8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

Bianca Geica - Redactor Senior

Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma puilor lor și să le acorde toată îngrijirea de care au nevoie. Pentru mămicile care alăptează, stresul este cu atât mai mare fiindcă se gândesc că nu vor mai avea cum să își hrănească bebelușii la san. Însă începerea serviciului nu este sinonimă cu întreruperea alăptării!

Deși alăptarea după revenirea la locul de muncă este cu siguranță mai dificilă în anumite situații, există câteva soluții pe care le poți pune în practică pentru a continua să îți hrăneșți bebelușul așa cum îți dorești. Sperăm să îți fie de ajutor următoarele trucuri utile pentru mamele care vor să alăpteze și după ce se întorc la serviciu din concediul de creștere a copilului!

mama care alapteaza

Evaluează situația

Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum doi ani, însă există situații în care mămicile sunt nevoite să se întoarcă mai devreme la serviciu. Indiferent de momentul reînceperii muncii, este important să știi că alăptarea poate continua.

Cu câteva săptămâni înainte să te întorci la serviciu, evaluează cu calm situația. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni și continuarea acesteia după diversificarea alimentației până la vârsta de 2 ani sau chiar mai mult. Dacă bebelușul tău are puțin peste 6 luni în momentul în care trebuie să reîncepi lucrul, probabil va trebui să extragi lapte cu ajutorul unei pompe de sân și să îl depozitezi corespunzător, astfel încât să te asiguri că acesta primește lapte matern cât tu ești la serviciu.

Caută din timp o persoană de încredere în grija căreia să îți lași bebelușul în cele 8-9 ore cât vei lipsi de acasă și apelează la ajutorul unui consultant în lactație, care să te ajute să continui alăptarea și după ce te întorci la muncă.

Negociază un program de lucru flexibil

Vorbește din timp cu angajatorul tău și nu te teme să negociezi un program de lucru flexibil. Dacă ai un job care poate fi efectuat și de la distanță, profită de acest lucru în favoarea ta și propune-i superiorului tău fie un program de lucru remote, fie unul hibrid, în care să mergi la birou doar câteva zile pe săptămână.

Cunoaște-ți drepturile

Potrivit legislației în vigoare, mămicile care alăptează au dreptul la pauze de alăptat în timpul programului de lucru. Mai exact, până la împlinirea vârstei de un an a copilului, o mamă beneficiază de două pauze pentru alăptare de câte o ora fiecare. În aceste pauze se include și timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găsește copilul. La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului de muncă cu două ore zilnic. Pauzele de alăptare și reducerea duratei normale a timpului de muncă nu diminuează veniturile salariale ale mămicii, fiind incluse în timpul de muncă.

Investește într-o pompă de muls și folosește-o la serviciu!

O pompă de muls, manuală sau electrică, este un ajutor de nădejde pentru mămici, indiferent de circumstanțe. Fie că ai probleme în alăptare, fie că ești nevoită să te întorci la locul de muncă, prin intermediul pompei de sân poți colecta lapte matern pe care să îl depozitezi în frigider, în așa fel încât persoana care are grijă de bebe în lipsa ta să i-l poată da.

Învață cum să depozitezi corect laptele matern

Pentru bebelușii sănătoși, la termen, laptele matern poate fi depozitat:

 • La temperatura camerei timp de 4-8 ore. Ideal ar fi 4 ore, în timp ce 8 ore este acceptabil doar în condiții de maximă igienă;
 • Într-o geantă termoizolantă cu pungi de gheață care să mențină o temperatură de până la 4 grade Celsius, timp de până la 24 de ore.
 • Într-un frigider, la o temperatură de cel mult 4 grade Celsius, timp de până la 4-8 zile. O perioadă optimă este de 4 zile, dar se acceptă o perioadă mai lungă în condiții de maximă igienă;
 • În congelator, sub -17 grade Celsius, pentru o perioadă de până la 6-12 luni, în condiții de maximă igienă.

Stochează cantități mici de lapte, între 60-120 ml, în funcție de vârsta copilului și de cantitatea pe care o consumă la o masă și nu umple până la capăt recipientul cu lapte, fiindcă atunci când va îngheța, lichidul își va mari volumul. Depozitează laptele doar în recipiente sau pungi special concepute, care să nu se deterioreze pe parcursul congelării. Nu uita să etichetezi fiecare recipient depozitat la rece cu data la care a fost extras laptele! Odată ce dezgheți laptele, nu îl congela din nou, ne explică la-pediatru.ro.

Începe colectarea laptelui cu cel puțin câteva săptămâni înainte de reîntoarcerea la serviciu

Recomandarea noastră este să încerci să începi colectarea laptelui cu câteva săptămâni înainte de a te reîntoarce la serviciu. Vei fi mai relaxată, iar procesul de pompare a laptelui va decurge mult mai ușor. În plus, când vei începe lucrul, vei avea deja o rezervă de lapte colectat.

Nu te grăbi să te întorci la serviciu mai devreme decât este cazul

Până în 2021, părinții care se întorceau la serviciu cu minimum 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani (respectiv 3 ani – în cazul copilului cu handicap), primeau un stimulent de inserție în valoare de 650. Acum, stimulentul de inserție este acordat și după ce copilul împlinește 2 ani, potrivit cariera.ejobs.ro. Prin urmare, dacă nu ai un job care să îți impună acest lucru, nu mai ai niciun motiv să te întorci la serviciu mai devreme decât este nevoie.

Alăptează la cerere când ești împreună cu bebelușul

Deși odată cei vei începe lucru și vei reuși să intri într-un ritm care implică alăptarea dimineață și seară, nu refuză alăptatul la cerere atunci când eșți cu bebelușul. Este posibil că acesta să ceară să fie alăptat mai mult în timpul nopții, așa că sfatul nostru este să nu refuzi alăptarea la cerere. Alăptatul pe timpul nopții asigură dezvoltarea optimă a copilului, atât la nivel fizic, cât și la nivel intelectual și reduce riscul de moarte subită a sugarului.

Surse foto: Image by senivpetro on Freepik, Image by Freepik, Image by Freepik

Surse articol: todaysparent.com, who.int, nhs.uk, portal-resurseumane.ro, cariera.ejobs.ro, la-pediatru.ro

Articolul urmator
Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta
  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta

  Echilibrul intre munca si familie devine din ce in ce mai important, mai ales cand apare si un copil. Tarile nordice sunt printre tarile care ofera cele mai bune conditii pentru proaspetii...

  Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți
  Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți

  Indemnizația de creștere a copilului va fi majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceeași măsură se va...

  4 zodii care își revin extrem de greu după fostele iubiri
  4 zodii care își revin extrem de greu după fostele iubiri

  Despărțirile sunt dureroase din toate punctele de vedere. Astrologic vorbind, există patru nativi ai zodiacului care cu greu se resemnează pierderii partenerului. Îți spunem...

  Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!
  Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!

  Drepturi noi pentru angajații din țările Uniunii Europene, inclusiv România, începând din această lună! Tații sunt încurajați să își ia concediu...

  Cum își revin zodiile după o decepție în dragoste
  Cum își revin zodiile după o decepție în dragoste

  Pe măsură ce ajungi să iubești pe cineva, îți este greu să crezi că, la un moment dat, lucrurile nu ar mai putea merge la fel între voi și că vă puteți despărți. Din...

  Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut
  Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut

  Guvernul a aprobat, vineri, acordarea concediului pentru tați la nașterea fiecărui copil, nu numai la primul copil și a extins categoriile de persoane care pot beneficia de acest drept.

  Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil
  Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil

  Părinții din România care adoptă un copil, beneficiază de concediu de acomodare de un an, însă durata s-ar putea dubla. Discutăm mai jos toate detaliile.

  Și acum plâng când mă uit la poza asta. A fost un moment pe care doar mamele îl înțeleg
  Și acum plâng când mă uit la poza asta. A fost un moment pe care doar mamele îl înțeleg

  „Ca sursă majoritară de venit pentru familia noastră, am fost nevoită să îmi trântesc un zâmbet pe fața și să mă întorc la muncă. Nu eram...

  © 2023 Qbebe