Piele curată, distracție garantată! Ghid complet pentru igiena copilului

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Baia copilului este distracție și artă deopotrivă, iar ce contează cel mai mult este siguranța și starea de bine a micuțului tău. Poate părea un lucru la îndemână și cunoscut de toată lumea, dar, în realitate, este nevoie de multă atenție atunci când pregătești baia pentru cel mic. Câteva aspecte trebuie luate, în mod deosebit, în considerare, pentru ca igiena să fie perfectă, iar siguranța și distracția să fie maxime.

Îl speli zilnic pe copilașul tău, dar oare respecți toate recomandările pentru o baie ideală? De la temperatura din cameră până la produsele cosmetice pe care le folosești, trebuie să cunoști toate secretele și trucurile necesare pentru igiena, buna dispoziție și securitatea copilului.

copil la baie

Ghidul igienei copilului

Din momentul în care pregătești camera de baie până când micuțul tău este așezat în pat, perfect curat și parfumat, sunt mai multe sfaturi de care trebuie să ții cont pentru o baie demnă de mămicile profesioniste.

Baia copilului este un ritual

Nu considera baia o simplă operațiune de igienă. Ea trebuie să devină un adevărat ritual, pe care copilul să simtă nevoia să-l respecte și fără îndemnurile tale, care să-i aducă o senzație de siguranță, rutine clare și stabilitate.

Învață-l să aprecieze baia ca pe un moment privilegiat al zilei, să deprindă regulile de igienă și folosește ocazia pentru a comunica și a te juca cu copilul. Poți folosi stimul pentru baie, muzică de relaxare, jucării colorate (pentru copiii mai mici) și parfumuri plăcute, de exemplu miresmele fructate ale Gamei 2 în 1 Șampon și Gel de duș de la Nivea Kids.

În cazul copiilor mai anxioși, poți avea o discuție înainte, să le spui din timp să se pregătească de baie și să îi asiguri că vor petrece momente plăcute și distractive. Poți începe baia ca pe o joacă, vorbind mereu cu copilul, pornind apa progresiv și propunându-i mici experimente cu  bulele de spumă. Îi poți citi despre eroii săi preferați și puteți folosi jucării care să-i distragă atenția de la o eventuală stare de anxietate.

Pregătirea pentru baie trebuie făcută cu atenție

Trebuie să te asiguri că se respectă toate condițiile pentru ca baia copilului să fie o experiență minunată.

Temperatura camerei de baie trebuie să fie optimă, de 22-24 grade Celsius, așa cum este recomandată de standardele de îngrijire. Temperatura apei pentru baie trebuie să fie de 37-38 de grade Celsius, iar apa de clătire poate fi cu 2 grade mai rece. Testează apa înainte ca cel mic să intre în cadă și încearcă să o păstrezi constantă.

Asigură-te că ai la îndemână toate accesoriile necesare, în primul rând produsele de spălat, două prosoape, unul pentru corp, altul pentru cap, un hălățel călduros, papucii copilului. În felul acesta, nu vei avea nici o grijă în timpul băii și te vei concentra pe siguranța și starea de bine a copilului. Pentru a-ți face sarcina și mai ușoară, Nivea Kids a introdus Formula 2 în 1, Șampon și Gel de duș,pe care o poți folosi cu încredere pentru corp și părul copilului.

Siguranța copilului este pe primul loc

Dacă băiețelul sau fetița ta sunt foarte mici, este recomandat să stai tot timpul alături de ei în baie și să previi orice posibil accident. Înainte de baie îndepărtează din preajma cadei toate obiectele potențial periculoase, cu care micuțul s-ar putea răni. Ai grijă la momentul în care îl urci în cadă și când coboară, pentru a nu aluneca și a nu se lovi. Dacă ai un copil ceva mai măricel, îl poți lăsa să experimenteze și singur plăcerea băii pentru o perioadă de timp, dar verificând din când în când dacă totul este bine.

Pașii necesari pentru baie

Spală mai întâi copilul pe față, în jurul ochilor și al gurii, cu un burețel moale, fără săpun.

Treci apoi la păr și înmoaie-l cu dușul, cu apă potrivită, întrebând mereu copilul dacă îi este bine. Adaugă puțin șampon în palmă și masează cu delicatețe părul copilului și pielea capului, așteptând să facă o spumă bogată. Un șampon ideal este cel cu o formulă fără lacrimi, care protejează ochii copilului, cum este de exemplu Șamponul și Gelul 2 în 1 cu miros de măr, de la Nivea Kids, ideal pentru copiii sensibili. După câteva minute, poți clăti părul copilului, asigurându-l înainte că totul va fi bine, pentru că șamponul este special făcut pentru a nu-i provoca usturime.

sampon si gel dus

Ulterior folosește același produs și pentru corp, spălând pe rând membrele și trunchiul și insistând asupra zonelor care pot găzdui mai multe impurități.

Produsele necesare în timpul băii

Nu uita că micuțul tău are o piele mult mai delicată ca a adulților. Iată de ce este necesar să alegi produse de baie potrivite, care să nu-i irite pielea și să îi asigure cea mai bună igienă.

O piatră de încercare a multor părinți este spălatul pe cap. Dacă la un moment dat au folosit un șampon obișnuit, care conține și săpun, acesta a determinat usturimi și inflamarea ochilor, iar copilul a păstrat în minte o astfel de experiență neplăcută, responsabilă adesea de teama sa de baie. De aceea este cazul să alegi un șampon cu o formulă fără lacrimi, cum sunt cele din Gama Nivea Kids, pe bază de aloe vera și cu diferite arome fructate.

Odată ce ai produsele cele mai bune, baia copilului se poate transforma într-o distracție de poveste.

Ce faci după baie

fetita la baie

Șterge-l pe copil pe corp, prin tamponare, cu un prosop moale și absorbant, apoi îmbracă-l în halatul călduros. Dacă are zone cu iritații, folosește o cremă delicată sau un ulei protector.

Șterge-l pe cap cu un alt prosop, având grijă la zona urechilor, pentru a nu rămâne apă și după urechi, unde se pot forma cruste. Este bine să folosești bețișoare doar pentru partea exterioară a urechii, iar în zona conductului auditiv să-l ștergi cu un colț al prosopului.

Folosește prilejul băii pentru a face igiena ochilor și a nasului, utilizând ser fiziologic și comprese sterile, dacă este cazul.

Periodic, ocupă-te și de igiena unghiilor, asigurându-te că sunt tăiate și curate, lucru care se poate face mai ușor după baie, când unghiile și cuticulele sunt mai moi.

După baie, piaptă-nă cu grijă părul copilului, mai ales la fetițele care au păr lung și des. Din fericire, dacă folosești șampoanele de la Nivea Kids, formula specială anti păr încurcat face ca experiența pieptănatului să fie la fel de ușoară și de plăcută ca și cea a băii. 

Surse foto: IStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Distracție garantată și în casă! Ce produse alegi pentru cel mic
  Distracție garantată și în casă! Ce produse alegi pentru cel mic

  Ce facem atunci când vremea capricioasă nu ne lasă să ieșim la joacă? Mutăm distracția în casă! Dar cum facem să ținem plictiseală de parte? Ei bine, din fericire, nu...

  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste
  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste

  Pe măsură ce crește, fiecare copil reușește să realizeze tot mai multe lucruri, ca urmare a dezvoltării sale pe plan emoțional și cognitiv. Astfel, dacă la vârsta de 2 ani...

  Morfologie fetală: ghid complet pentru părinți
  Morfologie fetală: ghid complet pentru părinți

  În timpul unei sarcini sunt recomandate mai multe ecografii care să urmărească dezvoltarea fătului, să observe anumite anomalii de creștere și să monitorizeze starea de...

  Băiețelul care a emoționat o planetă! Și-a ajutat frățiorii născuți prematur cu contact piele pe piele
  Băiețelul care a emoționat o planetă! Și-a ajutat frățiorii născuți prematur cu contact piele pe piele

  Contactul piele pe piele este extrem de important în dezvoltarea umană, iar bebelușii știu acest lucru cu mult înainte să se nască.

  Displazie de șold la copiii de 1 an: ghid complet de informații
  Displazie de șold la copiii de 1 an: ghid complet de informații

  Copiii care se confruntă cu displazie de șold prezintă de obicei încă din primele luni de viață simptome, respectiv rotula femurului nu se potrivește corespunzător în...

  Ședința foto cu bebe: ghid complet pentru părinți
  Ședința foto cu bebe: ghid complet pentru părinți

  Ți-ai adus puiul acasă și nu încetezi să te minunezi de mânuțele lui mici, de piciorușele jucăușe, de obrăjorii bucălați? Sunt momente duioase, pe care îți...

  Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți
  Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți

  Tabelul cu temperatura la bebeluși trebuie să fie un reper pentru toți părinții. În special când discutăm despre bebeluși, ei sunt mult mai sensibili la anumite...

  Când administrăm vitamina D la copil- ghid complet pentru părinți
  Când administrăm vitamina D la copil- ghid complet pentru părinți

  Vitamina D este unul dintre cei mai valoroși nutrienți, fiind indispensabilă în menținerea sănătății fizice și psihice la orice vârstă. În ceea ce privește...

  © 2022 Qbebe