa faci in fiecare zi

    Ati observat, probabil, ca fiecare zi a saptamanii aduce o oarecare energie si starea de spirit se modifica? Iata care este semnificatia astrologica de zilelor saptamanii.

    7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii
    7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii

    Care este prima grijă a unei mame imediat cum se trezește să pregătească pentru școală copilul? Ce îi pregătește la micul dejun. Nu este deloc ușor să prepari ceva care să...

    5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă
    5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă

    Pentru a reuși să slăbești sănătos, fără a-ți priva organismul de nutrienți esențiali, este recomandat să ai o alimentație variată, cu alimente care să nu conțină multe...

    Care este semnificația zilelor săptămânii
    Care este semnificația zilelor săptămânii

    În tumultul vieții de zi cu zi, ajungi să îți spui adesea „Acum e luni, acum e duminică”. Timpul parcă zboară, simți că nu îți ajunge niciodată pentru...

    O mamă susține că i-a căzut mamelonul în timpul alăptării. Ce este vasospasmul de mamelon?
    O mamă susține că i-a căzut mamelonul în timpul alăptării. Ce este vasospasmul de mamelon?

    O mamă povestește pe TikTok că i-a căzut mamelonul în timp ce își alăpta copilul. Acest fenomen rar întâlnit este cauzat de vasospasmul de mamelon, despre care...

    O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”
    O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”

    O femeie este aspru criticată online, pentru că a postat o poză în care ținea în mână un pahar de vin, în timp ce își alăpta fetița.

    Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință
    Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință

    Alăptarea are un rol extrem de important în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Pe lângă faptul că prin alăptare vei crea o legătură emoțională puternică cu...

    Horoscop SAPTAMANAL 6-12 septembrie 2021. Ce saptamana!
    Horoscop SAPTAMANAL 6-12 septembrie 2021. Ce saptamana!

    Iata horoscop saptamanal pentru 6-12 septembrie 2021. Saptamana incepe in forta, cu Luna noua in Fecioara, in legatura directa cu Uranus, planeta stimularii. Asteapta-te la abordari...

    © 2024 Qbebe