Adio răgușeală! Cel mai bun ajutor pentru micul artist al familiei

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă de când copilul tău începe să rostească primele cuvinte, vei adora să-i auzi glasul ca de clopoțel toată ziua. Iar când va începe să și cânte, acasă sau într-un mod organizat (într-un cor de exemplu), îți va fi mai mare dragul! Ce faci însă în momentele în care îl vezi că este răgușit și că i-a pierit cheful de orice? Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi o soluție genială pentru această problemă, care îți poate fi oricând la îndemână și, mai mult decât atât, va fi acceptată cu mare plăcere și de către copil. Pare magie, nu-i așa? Nu mai sta pe gânduri și vezi despre ce este vorba!

Ce este răgușeala?

Cunoscută și sub denumirea de disfonie, răgușeala se referă la orice schimbare anormală în voce. Astfel, vocea va deveni mai groasă, mai aspră, cu aspect gâjâit, fiind totodată mai slabă decât în mod obișnuit.
Când copilul tău se confruntă cu așa ceva, poate să aibă și alte manifestări neplăcute, precum:

 • Iritații și/sau dureri în gât
 • Senzația că îl incomodează ceva când înghite
 • Senzația că se îneacă sau nevoia de a tuși când vorbește sau când înghite

În mod normal, răgușeala ar trebui să cedeze într-o zi sau după câteva ore. Dacă se întâmplă să îl afecteze pe copil mai mult de 2 săptămâni, nu mai sta pe gânduri și prezintă-te urgent la medic, întrucât este vorba despre răgușeală cronică, un simptom al unor afecțiuni serioase.

De cele mai multe ori, răgușeala cronică apare la copiii care cântă și se confruntă cu noduli pe corzile vocale. Simptomele care demonstrează prezența acestei forme de răgușeală se referă la:
• Senzația unui corp străin în gât
• Dureri care se deplasează de la o ureche la alta
• Vocea devine tot mai slabă
• Dureri de gât

Cum apare răgușeala la copii?

Răgușeala poate fi provocată de numeroși factori. Printre cei mai cunoscuți dintre ei se numără:
• Copilul a vorbit sau a țipat prea tare

• Copilul a cântat din gât și nu din diafragmă

• Schimbări bruște de tonalitate în cântat

• Copilul s-a forțat să cânte

• Copilul a respirat un aer prea uscat

• Este prezentă o infecție virală pe tractul respirator superior

• Copilul este alergic

• Copilul a tușit prea mult

• Copilul are noduli pe corzile vocale (aceștia intervin în caz de suprasolicitare a corzilor vocale, dezvoltându-se pe ambele părți ale acestora. Copiii sunt mai predispuși la așa ceva decât adulții întrucât corzile lor vocale sunt încă imature și sunt mult mai delicate, mai mici și mai subțiri)

• Copilul are polipi (polipii sunt formațiuni prezente pe o anumită latură a corzilor vocale, cu dimensiuni mai mari decât nodulii) la nivelul corzilor vocale

În cazuri mai rare, un copil poate ajunge să sufere din cauza răgușelii întrucât:
• Suferă de reflux gastroesofagian
• Are o anumită disfuncționalitate a glandei tiroide care nu a ajuns încă să fie diagnosticată

Cum diagnosticăm răgușeala?

În primul rând, copilului i se va face un consult, iar medicul va discuta cu tine referitor la un „istoric” al afecțiunilor sale și al celor din familia voastră. De asemenea, pentru a se stabili exact care este cauza răgușelii, sunt necesari și următorii pași:

 • O examinare a gâtului, pasajelor nazale, laringelui și a corzilor vocale cu ajutorul unui dispozitiv special, foarte subțire și flexibil, ce va introdus prin gură sau prin nas, pentru a se vedea în detaliu aspectul acestora
 • Se poate efectua și un test de auz
 • Se vor efectua analize de sânge (dacă se bănuiește că există o infecție)

În cazul în care medicul bănuiește că răgușeala copilului tău poate fi determinată de o disfuncționalitate a tiroidei, poate solicita o ecografie tiroidiană.

Cum putem combate răgușeala?

Prima măsură pe care medicul o va indica în vederea ameliorării răgușelii copilului este ca acesta să aibă parte de cât mai mult repaos vocal. În același timp, se va insista ca micuțul tău să deprindă comportamente care să-l țină cât mai departe, pe viitor, de răgușeli supărătoare (de exemplu, să se obișnuiască să nu mai strige la diferite evenimente, să nu se forțeze să cânte dacă deja simte un disconfort la nivelul gâtului, să își încălzească vocea în prealabil în cazul în care trebuie să cânte în cadrul lecțiilor de canto, într-un cor, într-o formație etc.).

Recomandarea medicului se leagă de cauza exactă ce a produs răgușeala. De pildă, dacă este vorba despre infecții la nivelul tractului respirator, se poate recomanda un antibiotic. Dacă răgușeala este determinată de o alergie, se vor da medicamente menite să trateze alergia, iar copilul va fi ferit de alergeni.

Întrucât este foarte important ca mucoasele gâtului să se mențină cât mai hidratate în caz de răgușeală, copilul va trebui să aibă parte de un aport cât mai bun de lichide.

Tot în scopul evitării gâtului iritat, care determină adesea răgușeală și îi creează dificultăți copilului în a desfășura lejer activități precum cântatul, se vor administra comprimate de supt. Printre acestea se numără și Isla Junior, disponibile atât în farmacii, cât și online. Acestea sunt adecvate copiilor de la 4 ani în sus și vor fi garantat pe placul celor mici, inclusiv dacă este vorba despre cei mai mofturoși, în condițiile în care au o aromă irezistibilă de căpșune.

Alte puncte tari ale Isla Junior, care le vor transforma cu siguranță în aliatul tău cel mai prețios în caz de răgușeala, sunt:

 • Nu au coloranți artificiali, nici conservanți
 • Nu au nici urmă de aditivi
 • Nu se bazează pe zahăr (conțin extract de stevie), astfel că nu vor afecta în niciun fel dezvoltarea sănătoasă a danturii copilului și vor fi binevenite și pentru cei care urmează o dietă vegană.

Mai mult decât atât, nu scăpa din vedere nici prezența unui ingredient cu totul special, care a fost inclus în Isla Junior în vederea protejării mucoasei orale și faringiene: extract standardizat de mușchi islandez. Are rol în prevenirea și ameliorarea afecțiunilor ce țin de mucoasa orală și faringiană.

Un studiu a demonstrat că este benefic să se administreze comprimate Isla Junior datorită substanțelor din el, ce au rol protector și antiinflamator, ameliorând inclusiv răgușeala și durerile în gât. Concluzia celor ce au realizat acest studiu este că astfel de comprimate nu au reacții adverse, nu interacționează cu medicamentele și pot fi utilizate în deplină siguranță pentru o perioadă îndelungată.

Nu în ultimul rând, Isla Junior conțin vitamina C, vitamina B5 și Zinc, ambii fiind nutrienți esențiali pentru întărirea sistemului imunitar al copilului și pentru a sprijini astfel organismul în contracararea agenților patogeni care ar putea determina afecțiuni ale căilor respiratorii soldate și cu răgușeală.

Pentru ca micuțul tău să se bucure din plin de cele mai bune efecte oferite de Isla Junior și să-și recapete cât mai rapid cheful de cântat și de joacă, ține cont și de acest sfat: poți să-i dai să sugă până la 6 comprimate pe zi.

În cazul în care se întâmplă ca simptomele neplăcute ale copilului să nu se amelioreze nici după 10 zile de administrare de comprimate Isla Junior, ia cât mai rapid legătura cu medicul pediatru.

În același timp, nu mai sta pe gânduri și solicită ajutor medical dacă răgușeala copilului se agravează, dacă intervine febra, dacă are dificultăți la înghițire și dificultăți în respirație.
Evită să-i administrezi copilului medicamente cu rol decongestionant, în condițiile în care acestea vor agrava uscăciunea gâtului!

În situația în care copilul tău a fost diagnosticat cu o afecțiune a corzilor vocale ce determină răgușeală, poate fi necesar să lucreze cu un specialist în foniatrie, care să-l învețe:

 • Cum să aibă grijă de vocea sa
 • Cum să renunțe la comportamente care duc la suprasolicitarea vocii
 • Cum să vorbească sau cum să cânte pentru a nu-și mai pune vocea în pericol
 • Cum să efectueze exerciții de relaxare pentru mușchii gâtului

De asemenea, în cazul în care copilul ia lecții de canto, este esențial să se deprindă să efectueze permanent exerciții de lejeritate vocală, menite să-i protejeze oricând corzile vocale și să-l ferească inclusiv de răgușeală.

Răgușeala la copii- prevenție

Răgușeala poate să fie ținută eficient sub control dacă vei ține cont și de sfaturile de mai jos:
• Vei avea grijă ca micuțul tău să fie cât mai bine hidratat

• În cazul în care copilul ia lecții de canto, asigură-te că acesta are vârsta optimă pentru așa ceva- Specialiștii în domeniu recomandă, în funcție de genul de muzică pe care copilul îl abordează, ca vârstele de la care să înceapă primele lecții de canto să fie următoarele: 8-9 ani (pentru canto pop), 12 ani (pentru fete, pentru canto clasic), 13-14 ani (pentru băieți, pentru canto clasic- Se urmărește să se depășească perioada de schimbare a vocii)

• Copilul va avea parte de lecții de canto care să se facă într-o manieră sigură pentru sănătatea corzilor sale vocale- De pildă, fiecare lecție ar trebui coordonată de un profesionist și ar trebui să debuteze cu câteva exerciții de respirație, urmând ca după aceea să se efectueze vocalize, iar ulterior să urmeze exerciții de intonație și de dicție. În plus, contează mult și deprinderea tehnicilor care să ducă la o postură corectă a respirației în timpul cântatului

• Oferă-i comprimate pentru supt (acestea stimulează salivația și determină menținerea unei hidratări optime a mucoasei de la nivelul tractului respirator superior)

• Vei pune un umidificator în camera copilului pentru ca acesta să nu ajungă să respire aer prea uscat

• Nu îți expune în niciun fel copilul la fumul de țigară

• Elimină alergenii din preajma sa, întrucât aceștia pot conduce la răgușeală sau o pot agrava

• Obișnuiește-l să se spele cât mai des pe mâini pentru a nu ajunge în situația de a contacta infecții ale tractului respirator

Surse:
cursuri-canto.ro, healthline.com, intermountainhealthcare.org, myhealth.alberta.ca

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Are doar 7 ani și este cel mai bun jucător de șah din lume! Cine este micul român campion
  Are doar 7 ani și este cel mai bun jucător de șah din lume! Cine este micul român campion

  La numai 7 ani, Iustin-Nicolas Cazacu este cel mai bun jucător de șah din lume, la categoria sa de vârstă! A descoperit „sportul minții” la doar 4 ani, când...

  Cel mai îndrăgit artist latino a devenit tătic pentru a treia oară!
  Cel mai îndrăgit artist latino a devenit tătic pentru a treia oară!

  Nu este vorba despre Enrique Iglesias și nici despre Ricky Martin, care de curând a făcut niște declarații scandaloase despre copiii lui. David Bisbal a devenit tătic pentru a...

  11 ocazii când David Beckham a dovedit că este cel mai bun tată
  11 ocazii când David Beckham a dovedit că este cel mai bun tată

  Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai arătoși tătici, David Beckham a demonstrat de nenumărate ori că este un bărbat de familie, că își iubește nespus soția și...

  Adio vacanțe exotice: unde au plecat în concediu Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pârva
  Adio vacanțe exotice: unde au plecat în concediu Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pârva

  Lavinia Pârva (35 ani) și Ștefan Bănică (52 ani) formează unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din România, fiind mereu sub lupa atentă a publicului. Cei doi...

  Bun venit Marie 2, cel mai intuitiv scaun auto pe care îl vei întâlni vreodată
  Bun venit Marie 2, cel mai intuitiv scaun auto pe care îl vei întâlni vreodată

  Elegant. Inteligent. Sigur.Scaunul auto Marie 2 a fost premiat cu prestigiosul premiu iF Design 2020 pentru eleganța design-ului și experiența intuitivă de utilizare.

  Slăbește sănătos 10 kg: cel mai bun plan pentru o dietă eficientă
  Slăbește sănătos 10 kg: cel mai bun plan pentru o dietă eficientă

  Deși există o mulțime de regimuri alimentare care îți garantează o siluetă de vis, adevărul este că pentru starea ta de sănătate trebuie să scazi treptat în greutate....

  Mami, nu fi tristă! Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis. Eu sunt cel mai bun exemplu
  Mami, nu fi tristă! Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis. Eu sunt cel mai bun exemplu

  Îți dai seama că ești o mamă bună când propriul tău copil începe să îți dea lecții de viață care au sens și care te pun pe gânduri. În lumina...

  „Poate” - cel mai bun cuvânt din vocabularul unui părinte
  „Poate” - cel mai bun cuvânt din vocabularul unui părinte

  Când copiii mei erau mai mici, întotdeauna le răspundeam „da” sau „nu” atunci când mă întrebau sau îmi cereau ceva. Îmi amintesc...

  © 2023 Qbebe