3 rețete de sarmale mai puțin tradiționale

Nota: 10 / 2 voturi  |  0 reviewuri  |  351 vizualizari | de Alina Nedelcu

Crăciunul nu ar mai fi la fel fără aromele irezistibile ale sarmalelor. În articolul de mai jos vei descoperi 3 variante de sarmale mai puțin tradiționale, atât cu varză dulce,cât și cu varză murată. În mod sigur că îi vei cuceri pe invitații de la masa de Crăciun cu ele, cu atât mai mult cu cât unele dintre rețete se bazează pe o carne mai ușoară: cea de vită.

Timp preparare: 2 ore si jumatate- 3 ore si jumatate
Varsta: Familie
Nivel dificultate: mediu
Prezent in categoriile: Feluri de mancare, La cuptor, La foc, Iarna, Carne, Legume, Craciun, Pranz, Gustoase, Deosebite
Ingrediente principale: Varza murata, varza dulce, carne de vita, carne de porc, mirodenii




Trimite articolul pe email

Sarmale turcești, cu bulgur

Dacă îți dorești o rețetă de sarmale care să nu fie prea tradițională, încearcă o variantă originară din bucătăria din partea de sud a Turciei. Aceasta se remarcă nu numai prin combinarea cărnii cu bulgur, dar și prin aroma de mentă și prin varza care nu este murată.

Ingrediente pentru 6 porții de Sarmale turcești, cu bulgur

Ingrediente pentru Sarmale
200 g bulgur
230 g carne tocată de vită
1 varză mare
1 ceapă (de mărime medie)
30 ml ulei de măsline
1 lingură mentă uscată
1 linguriță cumin
1 linguriță fulgi de ardei iute
sare și piper
1 legătură mică de pătrunjel
Ingrediente pentru Sosul sarmalelor
500 ml apă
1 lingură pastă de tomate
4 căței de usturoi
zeama de la 1 lămâie
Timp de preparare: 3 ore- 3 ore și jumătate

Cum se prepară Sarmalele turcești, cu bulgur

Pasul 1: Un vas mare va fi umplut cu apă pe care o vei pune la fiert. Vei adăuga în apă și sare
Pasul 2: Vei tăia cotorul verzei și o vei pune la fiert pentru 8-10 minute
Pasul 3: Vei scoate varza de la fiert și o vei mai lăsa să se odihnească
Pasul 4: Vei încerca să te ajuți de un cuțit pentru a desprinde câteva frunze și apoi restul se vor desprinde mai ușor. Ar trebui să scoți cam 20 de foi de pe varză
Pasul 5: Vei toca și ceapa, dar și usturoiul
Pasul 6: Vei stoarce lămâia
Pasul 7:Vei amesteca bulgurul cu ceapa, pătrunjelul, uleiul de măsline, menta uscată, cuminul, fulgii de ardei iute, sarea și piperul.
Pasul 8: Vei pune și carnea tocată peste acest amestec și le vei frământa bine
Pasul 9: Cu ajutorul unui cuțit ascuțit vei încerca să tai, în formă de V, pe fiecare frunză de varză, astfel încât să poți îndepărta nervurile mai groase.
Pasul 10: Vei pune cam 1 linguriță-1 linguriță și jumătate de umplutură pentru sarmale în mijlocul foilor de varză
Pasul 11: Le vei rula bine și le vei strânge
Pasul 12: Vei începe să pui câte un strat de sarmale într-o oală
Pasul 13: Apucă-te să prepari sosul: vei toca mărunt usturoiul și îl vei pune alături de pasta de tomate, apa, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare și piper
Pasul 14: Vei turna sosul peste sarmale
Pasul 15: Vei acoperi oala cu un capac și vei lăsa la fiert sarmalele pentru 40-45 de minute


Sarmale turcesti, cu bulgur

Sarmale sârbești

Te vor cuceri nu numai prin consistența lor, ci și prin bogăția de arome (datorită bulionului concentrat de ardei capia și a cimbrului). Aceste sarmale trebuie servite cu iaurt și cu ardei iute.

Ingrediente pentru 30-40 de Sarmale sârbești

1 kg de carne de porc tocată
200 g afumătură
3 cepe
1 morcov
100 g orez
ulei
400 g bulion concentrat de ardei capia
1 varză murată mare plus o altă mică pentru a o toca
1 legătură cimbru uscat
sare, piper
smântână
Timp de preparare: 3 ore-3 ore și jumătate

Cum se prepară Sarmalele sârbești

Pasul 1: Dacă ți se pare că varza este prea sărată, poți să o ții în puțină apă rece
Pasul 2: Vei îndepărta cotorul și vei începe să desfaci foile de varză
Pasul 3: Vei toca morcovul și ceapa
Pasul 4: Vei căli ceapa. După ce aceasta s-a mai rumenit și s-a înmuiat, adăugă alături de ea și orezul
Pasul 5: După ce orezul se înmoaie (după aproximativ 10 minute), îl vei lua de pe foc și vei combina ceapa și orezul cu carnea tocată. Adaugă în acest amestec și cimbru, dar și sare și piper. Frământă amestecul de sarmale
Pasul 6: Vei înfășura sarmalele, punând câte 1 linguriță-1 linguriță și jumătate de carne tocată în mijlocul foilor de varză
Pasul 7: Vei pregăti un vas în care vei pune sarmalele pentru a le da la copt
Pasul 8: În vasul respectiv vei așeza sarmalele în straturi, adăugând și afumătura, dar și bulionul concentrat de kapia și cimbrul.
Pasul 9: Vei turna apă până la jumătatea sarmalelor și le vei pune la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 2 ore
Pasul 10: Le vei servi calde, cu smântână și, dacă vrei, cu ardei iute.

Sarmale sarbesti, cu smantana

Sarmale cu carne de vită

Dacă ești adepta preparatelor mai ușoare, încearcă să înlocuiești rețeta clasică de sarmale, cu carne de porc, gătindu-le cu carne de vită. O altă particularitate a acestor sarmale este că vor fi gătite cu varză dulce, nu cu varză acră.
Ingrediente pentru 25-30 de Sarmale cu carne de vită
800 g rasol de vită
250 g ciuperci
2 cepe
1 ou
200-250 ml roșii pasate
60 g orez fiert
2 verze crude
150 g smântână
500 ml borș
50 ml ulei
50 g unt
sare, piper
pătrunjel/mărar (o legătură)
Timp de preparare: 2 ore și jumătate- 3 ore

Cum se prepară Sarmalele cu carne de vită

Pasul 1: Ceapa se va toca și va fi călită în ulei
Pasul 2: Vei curăța și vei felia ciupercile, călindu-le în unt
Pasul 3: Vei lăsa ceapa și ciupercile la răcit
Pasul 4: Vei da prin mașina de tocat carnea, ciupercile și ceapa
Pasul 5: Vei pune în amestecul acesta și orezul fiert, oul, smântâna, verdeața tocată, sare și piper
Pasul 6: Vei desprinde foile de pe verze, îndepărtând mai întâi cotoarele
Pasul 7: Vei îndepărta nervurile mai proeminente de la verze
Pasul 8: Vei înveli carnea în foile de varză
Pasul 9: Vei pune la fiert sarmalele (le vei face mici), cu borș, adăugând acolo și roșiile pasate
Pasul 10: Vei pune un capac peste vasul în care fierb sarmalele. Le vei lăsa la foc mic
Pasul 11: Când sunt gata, poți să le dai puțin la cuptor ca să le mai rumenești.

Sarmale din varza dulce, cu carne de vita

Cat de mult ti-a placut acest articol?

 
nota obtinuta 10.0
(2 voturi)

Filtre retete culinare

Salate cu maioneza Lamai Prajituri cu lamaie
Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Înscrie-te la Ora de Alimentație! Seminar gratuit pentru părinții responsabiliResponsabilitățile părinților sunt nesfârșite. Însă cea mai importantă dintre toate, mai ales în primii ani de viață, este alimentația. De acolo pornește sănătatea copilului, din combustibilul...
Qbebe Funny
Link-uri recomandate
sigur.info-fii sigur pe net