Cum ai grijă de pielea bebelușului în primele zile de viață

Cum ai grijă de pielea bebelușului în primele zile de viață

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primele clipe în care îți vei lua în brațe bebelușul, te vei gândi la îngrijirea specială de care va avea nevoie pentru a păși încrezător în noua lume. Unul dintre cele mai importante demersuri este, din acest punct de vedere, o îngrijire minuțioasă a pielii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla cum este indicat să procedezi în scopul de a-i asigura nou-născutului o piele sănătoasă și catifelată, care să îl ajute să se simtă oricând confortabil.

Pielea nou-născutului - caracteristici

Dermatologii atrag atenția asupra următorului aspect: pielea unui bebeluș nu are în primele zile de viață aspectul la care ne-am aștepta. Abia în jurul vârstei de 3-4 luni vom vedea o piele mai fină și mai strălucitoare. Explicația pentru acest fenomen este aceasta: în timpul vieții intrauterine, pielea sa este acoperită de vernix (un strat protector, din ceară, menit să protejeze pielea bebelușului. Acesta începe să se formeze cam din a 20-a săptămână de sarcină), care acționează ca un lubrifiant la naștere și care are și rol antibacterian.

Odată cu nașterea, vernixul se elimină. Medicii recomandă ca acesta să nu fie spălat imediat după ce bebelușul se naște, ci să fie lăsat să se curețe natural, astfel încât pielea să nu aibă de suferit.

După dispariția vernixului, pielea bebelușului este mai sensibilă la mediul extern, de aceea este firesc să se usuce rapid. Odată cu acest proces, intervine descuamarea. Este însă ceva normal, care nu-i provoacă disconfort bebelușului, fiind binevenită întrucât numai așa se va dezvolta un nou strat de piele, adaptat mediului extrauterin. Chiar și când este severă, trebuie să știi că descuamarea pielii nou-născutului nu este dureroasă.

Talpi care se descuameaza la bebelus

O consecință imediată a descuamării este însă creșterea predispoziției spre iritații, cel puțin până când pielea bebelușului se adaptează uscăciunii aerului.

În primele săptămâni de după naștere, bebelușul tău se poate confrunta, în afară de o descuamare treptată și cu alte probleme ale pielii, cele mai cunoscute fiind:
• Acneea neonatală- Se caracterizează prin apariția coșurilor de culoare roz, cauza responsabilă de apariția ei fiind expunerea la hormonii materni. Ea va dispărea de la sine, în cel mult 1 lună

• Iritația nou-născutului- Presupune existența unor formațiuni roșiatice, care nu au contur bine definit și pot avea un punct alb în mijloc. Nu este nevoie de un tratament special pentru dispariția lor

• Milium (milia)- Se referă la mici formațiuni de culoare albă pe fața și pe nasul nou-născutului, apărute ca urmare a blocării glandelor sebacee.Vor dispărea fără probleme odată cu deschiderea acestor glande

O altă caracteristică a pielii nou-născuților, vizibilă mai ales la cei cu pielea deschisă, este prezența unui semn roșu între ochi sau în spatele capului sau gâtului, pe pleoape, pe frunte sau pe nas. Cauza apariției sale nu este cunoscută exact, dar se presupune că apare pe fondul expunerii bebelușului la hormonii mamei, în timpul vieții intrauterine. Nu trebuie să îți faci probleme nici din acest punct de vedere, întrucât semnul roșul va dispărea în câteva săptămâni.

Alt aspect pe care îl vei sesiza cu privire la pielea nou-născutului este faptul că, în primele săptămâni de viață, pielea sa este mai subțire și transparentă. Treptat se va îngroșa și va deveni din ce în ce mai catifelată.

Cum să îngrijești pielea nou-născutului

Pentru ca micuțul tău să aibă o piele sănătoasă și catifelată, cât mai puțin predispusă iritațiilor, este necesar să ții cont de următoarele indicații:
Hidratează-ți corect bebelușul
Sănătatea pielii nou-născutului va fi mai bună dacă acesta va fi hidratat corespunzător. Astfel, în primele zile de viață, bebelușii ar trebui hrăniți cam la 90-120 de minute. O hidratare optimă va diminua din tendința pielii de a se descuama.

Nu uita să alegi doar anumite materiale pentru hăinuțele nou-născutului
Una dintre cele mai importante demersuri în îngrijirea corectă a pielii unui nou-născut este să-l îmbraci numai în hăinuțe confecționate din materiale cât mai naturale, care-i vor lăsa pielea să respire.
În același timp, fii atentă și nu-i da bebelușului hăinuțe prea strâmte, care nu fac altceva decât să predispună pielea sa sensibilă la iritații.
Când este frig, mizează mai degrabă pe îmbrăcarea în mai multe straturi de haine, mai subțiri, decât să te rezumi la unul sau două foarte groase. Procedând așa, te vei asigura că pielea va respira bine și își va conserva mai bine resursele de umiditate.

Apelează la un umidificator
Aerul din casă va fi mai sănătos pentru bebeluș dacă vei recurge la acest dispozitiv. Cel mai important este să-l lași cât mai mult timp în camera în care va sta cel mai mult, întrucât aerul mai umed va diminua din procesul de descuamare a pielii.

Crema nutritiva cu Cold Cream de la Mustela Aplică regulat o cremă puternic hidratantă
Pentru sănătatea pielii nou-născutului, optează pentru o cremă de calitate, care să se bazeze pe ingrediente preponderent naturale.
De exemplu, Crema nutritivă cu Cold Cream de la Mustela este potrivită încă din primele zile de viață ale bebelușului, conservând resursele celulare ale pielii de pe față și protejând-o de acțiunea factorilor externi. Ingredientele sale sunt în proporție de 95 % de origine naturală (Uleiul natural de avocado, unt de Shea, uleiuri vegetale, Ceramidele și Cold Cream-cu rol de menținere a barierei naturale a pielii), conferindu-i cremei o textură bogată, plăcută, care va pătrunde ușor în piele.
Pentru a te asigura că vă veți bucura de cele mai bune efecte, o vei aplica pe fața bebelușului zilnic, dimineața și seara.

Băile nu trebuie să dureze prea mult
Cu cât băile vor fi mai îndelungate și cu apă foarte caldă, cu atât pielea nou-născutului se poate deshidrata mai repede. Evită acest lucru rezumându-te la o baie care să dureze 5-7 minute și care să se efectueze cu apă călduță.

De asemenea, ai grijă ca după baie să nu îl ștergi cu un prosop aspru, ci pur și simplu să tamponezi delicat pielea, având grijă să îndepărtezi excesul de umezeală din zonele mai predispuse iritațiilor, precum zona axilelor, pliurile de la picioare, zona scutecului.

Mizează pe uleiul de baie
Acesta are rolul de a crea o barieră protectoare pentru pielea nou-născutului, împiedicând uscarea.
Ideal este să alegi unul din ingrediente cât mai naturale, capabile și să neutralizeze eventualii agresori la adresa pielii bebelușului tău (cum ar fi aerul foarte uscat).

Evită săpunul
Pielea sensibilă a nou-născutului are nevoie de un produs special conceput pentru ea, din ingrediente naturale, menite să conserve umiditatea naturală a pielii. În funcție de preferințe, acesta poate avea și rolul unui șampon.

Pe cât posibil, evită expunerea bebelușului la aer rece
În acest sens, te vei asigura că în casă este o temperatură confortabilă și nu îl vei scoate pe afară pe bebeluș când afară este frig și vânt.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”
    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”

    UNICEF transmite un semnal de alarmă tuturor mamelor din lume: primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. La fel de importantă...

    Noul Persil Sensitive asigură spălarea perfectă a hainelor și grijă pentru pielea sensibilă
    Noul Persil Sensitive asigură spălarea perfectă a hainelor și grijă pentru pielea sensibilă

    Unul din doi consumatori susține că are piele sensibilă chiar dacă nu are un diagnostic medical în acest sens[1], astfel încât din ce în ce mai multe persoane...

    Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...
    Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...

    Venirea pe lume a copiilor ar trebui să fie un moment plin de fericire dar, din păcate, viața poate avea uneori alte planuri. Un cuplu din SUA trece prin clipe grele după ce una dintre...

    Cum sa-ti schimbi viata in 30 de zile. Ce sa faci in fiecare saptamana!
    Cum sa-ti schimbi viata in 30 de zile. Ce sa faci in fiecare saptamana!

    Desi poate parea dificil sa-ti schimbi viata in bine, este un lucru care se poate face. Nu numai ca se poate face, dar nu este atat de dificil pe cat ai crede. De-a lungul vietii, te...

    Ai grijă ce-i promiți copilului de ziua lui! Pot trece ani de zile, dar el nu uită niciodată promisiunea
    Ai grijă ce-i promiți copilului de ziua lui! Pot trece ani de zile, dar el nu uită niciodată promisiunea

    I-ai făcut vreodată o promisiune copilului tău, dar ai uitat să o respecți? Ei bine, sunt șanse mari ca cel mic să nu fi uitat. Această mămică sfătuiește părinții să fie...

    O bonă a opărit intenționat mânuța bebelușului de care avea grijă pentru a se răzbuna pe părinți
    O bonă a opărit intenționat mânuța bebelușului de care avea grijă pentru a se răzbuna pe părinți

    O bonă care dorea să nu mai lucreze pentru o familie a opărit intenționat mâna bebelușului de 16 luni de care avea grijă după ce a flat că dacă vrea să plece să lucreze la...

    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață
    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață

    Dacă anumite proaspete mămici vor să fie înconjurate de cât mai mulți membri ai familiei în primele săptămâni după naștere pentru a se simți susținute,...

    © 2024 Qbebe