Jocuri amuzante de jucat în trafic aglomerat

Irina Olteanu - Redactor Senior

Conceptul de trafic poate părea complet străin de cel de joacă. Iată că acele perioade în care rămâi blocat în trafic alături de cei mici se pot transforma în clipe plăcute petrecute în familie cu ajutorului jocului. Pune în practică ideile noastre de jocuri deopotrivă distractive și interactive și călătoria cu mașina se va înveseli rapid.

Doamna Simona Cernea, Psihoterapeut de orientare Cognitiv Comportamentală cu competențe în Terapia Sistemică pentru cuplu, familie copil, Psiholog Clinician, telefon: 0723509082, www.simonacernea.wordpress.com ne-a oferit următoarele informații:

Să ne bucurăm de timpul împreună 

"Trăim într-o lume dinamică, în care totul este în mișcare și noi oamenii suntem parcă mai mobili ca niciodată. Dar acest lucru are ca efect și creșterea timpului pe care îl petrecem în mașină. Fie că îi luăm sau îi ducem pe cei mici la școală, gradiniță sau diverse cursuri, fie că mergem la cumpărături, la bunici sau în vacanță, acum parcă mai mult ca altădată familia se reunește mai degrabă în mașină decât în jurul mesei. Iar în acest caz putem folosi timpul în avantajul nostru și minutele petrecute în trafic, fie că vorbim despre mașină sau despre transportul în comun pot fi folosite excelent ca timp de joacă cu cei mici sau ca timp de comunicare în familie. Tot ce ne trebuie este puțină imaginație, să adaptăm jocurile vârstei copiilor și să ne implicăm și noi adulții. După cum spuneam, contează mai puțin dacă suntem în mașina personală, în tramvai sau troleibuz, sau poate chiar în avion atunci când plecăm în vacanță, ci este mult mai important să folosim acest timp pentru o comunicare și o conectare autentică între noi și cei mici, iar pentru ei metoda princeps de comunicare și chiar de învățare este jocul. Să reînvățăm noi adulții să ne jucăm și să transformăm timpul "mort" petrecut în trafic nu în stres, ci în bună dispoziție. 

jocuri amuzante de jucat in trafic aglomerat

Jocuri amuzante de jucat în trafic 

Putem juca în trafic tot felul de jocuri, în funcție de abilitățile pe care dorim să le dezvoltăm la copii. Există așadar jocuri pentru dezvoltarea limbajului și a vocabularului, jocuri de logică și de matematică, jocuri pentru dezvoltarea urechii muzicale și a ritmului, jocuri pentru dezvoltarea inteligenței emoționale. Voi enumera mai jos o parte din jocurile pe care îmi place să le joc în mașină cu fiica mea sau chiar și în casă atunci când are invitați și nevoie de idei. Pornind de la acestea și cu un strop de imaginație fiecare părinte poate dezvolta nenumarate alte jocuri care să se potrivească vârstei și temperamentului propriului copil.

1. Fazan: jocul clasic al copilăriei noastre în care formăm cuvinte cu ultimele 2 litere ale cuvântului spus de jucătorul anterior masă-salut-util. Jocul se încheie când un jucător nu știe să facă un cuvânt care să înceapă cu acele litere. Jocul se poate adapta pe diferite teme sau grade de dificultate - cuvinte cu un anumit număr de litere, cuvinte care aparțin unei singure clase: animale, fructe, plante, adjective etc.
2. Găsește opusul: sau jocul antonimelor constă, asa cum îi spune și numele, în găsirea opusului unui cuvânt: cald-rece, sus- jos, înalt-scund etc. Pentru copiii mai mari putem juca și "sinonimele "să găsim pe rând câte un sinonim pentru același cuvânt: zăpadă-nea-omăt, deștept-isteț-inteligent-descurcăreț etc.
3. Cine sunt?: "sunt un animal care trăiesc în casa omului, am patru picioare, blăniță colorată, îmi place să stau la soare și să torc, mâncarea mea preferată este lăpticul dar aleg și câte un șoricel. Cine sunt?" Evident, în funcție de vârstă facem ghicitorile mai ușoare sau mai dificile, cu elemente mai concrete sau mai abstracte. Jocul se poate juca pe diferite grupe de elemente: animale, fructe, orase etc.
4. Ce încape într-o valiză: alegem o literă a alfabetului și spunem pe rând cuvinte care încep cu acea litera și a căror dimensiune le permite să încapă într-o valiză. Pentru copii mai mici putem efectiv doar să alegem o literă din alfabet și să spunem cuvinte care încep cu ea.
5. Numărul de la mașină: datorită formei pe care numerele de înmatriculare o au în România putem forma propoziții sau descrieri cu sens pornind de la cele trei litere ale plăcuțelor de înmatriculare. B- 00-AAM- Ana are mere, am așteptat mult, am avut mure etc.
6. Recunoaște melodia - se fredonează o melodie cunoscută fără cuvinte și ceilalți trebuie să o recunoască.
7. Recunoaște personajul - la fel ca în cazul jocului " cine sunt" se face descrierea unui personaj - de desene animate, de film, din cărți, iar ceilalți trebuie să îl ghicească.
8. Jocul întrebărilor Da și Nu: se alege o categorie de elemente, gen animale, fructe, legume, țări sau orașe. Un jucător își alege în minte un element, apoi celălalt îi adresează diferite întrebări la care se poate raspunde doar cu da sau nu. Putem juca cu un număr finit de întrebări (3,4,5) sau nelimitat până la aflarea elementului.
9. Găsește obiectul - un jucător alege un obiect și îl denumește și apoi toată lumea se uită pe stradă, pe panourile publicitare, pe vitrinele magazinelor etc. în căutarea acelui lucru. Putem alege o culoare, o mobilă, un obiect vestimentar, aproape orice.
10. Ghicește emoția - ca și în cazul "cine sunt", sau "recunoaște personajul" descriem emoția cât mai bine pentru vârsta copilului pentru a-l ajuta pe acesta să identifice emoțiile la el și la cei din jur.
11. Când m-am simțit ultima dată...: tot în categoria jocurilor de dezvoltare a inteligenței emoționale intră și acest joc. Se alege o emoție, care se descrie și apoi fiecare trebuie să spună când a simțit ultima dată acea emoție și ce a făcut. De exemplu "ultima dată am fost trist atunci când a plouat afară și nu am putut merge în parc și atunci am ascultat muzică pentru a mă simți mai bine".

Indiferent ce fel de jocuri alegem să jucăm în trafic este foarte important să îi învățăm deopotrivă pe cei mici ceea ce înseamnă și regulile și responsabilitatea la volan, așa că dragi părinți, mai ales cei care conduceți, obisnuiți-i pe copii că și atunci când vă jucați mâinile trebuie să stea pe volan, privirea în față și majoritatea atenției la trafic, iar ei trebuie să înțeleagă acest lucru.

Dacă reușim să folosim timpul petrecut în trafic în mod constructiv chiar și pentru a ne juca, reușim să le acordăm copiilor noștri măcar o parte din acel timp de calitate pe care trebuie să îl petrecem împreună și, de ce nu, ne ajutăm practic și pe noi pentru că ne mutăm atenția de la alte întâmplări ale zilei poate mai neplăcute la activități distractive de familie. Distracție plăcută și creativitate maximă!"

jocuri amuzante de jucat in trafic aglomerat

Gașca de Haioși de la Petrom îți vine în ajutor în trafic 

 Dacă simți că ai rămas în pană de idei și ai epuizat jocurile pe care ți le-am prezentat mai sus, Gașca de Haioși de la Petrom te salvează și te va înveseli atât pe tine, cât și pe cei mici.  Ei te pot ajuta să pui în practică jocuri de rol sau diverse scenete, așadar îți propunem să colecționezi membrii Găștii de Haioși pentru a-ți petrece în mod plăcut clipele de blocaj în trafic. 

Mecanismul promoției este extrem de simplu: colectează punctele bonus la orice achiziție de produse și servicii din stațiile Petrom, lipește pe talonul collector punctele acumulate, iar la minim 15 puncte bonus poți achiziționa cu reducere unul dintre cele 10 produsele Emotionz4U de la casa de marcat, plătind doar diferența față de prețul inițial. Perioada promoției este 4 septembrie-19 noiembrie, produsele putând fi revendicate până pe data de 26 noiembrie, în limita stocului disponibil.  

Mulțumim doamnei Simona Cernea pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai amuzante jocuri cu ghicitori pentru copii
  Cele mai amuzante jocuri cu ghicitori pentru copii

  Ți-am pregătit cele mai distractive jocuri cu ghicitori pentru copii, numai bune pentru a testa istețimea prichindelului tău. În termeni populari, ghicitorile sunt cunoscute și...

  14 actori care au jucat în filme alături de copiii lor
  14 actori care au jucat în filme alături de copiii lor

  Pentru a evita diverse critici și comentarii nu foarte mulți actori au ales să joace în filme alături de copiii lor. Îți prezentăm în continuare câteva familii...

  Îl mai ții minte pe băiețelul blond care l-a jucat pe Nică în Amintiri din copilărie? Uite cine este el acum
  Îl mai ții minte pe băiețelul blond care l-a jucat pe Nică în Amintiri din copilărie? Uite cine este el acum

  Există câteva pelicule cinematografice care au supraviețuit probei timpului, iar unii actori care au devenit cunoscuți tocmai prin prisma interpretării anumitor roluri. O astfel de...

  Viața de părinte în câteva ilustrații extrem de amuzante
  Viața de părinte în câteva ilustrații extrem de amuzante

  Viața de părinte vine la pachet cu o mulțime de împliniri, dar și cu o serie bună de provocări! Uneori este al naibii de greu să fii părinte! Sigur că nimic nu se compară cu...

  Ilustrațiile amuzante ale unei mame despre realitatea vieții de parinte. Ție care ți se potrivește?
  Ilustrațiile amuzante ale unei mame despre realitatea vieții de parinte. Ție care ți se potrivește?

  Niciodată socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Așa că nici planurile pe care le faci când urmează să devii părinte nu se potrivesc cu cele de care te...

  Ce inseamna sa fii parinte? Cele mai amuzante si sincere definitii
  Ce inseamna sa fii parinte? Cele mai amuzante si sincere definitii

  Daca vrei sa stii ce inseamna sa fii parinte, n-ai nevoie de studii, carti sau specialisti. E suficient sa urmaresti statusurile din retelele de socializare. Vei gasi acolo cele mai sincere...

  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

  Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

  Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!
  Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!

  Chiar și în vremuri tulburi, natura își urmează nestingherită cursul ei. O dovadă clară în acest sens este oferită și de fotografii realizate pe parcursul acestui...

  © 2023 Qbebe