Caca, pipi și salivă: ghidul mămicilor pentru bebeluși sănătoși

Irina Olteanu - Redactor Senior

Acești trei parametri, deși nu mai dispun de aceeași importanță la vârsta adultă, constituie în majoritatea cazurilor niște indicatori serioși pentru starea de sănătate a unui bebeluș. Ține cont de informațiile din continuare și urmărește ce se întâmplă în cazul bebelușului tău.

Dacă reușești să înțelegi modul în care funcționează funcțiile corpului bebelușului, vei reuși să obții o perspectivă de ansamblu a evoluției acestuia și vei înțelege când este cazul să te îngrijorezi cu adevărat.

Informații despre pipi la bebeluși

În primul rând, trebuie să știi că durează doar câteva zile pentru ca organismul bebelușului să funcționeze în mod normal. Dacă decizi să îl alăptezi, lactația nu va fi instalată pe deplin decât după aproximativ 5 zile de la naștere. Odată ce se întâmplă acest lucru, bebelușul tău va începe să ude până 10 scutece în fiecare zi. Cât timp te afli în maternitate, personalul medical va acorda atenție frecvenței și cantității de urină, dar când sunteți externați trebuie să urmărești ca numărul inițial de 5 scutece ude să crească după 2-3 zile. În cazul în care observi o scădere a cantității de urină trbeuie să contactezi pediatrul de urgență. Reține că scutecele care se fabrică în prezent tind să fie superabsorbante și poate fi dificil să determini dacă sunt cu adevărat ude; obișnuiește-te cu textura lor examinând modul în care sunt stratificate și aspectul (gelul din interiorul lor se umflă pe măsură ce absorb urina și pot ajunge să pară mai grele). Folosește-te de simțul mirosului dacă prin pipăit nu-ți dai seama dacă bebelușul a urinat.

caca, pipi si saliva

Informații despre caca la bebeluși

Cu siguranță ai aflat deja că bebelușii care sunt alăptați au tendința de a prezenta scaune mai moi. Poți chiar observa că acestea par să fie de culoarea muștarului, comparativ cu scaunele normale; acest lucru se întâmplă de obicei după prima săptămână de viață și este perfect normal. Imediat după naștere, bebelușii produc un scaun mai gros, ce seamănă cu smoala; acesta poartă denumirea de meconiu, iar de cele mai multe ori mama nici nu ajunge să îl vadă (este curățat de către personalul medical). Când sunteți externați și începi alăptarea sau hrănirea cu lapte praf, vei remarca o consistență mai moale a scaunului; bebelușii hrăniți cu lapte praf vor avea în continuare acest tip de scaun, cu excepția faptului că va fi mai gros și de altă culoare, în timp ce bebelușii alăptați vor prezenta scaune mai moi și de culoare galbenă. Cu siguranță te întrebi cât de des va trebui să schimbi scutecul bebelușului; dacă este alăptat, cel mai adesea cel mic face caca în timpul sau imediat după masă (însă nu este o regulă), iar dacă primește lapte praf aproape după fiecare masă (există și situații în care scaunul apare la câteva zile). Pentru că nu există nicio regulă clară cu privire la frecvența scaunului, mulți părinți ajung să se îngrijoreze cu privire la sănătatea tranzitului intestinal; adevărul este că fiecare bebeluș este aparte și nu poate fi emis niciun fel de îndrumar special în acest sens. În principiu trebuie să urmărești dacă scaunul este moale sau dur; în cazul din urmă poate fi o problemă. Urmărește cantitatea de fier pe care o primește bebelușul; aceasta trebuie să fie în cantitate suficientă pentru o dezvoltare corespunzătoare a creierului. Uneori, alături de formula de lapte praf, medicul recomandă și folosirea unui supliment cu fier pentru bebelușul alăptat.

Informații despre salivă la bebeluși

Și gura este responsabilă cu crearea unor lichide în mod individual. Bebelușii pot scuipa de până la 12 ori pe zi; uneori pare să fie ca o erupție abundență, iar alteori pur și simplu se scurge. Indiferent de situație, este destul de neplăcută saliva deoarece curge și pe bebeluș. De ce scuipă bebelușii atât de frecvent? Are legătură cu tractul lor digestiv și cu mușchiul dintre stomac și esofag care este destul de imatur și nu reușește să se fortifice până la împlinirea vârstei de 6 luni. Nu trebuie să acorzi prea multă împortanțp regurgitatului, preocupă-te mai degrabă să ai la îndemână o mulțime de bavete, prosoape și schimburi de haine. Pentru a reduce cantitatea de salivă eliminată: oferă mese mici și dese, nu forța bebelușul să termine biberonul dacă pare sătul, menține copilul în poziție verticală după masă (gravitația ajută procesul de digestie), asigură-te că cel mic eructează în mod regulat, dacă folosești lapte praf consultă-te cu medicul pediatru pentru a descoperi produsul cel mai ușor digerabil. Doar în câteva situații scuipatul constituie o problemă, de exemplu dacă bebelușul devine irascibil după masă sau dacă se întâmplă frecvent să regurgiteze (poate fi vorba de reflux gastroesofagian). Există o diferență între regurgitat și vomă, ce presupune eliminarea unei cantități mari din conținutul stomacului; asigură-te că bebelușul nu se confruntă cu diaree, balonare și scădere în greutate, poate fi vorba despre o alergie la lapte. Dacă bebeluș scuipă sânge sau există un blocaj de culoare galben-verzui, trebuie să discuți de urgență cu medicul.

Sfatul specialistului

Doamna doctor Corina Cilcic, medic primar pediatru în cadrul Spitalului și Policlinicii Sanador ne-a oferit următoarele informații:

Tranzitul intestinal reprezintă un proces fiziologic de bază, dependent de alimentația pe care o are copilul, de vârsta și alimentația acestuia. Tipul de alimentație influențează frecvența acestuia, aspectul, culoarea și mirosul.

Astfel, nou-născutul are inițial un scaun caracteristic imediat după momentul nașterii. Ulterior, acesta este strict legat de alimentația sugarului - sugarul alimentat natural prezintă un scaun caracteristic, cu aspect galben-auriu, comparat adesea cu „jumările de ou", de obicei pot fi mai multe într-o zi, uneori chiar și după fiecare masă. Nu prezintă miros deosebit și pot fi însoțite și de emisie de gaze intestinale.

caca, pipi si saliva

În situația în care sugarul necesită alimentație mixtă sau artificială, aspectul tranzitului intestinal se schimbă, atât în ceea ce privește frecvența - unori fiind mai rare. De asemenea, se modifică și culoarea și mirosul acestora.

Unii sugari pot dezvolta chiar o alergie la proteina laptelui de vacă, alții pot prezenta intoleranțe la lactoză (unele au determinare genetică), caz în care scaunul se modifică din punct de vedere al consistenței. Astfel, scaunele pot deveni diareice, se poate modifica frecvența și există potențialul să prezinte chiar un miros caracteristic afecțiunii respective - și să fie însoțite și de altă simptomatologie asociată, cum ar fi durere abdominală.

Pe masură ce alimentația se diversifică, se modifică desigur și aspectul tranzitului intestinal. Acesta este direct influențat de aportul de fructe, legume (și modul lor de preparare), precum și de aportul de lichide. Acest aport ar trebui să fie adaptat vârstei, greutății și condițiilor externe. În situația în care nu sunt respectate principiile alimentare corespunzătoare fiecărei vârste și nu se respectă un set de condiții de preparare adecvate, există riscul să apară tulburări de tranzit.

În cazurile în care se produce o tulburare de tranzit, indiferent de vârstă, restabilirea se realizează prin menținerea unui regim alimentar strict și preferabil sub supraveghere medicală, până când se asigură revenirea la normal a scaunului. 

Diureza reprezintă și ea un proces fiziologic esențial pentru buna funcționare a organismului. 

Se consideră că nou-născutul și sugarul mic prezintă insuficiență renală tranzitorie. Diureza este influențată de aportul de lichide, care în cazul sugarului ar trebui să fie reprezentat de cca. 150-180 ml/kg și pe zi - corespunzător urina să fie eliminată de 5-6 ori/zi. În caz de temperatură mai mare în ambient sau în cazuri de boală (cum sunt afecțiunile însoțite de deshidratare) când aportul de lichide scade, este posibil să scadă și frecvența și cantitatea de urină.

Există cazuri de afecțiuni în care diureza se modifică în sensul modificării frecvenței și chiar și a volumului așa cum se întâmplă în infecțiile urinare.

În concluzie, buna funcționare a acestor procese fiziolgice este strict legată de o alimentație corespunzătoare și o atenție deosebită acordată preparării corecte a hranei copilului - precum și o bună coloborare cu medicul atunci când apar dereglări în funcționarea acestor sisteme. 

Mulțumim doamnei doctor Corina Cilcic pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse: 

www.nichd.nih.gov; http://parentingandbabies.com; www.parenting.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Record extraordinar! O femeie a născut 10 bebeluși sănătoși, concepuți natural. Doi dintre ai au fost o surpriză!
  Record extraordinar! O femeie a născut 10 bebeluși sănătoși, concepuți natural. Doi dintre ai au fost o surpriză!

  Femeia de 37 de ani din Africa de Sud care ar fi născut 10 copii și ar fi stabilit un record mondial, este, de fapt, sub supraveghere medicală psihiatrică. Guvernul din Gauteng a...

  A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă
  A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă

  Nevoia de inovație impusă de pandemia de Covid-19 a dus la un rezultat neașteptat. Mai precis, o echipă de cercetători israelieni care a lucrat la testele rapide antigen de salivă...

  În vasul de toaletă, nu pe podea! Cum să îți înveți băiețelul când face pipi să nimerească ținta
  În vasul de toaletă, nu pe podea! Cum să îți înveți băiețelul când face pipi să nimerească ținta

  Una dintre marile provocări pentru o mamă de băiețel este să-și stimuleze copilul să folosească așa cum trebuie toaleta, astfel încât să existe cât mai puține...

  Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii
  Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii

  După eliminarea pragului de închidere a școlilor la incidența de 6 la mia de locuitori, autoritățile vor să introducă testarea COVID non invazivă, pe bază de salivă, pentru...

  Moment unic surprins la ecograf: bebeluș făcând pipi în uterul mamei lui
  Moment unic surprins la ecograf: bebeluș făcând pipi în uterul mamei lui

  Dacă vă întrebați dacă un bebeluș face pipi în uterul mamei, ei bine, veți primi răspunsul cu o mică filmare a unui medic din Turcia, care suprinde un moment unic la o...

  Cum este afectată sănătatea copilului dacă se abține să facă pipi
  Cum este afectată sănătatea copilului dacă se abține să facă pipi

  Probabil că fiecare dintre noi s-a confruntat de câteva ori în viață cu momente în care a preferat să se abțină din a merge la toaletă, din diverse motive. Cu toate...

  Permieră pentru medicina din România! O mamă infectată cu COVID-19 a adus pe lume 4 copii sănătoși
  Permieră pentru medicina din România! O mamă infectată cu COVID-19 a adus pe lume 4 copii sănătoși

  O femeie infectată cu COVID-19 a născut 4 copii perfect sănătoși! Proaspătă mămică este în stare stabilă, internată la Maternitatea “Elena Doamna” din Iași, iar...

  Pe 11 februarie e Sfântul Vlasie, protectorul gravidelor. Rugăciunea care le ajută să nască prunci sănătoși
  Pe 11 februarie e Sfântul Vlasie, protectorul gravidelor. Rugăciunea care le ajută să nască prunci sănătoși

  11 februarie este o zi mare, iar în folclor circulă multe povești conform cărora este extrem de important ca astăzi, să respectăm tradiția, pentru a nu suferi consecințele. Ce...

  © 2022 Qbebe