Vaccinarea obligatorie în 2020: amenzi uriașe pentru părinții care se opun

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Legea care prevede obligativitatea vaccinării copiilor ar putea intra în vigoare chiar de săptămâna aceasta după votul din Camera Deputaților.

Proiectul Legii Vaccinării a fost adoptat în octombrie 2017 în cadrul Senatului, cu 99 de voturi pentru și cu 1 obținere. Potrivit acestui proiect, părinții care vor refuza vaccinarea copiilor vor fi sancționați, sancțiunile mergând de la un avertisment până la plata unei amenzi de 10.000 de lei.

Acest proiect a fost însă blocat până acum în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Printre cele mai importante prevederi ale Proiectului Legii Vaccinării se numără:
• Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B
• Consimțământul pentru imunizare se prezumă a fi dat, sancțiunile pentru părinții ce refuză vaccinarea copiilor constând fie într-un avertisment, fie în amenzi (mergând până la valoarea de 10.000 de lei)
• Ar trebui să fie solicitată, odată cu înscrierea copiilor în unitățile de învățământ, o adeverință care să dovedească efectuarea vaccinurilor. În cazul în care schema de vaccinare a unui copil nu este completă, se impune ca în maximum 1 an copilul să fie imunizat

De asemenea, în lege se prevede ca mamele să-și dea acordul pentru ca bebelușii să fie vaccinați.

În situația în care vor refuza, medicii de familie le vor explica beneficiile vaccinării. În cazul în care vaccinarea se refuză în continuare, părinții vor fi consiliați, timp de 3 luni, de experți din Ministerul Sănătății. Pentru continuarea refuzului vaccinării, în interval de 1 an, se va da un avertisment scris și o amendă cuprinsă între 500 și 1000 de lei. Suma acestei amenzi se poate ridica și până la 10.000 de lei.

Dacă în forma sa inițială Legea Vaccinării impunea ca în instituțiile de învățământ să nu fie primiți copiii care nu au fost vaccinați, în prezent a intervenit următoarea modificare: aceștia pot fi primiți, cu excepția situațiilor de epidemie. O altă mențiune din lege este că, în cazuri extreme, cum ar fi epidemiile și alte vaccinuri ar putea deveni obligatorii, printre acestea numărându-se și cel antigripal de exemplu.

În urma posibilității ca Legea Vaccinării să fie adoptată, Alianța Părinților din România protestează, invocând că în alte țări, „civilizate”, vaccinarea nu este ceva obligatoriu.

De cealaltă parte, medicii afirmă că vaccinarea obligatorie este cea mai bună soluție pentru a preveni îmbolnăvirile de boli grave, ce pun viața în pericol. Iată ce a spus Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, cu ocazia unei conferințe de presă în care s-a abordat și subiectul coronavirusului: „Avem două lucruri de făcut: pe de o parte să lucrăm pentru ţinerea sub control a acestei epidemii, în măsura în care acest lucru este posibil, pentru că sisteme de sănătate dezvoltate, cum ar fi cel din Coreea şi Italia, în momentul de faţă sunt depăşite de extinderea epidemiei. Pe de altă parte, să încercăm să îmbunătăţim protecţia copiilor noştri prin adoptarea unei legi a vaccinării, care să fie funcţională, adică menţinerea acelor prevederi care fac posibil accesul la vaccinuri şi la vaccinare şi reuşesc să aducă sprijin părinţilor care vor să se informeze şi responsabilizează tot lanţul de vaccinare începând cu Ministerul Sănătăţii, medicii şi terminând cu părinţii care trebuie să fie responsabili pentru copiii lor.”

Conform unui sondaj recent realizat de către CURS, luna trecută, 56% dintre români sunt total de acord cu vaccinarea copiilor, în timp ce 23% dintre ei și-ar da acordul parțial. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea poate preveni aproximativ 3 milioane de decese într-un an. Datele oferite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile arată că țara noastră ocupă printre primele locuri printre statele europene în privința epidemiilor de boli ale copilăriei, printre care și rujeola. Spre exemplu, numărul total al cazurilor de rujeolă din România a fost de 18.908, din care 64 de decese. În privința vaccinării antigripale, s-a putut sesiza faptul că aceasta s-a redus semnificativ, de la 54% în 2007 la 8% în 2017. Sâmbăta care a trecut, Președintele Camerei Deputaților a precizat că Legea Vaccinării ar putea fi adoptată pe parcursul acestei săptămâni.

Surse: click.ro, digi24.ro, stirileprotv.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică
  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică

  Copiii nevaccinați s-a rpueta să nu mai fie primiți în instituțiile de învățământ pentru că vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România de la...

  Amenzi uriașe pentru profesorii care cer bani părinților
  Amenzi uriașe pentru profesorii care cer bani părinților

  ”Era și timpul”, spune Nicoleta, mama unei școlărițe de 9 ani din sectorul 6. ”În fiecare an dăm sume enervant de mari ... pentru perdele, pentru rechizite,...

  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”
  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”

  Schema vaccinării obligatorii intră în discuție, fiind văzută absolut necesară pentru restabilirea sănătății la nivelul populației. Cu toate acestea, ministrul Sănătății...

  Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
  Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

  Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

  Scandal în școli! Părinții, revoltați: este vorba despre sume uriașe care li se cer
  Scandal în școli! Părinții, revoltați: este vorba despre sume uriașe care li se cer

  Părinții din Constanța sunt revoltați din cauza sumelor nejustificate de bani care li se cer din partea școlilor.

  S-a votat legea alăptatului în public! Ce amenzi riscă cei ce discriminează mamele care alăptează
  S-a votat legea alăptatului în public! Ce amenzi riscă cei ce discriminează mamele care alăptează

  Subiectul alăptatului în public este încă unul extrem de controversat, de care majoritatea oamenilor se tem să vorbească. Multe mămici se gândesc cu groază la...

  Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani
  Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani

  Ministerul Sănătății din Canada a catalogat vaccinul anti-Covid Pfizer drept ”sigur și eficient” pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

  Solicitare de urgență pentru vaccinarea copiilor între 2 și 11 ani de la Pfizer
  Solicitare de urgență pentru vaccinarea copiilor între 2 și 11 ani de la Pfizer

  Pfizer vrea să vaccineze copiii între 2 și 11 ani și cere autorizație de la Agenția Medicamentului din SUA! Anunțul vine la doar o zi după ce Agenția a dat undă verde pentru...

  © 2022 Qbebe