Scapă de strănut și nas înfundat la bebeluși! Soluția pentru zile fericite

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre primele provocări de care te vei lovi odată ce devii mamă se află și congestia nazală a bebelușului. Când îți vei vedea micuțul cât de mult suferă din cauza ei, tot ce îți dorești este să ai la îndemână o soluție magică, menită să-i redea cât ai clipi din ochi starea de bine. Parcurge cu atenție articolul de mai jos, află detalii importante legate de o congestie nazală sau de la nivelul pieptului și bucură-te să descoperi că soluția magică există și că este mai aproape de tine decât crezi. Mai exact, este vorba despre un spray nazal din ingrediente alese cu grijă, care merită să facă parte din rutina de îngrijire a copilului tău pentru timp îndelungat.

Congestia nazală la bebeluși - cauze

Medicii pediatri atrag atenția asupra următorului aspect: bebelușii sunt mai predispuși decât copiii mai mari și decât adulții să se confrunte cu o congestie nazală din următorul motiv: căile respiratorii și pasajele lor nazale nu sunt încă suficient dezvoltate.

Printre cele mai comune cauze ale unei congestii nazale la bebeluși se numără:

 • Prezența unor poluanți din aerul pe care îl respiră (ca de exemplu fumul de țigară, arome provenite de la bețișoare parfumate etc.)
 • O infecție virală (ce provoacă răceală sau gripă)
 • Respirarea unui aer uscat
 • O deviație de sept
 • O sinuzită
 • O alergie (inclusiv o rinită alergică)
 • O schimbare bruscă de vreme, însoțită de fluctuații semnificative ale temperaturii

În unele cazuri, este posibil ca o congestie nazală să fie însoțită sau urmată de o congestie prezentă la nivelul pieptului. Dacă este vorba despre așa ceva, ia în calcul și alte cauze care ar sta la baza acestui tip de congestie:

 • o bronșiolită (această afecțiune se referă la iritarea și inflamarea bronhiolelor, mai ales din cauza unei infecții virale)
 • astmul
 • o pneumonie
  Pentru a ști sigur ce se întâmplă cu bebelușul tău, adresează-te unui medic pediatru.

Congestia nazală și congestia din zona pieptului la bebeluși- simptome

Congestia nazală este mai des întâlnită decât aceea din zona pieptului, fiind însoțită de oricare dintre manifestările de mai jos:

 • o respirație mai zgomotoasă decât de obicei
 • strănutul
 • sforăitul
 • nasul care curge
 • tusea
 • tendința de a-și „trage” tot timpul năsucul

În ceea ce privește congestia prezentă la nivelul pieptului, ea poate fi recunoscută după:
• încercarea bebelușului de a trage mai mult aer când respiră
• tusea
• respirația mai accelerată
• diminuarea apetitului și dificultatea de hrănire

Congestia nazală și cea de pe piept- soluții sigure pentru bebeluși

Înainte de orice, ține cont de acest sfat al specialiștilor: în niciun caz nu te vei apuca să îi administrezi bebelușului medicamente destinate răcelilor sau tusei fără să ai recomandarea unui medic pediatru. Numai acesta își va da seama, după ce îl consultă, dacă este sau nu este într-adevăr necesar să-i prescrie astfel de medicamente.

Mult mai probabil va fi să-ți dea următoarele sfaturi pentru ca micuțul tău să mai scape de disconfortul creat de o congestie nazală și/sau de la nivelul pieptului:
Apelează la un spray nazal bazat pe apă sărată
Pe de o parte, acest spray conferă un plus de hidratare la nivelul nărilor, ceea ce va mai fluidiza mucusul. Pe de altă parte, va contribui la eliminarea bacteriilor sau virusurilor din pasajele nazale, ameliorând și inflamația.

Ca să-ți îngrijești bebelușul folosind un spray nazal, apelează cu încredere la Fitonasal Pediatric Spray de la Aboca. Acesta are un spectru de utilizare deosebit de larg, fiind potrivit nu numai pentru congestia nazală provocată de răceli sau de gripe, ci și pentru aceea determinată de sinuzite sau de alergii. De asemenea, spray-ul vă poate fi de ajutor și pentru o congestie situată la nivelul pieptului bebelușului, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o picurare postnazală care ar putea conduce la apariția tusei.

Toate aceste beneficii sunt posibile grație prezenței unui ingredient-cheie: TANNISAL (un complex molecular natural de taninuri și sare gemă), care se remarcă prin cele două tipuri de acțiuni:
• o acțiune decongestionantă (printr-o acțiune osmotică echilibrată, care stimulează mobilizarea apei din țesuturile congestionate fără a irita sau usca mucoasa)
• o acțiune protectoare (mucoasa este protejată mulțumită unui strat mucoadeziv și a unei acțiuni antioxidante)

Fitonasal Pediatric Spray a fost creat special pentru a preveni și a trata congestia nazală a bebelușilor și copiilor începând cu vârsta de 6 luni, întrucât acționează profund asupra cavităților nazale, având efectul mult așteptat: îndepărtarea excesului de mucus și a agenților patogeni sau iritanți (virusuri, bacterii, fum, smog, polen, substanțe iritante).

În condițiile în care este dotat cu un recipient ergonomic, produsul este perfect inclusiv pentru situațiile în care nu mai știi cum să-ți împaci bebelușul pentru a reuși să-i administrezi picăturile salvatoare. Astfel, recipientul Fitonasal Pediatric Spray promovează tehnologia BOV („bag of valve”, care permite o pulverizare în flux continuu, indiferent de poziția copilului), vârful recipientului adaptându-se năsucului delicat al bebelușilor.

Spre deosebire de spray-urile nazale „clasice”, Fitonasal Pediatric Spray are o formulă 100% naturală, care nu se bazează pe substanțe decongestionante vasoconstrictoare și de aceea nu dă dependență, nu usucă și nu irită mucoasa nazală, fiind recomandat și pentru o folosire pe o perioadă mare de timp.
În vederea obținerii celor mai bune rezultate pentru puiul tău, ține cont de următoarele instrucțiuni:
• Administrarea pentru bebelușii de la 6 luni la 1 an se realizează așa: Îți vei întinde bebelușul pe o parte, vei introduce vârful pulverizatorului în nara superioară, apoi vei pulveriza spray-ul. Vei proceda la fel și pentru cealaltă nară

• Pentru copiii mai mari de 1 an se procedează după cum urmează: Vârful pulverizatorului va fi pus în fiecare nară, aplicându-se și o mică presiune pentru câteva secunde. Nasul copilului va fi curățat, îl vei încuraja să-și sufle nasul și vei încerca să pulverizezi în cealaltă nară.

Ia în calcul toate aceste detalii și decide să profiți de beneficiile extraordinare ale Fitonasal Pediatric Spray, care îți poate feri copilul inclusiv de dureri de gât sau de otite. Practic, datorită acestui spray nazal, mucusul nu va mai putea staționa pentru timp îndelungat, permițându-le microorganismelor dăunătoare să conducă la îmbolnăviri.
De asemenea, nu uita nici acest amănunt: Fitonasal Pediatric îi asigură copilului tău un somn lin, atât de important pentru o creștere sănătoasă.

Folosește-te de o pompiță pentru desfundarea nasului sau de un aspirator nazal
Spray-urile saline sunt numai bune de folosit alături de aceste două dispozitive, reducând semnificativ o congestie nazală. De exemplu, pentru a aplica pompița pentru desfundarea nasului este nevoie ca mai întâi să aplici un puf de spray nazal în fiecare nară și să strângi pompa pentru a se crea un efect de vacuum. După aceea vârful pompiței va fi introdus în fiecare nară a bebelușului, vei elibera ușor pompa și vei extrage treptat mucusul din nasul său.

În privința aspiratorului nazal, trebuie să știi că în interiorul tubului există un filtru care blochează germenii și te împiedică să-i inhalezi în momentul în care vei începe să sufli pentru a îndepărta mucusul din nasul bebelușului.
Ambele tipuri de dispozitive trebuie să fie confecționate din materiale de cea mai bună calitate și vei avea grijă să le cureți (cu apă și săpun) după fiecare utilizare.

Pune în camera în care stă cel mai mult bebelușul un umidificator sau un vaporizator
Puterea aerului umed este de necontestat în cazul unei congestii nazale sau a uneia situată la nivelul pieptului. Datorită aerului încărcat de umezeală, mucusul se va fluidiza mai rapid, iar bebelușul va putea să respire din nou bine.

Este important ca umidificatorul sau vaporizatorul să fie cât mai aproape de bebeluș, atât în timpul somnului, cât și în timpul activităților desfășurate în timpul zilei.
În privința umidificatorului, pentru ca acesta să nu devină un pericol pentru copil din cauza mucegaiului sau a bacteriilor, este esențial să-i schimbi apa în fiecare zi, să-l cureți și să-l usuci bine.

Trucuri prin care să gestionezi mai ușor congestia nazală a bebelușului

Pentru ca bebelușul tău să nu mai aibă parte de atât de mult disconfort produs de o congestie nazală, pune în aplicare și câteva măsuri foarte simple:

 • Ai grijă să-ți hidratezi cât mai bine bebelușul- Cu cât un bebeluș se va bucura de o hidratare mai bună, cu atât mucusul se va fluidiza mai repede și va fi eliminat cu mai multă ușurință
 • Mergi cu bebelușul în baie, în timp ce acolo este abur- Fie că vei lăsa apa de la duș să curgă, fie că vei umple cada cu apă fierbinte, este binevenit să-ți expui bebelușul la aburi. Tot ce vei avea de făcut va fi să-l ții astfel încât să vină cât mai mult în contact cu aburii, timp de câteva minute. Procedând așa, îți va fi mai la îndemână să-i cureți năsucul înainte de culcare pentru a se putea odihni mai bine
 • Masează-i ușor zona frunții, a sinusurilor, a tâmplelor și oaselor obrajilor- Va fi un demers potrivit pentru ameliorarea unei congestii nazale, inclusiv în cazul unei răceli puternice
 • Străduiește-te să-i menții capul cât mai ridicat în timpul somnului, ca să respire mai ușor- De exemplu, vei rula un prosop și îl vei pune sub salteaua pătuțului
 • Încurajează-l să evite cât mai mult poziția culcat, când se poate- Întrucât această poziție accentuează senzația neplăcută de nas înfundat și stimulează tusea, pe cât posibil, în timpul activităților zilnice, ai grijă ca bebelușul să evite cât mai mult poziția orizontală. În funcție de vârsta pe care o are, îl poți pune și în scăunelul de mașină, în cărucior sau, dacă este mai măricel, îl vei lăsa mai mult să stea în scăunelul special pentru masă
 • Apelează la anumite uleiuri esențiale- Dacă ai un bebeluș în jurul vârstei de 10 luni, vei face rost de uleiuri esențiale de calitate, organice și le vei pune într-un difuzor. Spre exemplu, uleiul esențial de eucalipt, cel de mentă, de lămâie, de cedru etc. vor fi diluate cu un ulei purtător (precum este cel de măsline, de migdale, de cocos, de jojoba) înainte să ajungă în difuzor. Oricare dintre ele vor diminua din simptomele neplăcute ale unei congestii nazale sau din zona pieptului. Nu te apuca să le folosești înainte de a consulta și un specialist!
 • Aplică și comprese calde- Aplicațiile calde sunt ideale pentru congestia nazală din răceli sau din sinuzite. Vei lua un prosop moale sau o cârpă perfect curată și le vei înmuia în apă caldă. După ce le vei stoarce bine, le vei aplica în zona sinusurilor bebelușului, facilitând astfel deblocarea mucusului

Congestia nazală și cea din zona pieptului la bebeluși- când te adresezi medicului

Cele mai multe cazuri de congestie nazală dispar în câteva zile, fără să pună bebelușului în vreun pericol. Cu toate acestea, dacă survin simptome serioase, iar congestia se extinde și la nivelul pieptului, nu mai sta pe gânduri și solicită cât mai repede sprijinul unui medic. Iată ce ar trebui să te îngrijoreze:
• Bebelușul respiră tot mai greu

• Bebelușul respiră într-un ritm mai accelerat decât cel normal și ai senzația că parcă nu-i mai „ajunge” aerul

• Sesizezi mișcări neobișnuite ale pieptului când respiră

• De pe pieptul bebelușului se aud sunete neobișnuite
• Bebelușul tușește puternic

• Bebelușul este mai irascibil de ca obicei

• Bebelușul nu se mai odihnește bine

• Apetitul bebelușului s-a diminuat

• Bebelușul devine tot mai letargic

• Survine febra

• Bebelușul vomită

• Bebelușul udă mai puține scutece decât în mod normal (poate fi semnul unei deshidratări)

În plus, dacă sesizezi că pielea din jurul nărilor și a buzelor bebelușului are o tentă albăstruie, solicită ajutor medical de urgență.

Surse: babycenter.com, medicalnewstoday.com, parenting.firstcry.com, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere
  Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere

  Să elimini toxinele din organism presupune să scapi de acele reziduuri provenite din poluanții din mediul înconjurător, din diverse produse cu chimicale, din alimentația...

  Burtici fericite, bebeluși liniștiți! Ce este microbiomul și cum ne asigurăm că funcționează perfect normal
  Burtici fericite, bebeluși liniștiți! Ce este microbiomul și cum ne asigurăm că funcționează perfect normal

  Nu există un moment mai frumos și mai fericit decât venirea pe lume a unui bebeluș. Te-ai pregătit timp de 9 luni pentru această clipă și iată că, în sfârșit, a...

  Dieta indiană: meniul de 7 zile care te scapă de kilogramele nedorite
  Dieta indiană: meniul de 7 zile care te scapă de kilogramele nedorite

  Dieta indiană de 7 zile este considerată una dintre cele mai eficiente cure de slăbire dar în același timp este și foarte sănătoasă întrucât ajută la eliminarea...

  Dieta cu supă de oase: te scapă de 6 kilograme, dar și de riduri în 20 de zile
  Dieta cu supă de oase: te scapă de 6 kilograme, dar și de riduri în 20 de zile

  Printre dietele care au ajuns să fie tot mai cunoscute în ultimii ani se numără și cea pe bază de supă de oase. Medicul care a creat-o susține că o asemenea dietă este utilă...

  7 rețete de salate pentru slăbit: scapă de 7 kilograme în 7 zile
  7 rețete de salate pentru slăbit: scapă de 7 kilograme în 7 zile

  Întrucât pot fi servite la orice masă de peste zi, în orice anotimp și se pot prepara fără dificultate, salatele ar trebui să facă parte dintre felurile de...

  Cele mai fericite zodii. Sunt mereu cu zâmbetul pe buze
  Cele mai fericite zodii. Sunt mereu cu zâmbetul pe buze

  Dacă unii dintre noi facem în mod constant eforturi pentru a lucra cu noi înșine astfel încât să putem fi mai optimiști, să vedem mai degrabă partea plină...

  Mircea Badea nu își trimite copilul la școală anul acesta: „Scapă cine poate!”
  Mircea Badea nu își trimite copilul la școală anul acesta: „Scapă cine poate!”

  Mircea Badea ia în calcul să nu își lase copilul la școală, de la 14 septembrie. Realizatorul emisiunii ”În Gura Presei” este convins că pandemia va lua...

  Week-end de 3 zile? S-a demonstrat că este mai eficient să muncim 4 zile pe săptămână, decât 5
  Week-end de 3 zile? S-a demonstrat că este mai eficient să muncim 4 zile pe săptămână, decât 5

  Nu știu alții cum sunt, dar știu cum sunt eu: mi-aș dori un week-end de trei zile. Cine nu? Iată că spre asta ne îndeeptăm, pentru că tot mai multe studii dovedesc că suntem...

  © 2023 Qbebe