7 rețete de mic dejun pentru o mamă care alăptează

Nota: 2 / 1 voturi  |  0 reviewuri  |  807 vizualizari | de Alina Nedelcu

Odată ce începem să ne alăptăm bebelușii, știm că trebuie să fim mai atente ca de obicei când vine vorba despre alimentația noastră. Nu numai că va trebui să avem o dietă echilibrată, care să transfere în laptele matern nutrienți valoroși pentru micuții noștri, dar ne dorim să avem cât mai puține probleme din cauza unui flux redus al laptelui. Ca să evităm o asemenea situație, putem apela și la diverse alimente ce au capacitatea de a ne stimula producția de lapte. Din articolul de mai jos veți afla câteva sugestii de preparate pe baza unor asemenea alimente, ce pot fi servite încă de la micul dejun, asigurându-ne energia de care avem atât de multă nevoie.

Timp preparare: 5-45 de minute
Varsta: Perioada de alaptare
Nivel dificultate: usor
Prezent in categoriile: Finger Food, La cuptor, La foc, Fara foc, Iarna, Primavara, Toamna, Fructe, Lactate, Cereale, 10-30 minute, 30-60 minute, Mic dejun, Gustoase, Simple
Ingrediente principale: Faina, mirodenii, oua, produse lactate, diverse fructe, nuci, drojdie de bere, fulgi de ovaz, seminte




Trimite articolul pe email

Smoothie cu lapte de migdale

Este o alegere potrivită pentru un mic dejun al unei mame care alăptează, întrucât are în componență ingrediente ce stimulează lactația. De exemplu, drojdia de bere este cunoscută din cele mai vechi timpuri grație capacității sale de a crește producția de lapte matern, fiind bogată și în subtanțe nutritive esențiale pentru mamă și bebeluș: fier, vitamina B, seleniu, potasiu. Alături de drojdia de bere, fulgii de ovăz favorizează și ei lactația, întrucât conțin fier, despre care se spune că poate contribui la îmbunătățirea producției de lapte matern, prevenind și anemia. Alte avantaje oferite de acest smoothie sunt: poate fi pregătit cu lapte de migdale (deci este ideal și în cazul unei intoleranțe la lactoză) și cu orice fel de fructe (fructele sunt importante pentru vitamine, minerale și fibre).

Ingrediente pentru 1 porție de Smoothie cu lapte de migdale

orice fel de fructe (proaspete sau congelate)
1 cană de lapte de migdale
1/4 cană fulgi de ovăz
1 lingură drojdie de bere
opțional: gheață
Timp de preparare: 5 minute

Cum se prepară Smoothie cu lapte de migdale

Pasul 1: Dacă vrei să apelezi la fructe proaspete, le vei spăla bine, le vei curăța de coajă și le vei tăia bucățele. Pentru fructele congelate, este important să le scoți în prelabil de la rece.
Pasul 2: Fructele, laptele de migdale, fulgii de ovăz și drojdia de bere vor fi puse în blender. Va trebui să rezulte un amestec omogen.
Pasul 3: În funcție de preferințe, poți să pui în smoothie puțină gheață, să-l pui puțin la frigider sau să-l servești la temperatura camerei.

Amarant cu fructe

Asemănător din punct de vedere al aspectului cu boabele de quinoa, amarantul este o plantă originară din America de Sud, care se remarcă mai ales prin conținutul de fier, dar și de calciu, magneziu sau potasiu. Poți să-l servești în perioada de alăptare chiar dacă ai intoleranță la gluten și, în combinație cu diverse ingrediente, îl poți transforma într-un adevărat stimulent pentru lactație. Iată care sunt aceste ingrediente: scorțișoara, ghimbirul (În urma unor studii s-a constatat că femeile cu flux redus al laptelui matern și-au îmbunătățit capacitatea de a alăpta după ce au luat ghimbir uscat, fie adăugat în alimente, fie prin intermediul unor capsule), nucile pecan. De asemenea, vei beneficia de un plus de nutrienți și datorită fructelor de pădure și a celor uscate.

Ingrediente pentru 4 porții de Amarant cu fructe

1/2 cană amarant
1/2 cană apă
1/2 linguriță scorțișoară
1/4 linguriță nucșoară
1/4 linguriță ghimbir măcinat
1/2 cană nuci pecan
1 vârf de sare
1/3 cană stafide sau cireșe deshidratate
1 măr de mărime medie
1/2 cană afine
2 căni lapte
4 linguri sirop de arțar
Timp de preparare: 30-35 de minute

Cum se prepară Amarantul cu fructe

Pasul 1: Pune amarantul la fiert și lasă-l acolo cam 20 de minute
Pasul 2: Vei toca nucile pecan
Pasul 3: Mărul va fi spălat, curățat și tăiat cubulețe
Pasul 4: Pune la un loc sarea și mirodeniile, amestecându-le bine
Pasul 5: Distribuie amarantul în 4 porții și pune la fiecare din amestecul de mirodenii.
Pasul 6: Continuă să pui peste amarant și nucile, fructele uscate, mărul și afinele.
Pasul 7: Toarnă peste toate porțiile lapte, dar și siropul de arțar

Amarant cu fructe si tot felul de nuci

Porridge cu quinoa și mere

Porridge-ul (terciul de ovăz) este un fel de mâncare tradițional în Anglia, dar care a devenit cunoscut în toată lumea pentru că este versatil și ușor de preparat. Poți să-l savurezi și folosindu-te de boabele de quinoa, ce te pot ajuta inclusiv în privința stimulării lactației. Astfel, datorită conținutului de fier, de aminoacizi și de proteine, aceștia îți vor asigura o stare optimă de sănătate, oferindu-ți un plus de fibre.

Ingrediente pentru 1 porție de Porridge cu quinoa și mere

1/3 cană fulgi de quinoa
80 ml lapte
125 ml apă
3 inele de mere uscate
2 lingurițe zahăr brun
1/2 linguriță scorțișoară
2 lingurițe nuci (migdale, alune, pecan etc.)
opțional (pentru servire): 1 măr feliat
Timp de preparare: 10 minute

Cum se prepară Porridge cu quinoa și mere

Pasul 1: Peste merele uscate și zahărul brun vei adăuga apa fierbinte. Acoperă-le cu un capac
Pasul 2: Fulgii de quinoa, laptele, apa și scorțișoara vor fi puse la fiert, într-o cratiță
Pasul 3: Lasă-le la fiert cam 3 minute
Pasul 4: Vei pune porridge-ul într-un castron și vei pune peste el merele uscate și nucile. Poți să adaugi, dacă dorești, și câteva felii de măr crud.

Porridge de quinoa, cu mere

Mix de fulgi de ovăz și quinoa, cu mirodenii

Aroma mixului de mirodenii, similară celor care se pun și la turta dulce, ne va aminti cu siguranță de copilărie. Poți să te bucuri de savoarea deosebită și datorită unei rețete cu fulgi de ovăz și quinoa, care va fi numai bună pentru un mic dejun reconfortant și ușor de preparat. Vestea bună este că poți consuma acest mix oricând, inclusiv în perioada în care alăptezi, întrucât o parte din ingredientele sale sunt ideale acestui demers. Printre ele trebuie neapărat să menționăm, alături de fulgii de ovăz și quinoa, următoarele: cartoful dulce (Este ideal pentru lactație deoarece are în componență vitamina A, B, magneziu, dar și vitamina C, fiind o sursă naturală de carbohidrați), scorțișoara sau migdalele.

Ingrediente pentru 4 porții Mix de fulgi de ovăz și quinoa, cu mirodenii

1 cană și jumătate de fulgi de ovăz
1/2 cană quinoa
4 căni de apă
2 linguri semințe de in
2 linguri zahăr brun
3/4 cană cartof dulce ras (crud)
1/2 linguriță scorțișoară
1/4 linguriță nucșoară
1 vârf linguriță cuișoare
1 vârf linguriță ghimbir măcinat
1/2 lingură ulei de cocos
1/3 cană merișoare crude
1/3 cană migdale/alune/nuci pecan etc.
Timp de preparare: 25-30 de minute

Cum se prepară Mixul de fulgi de ovăz și quinoa, cu mirodenii

Pasul 1: Vei pune la fiert fulgii de ovăz și quinoa, până când acestea se umflă și se înmoaie
Pasul 2: În timp ce acestea vor fierbe, adaugă peste ele zahărul brun, semințele de in, cartoful dulce, mirodeniile, uleiul de cocos. Amestecă bine
Pasul 3: Ia mixul de pe foc, lasă-l să se răcească puțin și distribuie-l în cele 4 porții. Peste ele vei pune merișoarele și diverse tipuri de nuci.

Porridge cu fructe

Clătite americane, cu banană și ovăz

Pancakes sunt mereu binevenite la micul dejun, iar dacă vrei să le transformi într-un fel de mâncare ce te va sprijini în demersul de alăptare, nu va trebui decât să le adaugi un ingredient foarte benefic acestui scop: fulgii de ovăz. În plus, trebuie să știi că și banana este benefică pentru starea ta de sănătate (datorită conținutului de minerale, precum magneziul și potasiul), ajutându-te totodată să te relaxezi și să ai energie.

Ingrediente pentru 2 porții de Clătite americane, cu banană și ovăz

2 ouă
2 banane
1/2 cană fulgi de ovăz
1/2 linguriță praf de copt
un praf de sare
opțional (pentru servire): sirop de arțar, tot felul de fructe
Timp de preparare: 25 de minute

Cum se prepară Clătitele americane, cu banană și ovăz

Pasul 1:Vei decoji bananele și le vei pune în blender, alături de ouă, praf de copt, sare și fulgii de ovăz
Pasul 2: Va trebui să obții un aluat omogen
Pasul 3: Vei încinge o tigaie de teflon
Pasul 4: Vei lua câte o lingură din aluat și îi vei aplatiza, formând discuri, pe care le vei lăsa la rumenit
Pasul 5: Poți să torni peste clătite sirop de arțar sau să decorezi cu fructe proaspete.

Prăjiturele cu morcovi și drojdie de bere

Pe lângă drojdia de bere, nucile și fulgii de ovăz (unele dintre cele mai bune alimente pentru stimularea lactației), următoarele prăjituri conțin și morcovi. Aceștia sunt și ei de ajutor pentru o mamă care alăptează, întrucât sunt bogați în beta-caroten, util pentru îmbunătățirea lactației. Prepară aceste prăjiturele ori de câte ori îți dorești un mic dejun dulce și aromat!

Ingrediente pentru 12 Prăjiturele cu morcovi și drojdie de bere

125 g făină albă
125 g făină integrală
1 ou
1/2 linguriță praf de copt
1/2 cană fulgi de ovăz
1/2 linguriță scorțișoară
3 linguri zahăr
1/3 cană zahăr brun
1/2 cană morcovi rași
1/2 cană stafide
1/3 cană nuci pecan
1 linguriță unt
1 linguriță esență de vanilie
2 linguri drojdie de bere
1/4 cană ulei de cocos încălzit
1 vârf de sare
Timp de preparare: 25-30 de minute

Cum se prepară Prăjiturelele cu morcovi și drojdie de bere

Pasul 1: Încinge cuptorul la 180 de grade
Pasul 2: Topește untul într-o cratiță și pune alături de el nucile pecan, tocate. Lasă-le săse rumenească acolo între 2 și 5 minute
Pasul 3: Amestecă făina albă, făina integrală, praful de copt, sarea, drojdia de bere, fulgii de ovăz, scorțișoara
Pasul 4: Separat vei amesteca oul, esența de vanilie, uleiul de cocos
Pasul 5: După ce acestea se amestecă bine, vei adăuga morcovii, stafidele și nucile pecan
Pasul 6: Vei pune laolaltă amestecul pe bază de făină și pe cel cu ou, dar și morcovii, stafidele și nucile și vei amesteca bine, obținând un aluat
Pasul 7: Vei lua câte o linguriță de aluat și le vei așeza pe hârtie de cop, aplatizând aluatul pentru a forma discuri
Pasul 8: Vei da fursecurile la cuptor pentru aproximativ 10 minute

Prajiturele cu morcovi

Brioșe cu banane și ciocolată

Când ai chef de un mic dejun dulce și gustos, poți să prepari brioșele din rețeta de mai jos. Nu numai că vor avea o aromă deosebit de plăcută, dar te pot ajuta și în ceea ce privește producția de lactației. Printre ingredientele sale se numără fulgii de ovăz și drojdia de bere, două dintre cele mai cunoscute alimente care vin în sprijinul stimulării acestui proces. În plus, nu putem uita de nuci. Acestea sunt pline de proteine, acizi grași esențiali și aminoacizi cu rol esențial în producerea de serotonină (care poate stimula considerabil procesul de lactație).

Ingrediente pentru Brioșe cu banane și ciocolată

3-4 banane (nu prea mari) bine coapte
1 cană de făină
1 cană zahăr
1 linguriță esență de vanilie
1/2 linguriță praf de copt
1/2 cană fulgi de ovăz
1 ou
1/3 cană unt înmuiat
1 cană mini-chips-uri ciocolată neagră
2 linguri semințe de in
2 linguri drojdie de bere
1 cană de nuci (la alegere)
1 vârf de sare
Timp de preparare: 45-50 de minute

Cum se prepară Brioșele cu banane și ciocolată

Pasul 1: Încinge cuptorul la 180 de grade
Pasul 2: Într-un vas vei zdrobi bananele și le vei amesteca alături de unt
Pasul 3: Peste ele vei pune mai întâi oul și vanilia, apoi zahărul. Vei amesteca bine
Pasul 4: Separat vei pune laolaltă făina, drojdia de bere, semințele de in, praful de copt, sarea
Pasul 5: Peste aceste ingrediente vei adăuga combinația cu banane. Adaugă apoi și ovăzul, amestecând foarte bine
Pasul 6:Când vei obține un aluat omogen, vei începe să adaugi și nucile și chips-urile de ciocolată. Vei continua să amesteci
Pasul 7: Vei umple formele de brioșe cu aluat și le vei lăsa la cuptor cam 30-35 de minute 

Surse:

www.ahealthysliceoflife.com, www.bellybelly.com.au,www.contentedcalf.com,www.kidspot.com.au, www.livestrong.com, www.momjunction.com, www.oatmama.com, www.oklahomacity.citymomsblog.com, www.pratsmusings.com, www.romper.com, www.simply-delicious-food.com,www.theleangreenbean.com, www.thecut.com

Surse poze:
www.instagram.com, www.facebook.com

 

Cat de mult ti-a placut acest articol?

 
nota obtinuta 2.0
(1 vot)

Filtre retete culinare

Mic dejun englezesc Mic dejun american Mic dejun vegetarian Mic dejun de post Mic dejun copii Garnituri pentru fripturi Garnituri pentru pui Garnituri pentru peste Garnituri pentru gratar Sosuri pentru peste Sosuri pentru spaghete Sosuri pentru chiftele Sosuri pentru fripturi Sosuri pentru salate Sosuri pentru carne Sosuri pentru pui Sosuri pentru gratar Sosuri pentru cartofi Sosuri pentru somon Sosuri pentru pizza Sosuri pentru piure Sosuri pentru ciuperci Sosuri pentru vita Prajituri pentru copii
Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Alina Nedelcu
Laptele matern este magic, spune științaMotive pentru care laptele matern este considerat deosebit Poate să stimuleze dezvoltarea creierului bebelușului Laptele conține niște oligozaharide complexe (Acestea sunt niște substanțe organice-S-a descoperit că în...
Qbebe Funny
Link-uri recomandate
sigur.info-fii sigur pe net