Cefalhematomul si bosa serosanguina

Cefalhematomul si bosa serosanguina

Irina Olteanu - Redactor Senior

Atat cefalhematomul, cat si bosa serosanguina reprezinta probleme care apar la nou-nascuti dupa nastere, insa au simptome diferite. Cum se manifesta cefalhematomul si bosa serosanguina la nou-nascuti si cum se trateaza fiecare vom afla in cadrul articolului urmator.

Cefalhematomul - ce este

O hemoragie care apare intre craniu si periost (membrana conjunctiv-fibroasa care inveleste osul) care apare in urma ruperii unor vase de sange ce traverseaza periostul. Deoarece inflamatia este subperiostala, limitele sale sunt reprezentate de oase individuale (spre deosebire de bosa serosanguina care este cauzata de presiune si nu de hemoragie si dispare mult mai rapid).


Cefalhematomul - cauze

Cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de un stadiu secund prelungit al travaliului, nasterea asistata instrumental (in care au fost utilizate vacuumul sau forcepsul in special in cazul primului), dar poate aparea si ca urmare a unei fracturi craniene sau a unei leziuni. In cazul pompei de vacuum (cea mai des intalnita cauza) aceasta este echipata cu o cupa de suctiune care este plasata pe capul bebelusului si confera putere de tractiune care ajuta la extragerea capului copilului din canalul vaginal. Odata ce capulul copilului este in exterior, ventuza este indepartata si mama poate naste singura (de fapt, presiunea cauzeaza cefalhematomul). Incidenta sa este in procent de 0.2 pana la 2.5% pentru copiii nou-nascuti.

Cefalhematomul - simptome

Se prezinta ca o umflatura moale sau usor intarita de culoare rosie bine demarcata, fluctuanta (presiunea creste cand bebelusul plange), localizandu-se in special in zona osului parietal si apare in primele 2-3 zile de la nastere. Daca este grav, bebelusul poate dezvolta icter (din cauza degradarii progresive a hemoglobinei), anemie sau hipotensiune. In unele cazuri, poate reprezenta un indiciu al unei fracturi liniare de craniu sau un risc pentru aparitia unei infectii (ce poate conduce la osteomielita sau meningita). Inflamatia cefalhematomului dureaza cateva saptamani (chiar luni) pentru a se remedia pe masura ce cheagul de sange este absorbit dinspre periferie spre centru, iar, in timp, umflatura se durifica (calcifiaza) lasand un centru relativ moale care seamana cu o "fractura deprimata".

Cefalhematomul trebuie diferentiat de o alta sangerare a scalpului denumita hemoragie subgaleala (hemoragie subaponeurotica), care este reprezentat de sange intre scalp si osul craniului (deasupra periostului) si este mai extinsa.

Cefalhematomul - tratament

Nu sunt necesare investigatii de laborator, insa in unele cazuri lipsa de vitamina C a fost desemnata drept o  posibila asociere cu dezvoltarea cefalhematomului. Radiografia craniana sau tomografia sunt necesare daca apar simptome neurologice. Fototerapia poate fi necesara daca acumularea de sange este semnificativa si conduce la icter. In cazul anemiei (daca hemoragia continua), rareori este necesara transfuzia de sange. Uneori trebuie luata in considerare si o tulburare de coagulare sau fractura craniana. Aspiratia sau drenarea chirurgicala este total contraindicata din cauza riscului de aparitie a unei complicatii infectioase. In general, trece de la sine intr-un interval de 2 saptamani-3 luni, in unele cazuri fiind observate calcifieri reziduale (1%) care pot conduce la deformari craniene. Medicii il privesc drept o varianta "complexa" de vanataie care nu afecteaza in vreun fel creierul. Cea mai buna metoda de interventie este reprezentata de vigilenta si monitorizare in ce priveste cresterea si dezvoltarea copilului.

Cefalhematomul - complicatii

Hiperbilirubinemie, meningita, osteomielita (forma de osteita de natura infectioasa, localizata mai ales la nivelul maduvei oaselor), anemie si hipotensiune.

Bosa serosanguina - ce este

Bosa serosanguina reprezinta umflarea scalpului unui nou-nascut fiind cel mai adesea cauzata de presiunea vaginala a capului copilului in timpul punctului culminant al travaliului (oasele pelviene ale mamei comprima capul copilului)

Bosa serosanguina - cauze

Este mai probabil ca edemul sa se formeze in timpul unui travaliu lung sau anevoios (in care mama impinge mult). Este mai comuna dupa ce membranele s-au rupt, deoarece sacul amniotic nu mai ofera un adapost pentru capul copilului. Extractia cu vacuum efectuata in timpul unei nasteri dificile sporeste de asemenea sansele de aparitie a acestei afectiuni.

Bosa serosanguina - simptome

Poate fi detectat prin ecografie prenatala chiar inainte de travaliu sau cand incepe acesta (chiar la 31 saptamani de sarcina). Cel mai des este datorat ruperii membranelor sau unei cantitati prea mici de lichid amniotic (este mai putin probabil sa apara daca membranele raman intacte).

Se prezinta printr-o umflatura (cucui) moale a scalpului cu piele umflata si moale, putand aparea si invinetirea sau schimbarea de culoare locala, iar inflamatia se poate extinde pe ambele parti ale craniului si poate implica portiuni mari sau poate fi de marimea unui ou. Poate grabi formarea oaselor craniene si ramane localizata unde apare initial (de obicei, pe partea craniului care a iesit prima prin cervix). Medicul o poate identifica printr-o examinare vizuala, nefiind necesare teste suplimentare.

Bosa serosanguina - tratament

Nu este necesar niciun fel de tratament, disparand de la sine in cateva zile, iar scalpul revenind la forma initiala. Odata cu reducerea inflamatiei, capul copilului poate ramane usor tuguiat, dar forma sa va redeveni normala in timp.

Bosa serosanguina - complicatii

Include o coloratie galbena a pielii cunoscuta drept icter (din cauza bilirubinei din sange) care ar trebui sa dispara in cateva saptamani (in caz contrar, contactati medicul). Nu sunt afectate nici oasele craniene si nici creierul.

Sursa imagine principala: dr.bauerbela.ro

Surse: www.scripps.org; http://nursingcrib.com; www.healthline.com; www.nlm.nih.gov; www.wisegeek.com; www.birthinjurylawyernetwork.com; www.fpnotebook.com; www.pediatricsconsultant360.com; www.webfarm.ro; http://en.wikipedia.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.
    © 2024 Qbebe