De ce se enervează bebelușul tău

De ce se enervează bebelușul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să-ți vezi bebelușul tensionat, nervos, nu este lucru ușor. Înainte de a intra în panică, gândește-te însă că manifestările sale sunt o dovadă a faptului că acesta încearcă să înțeleagă și să reacționeze la lumea din jur. De asemenea, parcurge și articolul de mai jos pentru a afla care sunt cele mai cunoscute motive pentru care bebelușii pot deveni nervoși, precum și ce putem face pentru a-i ajuta să se calmeze mai ușor. Nu în ultimul rând, este important să știi și ce ar trebui tu să faci pentru a reuși să rămâi calmă când observi că al tău bebeluș este nervos, astfel încât să nu ajungi să-i transmiți din tensiunile tale.

Bebelușul încearcă să ne transmită că are anumite nevoi

Psihologii sunt de părere că, deși primele „crize emoționale" ale copilului vor fi evidente cam între 12-18 luni, încă din primele luni de viață ale bebelușului vom fi martore la tot felul de manifestări de nervozitate ale acestuia.
Cele mai multe dintre ele sunt legate de încercarea bebelușilor de a ne transmite că ceva nu este în regulă, că au nevoie de noi pentru a-și redobândi starea de confort. Să vedem care sunt cele mai cunoscute motive ce pot sta la baza stărilor de nervozitate ale bebelușului, în primele sale luni de viață:
• Bebelușului îi este foame
• Bebelușul are nevoie să fie schimbat
• Bebelușul este obosit
• Bebelușul simte nevoia să fie luat în brațe
• Bebelușul simte nevoia să se elibereze de o acumulare prea mare de energie
• Nu se simte bine, din diverse motive.
Din această ultimă perspectivă, se spune că printre cele mai frecvente cauze ale nervozității bebelușilor sunt colicii. Ideal este să iei legătura cu un medic, care te va sfătui ce măsuri să iei pentru a-ți ajuta bebelușul să treacă mai ușor peste disconfortul provocat de această afecțiune.
În plus, dacă observi că bebelușul nu se liniștește nici după ce te-ai străduit să-i satisfaci nevoile menționate, este evident că în spatele nervozității stale se „ascunde" ceva mai serios. Analizează-i comportamentul și manifestările cu atenție, întrucât cel mai probabil bebelușul este bolnav. Din nou, cea mai eficientă măsură pe care trebuie să o iei este să soliciți ajutor medical.

Citește și: Descifreaza plansul bebelusului tau

Bebelușul este nervos pentru că este frustrat

Pe măsură ce bebelușul încearcă să atingă așa-numitele „etape de dezvoltare", putem observa adesea că se poate enerva. Spre exemplu, când învață să meargă de-a bușilea, bebelușul nostru poate deveni frustrat și furios.
De asemenea,  faptul că nu își poate satisface o dorință îl poate face pe bebeluș să devină nervos. O situație concretă ar fi când bebelușul ar vrea să ia ceva situat într-un anume loc, de pildă biberonul, și nu va ajunge la acel obiect. Cu siguranță că îl vei vedea că plânge!
Nu în ultimul rând, vei observa că, pe măsură ce crește, al tău bebeluș va fi nervos când va avea la dispoziție prea multe jucării. Chiar dacă ești tentată să-i oferi mai multe spre a-l atrage, psihologii ne spun că acest demers va fi copleșitor pentru el. Astfel, putem obține exact efectul invers față de ceea ne-am dori: fie bebelușul se va enerva, fie va refuza să se mai joace.Soluțiile în acest sens sunt fie să-i oferi cât mai puține jucării, cât mai adecvate vârstei sale, fie să-i distragi atenția, când se enervează, și să te joci tu cu el.

Bebelus ce se joaca pe jos

Și predispoziția genetică poate influența modul în care bebelușul se enervează

Studiile din domeniu au arătat că există o predispoziție genetică pentru ca unii bebeluși să se enerveze mai ușor și să fie mai agresivi decât alții. Astfel, cei ale căror mame au fost mai stresate, au fumat, au consumat alcool sau au avut o dietă deficitară în perioada de sarcină sunt mai expuși tendinței de a fi mai nervoși.
În plus, s-a constatat că bebelușii din această categorie vor atinge mai greu acele „praguri de dezvoltare" legate de comunicare, de limbaj.

Care sunt semnele ce ne indică faptul că al nostru bebeluș este nervos

Să știm care sunt semnele care ne arată că al nostru bebeluș este nervos ne va ajuta nu numai să găsim modalitatea cea mai bună pentru a-l calma, ci și să ne controlăm mai bine pe noi înșine pentru a nu ajunge să ne enervăm prea mult și să fim noi cele ce-i vom transmite micuțului din tensiunea noastră.
Iată cum ne putem da seama că al nostru bebeluș s-a enervat:
• Bebelușul își ține pumnii strânși și încordați
• Bebelușul va rosti sunetele mai în grabă ca de obicei
• Bebelușul va lovi ceva/pe cineva
• Vei sesiza că își arcuiește spatele (acest lucru este vizibil la bebelușii care merg de-a bușilea sau pot sta nesusținuți în șezut)
• Este posibil să sesizezi pe chipul bebelușului tău expresii faciale ce denotă furia, confuzia sau durerea.

Bebelus ce plange

Oare bebelușul poate fi nervos din cauza mea?

Ca mămici, nu de puține ori ne îngrijorăm și ne întrebăm dacă nu cumva noi suntem cele ce au contribuit la starea de nervozitate a bebelușului nostru, dacă nu cumva propriul nostru copil nu ne place.
Specialiștii ne asigură însă de următorul lucru: bebelușul ne iubește, noi suntem lumea lui și are nevoie de noi. Starea sa de agitație și de nemulțumire se leagă doar de faptul că încearcă să-ți arate, așa cum poate, că are anumite dorințe și nevoi.
Pe măsură ce bebelușul va crește și noi vom învăța mai bine să ne dăm seama ce îl nemulțumește, ce îl supără și astfel vom putea să venim mai repede și mai eficient în întâmpinarea nevoilor sale. Din acest punct de vedere, psihologii ne spun că, dacă vom sări rapid pentru a ne calma bebelușul și pentru a-i satisface o nevoie, nu înseamnă că îi vom schimba temperamentul și că îl vom obișnui să fie răsfățat. Temperamentul este ceva natural, ce rămâne constant de-a lungul timpului. Așa că nu ne rămâne decât să fim cât mai receptive la nevoile sale și să încercăm să găsim acele metode prin care să-l ajutăm să se calmeze.
Nu în ultimul rând, ni se atrage atenția și asupra următorului fapt: starea noastră interioară poate influența într-adevăr starea bebelușului nostru. Cu alte cuvinte, dacă suntem noi înșine nervoase, sunt toate șansele să-i transmitem și bebelușului aceste stări. De aceea este preferabil, când ni se întâmplă așa, fie să ne străduim să ne liniștim cât mai rapid, fie să luăm o „pauză" și să rugăm pe altcineva să se ocupe de bebeluș până când ne revenim noi.

Ce poți face pentru a calma un bebeluș nervos

În cazul în care îți dai seama că bebelușul tău este nervos, poți lua o serie de măsuri ce îl vor ajuta să se calmeze și să se simtă iar în largul său. Să le cunoaștem pe unele dintre cele mai importante:
• Fii atentă la comportamentul bebelușului și încearcă să intervii de la primele semne de nervozitate ale sale
• Vorbește-i pe un ton cât mai calm
• Poți încerca să-i cânți ceva liniștitor/să-i pui muzică liniștitoare
• Străduiește-te să-i distragi atenția cu ceva
• Masează-l ușor pe burtică, în timp ce-i vorbești pe un ton calm
• Ia-l în brațe, în timp ce-i vorbești calm și îi spui că totul este în regulă
• Mergeți să faceți o plimbare- Aceasta poate fi făcută afară sau chiar prin casă
• Ia în calcul faptul că bebelușul pate fi iritat din cauza unor sunete sau lumini prea puternice-În acest caz, vei face modificările necesare în locul în care vă aflați sau vei pleca cu bebelușul de acolo
• Dacă bebelușul este la vârsta la care înțelege când i se arată ceva și știe deja multe cuvinte, poți să-l întrebi pur și simplu: „Ce s-a întâmplat?"/ „De ce ai nevoie?". Vezi cum reacționează și poate așa îți vei da seama mai ușor ce l-ar fi putut supăra.

Trucuri care să te ajute să-ți menții calmul când bebelușul tău este nervos

Să rămâi calmă când îl vezi pe bebelușul tău că este nervos poate fi o adevărată provocare. De cele mai multe ori, ceea ce ți se poate întâmpla este să acumulezi și tu tensiune și să te enervezi, ceea ce nu va fi bine pentru niciunul dintre voi.
Ține cont și de sfaturile de mai jos pentru a reuși să-ți menții calmul când vezi că micuțul tău este nervos:
• Respiră adânc și numără până la 10
• Dacă simți că situația te depășește, ia o pauză și cere sprijinul familiei
• Mută-te în altă cameră pentru a nu-l mai auzi pe bebeluș că plânge- Desigur, vei face așa când ai cu cine să-l lași pentru câteva minute. Calmează-te și revino alături de el.
• Încearcă să te odihnești cât de mult poți- Nu este ușor să reușești să te odihnești când ai un bebeluș, dar gândește-te că și oboseala te poate face să faci față mai greu manifestărilor micuțului. Străduiește-te deci să „furi" cât mai multe clipe de somn!
• Discută și cu alte mame pentru a afla cum au procedat/cum procedează și ele când al lor bebeluș este nervos- Împărtășind puncte de vedere cu acestea poți afla informații prețioase, care-ți pot fi de folos, la un moment dat, mai mult decât crezi.

Mama ce isi calmeaza bebelusul care plange

Citește și: Mami, tu ai obosit? Cum sa te odihnesti alaturi de copil

Voi știați până acum care sunt motivele care îl pot face pe un bebeluș să se enerveze?

Surse:
www.babycenter.com; www.babycentre.co.uk; www.momjunction.com;www.oureverydaylife.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile de care trebuie să fugi când se enervează, dacă nu vrei să o pățești
    Zodiile de care trebuie să fugi când se enervează, dacă nu vrei să o pățești

    Fie că sunt foarte încăpățânate și nu sunt dornice de compromisuri, fie că sunt orgolioase sau pur și simplu sunt „iuți la mânie”, unele persoane se...

    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău
    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău

    Mamele formează o legătură cu bebelușul încă de când aceștia sunt în burtică. Cu toate acestea, există metode menite să strângă și mai mult această...

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    Fiul meu îi spune „mami" noii partenere a fostului meu soț și mă enervează la culme
    Fiul meu îi spune „mami" noii partenere a fostului meu soț și mă enervează la culme

    Înfuriată până peste măsură că fiul ei îi spune „mamă” soției tatălui lui, o femeie revoltată a cerut opiniile internauților despre situația...

    ”Bebelușul tău pare că fumează o țigară”. Ce a răspuns mama străinului din magazin care s-a gândit să facă o glumă
    ”Bebelușul tău pare că fumează o țigară”. Ce a răspuns mama străinului din magazin care s-a gândit să facă o glumă

    ”Sunt furioasă după ce un străin a făcut un comentariu nepotrivit cu privire la copilul meu într-un supermarket.”, scrie o mamă pe o rețea de socializare.

    Mi-am „răpit” bebelușul ca să mă răzbun pe soțul meu
    Mi-am „răpit” bebelușul ca să mă răzbun pe soțul meu

    O mamă de peste Ocean a vrut să-i dea o lecție soțului ei, care nu se ocupă nici de copil, nici de casă așa cum ar trebui, deși nu lucrează și e acasă toată ziua. Aceasta a...

    O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat
    O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat

    Tragedie în comuna Grănicești din județul Suceava! Un bebeluș de trei săptămâni a murit după ce a fost alăptat.

    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere
    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere

    „Cât de des facem baie bebelușului?” este o întrebare care stă pe buzele celor mai multe mămici aflate la primul bebe. Academia Americană de Pediatrie (AAP)...

    © 2024 Qbebe