Din grija pentru copilul tau

Tabelul de alimentație a copilului: ghid pe vârste pentru a-i ajuta dezvoltarea

Pentru a-i oferi copilului tău o alimentație sănătoasă, este important să știi de ce nutrimente are nevoie zilnic și în ce cantități. Principiile nutriționale ale celor mici nu diferă foarte mult de cele ale adulților: ambele categorii de vârstă au nevoie de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați și grăsimi, dar dozele zilnice recomandate sunt diferite.

Pentru a-i oferi copilului tău o alimentație sănătoasă, este important să știi de ce nutrimente are nevoie zilnic și în ce cantități. Principiile nutriționale ale celor mici nu diferă foarte mult de cele ale adulților: ambele categorii de vârstă au nevoie de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați și grăsimi, dar dozele zilnice recomandate sunt diferite.

Obiceiurile alimentare sănătoase se formează încă din primele zile de diversificare și se consolidează pe măsură ce copilul crește.

Alimentația copilului - ghid pe vârste

Liana Conțiu, nutriționist dietetician, specialist în nutriție clinică și comunitară, ne-a oferit câteva sfaturi pentru o alimentație sănătoasă a copilului, în funcție de vârstă.

Știm cu toții că alimentația este baza sănătății, mai ales când vine vorba de copii. Începând cu alimentația diversificată până la propriile lui alegeri culinare, părintele ar trebui să îl ghideze spre alegeri sănătoase pentru o bună dezvoltare fizică și psihică.

tabel alimentatie

0-2 ani

În prima perioadă a vieții copilului, cunoaște alimentele. După vârsta de 6 luni începe diversificarea. În această perioadă, sistemul digestiv este încă imatur, de aceea este indicat să avem grijă la alimentele pe care i le oferim. Ele ar trebui introduse progresiv (respectând regula celor 4 zile), asigurându-ne că sunt tolerate. Este recomandat să evităm sarea și zahărul. Ar trebui început cu legume și fructe (sub formă de piureuri), iar la final să lăsăm alimentele proteice.

2-4 ani

La această grupă de vârstă este indicat ca alimentația să fie variată. Ar trebui consumate produse din toate grupele alimentare, având, însă, grijă ca acestea să fie dintr-o sursă bună și naturală. Mâncarea ar trebui să fie de sezon sau congelată (de noi, acasă). Nu îți face griji dacă copilul tău refuză să mănânce toată cantitatea de mâncare pe care i-o oferi. Lasă-l pe el să decidă cât este suficient pentru el. Ai grijă să nu îi oferi prea multe gustări pentru a nu-i deregla mecanismul foame-sațietate. Încearcă să gătești mâncarea acasă, pentru a controla stilul de gătit și cantitatea de ulei și sare. Nu exclude alimentele cu grăsime naturală, acestea au un rol important în buna dezvoltare a copilului tău (semințe, fructe oleaginoase, avocado, ulei de măsline).

6-8 ani

Din păcate, în țara noastră, obezitatea atinge cote alarmante în rândul copiilor. Ai grijă de programul lui alimentar. Asigură-te că mănâncă înainte să meargă la școală, pregătește-i pachetul pentru școală acasă sau alege cu grijă meniul de la catering. Orice neatenție costă scump sănătatea micuțului nostru. Totuși, nu îi interzice alimentele "nesănătoase". Învață-l să le consume ocazional, într-o cantitate mai mică din alegere proprie. Implică-l în activitățile gospodărești (gătit, cumpărături în supermarket), pentru a-i putea construi o educație nutrițională solidă. Sucurile de fructe (chiar și cele preparate acasă) nu ar trebui să fie zilnice, învață-l să consume fructele întregi. Mezelurile ar trebui excluse, pune-i în sandviș carne preparată acasă.

10-14 ani

Tot ce am construit în primii ani de viață se evidențiază clar în această perioadă de vârstă. Fiecare masă principală ar trebui să conțină și legume. Învață-l să aibă gustări sănătoase, formate din legume proaspete. Dacă refuză un aliment, nu-l obliga să-l consume, dar încearcă să-l introduci în alimentația lui în diverse forme sau alături de alimente pe care le preferă. Dacă ai un copil cu probleme de greutate, nu-l supune unor "cure de slăbire", ci organizează-i mesele într-un mod sănătos și apelează la ajutor specializat.

tabel alimentar

Consum de calorii pe categorii de vârstă

 • De la naștere - 3 ani: aproximativ 100 calorii per kg corp
 • De la vârsta 4 - 6 ani: aproximativ 90 calorii per kg corp
 • De la vârsta 7 - 11 ani: aproximativ 70 calorii per kg corp

La categoria de vârstă 0-2 ani diferă porțiile în funcție de lapte, alăptare la sân etc. Calculul caloriilor se face 100 calorii/kg. Porții zilnice (cantitate totală).

Beneficiile unei alimentații potrivite în copilărie:

tabel alimentatie
 • Un consum de alimente sănătoase va susține creșterea și dezvoltarea în parametri optimi a copilului; acesta va crește în înălțime și va ajunge la pubertate la momentul potrivit. Calciul, de exemplu, susține un sistem osos puternic, dar și dantura; la maturitate, acest mineral previne pierderea de masă osoasă. În plus, sunt prevenite o serie de afecțiuni de sănătate și dezvoltare, precum deshidratare, întârzierea menstruației (la adolescente), scade riscul apariției de tulburări alimentare.
 • Un mic dejun sănătos dispune de beneficii nebănuite; poate contribui la abilitățile de rezolvare a problemelor, la fluența verbală, îmbunătățește creativitatea și fortifică memoria. În caz contrar, sunt șanse mai mari de probleme în mediul școlar sau de natură emoțional
 • O nutriție potrivită ajută la menținerea unui nivel corespunzător de energie; copilul tău va avea o greutate sănătoasă și nu se va confrunta cu probleme precum supraponderabilitatea sau obezitatea mai târziu în viață.
 • La maturitate, este mai redus riscul de apariție a hipertensiunii și a nivelului crescut de colesterol. De asemenea, alimentele sănătoase ajută la reducerea șanselor copilului de a dezvolta boli cronice în anii următori (diabet, boli cardiace), diverse tipuri de cancer (de esofag, de prostată, de stomac și colorectal), dar și de boli potențial fatale (cum este infarctul). În același timp, scade și riscul de a dezvolta carențe care pot conduce la îmbolnăvire; de exemplu, carența de fier poate conduce la carii dentare, obezitate și chiar osteoporoză.

Alimentele sănătoase, introduse în alimentație încă din etapa diversificării, îți vor ajuta copilul să se dezvolte armonios, pe termen lung. Sperăm să te ajute informațiile și recomandările noastre pentru a pune bazele unei educații nutriționale solide.  Și nu uita! Întotdeauna, când consideri că cel mic nu se încadrează în consumul de porții sau calorii specificate în tabelul nostru, medicul pediatru sau nutriționistul sunt în măsură să îți ofere mai multe detalii. 

Poți obține informații multe și interesante despre o alimentație sănătoasă în programul „Eat like a Pro" pe site-ul oficial Beko .

 

Surse: www.mayoclinic.org; www.momjunction.com; www.heart.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 treburi casnice pe care copiii ar trebui sa le faca. Ghid pe varste
  5 treburi casnice pe care copiii ar trebui sa le faca. Ghid pe varste

  Copiii si o casa curata par sa nu mearga mana in mana. Si, totusi, nu este un lucru imposibil. Sunt treburi casnice pe care copiii ar trebui sa stie cum sa le faca. In acest fel, ei vor...

  Ghid pe vârste: greutatea și înălțimea copilului, sfaturi de la specialist
  Ghid pe vârste: greutatea și înălțimea copilului, sfaturi de la specialist

  Vei afla aici informații importante despre greutatea și înălțimea copilului, clasificate pe vârste prezentate de doamna doctor Cristina Popescu, Medic specialist pediatru....

  Ghid pe vârste: câți bani de buzunar trebuie să îi dai copilului în 2019
  Ghid pe vârste: câți bani de buzunar trebuie să îi dai copilului în 2019

  Experții sunt de părere că vârsta potrivită pentru a oferi bani de buzunar unui copil este 5-6 ani deoarece atunci învață ce reprezintă ei și îi pot folosi...

  Ghid pe vârste de la specialiști: etapele de dezvoltare fizică, emoțională și cognitivă ale copilului
  Ghid pe vârste de la specialiști: etapele de dezvoltare fizică, emoțională și cognitivă ale copilului

  Marți, 30 octombrie, începând cu ora 17.00, am avut parte de o sală plină de părinți dornici de informare privind metodele de parenting sănătos, seminar gratuit în...

  Studiu: Mersul în picioarele goale ajută enorm dezvoltarea copilului
  Studiu: Mersul în picioarele goale ajută enorm dezvoltarea copilului

  Odată ce al nostru copil face primii pași, putem fi tentate, din dorința de a-l proteja de microorganisme sau de vătămări, să-i interzicem să meargă și desculț. Așa cum vom afla...

  Ghid pe vârste: activităţi pentru copii cu creionul în mână
  Ghid pe vârste: activităţi pentru copii cu creionul în mână

  Desenatul este o activitate pe care cei mai mulţi dintre noi au făcut-o în copilărie, fiind o formă importantă de comunicare şi exprimare, în special la vârstele la...

  Ghid pe vârste: iaurtul în alimentația bebelușilor și a copiilor
  Ghid pe vârste: iaurtul în alimentația bebelușilor și a copiilor

  Iaurtul este un aliment important în alimentația bebelușilor și a copiilor. Poate fi deopotrivă benefic sau, în unele situații, se poate dovedi nociv. Iată care sunt...

  © 2019 Qbebe