5 soluții pentru mamele răpuse de oboseală, oferite de Ela Crăciun în noua sa carte, “12 luni fără griji”

Bianca Petcu - Redactor Senior

Pentru a nu ajunge să clacheze din lipsa somnului sau din cauza presiunilor puternice din primele luni de maternitate, proaspetele mămici au nevoie să își acorde timp pentru ele însele și să fie conștiente că, dacă nu ajung la un echilibru minte-trup-suflet, cel mic ar putea avea de suferit pe termen lung. Pentru că primește multe mesaje în comunitatea sa online, de la mămici ce se confruntă cu oboseala cronică, Ela Crăciun a detaliat acest subiect în noua sa carte, „12 luni fără griji”, ce a fost lansată luna trecută.

„Foarte multe mămici au parte de nopți nedormite atunci când au un bebeluș, iar lipsa somnului are un impact negativ major asupra sănătății noastre. Lipsa somnului interferează cu starea ta de spirit și poate declanșa depresia postpartum. Te face să fii supărată, irasicibilă, să fii agitată și să-i agiți și pe cei din jur, inclusiv pe micuț.
Poate că vă îți spui că e o perioadă care va trece, dar oboseala nu e ceva ce trebuie tratat cu superficialitate, pentru că poate duce la stres și tensiune, mai ales în viața de familie. Ok, avem un bebeluș și trebuie să avem grijă de el ca o adevărată mamă urs, dar cum faci să te ajuți pe tine în situațiile în care oboseala și emoțiile negative preiau controlul?

ela craciun 5 solutii pentru mame obosite

Dormi mai mult!

Zi, noapte… Chiar nu mai contează. Imediat după ce ai pus bebelușul la somn, odihnește-te și tu. Curățenia și orice alte sarcinii pot să aștepte. Eu nu prea reușesc să dorm ziua, dar noaptea, somnul e sfânt pentru mine. Am și spus de o mulțime de ori că nu îmi doresc să nasc noaptea, pentru că noaptea e pentru dormit. Am avut și câteva săptămâni mai grele, cu trezit de câteva ori pe noapte, dat trezirea foarte matinal, dar am trecut peste ele cu ajutorul soțului meu. Ne trezeam cu rândul și am încercat să-i facem de la început un program fix bebelușului pentru a-l obișnui și pe el cu ritmul nostru.
Dacă ai ajuns deja la capătul răbdărilor, încearcă să te odihnești mai bine și vei simți diferențele.

Spune ce ai pe suflet

Nu te teme să ceri ajutorul familiei, să te plângi sau să le spui ce simți. Familia ta te iubește și nu te va judeca. Nu te poate condamna nimeni pentru felul în care te simți, ba chiar s-ar putea să te ajute cu încurajările lor. Și, așa cum spun de atâtea ori, nu te încăpățâna să faci totul singură și să nu ceri ajutorul nimănui.

Descarcă-te

Te simți deja atât de obosită și copleșită încât simți că îți vine să plângi constant? Fă asta, plângi! Plânsul te va relaxa și te face să te concentrezi pe lucrurile care te necăjesc. Cu cât le conștientizezi mai repede și începi să le rezolvi, cu atât mai bine. Primele luni alături de un bebeluș sunt un rollercoaster emoțional, mai ales dacă ești la prima experiență. Acceptă situația fără să te simți vinovată și ai răbdare cu tine.

Fii optimistă

Stai departe de dramă. Știu, corpul tău trece printr-o mulțime de transformări hormonale care îți influențează starea de spirit, dar nu e așa greu cum pare să controlezi situația. Spală-te pe față, uită-te în oglindă și vorbește cu tine. Încurajează-te, fă-ți complimente și repetă cuvinte care te ajută să te simți bine: „Pot să fac față oricărei situații, perioada dificilă va trece. Sunt fericită și recunoscătoare pentru că sunt mamă.”

Fă-ți timp pentru tine

Dacă ai urmat pașii de mai sus, ești deja în punctul în care ești fresh, știi că poți lăsa bebelușul și în grija tatălui pentru câteva ore și că poți să te relaxezi liniștită. Plimbă-te, citește o carte, dormi, ieși la o cafea. Nu e o dovadă de egoism. Vei vedea că și bebelușul te simte altfel atunci când ești relaxată și îi transmiți starea ta. Am mai scris un articol pe tema asta care te poate ajuta să înveți să ai grijă de tine”, a scris Ela Crăciun în cartea sa, având recomandările Doinei Mihăilescu, medic primar de obstetrică și ginecologie.

Ela Crăciun a lansat, în data de 9 noiembrie, în Promenada Mall, cea de-a doua carte a sa, intitulată “12 luni fără griji”. Volumul, primul scris de un blogger din România pe această temă, oferă răspunsuri de la specialiști la 101 întrebări despre primul an de maternitate, venind în ajutorul viitorilor sau proaspeților părinți.

Cartea „12 luni fără griji” parcurge cele mai importante momente din primul an de maternitate, situații prin care trece aproape orice părinte și oferă răspunsuri la 101 întrebări, având la bază informațiile oferite de medici și specialiști din diverse domenii.

Cartea este structurată în 9 capitole

1. Cu bebe acasă
2. Somnul bebelușului
3. Cu bebe la doctor
4. Alăptarea
5. Diversificarea
6. La psiholog
7. Dezvoltarea bebelușului
8. Cu bebe în vacanță
9. Despre tine, mamă
Cartea „12 luni fără griji” este disponibilă pe www.elacraciun.ro și, în curând, în anumite magazine selectate.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vacanță fără griji și fără tulburări de tranzit! Ajutorul mamelor pentru călătoriile cu cel mic
  Vacanță fără griji și fără tulburări de tranzit! Ajutorul mamelor pentru călătoriile cu cel mic

  Este sezonul vacanțelor, tot mai multe familii aleg să plece în mini vacanțe cât mai aproape de casă, dată fiind situația specială pe care o traversăm. La mare, la munte,...

  Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji
  Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji

  5 metode prin care poți să fii mai permisivă cu copilul tău, fără să-l lași de capul lui. Pentru cele dintre voi cărora le este greu să păstreze echilibrul dintre „ai...

  Cele mai cool și funcționale ținute pentru o iarnă fără griji
  Cele mai cool și funcționale ținute pentru o iarnă fără griji

  Frigul este principala temere a părinților în anotimpul rece însă nenumărate cercetări atestă că frigul, nu îmbolnăvește copiii, ci îi face mai sănătoși.

  Mi s-a spus să nu-mi fac griji pentru durerile de cap ale fiicei mele. Câteva luni mai târziu nu mai putea să vorbească
  Mi s-a spus să nu-mi fac griji pentru durerile de cap ale fiicei mele. Câteva luni mai târziu nu mai putea să vorbească

  Să afli că micuțul tău suferă de o boală gravă este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Cu atât mai mult cu cât vestea vine pe...

  Nu simte durere, foame sau oboseală. Ea este copilul bionic, singura persoană din lume cu aceste simptome
  Nu simte durere, foame sau oboseală. Ea este copilul bionic, singura persoană din lume cu aceste simptome

  Este poreclită „copilul bionic”! Olivia Farnsworth are 11 ani și nu simte foamea, oboseala, durerea sau somnolența. Părinții ei și-au dat seama că este ceva în...

  Cărți de Crăciun pentru copii – dă startul unei ierni de poveste
  Cărți de Crăciun pentru copii – dă startul unei ierni de poveste

  Nu limita spiritul sărbătorilor de iarnă doar la decorațiuni și preparate culinare, ci adaugă un strop de magie cu ajutorul cărților de Crăciun pentru copii. Această perioadă de...

  De Crăciun, cadouri pentru minte de la Editura DPH: top cele mai iubite cărți și jocuri pentru copii
  De Crăciun, cadouri pentru minte de la Editura DPH: top cele mai iubite cărți și jocuri pentru copii

  Editura Didactica Publishing House, editură al cărui portofoliu este orientat către cărți și activități educative, a adăugat în colecția de Crăciun peste 30 de titluri...

  © 2023 Qbebe