
-
Timp preparare:
- 15 minute
-
Varsta:
- 2 - 4 ani
-
Nivel dificultate:
- usor
-
Prezent in categoriile:
- Aperitive, Bauturi, Deserturi, Aperitive deosebite, Finger Food, Aperitive vegetariene, Aperitive rapide, Mere, Paste, La gratar, Bauturi reci, Fursecuri cu nuci, Banane, Fara foc, Paste cu legume, Nuci, Fursecuri rapide, Migdale, Milkshake, Fursecuri, Fructe, Lactate, Legume, Inghetate, Dovlecei, Rosii, Telina, Italiene, Vegetariene, Simple, Deosebite
Chef Gulistan este nascuta in Grecia si este de ocupatie chef de
alimente raw, dar si instructor de stiinta a nutritiei raw. Este de
asemenea cofondator al Academici Nutritiei Constiente din Mexic si in Grecia (2007). Meditatia reprezinta
o parte esentiala a vietii si muncii sale, facilitand si pentru altii
meditatii active si terapii meditative, cercuri de femei, sedinte
individuale.
Organizeaza workhopuri si cursuri de nutritie constienta si preparare a alimentelor raw in diferite tari din lume. O puteti intalni in cadrul evenimentului de Nutritie Constienta ce va avea loc pe 15-16 noiembrie www.enjoy-change.ro/food-health. Chef Gulistan a avut amabilitatea de a ne impartasi urmatoarele retete fara gluten:
1. Furnici pe trunchiuri de copaci
Copiilor le place sa-si foloseasca imaginatia si aceste batoane de telina pot reprezenta trunchiuri de copaci, iar stafidele sunt furnicile. Furnicile merg pe trunchiurile de copaci.
Ingrediente:
4 bucati de telina taiate in bucati de 5 cm, ¾ cana de unt de migdale la alegerea voastra, ¼ cana stafide
Puneti 1 lingurita de unt de migdale in partea interioara a bucatii de telina. Presarati pe deasupra cateva stafide. Repetati procesul si cu celelalte bucati de telina. Puneti bucatile pe o farfurie si oferiti-le celor mici pe post de gustare.

2. Inghetata de banane
Toti copiii sunt incantati de inghetata si odata ce o asezati pe masa dispare imediat.
Ingrediente:
3 banane foarte coapte, taiate in bucati de 2 cm, ¼ cana apa(optional), 2
linguri din nucile preferate, taiate (migdale, nuci sau caju)
Puneti bucatile de banana pe o farfurie si introduceti-o in congelator timp de 4-12 ore. Puneti bucatile inghetate de banana intr-un procesor de mancare echipat cu lama S si procesati pana devine moale, timp de aproximativ 3 minute. Se poate sa doriti sa adaugati putina apa pentru a ajuta bananele sa capete o textura omogena si cremoasa. Serviti imediat si presarati deasupra nucile preferate.

3. Fursecuri cu mere si merisoare
Cui ii plac fursecurile? Acestea reprezinta un mod usor de a obtine o reteta pline de nutrimente delicioase!
Ingrediente:
2 mere, fara cotor si decojite, 2 cani migdale, inmuiate timp de 12 ore,
1/4 cana de caju, 4 curmale, 1/4 cup sirop de artar, 1/4 cup merisoare
uscate
Procesati merele intr-un piure si transferati intr-un castron separat. Puneti migdalele si caju in procesorul de alimente echipat cu lama S si procesati pana cand toate nucile sunt taiate in bucati mici. Adaugati curmalele si siropul de artar si procesati din nou pana cand toate ingredientele sunt bine amestecate. Intr-un castron mare puneti piureul de mere, amestecul de nuci, adaugati merisoarele si amestecati cu o spatula. Creati mici bilute si aplatizati cu mana pentru a crea frusecurile. Introduceti la cuptor la 150 grade timp de 15 minute. Intoarceti fursecurile si coaceti inca 15 minute. Sunt gata pentru a fi servite alaturi de o inghetata de banane!
4. Sandvisuri din mere
Copiilor le place sa se joace si sa creeze sandvisuri. Aceasta reteta reprezinta combinatia a doua ingrediente favorite.
Ingrediente:
2 mere, 4 linguri de unt de migdale
Scoateti miezul merelor. Taiati doua bucati din fiecare mar lasand varful si partea de jos ale marului deoparte. Presarati unt de migdale pe o parte de mar si acoperiti cu cealalta parte. Sandvisul este gata!
5. "Paste" cu sos de rosii
Carui copil nu-i plac pastele? Aceasta reteta contine un truc deoarece "pastele" sunt preparate din dovlecel.
Ingrediente:
3 dovlecei verzi de marime medie, pe cat de grosi si drepti posibil.
"Spiralizati" dovleceii cu masina de spirale. Aceasta creeaza efectul de
paste din dovlecel. Daca nu aveti asemenea dispozitiv, puteti taia
dovleceii in fasii lungi. Puneti pastele intr-o tigaie timp de 5 minute
pana cand se incalzeste usor. Asezati pe o farfurie ca si pastele.
Pentru sosul de rosii:
10-12 rosii deshidratate la soare, inmuiate timp de mai multe minute in apa calda,
1 rosie mare proaspata, 1 ardei rosu mare, 1-2 cozi de telina, 1 catel de usturoi, 4-5 frunze proaspete de busuioc, optional
Amestecati toate ingredientele intr-un blender. Adaugati rosiile inmuiate la urma, cate una pe rand. Puneti sosul intr-o mica tigaie si incalziti usor. Turnati sosul pe deasupra pastelor din dovlecel. Pofta buna!
6. Lapte de migdale cu ciocolata
Ingrediente:
1 cana lapte migdale, 2 banane, 2 linguri pudra de cacao, 2-3 curmale fara samburi
Adaugati toate ingredientele intr-un blender si amestecati bine. Turnati intr-un pahar si savurati laptele cremos cu ciocolata!
Un sfat pentru parinti:
Daca doriti ca cei mici sa manance sanatos, trebuie sa le serviti drept exemplu. Copiii invata de la parinti si ii imita. Nu este de ajutor sa insistati ca ei sa isi manance legumele daca niciunul dintre parinti nu face acest lucru. Faceti dintr-o salata verde un obicei zilnic pentru ambii parinti si veti vedea cat de repede vor incepe copiii sa-si manance verdeturile.
Multumim Chef Gulistan pentru retetele delicioase si sfaturile oferite.
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!