Imunitatea copilului meu, sau cum am reușit performanța să ia pentru prima oară antibiotic la 6 ani

Isabela Polnar

Din cauza unei probleme de sănătate, un virus care se putea transmite prin laptele meu copilului, eu nu am avut cum să îmi alăptez copilul, și a fost pentru mine dureros psihic și frustrant, iar acest lucru mi-a creat vinovății îngrozitoare. Pentru că auzeam peste tot că alăptarea este cea care ajută imunitatea copilului, și deja îmi imaginam cum băiatul meu se va lupta toată viața cu răceli, gripe și alte asemenea afecțiuni. Așa că, am decis să nu mă lamentez, ci să iau măsuri și am început să mă informez serios, să încerc să compensez lipsa laptelui matern din primele luni de viață, cu o alimentație sănătoasă, atunci când am început diversificarea. Și am continuat apoi, construindu-i obiceiuri alimentare cu adevărat folositoare imunității pe măsură ce a crescut. Acum are 7 ani și nu avem probleme serioase cu imunitatea. A luat antibiotic prima oară la 6 ani, când am avut de-a face cu un streptococ. Cum am reușit această performanță imunitară? Vă povestesc mai jos.

Am respectat cu strictețe câteva reguli importante de alimentație

Cum spuneam, vinovăția născută din faptul că nu am avut cum să îl alăptez pe Andrei, m-a trimis către ingeniozitate și dorința de a nu îi lăsa sistemul imunitar să se descurce singur. Am decis să îl ajut, din exterior, așa cum pot. Desigur, că am apelat la formule de lapte praf în primele 6 luni, care își aduc și ele aportul prin complexul de vitamine și minerale integrate în ele. Apoi, pe măsură ce am început diversificarea și am trecut la alimente solide, am construit un plan de alimentație pe termen lung care să îi susțină imunitatea și, cred că el este dovada vie că o imunitate puternică depinde, în mare parte, și de alimentație.

Acum, când trag o linie, vă pot spune care sunt regulile de care am ținut cont și de la care nu am făcut rabat NICIODATĂ:

- Nicio zi fără un fruct. Nu conta că era banană, un pumn de afine, o portocală, l-am obișnuit pe cel mic să mănânce fructele crude, nu în sucuri, astfel încât să ma asigur că își ia tot aportul de vitamine din acel fruct. S-a obișnuit cu asta, și zilnic mă întreabă: Mami, azi ce fruct mănânc?

- Nicio masă fără legume. Legumele la noi sunt baza alimentației. Jumătate din frigiderul nostru este plin de legume crude - roșii, castraveți, ardei, morcovi - și la fiecare masă principală Andrei mănâncă legume crude. Secretul meu a fost că mereu am luat mai multe feluri din fiecare legumă, astfel încât să i le servesc în forme diferite la fiecare masă. Mai ales că acum găsim roșii în cele mai diverse forme și culori, găsim castraveți baby, cornichon, mari sau ardei în toate culorile.

- Fiecare zi să conțină mese și gustări care să cuprindă alimente din toate categoriile din piramida alimentară. Pentru că piramida alimentară nu o avem ca referință degeaba. Fiecare grupă alimentară aduce un aport în sănătatea organismului nostru, iar imunitatea este susținută mai ales de alimente cu vitamine multe, fructe și legume, în special crude, dar și de alimente cu minerale precum Zinc (leguminoase), Magneziu (cerealele integrale), Calciu (laptele, iaurtul, brânzeturile), Seleniu (ouăle), acizi grași Omega 3 (pește și uleiuri). Prin urmare, mă asiguram ca în fiecare zi Andrei să primească alimente din fiecare grupă alimentară a piramidei. De obicei începem cu micul dejun cu fulgi de porumb fără zahăr cu lapte sau iaurt și fructe crude, apoi la gustare felii de mozzarella cu legume crude, la prânz o ciorbiță cu multă proteină pentru că nu prea este prieten cu carnea ca atare, la felul doi o tocăniță, ceva la grătar, paste, etc., la gustare ori un fruct, ori pâine prăjită cu cremă de brânză, iar seara repetăm prânzul. Dacă nu a reușit să își ia aportul de proteină, că acolo avem ceva probleme, din carne, atunci apelez la ouă de prepeliță seara, ori fierte, ori omletă, ori un desert cu miez de nucă.

Este de la sine înțeles că a fost foarte important pentru mine să ofer copilului toate șansele pentru a-și dezvolta un sistem imunitar sănătos, și am pus mereu pe primul loc sfaturile medicilor în această privință. Iată ce ne sfătuiește Dr. Sorin Man:

"În primii ani de viață, sistemul imun nu atinge maturitatea maximă. Astfel, bebelușii și copiii mici se bazează pe un sistem imunitar imatur, motiv pentru care orice contact al acestora cu diverși agenți infecțioși poate să însemne îmbolnăvirea celor mici, dintre care problemele respiratorii sunt cele mai frecvente. În acest context, dezvoltarea unui sistem imunitar puternic ar trebui să fie printre prioritățile părinților, ei îngrijindu-se ca cei mici să aibă o nutriție echilibrată, somn suficient, să stea într-un mediu nepoluat, să facă cât mai multă mișcare în aer liber și să nu fie în medii stresante pentru ei. Printre alimentele cele mai benefice unei nutriții corespunzătoare, le recomand părinților să integreze în meniul bebelușilor și copiilor mici alimente cu vitaminele A, B, C, D și E, dar și minerale (zinc, magneziu, calciu, seleniu), acizi grași omega 3 și prebiotice." - Conf. Dr. Sorin Man (doctor în științe medicale, medic primar pediatrie cu supraspecializare în pneumologie pediatrică și prodecan management al Facultății de Medicină din Cluj, disciplina Pediatrie)

Am acordat atenție și prebioticelor

Majoritatea medicilor cu care am intrat în contact au subliniat mereu importanța prebioticelor în alimentația copilului, mai precis în a determina un sistem digestiv sănătos al acestuia, care să se poată feri de virusuri neplăcute:

"Prebioticele sunt substanțe care stimulează dezvoltarea bacteriilor "bune", numite probiotice. Prebiotice găsim în laptele matern, dar și în unele formule de lapte praf. Prebioticele acționează la mai multe niveluri de apărare ale sistemului imun intestinal (favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase, stimulează sinteza de acizi grasi cu lanț scurt și realizează un mediu acid intestinal, ambele având efecte antibacteriene). Cu alte cuvinte prebioticele favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase, ceea ce contribuie și la dezvoltarea unui sistem imun optim." Conf. Dr. Sorin Man

Prin urmare, pentru că nu puteam să ofer lui Andrei prebiotice din lapte matern, am apelat la formule de lapte praf care să îi ofere asta, lapte praf pe care i l-am dat până la 4 ani și care m-a liniștit în acest sens. Din fericire, nu am avut deloc probleme digestive. A luat de vreo două ori un virus stomacal de la de grădiniță, dar niciodată nu a fost ceva grav.

Am insistat pe un program de somn regulat

De la prima lună de viață, până acum, dupa 7 ani, ora de culcare pentru Andrei este ora 9 seara, după ce face băiță. Se mai întâmplă să depășim această oră, însă pentru mine este important ca un copil să se odihnească suficient, mai ales între orele 22.00 și 12.00, când somnul este cel mai odihnitor. Multă vreme a dormit și la prânz. La somnul de prânz a renunțat abia când a început școala.

copil vesel

Am acordat importanță activităților fizice

Sportul este foarte important pentru sistemul nostru imunitar, este parte integrantă din această echipă completă care îl ajută. Oxigenarea organismului prin activități fizice regulate ajută în buna funcționare a tuturor organelor și a tuturor funcțiilor. O inimă puternică, plămâni sănătoși, un sistem circulator și respirator perfect funcționale, sunt numai câteva din cele care susțin o imunitate puternică, și toate acestea sunt cu adevărat puternice când sunt suținute și de antrenamente sportive regulate. Andrei face 4 ore de karate pe săptămână și două ore de dansuri, și când avem timp, ne distrăm și cu patinajul. Ieșim cât mai des în parc și facem multe excursii la munte și câte o vacanță la mare o dată pe an, pentru aerosoli naturali.

Confirmarea în acest sens am primit-o și de la domnul Dr. Sorin Man, care subliniază faptul că imunitatea unui copil se construiește cu ajutorul unui cumul de factori importanți.
"Pentru menținerea stării de sănătate a unui copil, părinții trebuie să aibă grijă și de regimul meselor, de calitatea și cantitatea alimentelor pe care le primește copilul, asigurându-se că nutriția celor mici este variată, cu alimente bogate în vitamine, minerale și prebiotice. De asemenea, somnul suficient și sportul sunt alte componente care contribuie la o stare de sănătate cât mai bună." Conf. Dr. Sorin Man

La primul semn de boală, am ținut copilul departe de comunitate

Am făcut asta o dată pentru că așa mi se pare normal, să nu duc copilul bolnav la grădiniță, să îmbolnăvească și alți copii. Dar și pentru că este important ca cel mic, atunci când se îmbolnăvește, să nu fie supus unui stres exterior care să îi pună la încercare sistemul imunitar mai mult decât trebuie. Când apăreau semne de răceală, preferam să țin copilul acasă, să îl las să se odihnească, să tratez totul naturist și pe îndelete, și, de cele mai multe ori, Andrei, a doua zi nu mai avea nimic. De ce să îl duc la grădiniță, unde ar fi alergat cu copiii, ar fi ieșit la aer rece, s-ar fi agitat, în loc să ofere organismului posibilitatea să lupte cu boala? Mai mult, am evitat în sezonul rece să îl îmbrac mult prea gros și să îl duc în spații supra-aglomerate, unde ar fi fost șanse mai mari să intre în contact cu vreun virus.

Deciziile mele de mai sus, mai ales în ceea ce privește izolarea copilului de comunitate când este bolnav mi-au fost confirmate și de Dr. Sorin Man, care explică de ce este atât de ușor pentru micuții noștri să capete infecții în colectivități:
"Pentru că transmiterea infecțiilor acute respiratorii se realizează pe cale aeriană, directă (prin strănut, tuse, contact cu un purtător asimptomatic), sau indirect, prin praf contaminat. Propagarea infecției se face de la un individ la altul. Acesta este motivul pentru care e recomandat ca orice copil care prezintă semne clinice de infecție respiratorie acută (tuse, rinoree, obstrucție nazala, voce răgușita, dificultăți la respirație, etc.) să fie izolat la domiciliu și tratat pentru a evita îmbolnăvirea celorlalți. O altă recomandare în acest caz, pentru copiii care frecventează colectivitatea, este respectarea imunizării în conformitate cu calendarul de vaccinari." Conf. Dr. Sorin Man

Este important să ne informăm corect

În final, am să insist pe faptul că informația corectă este cea care ne oferă un plan sănătos privind întărirea sistemului imunitar al copilului. Trebuie să ținem cont de faptul că fiecare copil este diferit, și să adaptăm acestuia informațiile colectate de la medici , în funcție de preferințele lui alimentare, dar și de personalitatea lui. Nu există un ghid clar privind imunitatea, dar există sfaturi importante ale specialiștilor, care se regăsesc peste tot, și care ne ajută să ne formăm o imagine destul de clară asupra a ceea ce trebuie să facem, noi părinții, în acest sens.

Am să închei printr-un paragraf al domnului doctor Sorin Man, care cuprinde perfect cele mai importante sfaturi privind imunitatea copilului. Și, putem concluziona, astfel, că sculptarea unui sistem imunitar puternic depinde de dalta părinților, care trebuie să fie atenți la alimentație, la odihna copilului, la activitatea fizică, la contactul cu comunitatea și la un echilibru privind tendința noastră de a hiper-proteja copilul și realitate:

"Ca idee generală, recomand alimentația naturală (la sân) în primele șase luni de viață, apoi inițirea unei diversificări echilibrate, apoi o alimentație cu lapte îmbogățit cu prebiotice și vitamine (A, C, D), suplimente de minerale dar și un regim bogat în legume și fructe, carne roșie, ouă, cereale. Să se acorde mare atenție la igiena somnului și la reducerea factorilor de risc, cum ar fi expunerea la spații închise și aglomerate (mall, săli de spectacol, supermarketuri, unde crește riscul contactului cu agenți infecțioși), dar și locurile cu fum de țigară sau cu factori poluanți.
Cât despre sezonul rece, e recomandat ca sugarii să evite temperaturile scăzute (sub 0 grade) deoarece există pericolul apariției degerăturilor îndeosebi la nivelul nasului, degetelor de la mâini și picioare. Îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată sezonului rece, dar recomand să evitați totuși supra-îmbrăcarea copilului, acesta fiind extrem de activ și într-o continuă mișcare, astfel încât fularele și hainele groase nu fac decât să-l incomodeze, dar nu și să-l ferească de infecții.
" Conf. Dr. Sorin Man

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Părul copilului meu a devenit alb după ce a făcut septicemie. Cum am reușit să îi salvăm viața
  Părul copilului meu a devenit alb după ce a făcut septicemie. Cum am reușit să îi salvăm viața

  O mamă al cărei fiu mic s-a îmbolnăvit grav după ce a contractat septicemie a demarat o campanie de sensibilizare cu privire la această afecțiune. Ea povestește cu groază cum...

  Naomi Campbell, mamă pentru prima oară la 50 de ani! Supermodelul are o fetiță!
  Naomi Campbell, mamă pentru prima oară la 50 de ani! Supermodelul are o fetiță!

  Naomi Campbell a devenit mamă! Supermodelul în vârstă de 50 de ani a reușit să își surprindă fanii cu anunțul emoționant făcut pe Instagram, însoțit de o...

  Cel mai faimos regizor de la Hollywood a devenit tată pentru prima oară la 56 de ani
  Cel mai faimos regizor de la Hollywood a devenit tată pentru prima oară la 56 de ani

  Niciodată nu este pre târziu pentru a deveni părinte, iar sentimentul este la fel de intens în fiecare moment al vieții! Unul dintre cei mai mari regizori de la Hollywood a...

  Cameron Diaz a devenit mămică pentru prima oară, la 47 de ani
  Cameron Diaz a devenit mămică pentru prima oară, la 47 de ani

  Îndrăgita și frumoasa actriță a devenit pentru prima dată mămică la vârsta de 47 de ani și este mândră de acest lucru!

  Ai băiat sau fată? Genul copilului îți influențează imunitatea
  Ai băiat sau fată? Genul copilului îți influențează imunitatea

  Cunoști cu siguranță diverse mituri legate de sarcina cu un băiat, respectiv cu o fată. Îți explicăm în continuare și un aspect mai puțin cunoscut, mai exact care este...

  Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste
  Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste

  A devenit celebru acum mai bine de 5 ani, când a încercat să dezvăluie detalii despre ceea ce se întâmplă în Poliția Română. Între timp, a...

  Am devenit tată pentru prima oară la 50 de ani și viața mea de dinainte parcă nu ar fi existat
  Am devenit tată pentru prima oară la 50 de ani și viața mea de dinainte parcă nu ar fi existat

  „Am crezut că, la 50 de ani, nu mă mai poate surprinde nimic! Recent, însă, am devenit tată, iar viața mea de dinainte parcă nu ar fi existat. Sunt un alt om, mai bun,...

  Are 39 de ani si va deveni tată pentru prima oară. Ce spune unul dintre cei mai sexy bărbați de la noi
  Are 39 de ani si va deveni tată pentru prima oară. Ce spune unul dintre cei mai sexy bărbați de la noi

  Este unul dintre cei mai sexy bărbați din România, un actor apreciat și acum va deveni și tată pentru prima oară, la 39 de ani.

  © 2022 Qbebe