Bebelusul care nu vrea sa zambeasca

Bebelusul care nu vrea sa zambeasca

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un bebelus care nu vrea sa zambeasca reprezinta intotdeauna un motiv de panica pentru parinti, principala grija fiind reprezentata de prezenta autismului. Adevarul este ca nu intotdeauna lipsa zambetului la cei mici trebuie sa va ingrijoreze. Mai multe despre acest subiect veti afla chiar aici.

Informatii despre dezvoltarea bebelusilor

Multe mame se ingrijoreaza daca cei mici nu par sa se dezvolte exact in conformitate cu graficele de crestere; in realitate fiecare bebelus are ritmul sau, precum si personalitatea sa, inclusiv invatarea zambetului. Daca cel mic nu se grabeste in atingerea anumitor etape din dezvoltare, nu inseamna neaparat ca are o problema.

Aveti dreptul sa considerati ca zambetul bebelusului este un indicator asupra modului in care se percepe pe sine si lumea din jur. Insa primul zambet social (este reciproc-bebelusul zambeste ca raspuns la zambetul altei persoane), desi poate aparea de la 6-8 saptamani (unele studii desemneaza varsta de 4-6 saptamani), este putin probabil sa constituie o trasatura regulata pentru un timp indelungat. Zambetul social indica faptul ca diferite parti ale creierului se maturizeaza; poate vedea bine la distante scurte, poate fi constient de un obiect si produce un zambet la schimb; de asemenea stimuleaza o legatura speciala, deoarece este una dintre primele forme de comunicare existente intre parinte si copil. In general, bebelusii ajung sa zambeasca pana la varsta 12 saptamani, iar pana la 6 luni majoritatea isi vor exprima in mod extatic bucuria fata de persoanele pe care le cunosc cel mai bine.

Ghid de zambet pe varste

Nou-nascut: la aceasta varsta bebelusii nu au capacitatea de a-si exprima emotiile pozitive altele decat sa para impacati cu sine
0-3 luni: este vesel cand i se intrunesc nevoile de baza: parintele raspunde la plans, il hraneste, il schimba si il adoarme
1-3 luni: intre 4-10 saptamani de viata bebelusii incep sa zambeasca mai degraba spontan decat reflexiv, adica zambesc ca reactie directa a ceva ceea ce i-a facut o alta persoana.
3-6 luni: zambetul se transforma in ras, cei mici fiind incantati de timpul de calitate petrecut cu voi. Sunt entuziasmati de zgomote amuzante si atingeri, cum este gadilatul.
4-7 luni: cand bebelusii ganguresc pe un ton din ce in ce mai ridicat demonstreaza interes in ceva sau placere in interactiunea cu voi
12-18 luni: copiii dobandesc un simt al umorului; cand faceti lucruri amuzante cu obiectele din jur reprezentati o sursa de ilaritate.

Citeste si:

Dezvoltarea copilului de la 0-6 ani: emotii si sentimente 

Cand incep bebelusii sa zambeasca? 

bebelusul nu zambeste

Motive pentru care bebelusul nu zambeste

Iata ce motive pot impiedica aparitia zambetului la bebelus:

- Inca isi exerseaza coordonarea miscarilor
- Tinde in general sa se agite sau sa planga mult
- Se confrunta cu dureri de burta/colici

De asemenea, nu toti bebelusii simt nevoia sa zambeasca. Unii isi manifesta placerea/bucuria/entuziasmul prin alte modalitati, producand sunete similare ganguritului sau miscari energice. Alti bebelusi nu sunt pregatiti sa zambeasca pentru ca sunt prea preocupati sa isi adapteze corpul la lumea din jur; isi vor indrepta in alta directie privirea cand ii vorbiti fata in fata-este un mecanism propriu prin care limiteaza stimularea de care are parte. In acest sens, copiii nascuti prematur sau cei cu probleme de sanatate la nastere sunt usor coplesiti de stimulare si trebuie sa le urmariti limbajul corporal pentru a observa cat de mult pot tolera. Bebelusii prematuri necesita un interval de timp suplimentar pentru a atinge pragurile de dezvoltare specifice varstei. Nu in ultimul rand, bebelusul este conectat la voi, iar zambetul sau are legatura cu modul in care va simtiti si voi.

Principala ingrijorare a parintilor cu privire la absenta zambetului este reprezentata de autism. Acesta trebuie identificat cat mai devreme pentru a reduce efectele resimtite pe termen lung si a ajuta copilul sa invete, sa creasca si sa se dezvolte. Iata care sunt in mod concret simptomele autismului: copilul nu realizeaza contact vizual, nu zambeste in raspuns la zambetul vostru, nu raspunde la nume/sunet sau voce familiara, nu urmareste vizual obiectele, nu face la revedere sau foloseste alte gesturi pentru a comunica, nu urmareste gesturile voastre cand ii indicati diverse obiecte, nu produce sunete pentru a va atrage atentia, nu initiaza/raspunde la imbratisari, nu va imita miscarile si expresiile faciale, nu cere sa fie ridicat, nu se joaca cu alte persoane/nu manifesta interes si bucurie, nu cere ajutorul sau alte lucruri de baza.

bebelusul nu zambeste

Sfaturi

Daca doriti sa incurajati bebelusul sa zambeasca, cel mai bine asteptati pana se simte confortabil si este pregatit de joaca. In momentele in care este linistit si alert, va fi cel mai probabil pregatit sa vorbeasca si sa se joace; de asemenea, atunci e si cel mai probabil sa zambeasca. Urmariti cand acorda atentie lumii din jur si doreste o asemenea interactiune.

Un alt lucru important pe care trebuie sa-l faceti este sa va asigurati ca vede bine. Asezati-va fata la 30 cm de el, apoi vorbiti cu el si zambiti; oferiti-i putin timp pentru a observa daca doreste sa raspunda.

Pentru a evita suprastimularea copilului, oferiti-i o sansa de a se odihni intre episoade scurte de joaca; unii copii au nevoie de pauze lungi inainte de a fi pregatiti sa se joace, in timp ce altii isi revin mai repede. Urmariti comportamentul copilului si asteptati indicii ca e pregatit sa interactioneze cu voi din nou; cand va priveste intens si va examineaza fata inseamna ca este pregatit si tot atunci e cel mai probabil sa zambeasca.

Unii bebelusi adora sa va priveasca un timp indelungat inainte de a zambi. Continuati sa ii vorbiti usor in timp ce zambiti voi insiva, iar daca se rasuceste cand ii vorbiti nu-l presati sa raspunda, iar data urmatoare zambiti fara a vorbi cand va priveste. Incercati sa nu va ingrijorati daca dureaza putin pana va raspunde cu un zambet.

Cu cat il observati mai mult si invatati mai multe despre bebelus, cu atat sunt sanse mai mari sa puteti functiona in ritmul sau. Incetiniti-va reactiile pentru a va potrivi cu ale sale; veti reusi sa intrati in acelasi ritm si veti zambi impreuna. In plus, este bine sa interactionati verbal (strambaturi, diverse sunete, povestiri a ceea ce se intampla in jur), adresandu-i diverse intrebari si provocandu-l sa va acorde atentie.

Dupa cum am mentionat, bebelusul zambeste cand va vede si pe voi facand acest lucru si poate fi mai inclinat sa treaca singur la fapte cand sunteti veseli si relaxati. Pentru multi proaspeti parinti rutina pe care o presupune un bebelus poate fi coplesitoare. Incercati sa nu va mai ingrijorati si nu mai analizati incadrarea copilului in parametri cunoscuti de dezvoltare.

De retinut

In principiu nu trebuie sa va ingrijorati deoarece primul zambet al bebelusului poate dura mai mult pana apare- este perfect normal. In cazul in care bebelusul nu zambeste pana la varsta de 3 luni, este recomandat sa fie consultat de medic pentru a identifica eventuale probleme biologice (de obicei probleme de vedere sau de atasament). Majoritatea bebelusilor de varsta aceasta, cu exceptia situatiei in care sunt obositi sau suprastimulati, vor zambi fata de persoane si jucarii cunoscute.

Surse:
www.helpguide.org; www.babycenter.com; www.babycentre.co.uk; www.nhs.uk; www.parents.com

Articolul urmator
Când începe bebe să zâmbească?
Când începe bebe să zâmbească?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce moștenire vrea să lase Codin Maticiuc fiicei sale, Smaranda: „Nu aș vrea să las moșteniri care să atârne ca o piatră de moară”
    Ce moștenire vrea să lase Codin Maticiuc fiicei sale, Smaranda: „Nu aș vrea să las moșteniri care să atârne ca o piatră de moară”

    Ani la rând Codin Maticiuc era cunoscut, în presă mondenă, pentru cuceririle sale amoroase și pentru sumele obscene pe care le cheltuia în cluburile de noapte. Venirea...

    Ea este femeia care-i face pe oamenii și copiii nevoiași din Vaslui să zâmbească. „Am inima împăcată că am dat cât ar fi vrut Cerul să dau, fără măsură”
    Ea este femeia care-i face pe oamenii și copiii nevoiași din Vaslui să zâmbească. „Am inima împăcată că am dat cât ar fi vrut Cerul să dau, fără măsură”

    În acest articol o vom cunoaște pe Magda Săvuică, femeia care a renunțat la o carieră promițătoare în publicitate în favoarea familiilor nevoiașe pe care le ajută...

    „Adoptă o scrisoare” și ajută un copil să zâmbească de Crăciun
    „Adoptă o scrisoare” și ajută un copil să zâmbească de Crăciun

    Proiectul „Adoptă o scrisoare” vine în întâmpinarea copiilor din familii foarte sărace, care nu se așteaptă la jucării de Crăciun, ci la lucruri de bază,...

    M-am despărțit de soțul meu pentru că nu vrea copii. Am început o relație cu un coleg de serviciu și acum soțul meu mă vrea înapoi
    M-am despărțit de soțul meu pentru că nu vrea copii. Am început o relație cu un coleg de serviciu și acum soțul meu mă vrea înapoi

    O femeie a divorțat de soțul său după ce acesta i-a spus că nu vrea copii și că oricum, dacă ar vrea, nu e ea partenera potrivită. Acum femeia se află în altă relație, dar,...

    Fetița Andreei Tonciu merge la salon și își pune unghii false la vârsta de 8 ani. Ttot timpul vrea să-și facă părul la salon, nu mai vrea să-și facă părul acasă"
    Fetița Andreei Tonciu merge la salon și își pune unghii false la vârsta de 8 ani. Ttot timpul vrea să-și facă părul la salon, nu mai vrea să-și facă părul acasă"

    Fiica Andreei Tonciu, celebra vedetă TV cu un râs molipsitor, apariții spumoase și o personalitate efervescentă, îi seamănă întru totul mamei ei, inclusiv în...

    Femeia cu care urma să mă căsătoresc m-a părăsit la altar. Acum mă vrea înapoi...
    Femeia cu care urma să mă căsătoresc m-a părăsit la altar. Acum mă vrea înapoi...

    Un bărbat tocmai a fost părăsit la altar, iar în aceeași zi, logodnica lui s-a întors ca să-și ceară scuze pentru că nu a apărut la nuntă. Acum nu știe dacă să o...

    13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult
    13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult

    De la a-și urma visele până la a învăța din greșeli, sunt atât de multe lecții de viață pe care vreau să le învețe fiica mea înainte de a crește....

    „Aș vrea să o văd pe mama zâmbind”. Ce își doresc trei copii din Giurgiu care trăiesc doar cu lumina lanternelor
    „Aș vrea să o văd pe mama zâmbind”. Ce își doresc trei copii din Giurgiu care trăiesc doar cu lumina lanternelor

    Trei copii din Giurgiu își fac temele la lumina lanternelor. Sunt crescuți doar de mamă, care nu știe ce să mai facă și încotro să o apuce pentru a le asigura micuților...

    © 2024 Qbebe