Copiii și poluarea: Cum îmbunătățești calitatea aerul în locuință?

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Poluarea aerului este o mare amenințare când vine vorba de sănătate, în special în ceea ce îi privește pe copii, care au un sistem respirator mai delicat și mai sensibil decât adulții. Organizația Mondială a Sănătății arată că expunerea la poluanți ai aerului, atât în exterior cât și în gospodărie provoacă anual peste șapte milioane de morți premature.

Copiii sub cinci ani sunt cei mai expuși, dar și cei mai mari suferă din cauza încărcăturii de particule fine din aer, care provoacă infecții respiratorii, alergii sau astm. Purificarea aerului apare ca o necesitate, dacă vrem să protejăm sănătatea și chiar viața copiilor.

O serie de date ale OMS arată că poluarea aerului are un impact teribil asupra sănătății și supraviețuirii copiilor. La nivel global, mai mult de 93% dintre copii trăiesc în medii cu niveluri ale poluării aerului deasupra limitelor stabilite de OMS. Cel puțin unul din patru copii sub cinci ani moare din cauze conectate cu poluarea. Atât poluarea exterioară cât și cea din gospodării determină probleme respiratorii care conduc la moartea a peste 500.000 de copii anual. 

Multe dintre problemele sistemului respirator sunt determinate de poluare

Poluarea aerului, încărcarea cu particule fine, precum și cu diverși agenți patogeni determină o serie întreagă de probleme de sănătate la copii, culminând chiar cu decesul în țările cu niveluri foarte crescute de poluare și o calitate a vieții scăzută în rândul celor mici.

Dar, chiar dacă nu duce la moarte, poluarea poate determina afecțiuni grave, precum astmul, bronșita acută sau tusea cronică la copiii expuși la niveluri crescute de particule poluante. Plămânii nu sunt dezvoltați complet la copil până la vârsta de 6 ani, de aceea expunerea la agenți poluanți sub această vârstă poate avea consecințe severe.

Pe lângă faptul că afectează funcția plămânilor, poluarea duce și la slăbirea funcției imunitare. Pe acest fond imunitar slăbit, pot apărea mult mai ușor complicații ale unor boli, precum pneumonia, bronșitele cronice sau chiar cancerul infantil.

Poluarea în gospodărie poate fi mai mare ca în exterior

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 3,8 milioane de persoane mor anual din cauza expunerii la poluare în propria gospodărie. În unele case, nivelul poluării este de cinci ori mai mare ca în exterior, din cauza acumulării de particule fine nocive, precum anumite gaze, monoxid de carbon, chimicale și alte substanțe.

Concentrația materiei particulare care provoacă poluare poate fi în locurile prost aerisite de 100 de ori mai mare decât este permis conform recomandărilor OMS.

La acest amestec extrem de nociv se adaugă și milioane de bacterii, virusuri, alergeni, spori de mucegai, care formează împreună cu poluanții un cockteil potențial mortal. Cercetările au arătat că aerul din încăperi poate fi contaminat cu peste 2000 de substanțe nocive.

Iată de ce un bun purificator de aer devine unul dintre cele mai necesare lucruri pentru sănătatea ta și a copilului tău.

Avantajele purificatoarelor de aer

De la reducerea contaminării aerului cu substanțe nocive până la elimiarea agenților care determină astm sau diferite infecții respiratiorii, purificatoarele de aer sunt garanția sănătății celor mici. Iată numai câteva dintre avantajele lor:

1. Un purificator de aer performant elimină particulele care determină astm, infecții respiratorii sau alergii

De exemplu, purificatoarele de la Sharp elimină virușii, bacteriile și mucegaiul, acestea fiind responsabile de infecții respiratorii, alergii, astm, probleme imunitare. Pe site-ul softcare.ro poți găsi purificatoare de aer superioare, cu tehnologia avansată Plasmacluster, care asigură îndepărtarea tuturor poluanților dintr-o încăpere.

purificator aer

2. Purificatoarele de aer elimină fumul de țigară prevenind bolile pulmonare

Tehnologia avansată Plasmacluster a purificatoarelor Sharp folosește ioni pozitivi și negativi din picăturile de apă, care împrospătează aerul prin descompunerea moleculelor care conțin miros sau gaze toxice.

Acest lucru este foarte important în locuințele în care se fumează. Să nu uităm că un copil poate fi un fumător pasiv, care este la fel de afectat ca și părinții de fumul de țigară, mai ales că plămânii săi sunt încă incomplet dezvoltați.

3. Purificatoarele de aer elimină particulele de azbest, radon, compușii organici volatili și alte substanțe care pot determina diferite tipuri de cancer

Poți descoperi pe softcare.ro purificatoare de aer Sharp, care asigură o curățare avansată a aerului printr-o tehnologie dublă: pe de o parte prin ionii Plasmacluster care descompun particulele nocive, pe de altă parte filtrele performante care permit o purificare suplimentară. Aerul din încăpere este reîmprospătat în mod natural, iar copiii se vor simți la fel de bine ca într-o plimbare prin pădure.

purificator 2

Purificarea aerului cu ioni Plasmacluster nu trebuie confundată cu alte metode de purificare a aerului, care utilizează, de asemenea, ioni încărcați pozitiv sau negativ, deoarece în cazul majorității acestor metode, purificarea aerului are loc chiar în interiorul dispozitivului în sine și nu în cameră. Mai mult, particulele nedorite nu sunt eliminate, și nici pereții celulari ai microorganismelor deteriorate în aceste cazuri.

4. Purificatoarele de aer elimină mirosurile neplăcute, acarienii din praf și microorganismele nocive

Mulți oameni se plâng de mirosuri neplăcute, praf, gât uscat și lacrimarea ochilor, cauzate de aerul de interior, contaminat. Copiii nu se simt bine și pot suferi chiar și de dureri de cap, greață, oboseală, pierderea puterii de concentrare și diferite reacții alergice, atunci când calitatea aerului de interior este slabă.

Cercetările recente arată că în 30% - 50% din toate casele nou-construite, capacitatea necesară de ventilare nu este atinsă. Aparent, multe sisteme de ventilație sunt montate incorect sau setările acestora nu sunt reglate adecvat.

În astfel de condiții, microorganismele, mucegaiul, fumul de țigară, alte substanțe toxice se acumulează în încăpere și nu mai pot fi eliminate.

Cea mai simplă soluție este achiziționarea unui purificator multifuncțional, cum sunt cele de la Sharp, care îți poate transforma casa într-o oază de aer curat și sănătate.

 

https://www.who.int; https://pediatrics.aappublications.org

Surse foto: softcare.ro, istock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicul pneumolog: ”Cea mai bună metodă de purificare și igienizarea a aerului din locuință. Nimic nu e mai eficient și mai simplu”
  Medicul pneumolog: ”Cea mai bună metodă de purificare și igienizarea a aerului din locuință. Nimic nu e mai eficient și mai simplu”

  Pentru că suntem în plină pandemie este foarte important să ne igienizăm casele și să le menținem curate pentru a evita transmiterea virusurilor. Potrivit medicului pneumolog...

  Dr. Mihai Craiu: Ne vom îngrășa din aer. Poluarea ne îmbolnăvește pe toți, încet și sigur
  Dr. Mihai Craiu: Ne vom îngrășa din aer. Poluarea ne îmbolnăvește pe toți, încet și sigur

  În ultima perioadă cele mai multe știri și îngrijorări cu privire la sănătate au fost legate de coronavirus, însă se pare că alegem să scăpăm din vedere un lucru...

  Am locuit un an într-un cort cu copiii mei pentru că nu ne puteam permite o locuință
  Am locuit un an într-un cort cu copiii mei pentru că nu ne puteam permite o locuință

  Mersul cu cortul reprezintă o provocare pentru majoritatea părinților, dar nu și pentru Jen și Sim Benson, doi părinți britanici care au fost nevoiți să locuiască, timp de un an...

  Cat de mult depinde sanatatea bebelusului tau de aerul pe care il respira si de ce este util un dezumidificator in camera lui
  Cat de mult depinde sanatatea bebelusului tau de aerul pe care il respira si de ce este util un dezumidificator in camera lui

  Ati pregatit camera celui mic si toate produsele achizitionate sunt de cea mai buna calitate. V-ati dorit sa fie produse prietenoase cu mediul si extrem de sanatoase pentru micutul vostru....

  Alege calitatea unei cămăși produse în România!
  Alege calitatea unei cămăși produse în România!

  Casual, office sau elegante, cămășile sunt piesele vestimentare de rezistență din orice garderobă, pe care le poți integra în orice ținută, la orice ocazie. Brand...

  Alege siguranța și calitatea! Batist Medical lansează în România Nano Fiber Mask B
  Alege siguranța și calitatea! Batist Medical lansează în România Nano Fiber Mask B

  Pandemia de coronavirus afectează o lume întreagă, iar medicii și cercetătorii își unesc forțele și lucrează neîncetat pentru a combate virusul. Din păcate,...

  Babyneeds.ro implementează soluția Innoship pentru a crește calitatea serviciului de livrare
  Babyneeds.ro implementează soluția Innoship pentru a crește calitatea serviciului de livrare

  Babyneeds.ro a dezvoltat un parteneriat cu Innoship, cea mai eficientă soluție logistică de pe piața din România. Am stat de vorbă cu Paul Mihalache, General Manager, să aflăm...

  Copiii mei m-au întrebat cum au venit pe lume, așa că le-am arătat filmările de la naștere. Iată cum au reacționat
  Copiii mei m-au întrebat cum au venit pe lume, așa că le-am arătat filmările de la naștere. Iată cum au reacționat

  O mamă de peste Ocean nu și-a menajat deloc copiii atunci când aceștia au întrebat-o cum au venit pe lume! Femeia povestește, într-un clip pe TikTok, că după ce a...

  © 2022 Qbebe