Tabelul de alimentație a copilului: ghid pe vârste pentru a-i ajuta dezvoltarea

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pentru a-i oferi copilului tău o alimentație sănătoasă, este important să știi de ce nutrimente are nevoie zilnic și în ce cantități. Principiile nutriționale ale celor mici nu diferă foarte mult de cele ale adulților: ambele categorii de vârstă au nevoie de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați și grăsimi, dar dozele zilnice recomandate sunt diferite.

Pentru a-i oferi copilului tău o alimentație sănătoasă, este important să știi de ce nutrimente are nevoie zilnic și în ce cantități. Principiile nutriționale ale celor mici nu diferă foarte mult de cele ale adulților: ambele categorii de vârstă au nevoie de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați și grăsimi, dar dozele zilnice recomandate sunt diferite.

Obiceiurile alimentare sănătoase se formează încă din primele zile de diversificare și se consolidează pe măsură ce copilul crește.

Alimentația copilului - ghid pe vârste

Liana Conțiu, nutriționist dietetician, specialist în nutriție clinică și comunitară, ne-a oferit câteva sfaturi pentru o alimentație sănătoasă a copilului, în funcție de vârstă.

Știm cu toții că alimentația este baza sănătății, mai ales când vine vorba de copii. Începând cu alimentația diversificată până la propriile lui alegeri culinare, părintele ar trebui să îl ghideze spre alegeri sănătoase pentru o bună dezvoltare fizică și psihică.

tabel alimentatie

0-2 ani

În prima perioadă a vieții copilului, cunoaște alimentele. După vârsta de 6 luni începe diversificarea. În această perioadă, sistemul digestiv este încă imatur, de aceea este indicat să avem grijă la alimentele pe care i le oferim. Ele ar trebui introduse progresiv (respectând regula celor 4 zile), asigurându-ne că sunt tolerate. Este recomandat să evităm sarea și zahărul. Ar trebui început cu legume și fructe (sub formă de piureuri), iar la final să lăsăm alimentele proteice.

2-4 ani

La această grupă de vârstă este indicat ca alimentația să fie variată. Ar trebui consumate produse din toate grupele alimentare, având, însă, grijă ca acestea să fie dintr-o sursă bună și naturală. Mâncarea ar trebui să fie de sezon sau congelată (de noi, acasă). Nu îți face griji dacă copilul tău refuză să mănânce toată cantitatea de mâncare pe care i-o oferi. Lasă-l pe el să decidă cât este suficient pentru el. Ai grijă să nu îi oferi prea multe gustări pentru a nu-i deregla mecanismul foame-sațietate. Încearcă să gătești mâncarea acasă, pentru a controla stilul de gătit și cantitatea de ulei și sare. Nu exclude alimentele cu grăsime naturală, acestea au un rol important în buna dezvoltare a copilului tău (semințe, fructe oleaginoase, avocado, ulei de măsline).

6-8 ani

Din păcate, în țara noastră, obezitatea atinge cote alarmante în rândul copiilor. Ai grijă de programul lui alimentar. Asigură-te că mănâncă înainte să meargă la școală, pregătește-i pachetul pentru școală acasă sau alege cu grijă meniul de la catering. Orice neatenție costă scump sănătatea micuțului nostru. Totuși, nu îi interzice alimentele "nesănătoase". Învață-l să le consume ocazional, într-o cantitate mai mică din alegere proprie. Implică-l în activitățile gospodărești (gătit, cumpărături în supermarket), pentru a-i putea construi o educație nutrițională solidă. Sucurile de fructe (chiar și cele preparate acasă) nu ar trebui să fie zilnice, învață-l să consume fructele întregi. Mezelurile ar trebui excluse, pune-i în sandviș carne preparată acasă.

10-14 ani

Tot ce am construit în primii ani de viață se evidențiază clar în această perioadă de vârstă. Fiecare masă principală ar trebui să conțină și legume. Învață-l să aibă gustări sănătoase, formate din legume proaspete. Dacă refuză un aliment, nu-l obliga să-l consume, dar încearcă să-l introduci în alimentația lui în diverse forme sau alături de alimente pe care le preferă. Dacă ai un copil cu probleme de greutate, nu-l supune unor "cure de slăbire", ci organizează-i mesele într-un mod sănătos și apelează la ajutor specializat.

tabel alimentar

Consum de calorii pe categorii de vârstă

 • De la naștere - 3 ani: aproximativ 100 calorii per kg corp
 • De la vârsta 4 - 6 ani: aproximativ 90 calorii per kg corp
 • De la vârsta 7 - 11 ani: aproximativ 70 calorii per kg corp

La categoria de vârstă 0-2 ani diferă porțiile în funcție de lapte, alăptare la sân etc. Calculul caloriilor se face 100 calorii/kg. Porții zilnice (cantitate totală).

Beneficiile unei alimentații potrivite în copilărie:

tabel alimentatie
 • Un consum de alimente sănătoase va susține creșterea și dezvoltarea în parametri optimi a copilului; acesta va crește în înălțime și va ajunge la pubertate la momentul potrivit. Calciul, de exemplu, susține un sistem osos puternic, dar și dantura; la maturitate, acest mineral previne pierderea de masă osoasă. În plus, sunt prevenite o serie de afecțiuni de sănătate și dezvoltare, precum deshidratare, întârzierea menstruației (la adolescente), scade riscul apariției de tulburări alimentare.
 • Un mic dejun sănătos dispune de beneficii nebănuite; poate contribui la abilitățile de rezolvare a problemelor, la fluența verbală, îmbunătățește creativitatea și fortifică memoria. În caz contrar, sunt șanse mai mari de probleme în mediul școlar sau de natură emoțional
 • O nutriție potrivită ajută la menținerea unui nivel corespunzător de energie; copilul tău va avea o greutate sănătoasă și nu se va confrunta cu probleme precum supraponderabilitatea sau obezitatea mai târziu în viață.
 • La maturitate, este mai redus riscul de apariție a hipertensiunii și a nivelului crescut de colesterol. De asemenea, alimentele sănătoase ajută la reducerea șanselor copilului de a dezvolta boli cronice în anii următori (diabet, boli cardiace), diverse tipuri de cancer (de esofag, de prostată, de stomac și colorectal), dar și de boli potențial fatale (cum este infarctul). În același timp, scade și riscul de a dezvolta carențe care pot conduce la îmbolnăvire; de exemplu, carența de fier poate conduce la carii dentare, obezitate și chiar osteoporoză.

Alimentele sănătoase, introduse în alimentație încă din etapa diversificării, îți vor ajuta copilul să se dezvolte armonios, pe termen lung. Sperăm să te ajute informațiile și recomandările noastre pentru a pune bazele unei educații nutriționale solide.  Și nu uita! Întotdeauna, când consideri că cel mic nu se încadrează în consumul de porții sau calorii specificate în tabelul nostru, medicul pediatru sau nutriționistul sunt în măsură să îți ofere mai multe detalii. 

Poți obține informații multe și interesante despre o alimentație sănătoasă în programul „Eat like a Pro" pe site-ul oficial Beko .

 

Surse: www.mayoclinic.org; www.momjunction.com; www.heart.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dezvoltarea sistemului osos la copil. Ghid pe vârste
  Dezvoltarea sistemului osos la copil. Ghid pe vârste

  Copiii nu sunt niște adulți tineri și diferă semnificativ de adulți când vine vorba de anatomia scheletului și fiziologia. Sistemul osos la copii se dezvoltă în mai multe...

  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste
  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste

  Pe măsură ce crește, fiecare copil reușește să realizeze tot mai multe lucruri, ca urmare a dezvoltării sale pe plan emoțional și cognitiv. Astfel, dacă la vârsta de 2 ani...

  Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste
  Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste

  Ce isi aminteste si ce uita copilul? De ce nu ne amintim vremea cand eram bebelusi? De cand dateaza cele mai vechi amintiri ale noastre? De la ce varsta incepem sa retinem ce ni se intampla...

  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste
  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste

  Pe măsură ce se dezvoltă și își diversifică activitățile, copilul va avea nevoie de tot mai multă energie pe care să o utilizeze pentru a putea descoperi lumea din jur....

  Ghid pe vârste: ce îi răspunzi copilului când te întreabă ce este homosexualitatea?
  Ghid pe vârste: ce îi răspunzi copilului când te întreabă ce este homosexualitatea?

  Homosexualitatea este un subiect extrem de delicat de abordat cu copilul, indiferent de vârstă. Ținând însă cont de societatea în care trăim se impune o astfel de...

  Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
  Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

  Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

  Board games și modalitățile prin care ajută la dezvoltarea copilului
  Board games și modalitățile prin care ajută la dezvoltarea copilului

  Board games - jocurile de societate sau de masă au efecte benefice in dezvoltarea cognitiva a copilului, îl ajută să interacționeze cât mai mult cu cei din jur, să...

  Greutatea la copii si inaltimea - Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 3 ani
  Greutatea la copii si inaltimea - Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 3 ani

  Ce greutate si inaltime ar trebui sa aiba copilul intre 0 si 3 ani? Nu cred ca exista parinte care sa nu se fi gandit macar o data daca inaltimea si greutatea copilului sau sunt cele...

  © 2023 Qbebe