Vine primăvara! Cum previi apariția rinitei alergice la copii?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu mic, cu mare, toți așteptăm primăvara cu nerăbdare. Vrem să ne bucurăm din plin de tot ceea ce ne oferă, dar mai ales de posibilitatea de a petrece mai mult timp în aer liber. Ce ne facem însă când vedem că nasul micuțului nostru este permanent înfundat, că îi curge și că din acest motiv nu are chef de nimic? Dacă știi că nu este vorba de o răceală, gândul ar trebui să îți zboare de îndată la o altă afecțiune ce ne poate crea probleme la orice vârstă: rinita alergică. Din fericire, supermămicile au acum la dispoziție o soluție deosebit de convenabilă prin care pot să le redea copiilor somnul odihnitor și cheful de a zburda cât e ziua de lungă. Descoperă despre ce este vorba!

Ce este rinita alergică?

Rinita alergică este o afecțiune la nivelul sinusurilor și al cărei mecanism de apariție este următorul: anumiți factori alergeni pătrund în cavitățile nazale. Venind în contact cu acești invadatori, organismul, prin sistemul imunitar, va reacționa folosindu-se de anticorpi. Acești anticorpi, prezenți în celulele sistemului imunitar, vor elibera mediatori chimici (este vorba despre substanțele numite histamine). Odată ce histaminele ajung în sânge, vor duce la simptome specifice unei rinite alergice.


Cunoscută și sub numele de „febra fânului”, ea se manifestă la copii cam începând cu vârsta de 18 luni, odată ce aceștia sunt mai mult expuși alergenilor din aer liber.

Factorii de risc pentru rinita alergică la copii:

Copilul tău va fi mai expus să dezvolte această afecțiune dacă:

 • Are alte forme de alergii sau astm
 • Dacă are o rudă de sânge ce are, la rândul său, un fond alergic
 • Dacă are dermatită atopică
 • Dacă este expus adesea unui mediu cu alergeni (cum ar fi polen, praf etc.)

Factori declanșatori pentru rinita alergică la copii:

Apariția acestei afecțiuni se leagă și de prezența unor factori care nu sunt deloc de neglijat și care pot agrava simptomele sale. Printre aceștia se numără:
• Alergeni specifici spațiului exterior (cum ar fi polenul florilor de la copaci, diferiți fungi, spori etc.)
• Alergeni specifici spațiului interior (ca de exemplu acarienii, gândacii de bucătărie, părul de animale, mucegai etc.)
• Factori iritanți (de pildă, includem aici fumul de țigară, diferite parfumuri, noxele auto etc.)

Simptomele rinitei alergice la copii

Pentru a-ți da seama dacă micuțul tău are rinită alergică, ar trebui să sesizezi următoarele manifestări:

 • Congestie nazală, nas care curge
 • Strănut
 • Ochi înroșiți, care dau mâncărimi
 • Mâncărimi la nivelul nasului, cerului gurii sau în gât
 • Tuse
 • Stare de letargie

Spre deosebire de răceli, rinita alergică nu duce la apariția febrei și nu este contagioasă, ea putând să se manifeste pe toată perioada în care copilul este expus unui anumit factor alergen.

Cum diagnosticăm rinita alergică la copii?

În vederea stabilirii unui diagnostic corect, prima dată îți vei duce micuțul la pediatru, care îl va examina și va discuta cu tine inclusiv despre un „istoric” al alergiilor în familia voastră. Ulterior, acesta poate recomanda un medic specialist, care să solicite efectuarea următoarelor teste:
• Teste cutanate (o cantitate foarte mică din alergenul bănuit că ar fi declanșat rinita alergică este introdus în piele pentru a se vedea cum va reacționa la el copilul. Cel mai cunoscut dintre aceste tipuri de teste este așa-numitul „test prin înțepare”- „prick test”)

• Analize de sânge (acestea vizează măsurarea cantității anticorpilor- anticorpi de Imunoglobulină E- care au dus la apariția reacției alergice)

Cum combatem rinita alergică la copii?

Primul aspect pe care trebuie să îl știi, în legătură cu ameliorarea unei rinite alergice, este următorul: cea mai importantă parte a tratamentului este limitarea cât mai mare a expunerii copilului la alergeni.
O abordare specifică pentru această afecțiune se va face respectând întocmai indicațiile medicului și poate consta în:
• Administrarea de corticosteroizi pe cale orală- Aceștia se prescriu numai în cazul de rinite alergice foarte severe și trebuie utilizați doar pe termen scurt, pe termen lung existând riscul de apariție a unor efecte adverse (cum ar fi slăbiciunea musculară, creșterea predispoziției spre osteoporoză etc.)

• Administrarea de corticosteroizi pe cale nazală- Corticosteroizii de acest tip sunt recomandați copiilor mai mari de 2 ani și sunt indicați pentru diminuarea congestiei nazale severe, cele mai bune efecte ale lor fiind dacă se va începe administrarea odată cu debutul sezonului cu polen. Deși sunt siguri și pe termen lung, pot duce și ei la efecte mai puțin plăcute (cum ar fi uscarea mucoasei nazale, mici sângerări nazale etc.)

• Picături de ochi- Acestea sunt utile pentru a calma ochii iritați și inflamați din cauza rinitei alergice

• Antihistaminice sub formă de spray-uri sau de comprimate- Medicii le recomandă pentru a ameliora congestia nazală, strănutul, mâncărimile, dar nu pentru a elimina senzația de nas înfundat

• Imunoterapia- Are rolul de a desensibiliza organismul în fața diferiților alergeni. Acest procedeu se poate realiza prin intermediul injectării de substanțe alergene (administrate progresiv) sau prin administrarea unor picături sublinguale

Așa cum s-a menționat anterior, metodele „clasice” de combatere în cazul rinitei alergică nu sunt toate ideale pentru uz îndelungat, au anumite reacții adverse și nu pot fi folosite și în cazul bebelușilor. De aceea, poți opta, ca un ajutor complementar și la utilizarea unui spray nazal destinat hidratării și regenerării mucoaselor nazale, grăbind astfel vindecarea.

Nisita Spray este o soluție izotonă care are la bază clorură de sodiu și bicarbonatul de sodiu, fiind o adevărată salvare pentru un năsuc aflat în suferință deoarece:

 • Mucoasa este protejată de uscăciune și hidratată (va scădea predispoziția spre formarea de cruste)
 • Se va reduce riscul de apariție a unor infecții (spray-ul conservă mediul pH-ul ușor alcalin)
 • Secrețiile nazale se vor fluidiza
 • Respirația se va îmbunătăți
 • Nasul și sinusurile vor fi curățate eficient

Și pentru că orice mămică se preocupă și în legătură cu administrarea produselor, trebuie să știi că Nisita Spray a fost creat special pentru a fi aplicat foarte simplu și rapid inclusiv copiilor mici. De asemenea, pulverizarea este sterilă și dispune de o dozare precisă.

În vederea obținerii celor mai bune rezultate este indicat să i-l administrezi copilului după cum urmează:
• Pentru bebeluși și copiii de până la 2 ani- câte 1 pulverizare de 2 sau de 3 ori pe zi
• Pentru copiii de peste 2 ani- câte 2 pulverizări până la de 4-5 ori pe zi
Nu în ultimul rând, Nisita Spray este perfect sigur și pentru o folosire pe termen îndelungat.

Efectele binefăcătoare ale Nisita Spray pot fi consolidate dacă vei recurge și la Nisita Unguent Nazal. Acesta se bazează pe aceleași ingrediente precum spray-ul, dar are în plus și extractul de ulei de lămâie, ce posedă virtuți terapeutice numai bune și pentru un copil ce are de suferit de pe urma rinitei alergice. Astfel, uleiul de lămâie are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice, fiind un excelent cicatrizant al mucoasei nazale, având și efect hemostatic (stopează sângerările nazale care pot interveni și din cauza administrării îndelungate a corticosteroizilor nazali).

Asemenea spray-ului, Nisita Unguent poate fi utilizat și pe termen lung și nu provoacă dependență.
În privința aplicării, fii relaxată, mami! Tot ce trebuie să faci este să aplici produsul în fiecare nară a copilului, cu ajutorul aplicatorului integrat. Dacă este vorba de un bebeluș, limitează-te la 1 aplicare/zi. În schimb, pentru copiii mai măricei (de la 2 ani în sus) poți să realizezi 2 aplicări/zi.

Produsele menționate vă stau la dispoziție atât în farmacii, cât și online, astfel încât să vă bucurați de nopți mai liniștite și de zile mai senine.

Cum prevenim rinita alergică la copii?

Simptomele neplăcute ale acestei afecțiuni pot fi mai bine ținute în frâu și prevenite dacă te vei strădui să iei și oricare dintre măsurile de mai jos:
• Copilul nu va sta pe-afară în perioadele în care expunerea la polen este foarte ridicată (de pildă, s-a constatat că o concentrație maximă de polen în aer se regăsește în zilele fără ploaie, dar umede și cu vânt și în special în primele ore ale serii)

• Odată ce s-a expus la polen sau la alți alergeni din mediul exterior (fungi, spori etc.), este necesar ca micuțul să facă un duș și să fie spălat pe cap de îndată ce este în casă, evitând ca aceștia să persiste pe corp și să poată declanșa o rinită alergică. De asemenea, hainele cu care a venit de-afară vor fi schimbate

• Te vei preocupa de igiena nazală a copilului- Spre exemplu, unul dintre cele mai indicate demersuri, din acest punct de vedere, este să-i administrezi spray-uri nazale ce vor curăța nasul și sinusurile, așa cum este și spray-ul prezentat anterior

• Hainele copilului și lenjeriile de pat vor fi spălate cu apă la temperaturi înalte pentru a fi sigură că alergenii vor fi îndepărtați

• Achiziționează huse de protecție contra acarienilor, pe care să le pui pe saltele, pe canapele, pe plăpumi, pe perne etc.

• Nu faceți exces de jucării de pluș, iar în cazul în care copilul tău este fan al acestora, fii atentă și curăță-le permanent, evitând venirea în contact a copilului cu diverși alergeni

• Folosește-te de un aspirator cu filtru HEPA pentru curățenia de acasă (este o metodă sigură de a elimina alergenii de pe covoare)

• În cazul în care aveți un animal de casă și a fost afară, nu uita să-i perii bine blana sau chiar să îl speli pentru ca acesta să nu aducă în casă un plus de alergeni

• Copilul va fi obișnuit să se spele bine pe mâini după ce a fost afară și să nu-și atingă nasul, gura sau ochii până nu va face acest demers

• Apelează la un dezumidificator în fiecare încăpere din casă dacă ai probleme din cauza umezelii (vei preveni formarea mucegaiului, unul dintre principalii factori responsabili de apariția rinitei alergice)

• Ține suprafețele din casă cât mai curate, fără praf

• Evită să-ți lași copilul să te însoțească la activități ce presupun venirea în contact cu polenul (cum ar fi, de exemplu, tăierea gazonului)

• În cazul în care ajungi în locuri în care copilul ar putea veni mult în contact cu polenul, pune-i ceva pe cap pentru ca acesta să nu ajungă în contact cu părul său și apoi cu nasul sau cu ochii

• Nu ține ferestrele prea mult deschise în perioadele în care circulă mult polen

• Nu-ți expune copilul fumului de țigară

Surse: mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, theconversation.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mami, hapciu! Ce facem cu manifestările alergice la copil?
  Mami, hapciu! Ce facem cu manifestările alergice la copil?

  Copilul tău strănută frecvent, are rinoree, se plânge că îl mănâncă nasul și că îi lăcrimează ochii? Ei bine, aceste simptome anunță, de regula, apariția...

  Cum previi alergiile severe și moderate de sezon
  Cum previi alergiile severe și moderate de sezon

  Printre provocările ce intervin odată cu trecerea de la un anotimp la altul se află și alergiile sezoniere. Acestea ne pot afecta la orice vârstă și ne pot crea foarte mult...

  Cum pregătim sistemul imunitar al copiilor în această primăvară
  Cum pregătim sistemul imunitar al copiilor în această primăvară

  Oricare dintre noi știe că o funcționare corectă a sistemului imunitar este cheia pentru o stare de sănătate optimă. În ceea ce-i privește pe copii, trebuie să avem permanent...

  Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară
  Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară

  Ministerul Educației a anunțat lista grădinițelor care vor rămâne deschise pe durata vacanței de primăvară, cu avizul direcțiilor de sănătate publică. Numărul acestora...

  Vine frigul! Medicii ne învață cum să facem diferența între Covid și gripă
  Vine frigul! Medicii ne învață cum să facem diferența între Covid și gripă

  Deoarece sezonul rece se apropie și pe lângă Covid, vor apărea și alte tipuri de îmbolnăviri precum gripă, îți oferim în continuare informații despre modul...

  Cele mai dragute coafuri de primavara pentru fetita ta
  Cele mai dragute coafuri de primavara pentru fetita ta

  Medicii spun ca, daca temperatura de afara depaseste 18 grade, poti sa il lasi pe cel mic fara caciulita. Daca asa stau lucrurile, de ce sa nu incerci cateva coafuri de primavara chic pentru...

  Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
  Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

  Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

  © 2023 Qbebe