Urzici | Qbebe.ro

7 rețete sănătoase cu urzici pentru copii

Nota: 6.3 / 3 voturi  |  0 reviewuri  |  2079 vizualizari | de Alina Nedelcu

Odată cu venirea primăverii, ar fi păcat să nu profităm din plin de urzici. Acestea conțin mai multă vitamina C decât afinele și mai multă vitamina A decât morcovii. De asemenea, ele sunt bogate în calciu, fier și mangan, dar nu duc lipsă nici de vitaminele E,K sau B. Iată de ce este foarte indicat să le introduci treptat și în alimentația copilului tău. Îți va fi mai ușor să faci acest lucru dacă te vei inspira și din sugestiile de rețete de mai jos.

Timp preparare: 40-90 de minute
Varsta: 2 - 4 ani
Nivel dificultate: mediu
Prezent in categoriile: Feluri de mancare, Supe, Finger Food, La cuptor, La foc, Primavara, 30-60 minute, Pranz, Cina, Gustari
Ingrediente principale: Urzici, faina, diverse legume, carne, orez, produse lactate, mirodenii




Trimite articolul pe email

Supă cremă de urzici

Supele creme sunt mereu binevenite și hrănitoare. Nu vei regreta dacă vei pregăti o supă de primăvară inedită, care să conțină și urzici. Iar datorită smântânei, ea va fi și mai consistentă și mai gustoasă.

Ingrediente pentru 5-6 porții de Supă cremă de urzici:

450 g urzici proaspete
250 g cartofi
1 fir de praz (doar partea albă)
3 lingurițe și un sfert de unt
1 cană și 3/4 de apă
1/3 cană smântână
Timp de preparare: 45-60 de minute

Cum se prepară Supa cremă de urzici

Pasul 1: Spală prazul și îl vei toca.
Pasul 2: Într-o cratiță vei înăbuși prazul în unt.
Pasul 3: Curăță cartofii și îi vei tăia cubulețe.
Pasul 4: În cratița cu praz și unt vei adăuga cartofii și apa și vei lăsa totul la fiert.
Pasul 5: După ce oprești focul, pune amestecul în blender, adăugând și smântâna. Dacă vrei, poți pune sare și piper. Lasă la răcit complet.
Pasul 6: Vei pune la fiert și urzicile (cam 4-5 minute). Pune-le apoi în blender și transformă-le în piure.
Pasul 7: Combină amestecul din cartofi cu urzicile. Dacă vei considera că este necesar, poți ă mai adaugi apă pentru a-l subția, astfel încât să obții supa de consistența dorită.

Urzici in castron

Pâine cu urzici

Următoarea rețetă de pâine este ideală pentru a fi pregătită primăvara și este delicioasă dacă va fi consumată caldă. Dacă vrei să o păstrezi pentru a doua zi ai grijă, după ce s-a răcit complet, să o pui la frigider. De asemenea, poți exclude mierea din rețetă dacă al tău copil este alergic.

Ingrediente pentru Pâinea cu urzici:

frunzele provenite de la 6-8 plante (urzici)
250 g făină integrală
200 g făină obișnuită
50 g ovăz
1 lingură sare
1 lingură bicarbonat de sodiu
1 linguriță miere (dacă nu ai un copil alergic)
100 ml iaurt
350 ml lapte
100 g brânză Cheddar (maturată)
Timp de preparare: 1 oră

Cum se prepară Pâinea cu urzici:

Pasul 1: Curăță urzicile, spală-le și lasă-le la fiert cam 3-4 minute. Pune-le la răcit.
Pasul 2: Pune la un loc cele două feluri de făină, ovăzul, sarea și bicarbonatul de sodiu. Adaugă peste ele laptele, iaurtul, mierea și amestecă totul bine.
Pasul 3: Completează acest aluat cu urzicile fierte și cu brânza rasă. Amestecă iar.
Pasul 4: Pune aluatul pe o suprafață plană, dată cu făină și dă-i rapid o formă rotundă. Dacă vrei poți să-l și divizezi pentru a obține niște pâinici.
Pasul 5: Aluatul va fi pus într-o tavă/formă și lăsat la cuptor (încins în prealabil la 220 de grade) pentru 30 de minute.

Paine cu verdeturi

Brioșe cu urzici

Brioșele fac parte printre gustările preferate ale copiilor. Nu ezita și prepară-i copilului tău niște brioșe de primăvară, cu urzici, dar și cu alte ingrediente ce le vor conferi o savoare aparte.

Ingrediente pentru 12 Brioșe cu urzici:

100 g urzici fierte (în prealabil)
4 felii de bacon (cât mai puțin gras)
250 g făină
50 g unt
2 lingurițe praf de copt
1/2 de linguriță sare
2 ouă
250 ml de lapte
25 g zahăr
80 g brânză Cheddar (maturat)
Timp de preparare: 45-50 de minute

Cum se prepară Brioșele cu urzici:

Pasul 1: Încinge cuptorul la 180 de grade. Ia o tavă specială pentru copt brioșe și unge formele cu unt (sau pune-le hârtie de copt).
Pasul 2: Pune untul într-o tigaie, taie baconul și îl vei prăji acolo până se rumenește.
Pasul 3:Într-un vas vei pune laolaltă ouăle, urzicile (fierte în prealabil) și laptele. Adaugă apoi untul, baconul și brânza Cheddar (rasă).
Pasul 4: Separat vei amesteca făina, praful de copt, sarea și zahărul.
Pasul 5: Pune peste amestecul cu urzici cel cu făina și amestecă.
Pasul 6: Aluatul obținut va fi pus în formele de brioșe (ai grijă să se umple cam 2/3 dintr-o formă). Le vei introduce la cuptor pentru 20-25 de minute.

Briose cu verdeturi

Risotto cu urzici

Risotto este un preparat fin, iar orezul cremos va putea fi servit fie ca preparat separat, fie drept garnitură pentru carne sau pește. Încearcă și această rețetă de risotto, care este mai specială datorită prezenței urzicilor.

Ingrediente pentru 4 porții de Risotto cu urzici:

1 cană de orez (pentru Risotto)
1 cană urzici fierte
2-3 lingurițe unt
2-3 lingurițe brânză Peccorino rasă
1 ceapă de apă
4 căni supă de vită (gătită în prealabil)
sare (după gust)
Timp de preparare: aproximativ 1 oră

Cum se prepară Risotto cu urzici:

Pasul 1: Urzicile vor fi curățate, spălate și puse la fiert cam 4-5 minute.
Pasul 2: Pune urzicile la răcit, într-un vas cu apă rece. Strecoară-le apoi.
Pasul 3: Ajută-te de un prosop de bucătărie pentru a elimina apa rămasă pe urzici (acestea vor fi învelite în prosop, care va fi bine stors).
Pasul 4: Urzicile vor fi tocate cât mai bine.
Pasul 5: Încinge untul, toacă ceapa și lasă să se înăbușe pentru 2-3 minute.
Pasul 6: Adaugă peste acestea orezul și amestecă bine, cam un minut.
Pasul 7: Adaugă peste orez și o cană de supă . Continuă să amesteci bine. Ai grijă ca orezul să fiarbă. Dă apoi focul mai încet și amestecă în continuu.
Pasul 8: Procedează la fel și cu a doua cană de supă.
Pasul 9: Când supa s-a încorporat bine, adaugă și urzicile și cea de-a treia cană de supă.
Pasul 10: Amestecă bine, având grijă ca și urzicile să se încorporeze complet și uniform.
Pasul 11: Poți să adaugi și sare, dacă vei considera necesar (gustă orezul).
Pasul 12: Începe să adaugi și brânza rasă, amestecând continuu (cam 4-5 minute)
Pasul 13: După ce observi că și brânza s-a încorporat bine, poți stinge focul.

Orez cu verdeturi

Clătite cu urzici

Clătitele pufoase pot fi folosite cu succes atât ca aperitiv, cât și ca fel de mâncare principal. Încearcă o variantă de clătite pufoase cu urzici, care nu vor fi doar sănătoase, ci și sățioase și gustoase.

Ingrediente pentru 10-12 Clătite pufoase cu urzici:

1 plic de mix pentru clătite pufoase (să nu fie dulce!)
2 lingurițe de brânză Parmezan
2 lingurițe de unt
o cană de urzici
o jumătate de cană de apă
Timp de preparare: 40-45 de minute

Cum se prepară Clătite pufoase cu urzici:

Pasul 1: Spală bine și scurge urzicile
Pasul 2: Fierbe urzicile timp de 3-4 minute.
Pasul 3: Scurge urzicile și le vei toca mărunt
Pasul 4: Adaugă o jumătate de cană de apă în mixul pentru clătite, alături de urzicile tocate și de brânza Parmezan(rasă). Amestecă bine și lasă aluatul să se „odihnească" pentru aproximativ 10 minute.
Pasul 5: Încinge untul într-o tigaie și pune acolo aluat, cât să-ți iasă 2-3 clătite. Lasă-le să se rumenească cam 1-2 minute. Întoarcele-le și pe partea cealaltă.
Pasul 6: Repetă procedeul și pentru restul de aluat.

Clatite cu verdeturi

Mâncare de urzici

Mâncarea de urzici nu este doar ușoară, ci și foarte sănătoasă. Oferă-i și copilului tău o mâncare de urzici proaspete, pe care o poate servi alături de un ou ochi, fiert sau preparat în apă.

Ingrediente pentru 3-4 porții de Mâncare de urzici:

5 grămezi de urzici
2-3 fire de usturoi verde
50 g unt
2 lingurițe de făină
100 ml de lapte
sare
Timp de preparare: 45-50 de minute

Cum se prepară Mâncarea de urzici:

Pasul 1: Spală și curăță urzicile.
Pasul 2: Se pune apă la fiert cu sare.
Pasul 3: Când apa colocotește, se adaugă urzicile.
Pasul 4: Se lasă 5-10 minute la fiert.
Pasul 5: Urzicile se scurg.
Pasul 6: Într-o cratiță se va topi untul
Pasul 7: Peste unt se va pune făina. Se subțiază, amestecând într-una cu laptele.
Pasul 9: Se pune peste urzici usturoiul tăiat mărunt.
Pasul 10: Se adaugă urzicile și se mestecă în continuu (se lasă 2-3 clocote)
Pasul 11: Serviți mâncarea alături de un ou ochi sau fiert în apă.

Mancare de urzici cu ou

Musaca de urzici

Musacaua este o mâncare consistentă, ideală pentru a o servi la masa de prânz. Pentru a-i da rețetei mai clasice o savoare aparte, adăugați și urzici. Veți vedea că astfel musacaua voastră se va putea transforma într-un fel de mâncare ideal și pentru primăvară.

Ingrediente pentru 4 porții de Musaca de urzici:

1 piept de pui
1 legătură de ceapă verde
5-6 cartofi
50 g unt
2-3 linguri de ulei
o grămadă de urzici
cașcaval ras (cam 2 linguri)
Timp de preparare: 1 oră și jumătate

Cum se prepară Musacaua de urzici:

Pasul 1: Se va toca pieptul de pui.
Pasul 2: Se spală ceapa verde și se toacă mărunt
Pasul 3: Carnea se va înăbuși în ulei, alături de ceapa verde (tocată mărunt)
Pasul 4: Urzicile se curăță, se fierb, se scurg și se călesc în unt.
Pasul 5: Se curăță cartofii și se prepară din ei un piure.
Pasul 6: Se unge o formă rotundă (cu diametrul de 26 cm). Pe fundul ei se vor pune carnea, urzicile și cartofii.
Pasul 7: Pe deasupra se pune cașcavalul ras.
Pasul 8: Se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.

Musaca

Surse:
www.annewheaton.co.uk; www.wildatheartfoods.co;www.trail.recipes ; www.honest-food.net;
www.thekitchn.com

Cat de mult ti-a placut acest articol?

 
nota obtinuta 6.3
(3 voturi)

Retete culinare asemanatoare

Supă de urzici Supă de urzici

Filtre retete culinare

Urzici Garnituri pentru fripturi Garnituri pentru pui Garnituri pentru peste Garnituri pentru gratar Sosuri pentru peste Sosuri pentru spaghete Sosuri pentru chiftele Sosuri pentru fripturi Sosuri pentru salate Sosuri pentru carne Sosuri pentru pui Sosuri pentru gratar Sosuri pentru cartofi Sosuri pentru somon Sosuri pentru pizza Sosuri pentru piure Sosuri pentru ciuperci Sosuri pentru vita Prajituri pentru copii Mic dejun copii
Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Alina Nedelcu
De ce trebuie să învățăm copiii că este în regulă să eșuezeDe ce trebuie să-i familiarizăm pe copii și cu eșecul Chiar dacă ne vine greu să vedem dezamăgirea, frustrarea și tristețea profundă a copilului după un insucces, psihologii spun că nu trebuie să facem tot...
Qbebe Funny
Link-uri recomandate
sigur.info-fii sigur pe net