Tipuri de paste si ce trebuie sa stii despre ele

Nota: 4 / 24 voturi  |  0 reviewuri  |  10195 vizualizari | de Lidia Rusu

Pastele reprezinta un tip de mancare ce se prepara foarte repede. In plus, pastele sunt gustoase si sanatoase, daca sunt pregatite corect. Atunci cand iti doresti sa te rasfeti, iar copilul tau sa fie incantat, poti alege dintre cele mai cunoscute retete de paste. Qbebe a realizat pentru tine o lista cu cele mai faimoase tipuri de paste. Sa le descoperim impreuna!

Timp preparare: 20 de minute
Varsta: Familie
Nivel dificultate: usor
Prezent in categoriile: Finger Food, Italiene, Pranz, Cina
Ingrediente principale:




Trimite articolul pe email
Pastele au aparut pentru prima data in Roma Antica. Pe atunci, pastele se preparau prin adaugarea apei peste gris amestecat cu faina. Ingredientul vital era faina facuta din grau dur. Spre deosebire de tipurile de paste pe care le gasiti astazi in supermarketuri, odinioara pastele erau preparate si consumate foarte repede. 
 
Abia in jurul anului 1300 pastele uscate au devenit foarte populare, intrucat oamenii au observat ca pot face paste si le pot gati dupa o saptamana sau chiar mai mult timp. In timp, cei care calatoreau in jurul lumii au adaugat retetelor de paste noi ingrediente sau au descoperit noi metode de a pregati pastele. De exemplu, in Italia, pastele au migrat incet, incet catre Napoli, ajungand aici abia in secolul al XVII-lea. Acum, majoritatea oamenilor stiu ca pastele sunt italiene, insa nu a fost asa intotdeauna. Italienii au „adoptat” pastele abia in anul 1860. 
 
Astazi putem vorbi de doua mari clasificari ale pastelor: paste proaspete (fresca) si paste uscate (secca). Iar de aici, pastele se impart in peste alte 400 de tipuri, in functie de forma pe care o au. Exista mai multe tipuri de paste decat mintea poate retine, chiar. Insa toate sunt pregatite practic din aceleasi ingrediente: faina din grau dur si apa cu un procentaj specific de aciditate si umiditate, oua, spanac, rosii si chiar ciocolata. De fiecare data cand veti gusta un nou tip de paste, veti avea o experienta unica. 

Valori nutritionale

Multe dintre femei au grija la valorile nutritionale. Ei bine, anumite studii arata faptul ca pastele gatite al dente, adica nu foarte fierte se digera mai lent decat celelalte tipuri de paste. Astfel, pastele al dente sunt mai bune pentru persoanele care sufera de diabet, de exemplu.

Valorile nutritionale ale pastelor sunt urmatoarele:

100 g de paste: 375 calorii, Carbohidrati 83.2, 12 g de fibre, Proteine 7.8 g, Grasimi 2.2 g, Vitamina A 179 UI, Tiamina 0.2g, Riboflavina 0.1 mg, Niacina 2.6 mg, Vitamina B6 0.2 mg, Folat 26.2 mcg, Acid pantotenic 0.5 mg, Calciu 4.2 mg, Fier 1 mg, Magneziu 125 mg, Fosfor 266 mg, Potasiu 309 mg, Sodiu 3.2 mg, Zinc 1.9 mg, Cupru 0.2 mg, Mangan 0.5 mg, Seleniu 8.3 mcg

Le facem noi sau le cumparam?

Pastele reprezinta baza pentru mancaruri care se fac repede. Ai doua posibilitati: fie le poti face tu, fie le poti cumpara. Intrucat mamicile sunt intotdeauna presate de timp, cel mai probabil vor apela la varianta „cumpara”. Si acest lucru nu este de condamnat, pentru ca exista sute de tipuri de paste. Uneori, nici daca incerci sa le faci acasa nu vor iesi ca acelea pe care le cumperi din supermarket. Si lista cu tipuri de paste de mai jos iti va confirma acest lucru. Daca totusi vrei sa incerci, atunci ai putea pregati spaghetti. Ai nevoie doar de niste faina alba, sare si apa. Faci coca, iar mai apoi o intinzi cu sucitorul. Tai aluatul in fasii foart subtiri si apoi le lasi sa se usuce cateva zile. Poti chiar sa te joci cu formele. Astfel, poti obtine diferite tipuri de paste.  

Ce inseamna al dente si cum gatim pastele?

Cand gatiti paste, uitati de ulei! Tot ce face uleiul este sa dea pastelor o nota de grasime, iar astfel nici macar sosul nu se va lega bine. Ai nevoie foarte multa apa si de putina sare pentru a pregati pastele al dente. La final, pastele trebuie sa fie intregi, nu maruntite. Daca te preseaza timpul si familia ta nu poate manca in acelasi timp, atunci poti fierbe pastele si le poti turna putina apa rece pe deasupra. Cand este cazul, pune pastele in apa fierbanda si apoi le poti servi calde. Este recomandat ca imediat dupa fierbere sa pui pastele sub jet de apa rece pentru cateva secunde, ca sa nu se lipeasca.

Tipuri de paste

Fiori   floricele  paste in forma de flori  p
Foglie d?ulivo   frunze de maslin  paste in forma de frunza de maslin  p
Fusilli Bucati  pusti  paste de primavara  p    
Gemelli   gemeni  paste in forma de S  p
Gigli  liliac  paste in forma de flori p 
Gnocchi   ciot paste rotunde, pregatite de regula din faina si cartof p         
Gramigna     paste scurte, ondulate poza 
Lanterne   detinatori de lanterne  paste curbate   p
Lumache   melc  in forma de melc  p
Lumaconi  melci melci mari p 
Maltagliati   prost taiat  triunghiuri plate poza 
Mandala  realizat pentru a compensa gatitul in exces paste realizate de Philippe Starck in 1987 pentru francezul Panzani  p 
Marille   seamana cu un ocean mare   realizate de Giorgietto Giugiaro in 1983 p      
Orecchiette  urechi micute  bol sau paste in forma de ureche  p 
Pipe   fumand pipa  versiunea mai mare a macaroanelor p 
Quadrefiore   flori patrate patrate cu margini ondulate pza 
Radiatore   radiator in forma de radiator p 
Ricciolini   ondulat paste scurte poza 
Ricciutelle  ondulat paste scurte, spiralate p 
Rotelle  roti mici  in forma de roata de vagon  poza 
Rotini  spirale spirala cu doua taisuri  p 
Spirali     spirale mici tuburi spiralate p 
Spiralini fusilli     spirale  mai bine spiralate p 
Strangolapreti    strangulatori de preoti  paste rulate pe lungime p 
Torchio    teasc   in forma de torte p 
Trofie      paste subtiri rasucite po 
Bucatini    mici gauri   paste goale  poza
Calamarata   inele  paste in forma de inel Squid (cunoscute de asemenea drept „Calamari”) poza 
Calamaretti   inele micute  Calamarata mai mici  p 
Cannelloni    pipe mari   tuburi mari, care se pot umple p 
Cavatappi    macaroane in forma de tirbuson Cellentani sau Spirali  p 
Chifferi   macaroane scurte si late  p 
Ditalini    tuburi scurte, care seamana cu niste coate degete micute   poza 
Fideua     fidea tuburi scurte si subtiri p 
Gomito    gumite   poza 
Maccheroni  in forma de cot  tuburi indoite macaroane  poza 
Elicoidali   elicoildal   paste tubulare cu urme de nervuri  p 
       
Garganelli      taitei pregatiti cu ou  p 
       
Maccheroncelli creion paste in forma de creion    p
       
Bombardoni    jumatate de bombardament  tuburi largi, dar scurte  poza 
Mostaccioli  mustata     p 
Tortellini  mici inele  paste in forma de inele. Umplute cu carne si branza  poza 
Pasta al Ceppi    paste rulate precum un betisor de scortisoara   p 
Penne  creioane  tuburi medii, taiate la capete, in diagonala    p 
       
       
Ravioli   nap  paste de 3 centimetri pe 3 centimetri, umplute cu branza, carne si legume   p 
Trenne penne      in forma de triunghi  p 
Fagottini   mici gentute  paste in forma de geanta de dama: de fapt sunt paste facute in forma de minge si umplute cu ricotta si pere proaspete  poza 
       
Stelle  stele  paste micute, in forma de stelute   p 
Orzo  cunoscute drept Risoni  paste in forma de orez  p 
Funghini   ciuperci micute   paste mici, in forma de ciuperci    
       
Spaghetti   cele mai obisnuite si cunoscute paste   spago inseamna sfoara  p     
       
Barbina  barbii mici    fire subtiri, incalcite de mai multe ori   poza 
Spaghetti alla Chitarra  obiect ce serveste la taierea pastelor    la fel ca spaghetti, cu exceptia formei numite dupa un   p 
Anelli  inele   inele mici din paste  p 
       
Trenette    panglica subtire, crestata pe o parte  poza 
Fettucine     panglici micute  paste de aproximativ 6,5 milimetri  poza 
Lasagna   oala de gatit    taitei foarte lati  poza 
Linguine   mici limbi  spaghetti mici   pz 
Mafalde  panglica    paste mici, dreptunghiulare, in forma de panglici   p 
Pappardelle     panglici groase  p 
Sciatelli   spirale      
Tagliatelle  de la verbul „tagliare”, care inseamna „a taia” de la verbul „tagliare”, care inseamna „a taia”    panglici mai subtiri decat fettucine  p 


Retete cu paste

Pregateste pastele in cele mai diverse moduri. Pe Culinar by Qbebe poti sa te inspiri din peste 80 de retete cu paste:
 

  

POFTA BUNA!
 

Cat de mult ti-a placut acest articol?

 
nota obtinuta 4.0
(24 voturi)

Filtre retete culinare

Sosuri paste Paste Mancaruri de Paste Paste bologneze Paste carbonara Paste milaneze Paste de post Paste cu ton Paste cu legume Paste cu ciuperci Paste cu branza Paste cu pui Paste cu fructe de mare Ciorbe ardelenesti Gogonele murate Sosuri pentru chiftele Ardelenesti Chiftele Placinte ardelenesti Ciocanele de pui
Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Confesiuni de mamă: De ce urăsc să mă duc cu copilul în parcDa, ați citit bine titlul: urăsc să mă duc cu copilul în parc. Anya are acum 8 ani și în fiecare an al vieții ei am avut adevărate stări de disconfort, de nervozitate și chiar și atacuri de panică la...
Qbebe Funny
Link-uri recomandate
sigur.info-fii sigur pe net