Copiii și poluarea: Cum îmbunătățești calitatea aerul în locuință?

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Poluarea aerului este o mare amenințare când vine vorba de sănătate, în special în ceea ce îi privește pe copii, care au un sistem respirator mai delicat și mai sensibil decât adulții. Organizația Mondială a Sănătății arată că expunerea la poluanți ai aerului, atât în exterior cât și în gospodărie provoacă anual peste șapte milioane de morți premature.

Copiii sub cinci ani sunt cei mai expuși, dar și cei mai mari suferă din cauza încărcăturii de particule fine din aer, care provoacă infecții respiratorii, alergii sau astm. Purificarea aerului apare ca o necesitate, dacă vrem să protejăm sănătatea și chiar viața copiilor.

O serie de date ale OMS arată că poluarea aerului are un impact teribil asupra sănătății și supraviețuirii copiilor. La nivel global, mai mult de 93% dintre copii trăiesc în medii cu niveluri ale poluării aerului deasupra limitelor stabilite de OMS. Cel puțin unul din patru copii sub cinci ani moare din cauze conectate cu poluarea. Atât poluarea exterioară cât și cea din gospodării determină probleme respiratorii care conduc la moartea a peste 500.000 de copii anual. 

Multe dintre problemele sistemului respirator sunt determinate de poluare

Poluarea aerului, încărcarea cu particule fine, precum și cu diverși agenți patogeni determină o serie întreagă de probleme de sănătate la copii, culminând chiar cu decesul în țările cu niveluri foarte crescute de poluare și o calitate a vieții scăzută în rândul celor mici.

Dar, chiar dacă nu duce la moarte, poluarea poate determina afecțiuni grave, precum astmul, bronșita acută sau tusea cronică la copiii expuși la niveluri crescute de particule poluante. Plămânii nu sunt dezvoltați complet la copil până la vârsta de 6 ani, de aceea expunerea la agenți poluanți sub această vârstă poate avea consecințe severe.

Pe lângă faptul că afectează funcția plămânilor, poluarea duce și la slăbirea funcției imunitare. Pe acest fond imunitar slăbit, pot apărea mult mai ușor complicații ale unor boli, precum pneumonia, bronșitele cronice sau chiar cancerul infantil.

Poluarea în gospodărie poate fi mai mare ca în exterior

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 3,8 milioane de persoane mor anual din cauza expunerii la poluare în propria gospodărie. În unele case, nivelul poluării este de cinci ori mai mare ca în exterior, din cauza acumulării de particule fine nocive, precum anumite gaze, monoxid de carbon, chimicale și alte substanțe.

Concentrația materiei particulare care provoacă poluare poate fi în locurile prost aerisite de 100 de ori mai mare decât este permis conform recomandărilor OMS.

La acest amestec extrem de nociv se adaugă și milioane de bacterii, virusuri, alergeni, spori de mucegai, care formează împreună cu poluanții un cockteil potențial mortal. Cercetările au arătat că aerul din încăperi poate fi contaminat cu peste 2000 de substanțe nocive.

Iată de ce un bun purificator de aer devine unul dintre cele mai necesare lucruri pentru sănătatea ta și a copilului tău.

Avantajele purificatoarelor de aer

De la reducerea contaminării aerului cu substanțe nocive până la elimiarea agenților care determină astm sau diferite infecții respiratiorii, purificatoarele de aer sunt garanția sănătății celor mici. Iată numai câteva dintre avantajele lor:

1. Un purificator de aer performant elimină particulele care determină astm, infecții respiratorii sau alergii

De exemplu, purificatoarele de la Sharp elimină virușii, bacteriile și mucegaiul, acestea fiind responsabile de infecții respiratorii, alergii, astm, probleme imunitare. Pe site-ul softcare.ro poți găsi purificatoare de aer superioare, cu tehnologia avansată Plasmacluster, care asigură îndepărtarea tuturor poluanților dintr-o încăpere.

purificator aer

2. Purificatoarele de aer elimină fumul de țigară prevenind bolile pulmonare

Tehnologia avansată Plasmacluster a purificatoarelor Sharp folosește ioni pozitivi și negativi din picăturile de apă, care împrospătează aerul prin descompunerea moleculelor care conțin miros sau gaze toxice.

Acest lucru este foarte important în locuințele în care se fumează. Să nu uităm că un copil poate fi un fumător pasiv, care este la fel de afectat ca și părinții de fumul de țigară, mai ales că plămânii săi sunt încă incomplet dezvoltați.

3. Purificatoarele de aer elimină particulele de azbest, radon, compușii organici volatili și alte substanțe care pot determina diferite tipuri de cancer

Poți descoperi pe softcare.ro purificatoare de aer Sharp, care asigură o curățare avansată a aerului printr-o tehnologie dublă: pe de o parte prin ionii Plasmacluster care descompun particulele nocive, pe de altă parte filtrele performante care permit o purificare suplimentară. Aerul din încăpere este reîmprospătat în mod natural, iar copiii se vor simți la fel de bine ca într-o plimbare prin pădure.

purificator 2

Purificarea aerului cu ioni Plasmacluster nu trebuie confundată cu alte metode de purificare a aerului, care utilizează, de asemenea, ioni încărcați pozitiv sau negativ, deoarece în cazul majorității acestor metode, purificarea aerului are loc chiar în interiorul dispozitivului în sine și nu în cameră. Mai mult, particulele nedorite nu sunt eliminate, și nici pereții celulari ai microorganismelor deteriorate în aceste cazuri.

4. Purificatoarele de aer elimină mirosurile neplăcute, acarienii din praf și microorganismele nocive

Mulți oameni se plâng de mirosuri neplăcute, praf, gât uscat și lacrimarea ochilor, cauzate de aerul de interior, contaminat. Copiii nu se simt bine și pot suferi chiar și de dureri de cap, greață, oboseală, pierderea puterii de concentrare și diferite reacții alergice, atunci când calitatea aerului de interior este slabă.

Cercetările recente arată că în 30% - 50% din toate casele nou-construite, capacitatea necesară de ventilare nu este atinsă. Aparent, multe sisteme de ventilație sunt montate incorect sau setările acestora nu sunt reglate adecvat.

În astfel de condiții, microorganismele, mucegaiul, fumul de țigară, alte substanțe toxice se acumulează în încăpere și nu mai pot fi eliminate.

Cea mai simplă soluție este achiziționarea unui purificator multifuncțional, cum sunt cele de la Sharp, care îți poate transforma casa într-o oază de aer curat și sănătate.

 

https://www.who.int; https://pediatrics.aappublications.org

Surse foto: softcare.ro, istock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alege mereu calitatea! 10 articole vestimentare fabuloase pentru copiii cu personalitate
  Alege mereu calitatea! 10 articole vestimentare fabuloase pentru copiii cu personalitate

  Atunci când construim garderoba copilului, calitatea este mult mai importantă decât cantitatea. Dar cum facem pentru a nu cade pradă milioanelor de modele adorabile de...

  Calitatea somnului la copii: de ce este important să alegem salteaua cu grijă
  Calitatea somnului la copii: de ce este important să alegem salteaua cu grijă

  Somnul este vital pentru organismul uman. Pe lângă faptul că ne ajută să ne reîncărcăm bateriile după o zi plină, un somn odihnitor stimulează imunitatea,...

  „Copiii mei <plătesc> pentru mâncare și internet”. Cum reușește o mamă să-și învețe copiii despre valoarea banilor
  „Copiii mei <plătesc> pentru mâncare și internet”. Cum reușește o mamă să-și învețe copiii despre valoarea banilor

  O mămică își educă copiii după o metodă neobișnuită: îi pune să plătească pentru tot ceea ce folosesc, inclusiv mâncare și internet. Toată povestea mai jos.

  Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”
  Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”

  Atunci când plecăm la mare cu cei mici, de multe ori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Deși visăm la o vacanță fără peripeții, se...

  Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?
  Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?

  Este esențial să cerem ajutor atunci când avem nevoie. Însă uneori, nu știm cum și când să cerem ajutor. Copiii, cu atât mai mult, au nevoie să fie ghidați ca...

  Cum îți ajuți copiii să se bucure de vremea rea
  Cum îți ajuți copiii să se bucure de vremea rea

  Imaginează-ți că ți-ai putea lăsa copiii afară să se joace și să exploreze, fără să îți faci nici un fel de griji, chiar dacă, ploua torențial sau cade burnița, noroiul...

  Invazie de țânțari în București. Cum ne protejăm copiii
  Invazie de țânțari în București. Cum ne protejăm copiii

  După ploile din ultima vreme, Capitala se confruntă cu o invazie de țânțari! Specialiștii spun că, în această perioadă, insectele s-au înmulțit necontrolat, cei...

  © 2023 Qbebe