Greutatea si inaltimea copilului: tabel de dezvoltare, 3-18 ani

Greutatea si inaltimea copilului: tabel de dezvoltare, 3-18 ani

Cosmina Ionita

Fiecare copil are propriul ritm de crestere si dezvoltare genetica. Unul se dezvolta mai repede, altul, mai incet. Nu trebuie sa-ti faci griji ca nu este sanatos. Nu exista o greutate si o inaltime ideale. Important este ca dezvoltarea sa fie continua. Si numai medicul pediatru poate sa confirme daca procesul de crestere se incadreaza in parametri normali. Qbebe te invata cum sa urmaresti daca bebelusul, copilul sau adolescentul tau se dezvolta armonios in comparatie cu cei de varsta lui.

Copilul meu se dezvolta normal? Ce greutate trebuie sa aiba un baiat de 7 ani? Este suficient de inalta fetita mea pentru varsta ei? Sunt doar cateva intrebari care ii framanta pe parinti. Iar raspunsul il pot afla usor in graficele si curbele de crestere elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Standardele nu tin cont de locul nasterii, etnie sau regim alimentar. Pana la elaborarea normelor de catre OMS, medicii utilizau date de referinta stabilite la sfarsitul anilor '70 de Centrul National de Statistici Sanitare din SUA.

doua fetite imbracate in costume de supereroi care isi masoara inaltimea langa un perete

Trebuie sa precizam ca, la noi in tara, nu sunt disponibile curbe de crestere oficiale, bazate pe studiul populatiei Romaniei. Pediatrii lucreaza cu tabele alcatuite in tari precum Franta, SUA sau Germania, plecand de la premisa ca populatia noastra este asemanatoare cu cea din tarile unde au fost elaborate studiile.

Greutatea ideala a copiilor

Parintii isi pun adesea intrebari legate de modul in care creste si se dezvolta copiii lor. Exista anumite valori generale dupa care ne putem ghida pentru a afla greutatea ideala a copiilor, insa acestea depind de inaltimea celui mic, precum si de metabolism sau alti factori.

Stiai ca pana la adolescenta, un copil creste aproximativ 6 cm pe an? Desigur aceasta rata nu este fixa, pentru ca exista si puseuri de crestere, in special primavara. O dezvoltare semnificativa are loc la pubertate, intre 8 si 13 ani la fete si intre 10 si 15 ani la baieti. Pana la varsta de 15 ani in cazul fetelor si 16-17 ani la baieti, cresterea asociata cu pubertatea se sfarseste iar copilul atinge maturitatea fizica.

Ce trebuie retinut este ca in copilarie exista mai multe etape de dezvoltare, dar si puseuri de crestere. Pentru orice nelamurire si intrebare legata de greutatea normala la copii si inaltimea ideala, cel mai indicat este sa discuti cu medicul. Acesta va monitoriza atent ritmul de crestere si va vedea daca sunt probleme de sanatate care sa incetineasca dezvoltarea.

In orice caz, pentru o dezvoltare sanatoasa specialistii recomanda sa supraveghem alimentatia si activitatea fizica si sa ii obisnuim pe copii cu un stil de viata echilibrat.

Greutatea si inaltimea copilului: tabel de dezvoltare in functie de varsta

Iata care este greutatea normala la copii in functie de varsta si inaltime si ce diferente sunt intre fete si baieti:

tabel inaltime si greutate copii 3-18 ani

Cifrele sunt pur orientative. Nu trebuie sa te ingrijorezi in cazul in care copilul tau nu se incadreaza in aceste standarde. 

Trebuie insa remarcat ca in Romania, se inregistreaza o tendinta de crestere in greutate a copiilor. De asemenea, statisticile demonstreaza ca valorile medii ale taliei si greutatii copiilor din zilele noastre sunt mai mari decat cele ale copiilor cu aceeasi varsta de acum 50-60 de ani. Spre exemplu, potrivit datelor statistice, copiii de varsta scolara au, in medie, cu 10 cm si 5 kg in plus fata de copiii de varsta scolara din anii '40. Iar un rol important in acest sens il joaca nutritia si mediul inconjurator.

Formule de calcul pentru greutatea si inaltimea copiilor

picioarele unui copil mic pe cantar

Atentie! Indicele de masa corporala (IMC) nu este un indicator potrivit de calculare a greutatii corporale ideale pentru o inaltime data pentru copii, ci doar pentru adulti - barbati si femei - intre 18 si 65 de ani, potrivit cdt-babes.ro. Sa nu faceti greseala sa interpretati valorile IMC in defavoarea copilului dumneavoastra. Cel mai indicat este sa faceti o medie intre inaltimea si greutatea copilului, pe care o raportati la varsta.

Putem estima greutatea medie normala la diferite varste cu ajutorul urmatoarelor formule:

  • De la 3 la 12 luni = (varsta in luni + 9): 2
  • De la 1 la 6 ani = (varsta in ani x 2) + 8
  • De la 6 la 12 ani = [(kg varsta in ani x 7) - 5 ]:2

Dupa varsta de 1 an, valoarea medie aproximativa a inaltimii in centimetri se poate afla din formula:
Inaltimea = varsta (in ani) x 6 + 77

Medicul este singurul care stabileste daca un copil se dezvolta normal, calculand dupa formule speciale daca exista o corelatie corespunzatoare intre diferiti parametri de apreciere a cresterii armonice.

Citeste si: Greutatea bebelusului si inaltimea - Grafic de crestere in primii 7 ani

Daca in primul an de viata, copilul este masurat si cantarit de medic in fiecare luna. Dupa aceea, daca vrei sa ai un istoric al cresterii copilului, pas cu pas si sa-i observi ritmul de dezvoltare, medicii recomanda sa faci masuratori de 3 ori pe an, in intervalul 3 - 6 ani, si o data pe an, de la 7 la 18 ani.

Grafic OMS de crestere a copiilor in primii 2 ani de viata

Inaltimea si greutatea copilului sunt doua masuratori care ii preocupa indeosebi pe proaspetii parinti, care inca de cand se naste bebelusul verifica periodic daca aceste este sau nu in grafic.

Primii doi ani de viata ai copilului sunt, probabil, cei mai „masurati”. La fiecare vizita in cabinetul pediatrului, bebelusul este cantarit si masurat, inregistrand valorile si urmarind atent modul in care copilul a evoluat. Cea mai mare rata de crestere se inregistreaza in primul an de viata, cand un bebelus creste in jur de 25 de cm si isi tripleaza greutatea.

„Un sugar castiga in medie 750 grame/luna in primele 4 luni de viata, inca 500 grame/luna in urmatoarele 4 , pentru ca in ultimele 4 luni inaintea implinirii primului an de viata sa ne asteptam la un spor ponderal de aproximativ 250 grame/luna. Asadar printr-o aritmetica simpla, un sugar care la nastere are aproximativ 3 kilograme va castiga inca 3 in primele 4 luni , deci isi va dubla greutatea de la nastere si va mai castiga inca alte 3 kilograme pana la implinirea varstei de un an, rezultatul fiind triplarea greutatii de la nastere in preajma primei aniversari”, explica Dr. Irina Costache, medic pediatru.

Ritmul de crestere difera in functie de varsta si incetineste dupa ce bebe implineste 1 an, fapt ce ii ingrijoreaza pe unii parinti. Insa medicii neonatologi si pediatrii spun ca este mai important cum se dezvolta copilul, nu cat se dezvolta, mai ales in contextul in care graficul cu valorile furnizate de OMS pentru greutatea si inaltimea copilului pana la varsta de 3 ani vizeaza doar 75% dintre copiii, nu toti copiii.

Grafic OMS de crestere a copiilor in primii 2 ani de viata

Continuarea aici: Greutatea la copii si inaltimea - Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 3 ani

Greutatea si inaltimea copilului de la 3 la 6 ani

Cresterea in kilograme si centimetri reprezinta un bun indicator al dezvoltarii normale a copilului, mai ales in primii doi ani de viata, cand ritmul de crestere este vertiginos. Apoi, rata de crestere se apropie de cea a unui adult. Ritmul de crestere, dezvoltare si maturatie depinde de factori ereditari, hormonali si de mediu.

La 3 ani, ritmul de dezvoltare este diminuat fata de anii anteriori. Partile corpului au ritmuri de crestere inegale, iar infatisarea generala a organismului se modifica. Membrele cresc mai rapid decat trunchiul pana la pubertate, dupa care se inverseaza ritmul de crestere. In aceasta perioada, greutatea la copii in functie de varsta difera de la un copil la altul. Insa, in medie, un copil poate lua in greutate aproximativ 2 kg pe an si se inalta cu aproximativ 3-4 cm in fiecare an.

De regula, de la 3 la 6 ani, copilul creste in lungime de la aproximativ 92 cm la 116 cm, iar ponderal, de la 14 kg la 22 kg. Dupa care, intre 4 si 5 ani, cresterea este mai lenta: in medie cu 4-6 cm, iar la 6-7 ani, ritmul de crestere se accelereaza din nou. Viteza de dezvoltare a diferitelor parti ale corpului duce la schimbarea proportiilor.

Dezvoltarea fizica a copilului de peste 6 ani

Cresterea in kilograme este lenta la inceputul perioadei si se accentueaza ulterior la pubertate, cand se inregistreaza un salt de dezvoltare. Copilul ia in greutate aproximativ cu 3,5kg pe an, iar in inaltime aproximativ 6 cm pe an. Apar primele diferente in dezvoltarea fizica intre fete si baieti: baietii vor avea o statura de 115-130 cm in medie, iar fetele, intre 110-130 cm.

Greutatea ideala la copiii de 10 ani

Romania ocupa locul al doilea in Europa in privinta obezitatii infantile. Federatia Mondiala a Obezitatii estimeaza ca pana in anul 2030, in tara noastra, aproape 500.000 de copii cu varste intre 5-19 ani vor suferi de obezitate. Principalii responsabili pentru cresterea ratei obezitatii sunt dietele nesanatoase, in combinatie cu lipsa activitatii fizice, sau altfel spus, un dezechilibru intre aportul caloric si caloriile consumate.

Tocmai de aceea este important sa cunostem care sunt valorile in care ar trebui sa se incadreze copiii, in special preadolescentii, cand vine vorba de greutate si inaltime. Cand vine vorba de greutatea normala la copii de 10 ani, potrivit tabelelului de dezvoltare, acestia ar trebui sa aiba o greutate medie de cuprinsa intre 34 si 36 kg in cazul fetelor si intre 33 si 36 kg in cazul baieteilor.

Aceste valori sunt raportate la o inaltime cuprinsa intre 139 si 143 cm la fete si 139 si 142 la baieti.

Cate kilograme ar trebui sa aiba un copil de 12 ani?

In ceea ce priveste greutatea normala la copii, in cazul copiilor de 12 ani, valoriile medii sunt intre 44 si 48 kg in cazul fetelor si intre 42 si 45 kg in cazul baietilor, raportate la o inaltime cuprinsa intre 153 si 156 cm la fete, respectiv 151 si 155 la baieti.

Greutatea ideala la adolescenti

Adolescentul nu are intotdeauna o infatisare armonioasa. Si asta tocmai din cauza cresterii explozive si inegale, motiv pentru care este tot mai preocupat de felul cum arata. Probleme precum cosurile, dintii neregulati, ochelarii sau pielea grasa, care pentru parinti pot parea nesemnificative, devin, in viziunea lor, drame existentiale. Adevarata provocare pentru psihicul adolescentului este insa adaptarea la ritmul de crestere prea alert.

Citeste si: Jean Piaget: Etapele dezvoltarii copilului

Cand vine vorba de greutatea normala la copiii adolescenti, intre 10 si 18 ani, masa corporala creste cu mai mult de 100%, iar inaltimea cu 27%. La 14 ani, pustiul ajunge, in medie, la 95% din talia adulta. Un adolescent este cu 20-30 de cm mai inalt decat in perioada anterioara si castiga in greutate 4,5 kg anual.

La 12-14 ani, in cazul fetelor si la 14-16 ani la baieti, apar primele semne fizice de pubertate, insotite de un puseu de crestere, mai ales al membrelor inferioare si superioare. Daca la 4 ani, copilul isi dubleaza lungimea pe care o avea la nastere, la 12-13 ani, aceasta se tripleaza. De la pubertate, ritmul cresterii staturale incetineste si accelereaza cresterea in greutate.

Ce pot face parintii pentru o buna crestere a copilului?

tata care masoara inaltimea copilului

Asa cum am mai precizat, fiecare copil are propriul ritm de crestere si dezvoltare, insa exista cateva aspecte de care parintii ar putea tine cont in asa fel incat micutii lor sa se dezvolte sanatos si armonios:

  • Copilul trebuie sa se odihneasca suficient - 10-12 ore de somn pe noapte sunt esentiale pentru ca organismul copilului sa se odihneasca si sa se dezvolte corespunzator
  • Copilul trebuie sa manance bine si sanatos. O dieta echilibrata, din care sa nu lipseasca vitaminele si mineralele, ii ajuta pe cei mici sa isi atinga potentialul maxim de crestere
  • Copilul trebuie sa faca miscare in mod regulat, mai ales in contextul in care obezitatea infantila este o problema tot mai intalnita, mai ales in Romania. Asigura-te ca prichindelul tau face suficienta miscare. Alege activitati care ii fac placere copilului tau si cu siguranta il vei ajuta sa fie sanatos!

Medicii avertizeaza ca starea de sanatate si greutatea corporala sunt in interdependenta. Starea de sanatate poate influenta, benefic sau nu, greutatea corporala. Totodata, orice scadere sau crestere a greutatii corporale poate influenta, in bine sau in rau, starea de sanatate. Cresterea greutatii corporale creste riscul aparitiei unor probleme de sanatate, cum ar fi: bolile cardiovasculare, afectiuni ale articulatiilor, unele tipuri de diabet sau de cancer. De asemenea, tulburarile emotionale, bolile cronice, malnutritia sau deficitul de hormon de crestere pot fi cauza unei talii mici. Dar un copil sau un adolescent poate fi scund sau durduliu fara sa aiba nicio problema de crestere daca provine dintr-o familie cu un istoric in acest sens.

De aceea, specialistii recomanda mentinerea unei greutati corporale normale ca modalitate de pastrare a starii de sanatate, de evitare a riscului de imbolnavire. O alimentatie si un stil de viata sanatoase contribuie la o dezvoltare armonioasa a bebelusului, copilului sau adolescentului tau!

Surse:
https://www.who.int/toolkits/child-growth-standards/standards/weight-for-length-height
http://www.cdc.gov/growthcharts/
http://www.cdt-babes.ro/articole/indicele-de-masa-corporala-imc.php
http://www.insp.gov.ro/cnepss/wp-content/uploads/2010/12/Evaluarea-nivelului-de-dezvoltare-fizica-si-a-starii-de-sanatate-2011.pdf
"Mama si copilul", de Emil si Herta Capraru

https://www.totuldespremame.ro/copilul-tau/sanatate/inaltimea-si-greutatea-copilului
https://www.rcpch.ac.uk/resources/uk-who-growth-charts-2-18-years
https://pediatricblog.info/

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare
Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani
    Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani

    Nicoleta Luciu este, de departe, una dintre cele mai cunoscute vedete din România. A intrat în lumina reflectoarelor în anul 1999, când a câștigat titlul de...

    Tabel cu valorile glicemiei
    Tabel cu valorile glicemiei

    Valoarea normală a glicemiei pentru persoanele non-diabetice se încadrează între 3,9 - 5,5 mmol/L (70-100 mg/dL), prin urmare în medie se situează în jurul valorii...

    Mihaela Bilic a avut probleme cu greutatea: „Toată viața mea a fost o cură de slăbire”
    Mihaela Bilic a avut probleme cu greutatea: „Toată viața mea a fost o cură de slăbire”

    Mihaela Bilic este, de departe, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați nutriționiști din România. Sfaturile sale legate de alimentație au schimbat viețile multor...

    TABEL: Cele 10 calități și defecte ale fiecărei zodii
    TABEL: Cele 10 calități și defecte ale fiecărei zodii

    Fiecare zodie are specificul ei, cu defecte și calități care îi conturează personalitatea. Fiecare semn din zodiac vine cu un set de caracteristici specific care te poate ajuta nu...

    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”
    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”

    Știm că una dintre activitățile preferate ale oamenilor este să comenteze pe internet, nu-i așa? De data aceasta, subiectul a fost a fost o mamă de 22 de ani din SUA, care s-a...

    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

    Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

    O adolescentă care ajunsese la greutatea de 146 de kilograme și-a pierdut viața în condiții greu de închipuit. Părinții sunt condamnați pentru omor prin neglijență gravă
    O adolescentă care ajunsese la greutatea de 146 de kilograme și-a pierdut viața în condiții greu de închipuit. Părinții sunt condamnați pentru omor prin neglijență gravă

    Părinții unei adolescente din Marea Britanie, condamnați la închisoare pentru omor prin neglijență gravă. Și-ai lăsat fiica să trăiască și să moară în condiții...

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    © 2024 Qbebe