Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Explicații pe înțelesul copilului: călătoria unei bucăți de pizza în corpul lui Mihai

Pizza este unul dintre alimentele preferate de toate categoriile de vârstă, de la cei mai mici până la cei mai mari. Ne imaginăm că sunt mulți curioși care își doresc să afle ce se întâmplă efectiv după ce este înghițită, prin urmare îți explicăm în ce mod călătorește prin sistemul digestiv. Povestioara și jocul distractiv sigur vor fi pe placul copilului tău.

Pizza este unul dintre alimentele preferate de toate categoriile de vârstă, de la cei mai mici până la cei mai mari. Ne imaginăm că sunt mulți curioși care își doresc să afle ce se întâmplă efectiv după ce este înghițită, prin urmare îți explicăm în ce mod călătorește prin sistemul digestiv. Povestioara și jocul distractiv sigur vor fi pe placul copilului tău. 

Peste 5 miliarde de pizza sunt savurate anual în lume, ceea ce înseamnă că un om mănâncă, în medie, aproximativ 40 de felii de pizza pe an. Acest preparat delicios este unul dintre alimentele pe care un copil nu l-ar refuza niciodată, așa că am decis să te ajutăm pe tine, dragă părinte, să înțelegi mai bine cum funcționează sistemul nostru digestiv, pentru ca apoi să îi explici și celui mic pe înțelesul lui, folosind ca personaj principal mâncarea lui preferată: pizza. Specialiștii susțin că un copil înțelege și acceptă mai ușor o regulă, dacă îi este explicat motivul aplicării acelei reguli, în loc să i se impună, fără explicații. Așadar, folosind o bucată de pizza, să aflăm secretele sistemului nostru digestiv și de ce trebuie să avem o alimentație sănătoasă.  

Explicații pentru cei mari - Cum circulă o bucată de pizza prin sistemul digestiv 

copil mancand pizza

Începutul călătoriei oricărui fel de mâncare are loc în gură. Aici, pizza întâlnește, pentru prima oară, sistemul digestiv. Limba este cea care te ajută să te bucuri de aromă, iar saliva începe să descompună chimic crusta și toate ingredientele de pe felia de pizza cu ajutorul enzimei amilază (descompune mâncarea în polizaharide și dizaharide). Următoarea etapă implică dinții, care joacă un rol esențial în descompunerea mecanică, mărunțind bine mâncarea; crusta și unele ingrediente precum brânza pot să necesite un proces mai lung de mestecare. 

După ce brânza și crusta sunt bine mărunțite, alunecă spre stomac prin intermediul esofagului sub forma unui bol alimentar. Toate ingredientele trebuie descompuse, înainte de a ajunge la nivelul acestuia; în caz contrar, mâncarea se poate bloca și poate apărea înecarea. Când mâncarea ajunge la capătul inferior al esofagului, cade în stomac, unde este descompusă suplimentar de către acidul gastric, pepsină și alte enzime digestive

În continuare, intervine ficatul, care descompune suplimentar ingredientele din pizza; acesta elimină toxinele și creează bila. Vezica biliară are rolul de a depozita bila creată de ficat, iar pancreasul este cel care o stropește pe mâncare și ajută la asimilarea grăsimilor la nivelul organismului. Mâncarea este apoi transportată în intestinul subțire, care conține niște extensii similare degetelor, denumite vilozități; acestea colectează ultimele nutrimente din bolul alimentar. În intestinul gros se extrage toată apa care există în restul de mâncare; când acesta este uscat, se solidifică. Atunci când toate organele menționate și-au realizat corect rolul în procesul digestiv, resturile de mâncare rămân o perioadă scurtă în intestinul gros, fiind apoi eliminate din organism.

Modul în care are loc digestia carbohidraților, a grăsimilor și a proteinelor din pizza

Dacă ești curios să afli mai multe nu doar la nivel macroscopic, ci și la nivel microscopic, despre procesul de digestie, te invităm să citești în continuare. În ceea ce privește conținutul de carbohidrați, iar aici vorbim, în special, despre blatul său, pizza este descompusă în amidon de câteva enzime prezente în intestinul subțire. După procesul de descompunere, carbohidrații sunt asimilați la nivel de celule, fiind transformați într-o sursă de energie pentru întregul organism.

Grăsimile, care în pizza provin de la bucățile de brânză și carne, poartă denumirea științifică de lipide. Acestea sunt mai greu de descompus decât carbohidrații, deoarece au molecule cu structură complexă. Cu ajutorul unei alte enzime din sistemul digestiv ajung să fie descompuse în substanțe importante pentru organism, precum acizii grași; aceștia, împreună cu carbohidrații de mai sus, reprezintă substanțe importante pentru funcționarea creierului. O parte din grăsimi nu reușesc să fie complet digerate de sistemul digestiv și se vor depune la nivelul vaselor de sânge.

Nu în ultimul rând, proteinele, care se găsesc în bucățile de carne, brânză sau ciuperci, sunt transformate în aminoacizi la nivelul stomacului, fiind asimilate complet în intestinul subțire. Rolul aminoacizilor este cel mai important dintre toate, fiind considerate componente de bază atât pentru funcționarea țesuturilor, cât și a mușchilor; datorită lor, corpul este capabil să facă față efortului fizic.

Explicații pentru cei mici - pizza în corpul lui Mihai

baietel mancand pizzaAtunci când muști o bucată din felia de pizza, aceasta începe o călătorie lungă, ca și cum ar coborî pe un tobogan uriaș, cu mai multe opriri. Prima parte a acestui tobogan magic este gura. Aici, cu ajutorul salivei și a dinților, bucata de pizza este transformată în bucăți mai mici înmuiate de salivă și transformate într-o bilă micuță, care poate aluneca mai ușor, printr-un tub subțire, până în stomac. Stomacul este ca o piscină imensă în care plutesc o mulțime de lichide. Toate aceste lichide pot să facă rău, dacă stomacul rămâne prea mult timp gol, încep să te roadă și apare senzația de foame. Misiunea acestor lichide este să transforme mâncarea în bucăți și mai mici, pe care nu le poți vedea cu ochiul liber, dar și de a extrage din mâncare toate vitaminele și a le trimite în corp.

Astfel, tu vei avea multă energie pentru a alerga și a te juca. Însă nu doar stomacul este cel care reușește această muncă dificilă, ci și ficatul și pancreasul. Iar din stomac, mâncarea alunecă mai departe pe tobogan și ajunge în intestinul subțire, fiind extrase restul de nutrimente, pentru ca la final să ajungă în intestinul gros, unde este extras restul de apă. Atunci când ești sănătos și mănânci tot ce trebuie, nu vei simți nimic din modul în care mâncarea este măcinată și transformată. După o muncă intensă a tuturor organelor, o muncă în echipă, din mâncare nu mai rămân decât niște resturi care nu mai sunt folositoare și trebuie scoase din corp, misiune care este realizată de intestinul gros.

Joc distractiv de pus în practică cu copiii

- 2 casolete din plastic de mărime medie-mare,
- 2 pahare din plastic,
- 1 pungă transparentă din plastic,
- 1 șosetă scurtă din nylon,
- 2 pahare din carton (unul trebuie să aibă o gaură circulară la bază)
- puțină apă, puțin suc de portocale, câțiva biscuiți și o bucată de banana.

Prima etapă - descompunerea din gură și din stomac
Introdu apa și sucul de portocale, alături de biscuiți și banană în punga din plastic și încearcă să le amesteci și să le presezi - etapa digestiei din stomac, alături de salivă (apa) și sucul gastric (sucul de portocale).
A doua etapă - Digestia intestinală
Urmează apoi etapa digestiei de la nivel intestinal, în care introduci pasta în șosetă și începi să o storci. După ce observi că s-a creat o pastă solidă, din care nu mai curge niciun lichid, o introduci în paharul din carton găurit și presezi cu celălalt pahar. Astfel, mâncarea iese din corp.
Întregul proces poate fi făcut chiar de copil, astfel încât să îl lămurească, la nivel vizual, de ceea ce se întâmplă în sistemul lui digestiv. În timp ce treceți prin toate etapele, îi poți povesti pe înțelesul lui ce se întâmplă la fiecare etapă și de ce este important ca totul să funcționeze cât mai bine și să nu stresăm organismul cu alimente greu de digerat. Aici putem insista și pe rolul apei, care ajută la digestie. Cu cât este mai puțină apă în organism, cu atât organismul va absorbi mai greu nutrimentele din alimente - exemplificarea poate fi făcută aici printr-un amestec de biscuiți cu banană cu mai puțină apă, care va fi mult mai greu de stors.

Copilul cu siguranță va deveni foarte curios și va avea multe întrebări, fii răbdător și răspunde-i. Acolo unde nu știi să îi răspunzi, căutați împreună informațiile. Mai mult, el va reține acest experiment și te vei putea folosi de amintirile lui vizuale pentru a-l educa cu privire la o alimentația corectă. În acest scop, îi ai alături și pe fotbalitii FC Barcelona, care vorbesc despre alimentația sănătoasă în cea mai nouă campanie Beko - Eat Like a Pro. Vei vedea că va fi mult mai deschis spre a respecta regulile alimentare, dacă va înțelege cum este ajutat organismul lui de către acestea, la nivel funcțional.
Spor la joacă!

Surse: https://prezi.com; digestionofpizza.blogspot.com; peer.tamu.edu

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O gafă mai oribilă nici că a făcut vreodată: Mihai Bendeac, hohote de râs despre mărturia unei liceene violate
  O gafă mai oribilă nici că a făcut vreodată: Mihai Bendeac, hohote de râs despre mărturia unei liceene violate

  De când bloggerul Volo a fost arestat pentru instigare la viol din cauza unui video postat pe canalul de YouTube, încep să iasă la lumină și alte astfel de filmări care...

  Un bărbat care racola fete, folosindu-se de Mihai Bendeac, ridicat de DIICOT. I-a cerut unei mamei să își abuzeze bebelușul!
  Un bărbat care racola fete, folosindu-se de Mihai Bendeac, ridicat de DIICOT. I-a cerut unei mamei să își abuzeze bebelușul!

  Atenție! Un bărbat care se folosea de identitatea lui Mihai Bendeac și racola tinere, a fost în cele din urmă ridicat de DIICOT pentru pornografie inflantilă și șantaj. Cu...

  Omletă pizza
  Omletă pizza

  Când îți dorești un fel de mâncare inedit, care să fie și sățios, optează pentru rețeta prezentată mai jos. Cu siguranță că inclusiv cei mici o vor...

  Educația financiară pe înțelesul copilului - Cum îl ajuți să aprecieze valoarea banilor?
  Educația financiară pe înțelesul copilului - Cum îl ajuți să aprecieze valoarea banilor?

  „Mami, vreau o jucărie nouă!”, „Tati, am nevoie de un telefon nou!”, „Mami, tati, vreau să mergem mai des în vacanțe” - îți sună...

  Regina Elisabeta nu a mâncat niciodată pizza. Motivul este surprinzător
  Regina Elisabeta nu a mâncat niciodată pizza. Motivul este surprinzător

  Pizza, acest preparat delicios fără de care ieșirile noastre în oraș parcă n-ar mai fi atât de savuroase. Fără de care serile în fața televizorului, urmărind...

  Vedete care au refuzat să-și supună corpul unei sarcini și au apelat la mamă surogat
  Vedete care au refuzat să-și supună corpul unei sarcini și au apelat la mamă surogat

  Pentru unele vedete este esențial să-și mențină silueta și aspectul perfect al corpului. Altele nu vor să se complice cu dificultățile unei sarcini. Iar anumite celebrități aleg...

  Mihai Bendeac diagnosticat cu Covid-19. Toată familia lui s-a infectat
  Mihai Bendeac diagnosticat cu Covid-19. Toată familia lui s-a infectat

  Să nu ne păcălim, virusul încă nu a plecat dintre noi, iar Mihai Bendeac, confirmat pozitiv cu noul coronavirus, ne demonstrează acest lucru!

  © 2019 Qbebe