Remedii naturale pentru amigdalele inflamate ale copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Amigdalele inflamate sunt o afecțiune des întâlnită mai ales în sezonul rece. Desigur, simptomele provocate de ele sunt supărătoare, dar pot fi ameliorate și cu ajutorul remediilor naturale. Din articolul de mai jos veți afla care ar fi cele mai potrivite remedii pentru amigdalite.  Înainte de a recurge la ele, consultă un medic, astfel încât să se primească un diagnostic și un tratament adecvat. Ulterior poți să iei în calcul și soluții naturale!

Amigdale inflamate-cauze

Rolul amigdalelor este să împiedice infecțiile să pătrund în corp. Se poate întâmpla însă ca și ele să fie sub influența bacteriilor sau virușilor, ceea ce le va face să se inflameze și să nu-și mai poată îndeplini „misiunea". În acest caz, putem vorbi de apariția amigdalitei.
Printre cele mai cunoscute cauze ce pot duce la îmbolnăvirea amigdalelor se numără:
• Contactarea unor infecții virale sau bacteriene (Acestea intervin mai ales când sistemul imunitar nu este suficient de puternic, iar dacă ne vom afla și în prezența unei persoane ce are amigdalită și care strănută sau tușește, riscul de a ne îmbolnăvi și noi crește considerabil)
• Factorii de mediu precum răcirea bruscă a vremii, vântul sau umezeala
• Moștenirea genetică (Specialiștii sunt de părere că tendința de a face amigdalită are și o componentă genetică)

Amigdale inflamate- factori de risc

Predispoziția spre inflamarea amigdalelor este mai mare dacă:
• Este vorba despre copii- De obicei, amigdalele inflamate din cauza virusurilor afectează mai ales copiii mai mici de 5 ani, în timp ce acelea provocate de infecțiile bacteriene sunt mai degrabă specifice vârstei de 5-15 ani
• Expunerea frecventă la germeni- Spre exemplu, copiii aflați la grădiniță sau la școală, care vin în contact mai des cu bacterii și virusuri, sunt mai expuși posibilității de a se confrunta cu amigdale inflamate  

Amigdale inflamate-simptome

În general, simptomele amigdalitei se ameliorează în 7-10 zile. Cele mai frecvente se referă la:
• Dificultăți la înghițire și la respirația pe gură
• Răgușeală sau pierderea vocii
• Apariția unei respirații urât mirositoare
• Frisoare
• Febră
• Dureri de ureche
• Rigiditatea gâtului
• Scăderea apetitului
• Dureri de cap
Specialiștii în domeniu spun însă că, în cazul copiilor, simptomele legate de amigdalele inflamate se disting mai aparte. Astfel, copiii cu amigdalită prezintă și:
• Tulburări digestive (precum durerile abdominale și voma)
• stare de iritabilitate accentuată
• Puroi în regiunea amigdalelor
• Stare de slăbiciune

Citește și: Totul despre amigdalita

Amigdalele inflamate-posibile complicații

Cazurile în care amigdalele inflamate dau complicații sunt rare. Printre acestea se numără:
• Cronicizarea infecției
• Apariția unei infecții la ureche
• Abcesul pe amigdale
• Glomerulonefrita-O afecțiune apărută la nivelul glomerulilor renali (aceștia au rolul de filtre), din cauza unei infecții streptococice
• Febra reumatică- Apare tot pe fondul unei infecții streptcocice și presupune ca infecția din gât să se extindă în corp, inclusiv la inimă
• Sindromul Lemierre- Intervine când infecția de la nivelul gâtului se răspândește într-un vas de sânge major. Poate fi recunoscută după simptome cum ar fi: dureri severe de gât, febră, stare de slăbiciune, frisoane, vărsături, dureri de cap intense. Cu cât se va interveni mai rapid, cu atât șansele de vindecare sunt mai bune. Întârzierile în confirmarea acestei boli pot duce la deces, în cazuri extreme

Amigdale inflamate- când  te adresezi urgent medicului

Pentru evitarea complicațiilor, ar trebui să soliciți cât mai rapid ajutor medical în următoarele situații:
• Copilul înghite și bea cu mare dificultate
• Există dificultăți de respirație, vizibile inclusiv în timpul somnului (intervine așa-numita „apnee în somn"-pauzele din respirație)
• Există o recurență a inflamației
• Copilul nu răspunde bine la antibioticul administrat până la un moment dat și are în continuare dureri de gât
• Observi că pe amigdale au apărut punctulețe albe- poate fi puroi sau o altă infecție, cum ar fi mononucleoza infecțioasă

Amigdale inflamate-diagnostic

Chiar de dinainte de a ajunge cu copilul la medic poți să-ți dai seama dacă are amigdalele inflamate. În acest scop, vei lua o lingură, îi vei așeza mânerul pe limba copilului și îl vei ruga să spună „aaa!". Cu ajutorul unei lanterne, te vei uita în spatele gâtului. Dacă vei vedea că amigdalele sunt roșii și umflate, mergeți cât mai repede la medic.

Odată ajunși acolo, pe lângă consultul medical obișnuit, se poate solicita efectuarea unei analize numite exudat faringian, astfel încât să se vadă natura infecției. Rezultatul va sosi în câteva zile și poate fi însoțit de o antibiogramă pentru a i se prescrie copilului cel mai adecvat antibiotic.

În situația în care medicul bănuiește că este vorba despre ceva mai grav, cum ar fi un abces la nivelul amigdalelor, se va uita atât la acestea, cât și la palatul gurii.

Uneori, se poate solicita și efectuarea unor analize de sânge, dacă există suspiciunea unei alte infecții, cum ar fi mononucleoza infecțioasă de exemplu.

Amigdale inflamate-tratament

Dacă medicul va constata că nu este vorba despre o infecție bacteriană, ci despre una virală, nu va prescrie antibiotice. Cel mai probabil, îți va recomanda unele medicamente cu proprietăți antiinflamatoare (cum ar fi ceva pe bază de Ibuprofen sau Acetaminofen) pentru ușurarea durerii.

În cazul confirmării unei infecții bacteriene, se va recomanda un antibiotic. În general, acesta ar trebui să fie luat cam 10 zile. Dacă este vorba despre o infecție cu streptococ, tratamentul cu antibiotic poate fi chiar mai îndelungat.
Pentru situația în care se va descoperi un abces al amigdalelor, se va impune intervenția unui medic ORL, care va evalua posibilitatea de efectuare a unui drenaj al puroiului.

Posibilitatea efectuării unei intervenții chirurgicale de îndepărtate a amigdalelor se va lua în calcul în următoarele situații:
• Amigdalele inflamate interferează cu sănătatea copilului
• Recurența infecției este prezentă de mai multe ori într-un an
• Copilul are adesea dificultăți de înghițire
• Copilul nu respiră bine și are apnee în somn  

Amigdale inflamate- soluții naturale pentru ameliorare

Așa cum s-a precizat deja, simptomele amigdalitei ar trebui să se amelioreze și chiar să dispară cam într-o săptămână. Dacă nu se întâmplă așa, ci, dimpotrivă, ele se agravează, copilul continuă să aibă febră și continuă să se simtă slăbit, este cazul să solicităm neapărat ajutorul unui medic pediatru.
În situația în care simptomele nu sunt foarte severe și febra nu este prea ridicată (este sub 38), putem încerca să-l ajutăm pe copil să se simtă mai bine cu ajutorul unor remedii naturale. Să le cunoaștem pe  câteva dintre ele.

Baietel ce face gargaraGargara

Aceasta are rolul de a acționa direct asupra amigdalelor și de a le permite acestora să se se dezinflameze mai rapid, prin contactul cu diverse substanțe ce au proprietăți antibacteriene.
Printre cele mai recomandate tipuri de gargară sunt: gargara cu apă cu sare și cea pe bază de apă călduțe și suc de portocale. Indiferent de varianta pe care o veți alege, gargara este adecvată copiilor mai măricei (de la 5 ani în sus), în condițiile în care trebuie să ne asigurăm că aceștia nu vor înghiți substanțele respective și că nu se vor îneca.
De exemplu, gargara cu apă cu sare are capacitea de a calma durerea și de a dezinfecta zona afectată de bacterii. În plus, sarea are rol antiinflamator.
Vei prepara apa cu sare (dintr-o linguriță de sare de masă la un pahar cu apă călduță) și după aceea îi vei arăta copilului cum să procedeze. Ai grijă să nu înghită amestecul. Pentru cele mai bune rezultate este necesar să repetați de mai multe ori pe zi.
În ceea ce privește gargara cu suc de portocale, trebuie să știi că aceasta este eficientă în condițiile în care portocalele sunt bogate în vitamina C și vor contribui la întărirea imunității. Iar apa nu va face altceva decât să mențină mucoasele din gât hidratate, ameliorând senzația de disconfort.
Pentru a-l ajuta pe copil să scape de amigdalele inflamate este bine să amesteci 3 părți de suc de portocale la o parte de apă călduță. Ideal este ca gargara să fie făcută de câteva ori pe zi.

Mierea

Specialiștii în domeniu consideră mierea ca fiind unul dintre cele mai bune remedii naturale în caz de amigdale inflamate la copii. Datorită proprietăților sale antibacteriene și emoliente, ea va reduce simptomele amigdalitei și va determina o vindecare mai rapidă.
Nu îi da însă miere unui copil mai mic de 1-2 ani, în condițiile în care există riscul de a se contamina cu toxina botulinică (sistemul digestiv al celor mici nu este suficient dezvoltat pentru a putea contracara o eventuală prezență a acestei toxine).

Remediile pe bază de miere propuse mai jos sunt indicate pentru copiii de la 3 ani în sus:
Amestecul de miere cu zeamă de lămâie și cu apă călduță- Copilul va bea din acest amestec de două ori pe zi, timp de o săptămână sau până la ameliorarea considerabilă a simptomelor neplăcute.
Mixul de miere cu suc de ghimbir și zeamă de lămâie- Se iau câte 4 picături de suc de ghimbir și de zeamă de lămâie, care se adaugă la o linguriță de miere. Copilul va lua din acest amestec de 2 ori pe zi, timp de 4-5 zile.
Ceaiul de miere, lămâie și ghimbir- Acesta se bazează pe rădăcina de ghimbir proaspăt. Este indicat să se bea 2-3 ceșcuțe de ceai pe zi, timp de mai multe zile la rând, până când copilul se simte mai bine.

Baietel racit, in pat, ce vrea sa bea un ceai

Busuiocul

Datorită proprietăților sale antivirale și antiinflamatoare, busuiocul este un remediu foarte potrivit pentru amigdalele inflamate.
Pentru a grăbi procesul de vindecare al copilului tău, va trebui să prepari un ceai de busuioc:
• 10-12 frunze de busuioc vor fi puse la 2 căni de apă și fierte pentru 10 minute.
• Se va strecura și se va adăuga zeama de la o jumătate de lămâie
• Se va îndulci cu miere
Ceaiul de busuioc ar trebui băut de către copil cam de 3 ori pe zi, timp de o săptămână.

Salvia

Este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru amigdalită. Poate fi băut ca atare sau se va face o gargară.
Tot ce vei avea de făcut va fi să pui la fiert o cană de apă cu 2 lingurițe de frunze uscate de salvie. Vei lăsa la infuzat și apoi vei adăuga puțină sare.
Dacă se va bea ceaiul simplu nu este nevoie să se mai adauge sarea!

Oregano

Este o plantă cu proprietăți antiseptice, așa că poate fi utilizată ca remediu pentru amigdalele inflamate ale copilului.
Cel mai bine va fi să prepari un ceai de oregano (proaspăt sau uscat), întrucât acesta va îndepărta disconfortul din gât și îl va ajuta să înghită mai ușor.

Lapte cu turmeric

Întrucât conține curcumin, un antioxidant puternic, turmericul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare.
Pentru rezultate optime, copilul va bea pudră de turmeric combinată cu lapte cald, preferabil seara, înainte de culcare. Acest amestec va ameliora inflamația amigdalelor, iar laptele are un ușor efect sedativ.

Fetita racita ce bea lapte

Semințele de fenicul

Și acestea au proprietăți antibacteriene și sunt recomandate pentru amigdalele inflamate. Ele sunt potrivite mai ales pentru copiii mai mari de 4 ani, ce pot face o gargară cu ele.
Pentru a prepara soluția pentru gargară va trebui să pui câteva semințe de fenicul la o cană de apă ce fierbe și după ce aceasta se va mai răci i-o vei da copilului. Asigură-te că aceasta nu va fi înghițită!

Scorțișoara

Aceasta poate să împiedice proliferarea bacteriilor de la nivelul amigdalelor, poate să reducă inflamația și durerea.
Cel mai bine este să o folosești astfel:
• Pune 1 linguriță de scorțișoară la un pahar cu apă caldă. Adaugă și 1 linguriță de miere.
• Dă-i copilului să bea încet, cât poate odată. Ideal este să reușească pentru mai multe zile la rând!
Remediul acesta este recomandat copiilor mai mari de 4-5 ani!

Smochinele

Probabil că nu credeai că aceste fructe sunt și ele un remediu potrivit pentru amigdalele inflamate.
Smochinele pot fi utlizate așa:
• Fierbe 3-4 fructe. Zdrobește-le bine și amestecă-le cu miere, obținând o pastă. Copilul va trebui să mănânce din ea cam de 3 ori pe zi.
Aplică pasta de smochine (dar fără miere) pe gâtul copilului și las-o să acționeze acolo cam 5-10 minute. Clătește apoi cu apă călduță.

Asigură-te că micuțul tău primește un aport suficient de lichide

Alături de ceaiuri și apă, copilul cu amigdalită ar trebui să consume și alte lichide cu rol de întărire a sistemului imunitar. Printre acestea se numără: apa călduță cu lămâie, sucurile de fructe, supa de casă (mai ales de pui și de legume), apa de cocos, laptele cald.
În ceea ce privește sucurile, experții spun că unul dintre cele mai eficiente când este vorba de amigdale inflamate este cel obținut din combinația dintre sucul de morcov, de castraveți și de sfeclă. Pentru cele mai bune rezultate se recomandă ca un asemenea suc să fie băut zilnic, până la ameliorarea simptomelor amigdalitei.

Amigdale inflamate-prevenție

Pentru a se evita, pe cât posibil, venirea în contact cu bacterii sau cu virusurile responsabile de inflamarea amigdalelor, se vor lua măsuri precum:
• Spălarea cât mai frecventă a mâinilor
• Evitarea contactului cu o persoană despre care se știe sau se bănuiește că are o infecție streptococică în gât
• A se evita folosirea în comun a veselei, a paharelor, a periuțelor de dinți și a oricăror obiecte care vin în contact cu saliva
• Copilul va fi ținut acasă cât timp suferă din cauza amigdalelor inflamate
• Îl vei învăța pe copil să tușească sau să strănute acoperindu-și gura/nasul
• Obișnuiește-l pe copil să se spele pe mâini după ce a tușit sau după ce s-a șters la nas
• Înlocuiește periuța de dinți a copilului după fiecare episod de infecție la nivelul amigdalelor

Citește și: Hidratarea la copii

Voi mai știți și alte remedii ce pot fi utile în cazul în care ai noștri copii se confruntă cu amigdale inflamate?

Surse:
www.babycareforyou.com; www.momjunction.com; www.stylecraze.com;www.top10homeremedies.com,www.hse.ie, www.mayoclinic.org,www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Eczemele pielii- 8 remedii naturale pentru a scăpa rapid de disconfort
  Eczemele pielii- 8 remedii naturale pentru a scăpa rapid de disconfort

  Eczemele fac parte dintre afecțiunile pielii întâlnite cel mai frecvent, care ne pot afecta la orice vârstă. Ele sunt însoțite de manifestări neplăcute (cum ar...

  Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
  Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

  Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

  5 obrăznicii ale copilului pe care le face din cauza ta
  5 obrăznicii ale copilului pe care le face din cauza ta

  Nici unui părinte nu-i convine să fie criticat pentru felul în care și-a educat copilul. Atunci când micuții noștri sunt din cale afară de obraznici, agresivi sau imposibil...

  Crizele de furie epice ale copilului tău sunt semnul că va fi miliardar
  Crizele de furie epice ale copilului tău sunt semnul că va fi miliardar

  Dacă și tu ai trecut prin nenumărate clipe în care ai încercat să îți calmezi copilul în mijlocul unui episod de trantrum, însă fără folos, află că nu...

  10 citate superbe ale Mariei Montessori care vor fi mereu utile în educația copilului
  10 citate superbe ale Mariei Montessori care vor fi mereu utile în educația copilului

  Maria Montessori este cea care a pus bazele unei metode de educație ce a devenit cunoscută și implementată la nivel global. Îți oferim aici câteva citate care îi...

  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste
  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste

  Pe măsură ce se dezvoltă și își diversifică activitățile, copilul va avea nevoie de tot mai multă energie pe care să o utilizeze pentru a putea descoperi lumea din jur....

  Remedii pentru hemoroizi
  Remedii pentru hemoroizi

  Deşi multe persoane consideră că hemoroizii sunt anormali şi tratează această afecţiune cu multă ruşine, ferindu-se de vizita la medicul specialist, este important să acordăm...

  ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
  ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

  O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

  © 2022 Qbebe