Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

Andreea Guică - Redactor

În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă. Vorbim, în cele ce urmează, despre cum să înveți să-ți educi copilul cu blândețe.

Orice părinte își pierde cumpătul câteodată. E inevitabil să nu o facă. 

De aceea, este important ca fiecare părinte să învețe să-și regleze cât mai bine emoțiile și totodată să abordeze metode mai blânde de parenting, care vor duce la rezultate mai bune, pe termen lung. 

Cei de la Verywellfamily, menționează că pedepsele fizice nu au cum să-l învețe pe copil să se comporte mai frumos.

Spre exemplu, dacă lovești un copil care are un acces de plâns (tantrum), asta nu îl va ajuta să se calmeze, ba dimpotrivă, îl va agita și mai tare. De asemenea, nu va învăța ce poate să facă data viitoare, ca să se liniștească. 

În exemplul de mai sus, ce îl poate ajuta pe copil este învățarea unor strategii pentru a se calma și pentru a-și gestiona emoțiile din acel moment. 

mama cu copilul in bucatarie

Lucie Cluver, profesor universitar la Oxford și mamă a doi copii mici, vine în ajutorul părinților cu mai multe metode de educare a copiilor, care să nu implice pedepse fizice (sursa Unicef.org).

În primul rând, Lucie explică de ce este adepta parentingului blând. „Părinții nu vor să țipe sau să se enerveze pe copiii lor. Însă cu toții o facem câteodată, pentru că suntem stresați. Însă nu e o soluție benefică pentru nimeni. Când țipi la copilul tău, e ca și când îi dai o pastilă, care îi va face mai mult rău decât bine, deși poate că va opri comportamentul nepotrivit pe moment. 

Copiii sunt afectați de stresul părinților, iar de cele mai multe ori, repercursiunile se manifestă și în viața lor adultă”, a declarat femeia, pentru sursa citată.

În al doilea rând, Lucie Cluver oferă părinților mai multe repere care să-i ajute să pună în practică metode blânde de parenting. Iată care sunt acestea.

1. Petrece timp cu copilul tău

„Atât cât îți permite timpul, fie și chiar 5 minute pe zi, fii doar tu cu copilul tău. Vorbiți unul cu celălalt, oferă-i toată atenția ta. Această conectare 1 la 1 vă va ajuta pe fiecare dintre voi. Nu contează dacă copilul are 5 ani, sau este adolescent. Aveți nevoie de aceste momente întotdeauna”.

mama cu fetita in brate

2. Recunoaște și recompensează comportamentele pozitive

Lucie menționează că dacă îi acorzi atenție copilului tău doar când face ceva rău, s-ar putea să aibă comportamente nepotrivite în continuare, doar ca să-ți câștige atenția. În plus, „copiii se simt minunat atunci când sunt lăudați. Le crește încrederea în ei și îi motivează să continue să facă lucruri bune”, mai menționează ea.

3. Redirecționează-i atenția

Se pare că o altă metodă care funcționează, este redirecționarea atenției spre o altă activitate. „Ajută foarte mult ca, în momentele unui comportament nepotrivit, să-l redirecționezi pe copilul tău spre o altă activitate, în care să facă ceva pozitiv. În felul acesta, energia lui va fi consumată cu ceva plăcut, iar frustrarea se va diminua”.

4. Arată-i că există consecințe

Bineînțeles, ne referim la consecințe aplicate cu calm. Întotdeauna, copilul trebuie să înțeleagă că orice comportament al său, are și consecințe.

 „Spre exemplu, dacă cel mic începe să mâzgălească pe pereți, dă-i un avertisment mai întâi. Spune-i că dacă nu încetează, timpul de joacă s-a sfârșit. Dacă tot nu te ascultă, ia-l de mână și condu-l în camera lui, sau așează-l pe canapea. Oricare ar fi consecința, important este să nu îți pierzi cumpătul”, explică Lucie. 

Sperăm că și-au fost utile aceste sfaturi și dacă decizi să aplici vreunul, îți urăm succes!

Surse foto: www.pexels.com 

Surse articol: https://www.verywellfamily.com/alternatives-to-spanking-1094834  https://www.unicef.org/parenting/child-care/how-discipline-your-child-smart-and-healthy-way

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
  Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

  Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

  Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
  Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

  Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

  Infecțiile respiratorii la copii: Ghid complet de informare și prevenire pentru părinți
  Infecțiile respiratorii la copii: Ghid complet de informare și prevenire pentru părinți

  Infecțiile respiratorii la copii sunt mai frecvente decât crezi. Știai că, în medie, un copil dezvoltă în jur de 6-8 infecții ale tractului respirator în fiecare...

  Stresul din izolare te copleșește? Iată cum reușești să faci față provocărilor
  Stresul din izolare te copleșește? Iată cum reușești să faci față provocărilor

  Traversăm cu toții o perioadă extrem de dificilă, în care luptăm pentru a ne păstra sănătatea fizică și psihică. Stilul de viață s-a modificat simțitor, s-a pierdut...

  Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
  Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

  Știm cu toții că adolescenții pot avea anumite comportamente dificile, sau mai greu de înțeles pentru unii părinți. Câteodată se creează o lacună înte părinte...

  Preveniți răul de mișcare al copiilor pentru o călătorie fără probleme
  Preveniți răul de mișcare al copiilor pentru o călătorie fără probleme

  Se întâmplă deseori ca micuțului tău să i se facă rău în călătorii, mai ales atunci când plecați la drum cu mașina? Răul de mișcare este mai comun...

  Ghid de utilizare a antibioticelor: cum prevenim efectele adverse la copii
  Ghid de utilizare a antibioticelor: cum prevenim efectele adverse la copii

  Majoritatea părinților ajung să administreze, la un moment dat, antibiotice copiilor lor, mai ales odată cu intrarea în colectivitate, când infecțiile bacteriene, precum...

  © 2023 Qbebe