Explicații pe înțelesul copilului: ziua când s-au inventat fructele și legumele

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fructele și legumele reprezintă o parte importantă din orice alimentație sănătoasă. Dar ți-ai pus vreodată întrebarea cum arătau ele înainte de epoca modernă și, mai ales, care este scopul lor pe planeta noastră? Te ajutăm noi cu o serie de explicații, pe categorii de vârstă: pentru cei mari și pentru cei mai mici.

Fructele și legumele reprezintă o parte importantă din orice alimentație sănătoasă, așa cum o spun și fotbaliștii de la FC Barcelona în cea mai nouă campanie Beko, Eat like a Pro. Dar ți-ai pus vreodată întrebarea cum arătau ele înainte de epoca modernă și, mai ales, care este scopul lor pe planeta noastră? Te ajutăm noi cu o serie de explicații, pe categorii de vârstă: pentru cei mari și pentru cei mai mici. 

Explicații pentru cei mari: cum s-au inventat fructele și legumele

Deși oamenii s-au obișnuit să se hrănească cu fructe și legume, scopul lor nu este acesta. Plantele au ajuns să crească fructe și legume în scopul propagării propriei specii, la fel cum animalele se reproduc pentru a avea urmași. Fructele sunt structuri care transportă semințe, ce sunt produse după procesul de înflorire (în acest mod are loc reproducerea sexuală a plantelor în cazul angiospermelor); florile sunt organe sexuale ale plantelor care înfloresc și servesc unui scop reproducător. Unele plante cu flori, precum păpădia, au dezvoltat o structură similară unei parașute deasupra semințelor, pentru ca sămânța atașată să fie transportată și dispersată de vânt. În acest mod, zona de dispersie este maximizată, iar rata de supraviețuire a tuturor semințelor este crescută.

fructe si legume

Multe plante, însă, au semințe mai mari și sunt greu de transportat de vânt. Unele dezvoltă fructe. Pulpa fructelor reprezintă mijloacele de diseminare pentru semințele pe care le conțin. Pulpa dulce a fructelor comestibile atrage păsările și alte animale pentru a le mânca, iar ca urmare, semințele vor fi dispersate de animale pe măsură ce călătoresc dintr-un loc în altul; este vorba despre o relație simbiotică - fructele oferă nutriție animalelor, iar animalele devin vehicule pentru dispersia semințelor.

Legumele sunt orice parte a unei plante care este consumată de către oameni ca hrană. Inițial, legumele au fost colectate de oameni din mediul sălbatic, în perioada în care existau vânători și culegători. Apoi, societatea umană s-a îndreptat spre agricultură în perioada 10 000-7000 d.Hr., plantele comestibile, precum legumele, ajungând să fie cultivate ca hrană.

Pentru a avansa în epoca modernă, iată câteva diferențe dintre modul în care arătau câteva legume și fructe cunoscute.

Pepenele roșu. Un tablou ce datează din perioada 1645-1672 ilustrează un pepene cu câteva forme răsucite, încapsulate în 6 bucăți triunghiulare. În timp, oamenii au cultivat pepenii, astfel încât au ajuns să aibă un interior roșu și cărnos.

Bananele. Primele au fost cultivate în urmă cu cel puțin 7 000 - 10000 de ani în Papua Noua Guinee, dar și în Asia de SE. Bananele moderne provin din două soiuri sălbatice, cu semințe mari, dure. Hibridul a produs bananele delicioase și moderne cu un înveliș ușor de curățat, cu semințe mult mai mici, cu gust mai bun și pline de nutrimente

Vinetele. China se numără printre primele țări care au cultivat vinete. Versiunile primitive aveau spini în locul unei tulpini care se conectează de flori. Însă creșterea selectivă a eliminat acei spini și a condus la legumele mari, atât de familiare, alungite, care se găsesc acum în piețe și în magazine.

Morcovi. Primii morcovi datează din secolul al X-lea, în Persia și Asia Mică. Se crede că aveau culoare mov sau albă și o rădăcină subțire, bifurcată, însă și-au pierdut pigmentul și au dobândit o culoare galbenă. Fermierii i-au domesticit cu aceste rădăcini subțiri și albe, care au o aromă intensă și înfloresc bianual, în rădăcinile mari, gustoase și portocalii care sunt culese în recolta anuală de iarnă

Porumbul dulce. Acesta este cel mai bun exemplu pentru creșterea selectivă, fiind cultivat de la planta greu comestibilă teosint. Porumbul natural a fost domesticit în anul 7000 î.Hr. și era uscat asemenea unui cartof crud. În zilele noastre porumbul este de 1000 ori mai mare decât era în urmă cu 9000 ani și mult mai ușor de decojit și crescut. De asemenea, 6.6% este compus din zahăr, comparativ cu numai 1.9% în porumbul natural. Aproximativ jumătate dintre schimbări au apărut începând din secolul al XV-lea, când coloniștii europeni au început să îl cultive

Piersicile obișnuiau să fie mici, asemenea cireșelor, cu puțină pulpă. Au fost pentru prima oară domesticite în preajma anului 4000 î.Hr. în China Antică și aveau un gust de pământ și ușor sărat, la fel ca lintea. Dar după mii de ani de cultivare selectivă, piersicile sunt acum de 64 ori mai mari, cu 27% mai zemoase și cu 4% mai dulci.

Explicații pentru cei mici - ziua în care s-au inventat fructele și legumele

fructe si legume

În urmă cu multe mii de ani, pe meleaguri însorite, exista un trib de oameni primitivi care trăiau în liniște și pace. Aceștia se hrăneau cu animalele pe care le vânau, mai ales că descoperiseră focul și știau să prepare fripturi delicioase și gustoase. Numai că într-o zi, clima s-a schimbat, și a venit un anotimp ploios, iar animalele din zonă s-au ascuns și oamenii tribului nu mai găseau de mâncare ca înainte.

Într-o zi, unul dintre membrii tribului, pe când ieșise la vânătoare și pândea să vâneze un bizon, a observat că toți bizonii se hrăneau cu niște obiecte albe și mov pe care le scoteau cu nasul din pământ. Curios, vânătorul nostru a lăsat deoparte arma și a săpat în pământ, a scos acele obiecte și a mușcat din ele. Astfel, a descoperit strămoșul morcovului de azi. Fericit s-a întors la tribul lui, cu descoperirea minunată, și toți s-au bucurat să afle, cu timpul, că acea legumă poate fi mâncată și preparată în diverse forme. Apoi, urmărind cu toții comportamentul animalelor pe care le vânau, și ceea ce mâncau ele, au descoperit alte legume și fructe care au făcut deliciul tribului. Ziua când au descoperit bananele a devenit chiar ziua tribului, pe care o sărbătoreau anual cu un mare festin culinar cu preparate dulci din fructe.     

Apoi, trecând mulți ani și multe generații, oamenii au învățat să aprecieze și mai mult fructele și legumele și au învățat să le cultive în livezi, în grădini, pe câmpuri și în sere, ca să se poată bucura de ele tot timpul anului. Au descoperit mai multe culori și forme pentru fiecare fruct și legumă, de exemplu pentru mere se cunosc în prezent mai mult de 7500 de soiuri. Oamenii au ajuns să le folosească în toate felurile de mâncare, de la ciorbițe și supițe, la tocănițe și la prăjituri sau plăcinte.

Joc despre cum s-au inventat fructele și legumele

Folosind exemplul cu păpădia (este important să te încadrezi în intervalul aprilie-septembrie), rupe o păpădie și suflă spre ea cu putere. Privește, apoi, cum zboară umbreluțele sale cu semințe și se aștern pe pământ. Acolo unde cade o umbreluță va apărea la anul o nouă păpădie. Încurajează-ți și copilul să sufle și el într-o păpădie. Ceea ce se întâmplă cu păpădia se întâmplă și cu fructele și legumele. Nu uita să subliniezi faptul că păpădia poate fi consumată, sub formă de salată. Dacă spațiul vă permite, puteți cultiva câteva legume sau fructe în ghivece; începeți cu boabe de grâu sau de fasole pentru a observa rezultate cât mai rapide.

Surse: www.independent.co.uk; www.sciencealert.com; www.wikipedia.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
  Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

  Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

  Educația financiară pe înțelesul copilului - Cum îl ajuți să aprecieze valoarea banilor?
  Educația financiară pe înțelesul copilului - Cum îl ajuți să aprecieze valoarea banilor?

  „Mami, vreau o jucărie nouă!”, „Tati, am nevoie de un telefon nou!”, „Mami, tati, vreau să mergem mai des în vacanțe” - îți sună...

  Bianca Drăgușanu revoltată că nu își mai poate duce fiica la grădiniță: ”Idioții ăștia au închis grădinițele și școlile cu virusul lor inventat”
  Bianca Drăgușanu revoltată că nu își mai poate duce fiica la grădiniță: ”Idioții ăștia au închis grădinițele și școlile cu virusul lor inventat”

  Bianca Drăgușanu este din cale-afară de supărată pentru că nu își mai poate duce fetița la grădiniță, după ce s-au închis toate unitățile de...

  Băiețelul de 9 ani care a inventat mașina de spălat pe mâini a primit Ordinul Președintelui
  Băiețelul de 9 ani care a inventat mașina de spălat pe mâini a primit Ordinul Președintelui

  Copiii sunt cu adevărat magici. Modul diferit în care văd lucrurile îi fac să creeze adevărate spectacole de imaginație și creativitate. Acesta este cazul unui băiețel de...

  O nouă minivacanță în iunie pentru copii. Ce se întâmplă de Ziua Copilului
  O nouă minivacanță în iunie pentru copii. Ce se întâmplă de Ziua Copilului

  Prima lună de vară vine cu zile libere pentru elevi și bugetari și o parte din salariațiii din mediul privat, întrucât pe 1 Iunie este Ziua Copilului și pe 20-21 Iunie sunt...

  Cum să gatești legumele ca să te asiguri că îți ajută imunitatea
  Cum să gatești legumele ca să te asiguri că îți ajută imunitatea

  Modalitatea în care alegem să gătim legumele este extrem de importantă: chiar dacă sunt pline de nutrienți și vitamine, în momentul în care le gătim, legumele tind...

  Ce semnificație are Ziua Copilului și de ce se sărbătorește pe data de 1 iunie
  Ce semnificație are Ziua Copilului și de ce se sărbătorește pe data de 1 iunie

  Ziua Copilului este acel moment al anului când fiecare dintre noi se poate simți, din nou, copil sau părinții își pot celebra prichindeii. În România, Ziua...

  Învățătoarea copilului meu mi-a spus să invit toți cei 24 de la colegi la ziua lui de naștere, cu părinți cu tot
  Învățătoarea copilului meu mi-a spus să invit toți cei 24 de la colegi la ziua lui de naștere, cu părinți cu tot

  Un tătic s-a enervat teribil după ce a primit un telefon de la învățătoarea fiului sau de 6 ani, care îi cerea să invite toți cei 24 de copii din clasa și pe părinții...

  © 2023 Qbebe