Conform legislatiei europene, clasificarea scaunelor auto se face pe grupe de varsta astfel:
• grupa 0: nou nascut - 9 luni (sub 10 Kg)
• grupa 0+: nou nascut - 12 luni (sub 13 Kg)
• grupa I: 6 luni - 4 ani (9-18 Kg)
• grupa II: 3 - 8 ani (15-25 kg)
• grupa III: 6 - 12 ani (22-36 Kg)
De asemenea, pentru a fi conforme cu legislatia europeana din domeniu, scaunele auto trebuie sa aiba inscriptionat pe eticheta standardul ECE R 44/04.
Regulamentul a intrat in vigoare in 2007 si are cateva prevederi esentiale:
- Trebuie sa fie verificata pozitia airbag-urilor din masina- la impact, airbag-urile pot rani copiii, de aceea, airbag-urile trebuie dezactivate daca se doreste instalarea unui scaun auto pe un loc dotat cu airbag
- Copiii nu trebuie lasati nesupravegheati intr-un sistem de siguranta si nici singuri in masina
Testul suedez de siguranta- singurul test cu adevarat sigur
Testul suedez de siguranta este singurul din lume care testeaza scaunele de masina luand in considerare presiunea asupra gatului. Testul a fost dezvoltat in colaborare dintre VTI, NTF (Swedish National Society for Road Safety), Folksam, SIS (Swedish Standard Institute), Volvo si reprezentanti ai producatorilor de sisteme de siguranta pentru copii.
In testele la care sunt supuse scaunele de masina pentru a respecta Standardul ECE R44/04 nu se masoara efectul unui accident asupra gatului copilului. Atfel, testul suedez masoara si acest indice, reprezentand o masura suplimentara de caracterizare a scaunelor cu adevarat sigure pentru copii.
Daca testele normale ar masura si efectul asupra gatului copilului, niciun scaun cu fata la directia de mers nu s-ar incadra legal in parametri.
Conform testelor de impact, copilul aflat in pozitia rear facing (cu spatele la directia de mers) se afla de cinci ori mai in siguranta decat cel aflat in pozitia cu fata la directia de mers.
Testul suedez de siguranta afirma faptul ca singura pozitie care protejeaza cu adevarat gatul micutului in caz de impact este rear facing.
Asociatia Americana de Pediatrie recomanda inca din 2011 instalarea scaunelor de masina cu spatele la directia de mers, cel putin pana la doi ani, dupa ce studiile au aratat cum copiii sub doi ani au cu peste 75% mai multe sanse sa scape fara rani grave din accidente de masina, daca sunt transportati in scaune instalate cu spatele la directia de mers.
In cazul unui impact, daca cel mic este asezat cu fata in directia de mers, gatul este supus unei forte echivalente cu 300 de kg, pe cand daca sta cu spatele, unei forte de doar 50 de kg.
In Suedia, unde parintii instaleaza scaune de masina cu spatele la directia de mers, se arata un procentaj scazut de accidente fatale la copiii sub 6 ani.
Atunci cand scaunul este instalat cu fata la directia de mers, corpul copilului este protejat de centura de siguranta, dar forta unui posibil impact se transfera la nivelul gatului si capului si coloanei vertebrale.
Testele de impact au aratat ca, in cazul manechinelor, vertebrele se deplaseaza cu pana la 5 cm. Este important de precizat ca, atunci cand vorbim despre un copil, coloana este insuficient dezvoltata, asadar capul se apleaca foarte mult in fata. O deplasare a vertebrelor de doar 0,6 cm este suficienta pentru a provoca paralizie. Totodata, este important de stiut ca, la un bebelus de un an, capul reprezinta aproximativ 25% din corp, fata de un adult, la care proportiile sunt mai mici; asadar, pentru un copil, presiunea pe coloana vertebrala este mult mai mare decat in cazul adultilor. (www.thecarseatlady.com)
Obiectii cu privire la pozitionarea rear facing
Principala obiectie a parintilor atunci cand vine vorba despre rear-facing este ca cei mici nu mai au loc pentru picioare.
Copiii vor sta, intr-adevar, cu picioarele flexate, dar pozitia aceasta este una confortabila pentru cei mici, intrucat au articulatiile mobile.
O alta obiectie a parintilor este ca cei mici vor avea rau de masina, daca vor fi asezati cu spatele. Specialistii de la Volvo au facut teste repetate pe copii cu rau de masina si au stabilit ca nu exista nicio diferenta intre mersul cu spatele si mersul cu fata in frecventa episoadelor de rau de masina.
Minikid si Rekid- scaunele din portofoliul Axkid care au trecut testul suedez de siguranta
Axkid este un producator suedez de scaune auto pentru copii atestate conform standardelor europene si suedeze.
Scaunele Axkid au la baza filosofia scandinava conform careia scaunele cu spatele la directia de mers ofera cea mai buna protectie copiilor si trebuie folosite in aceasta pozitie pana la cel putin 4 ani, ideal pana la limita maxima de greutate/inaltime.
Scaunele Axkid din categoria 9-25 kg sunt scaune special proiectate pentru a fi instalate rear facing pana la aproximativ 6 ani. Tragand de centura puteti ajusta inaltimea tetierei suport pentru gat si a centurii de siguranta. Cureaua de atasament inferioara se autoajusteaza pentru o instalare usoara si sigura. Piciorul de sprijin extra lung va ofera si posibilitatea instalarii in masini mai mari, iar bratele Isofix retractabile va ofera posibilitatea sa montati sistemul atat cu centura cat si cu Isofix (daca modelul ales e dotat cu Isofix).
Sistemul Isofix reprezinta standardul de siguranta care ii ajuta pe parinti sa instaleze mai usor si corect scaunul auto in masina.
Parintii ar trebui sa stie ca atat instalarea cu centura realizata corect cat si instalarea cu Isofix sunt la fel de sigure. Pentru a realiza o instalare corecta a scaunului auto pentru copii, parintii ar trebui sa citeasca intotdeauna manualul de instalare furnizat de producator.
![]() |
![]() |
Axkid Minikid | Axkid Rekid |
Scaunele Axkid au fost aduse in Romania de Baby Car Seats, dupa ce doi parinti au cautat un scaun potrivit pentru fetita lor. Dupa documentare si dupa ce au descoperit ca scaunele rear facing sunt mai sigure, au hotarat sa aduca Axkid si in Romania unde, la vremea respectiva, optiunile erau limitate. Scaunele Axkid pot fi gasite in Romania pe axkid.ro.
Axkid reprezinta alternativa cea mai sigura la sistemele de siguranta pentru calatoria cu masina. Afla mai multe despre Testul suedez de siguranta si gaseste modelul potrivit de scaun pentru tine si copilul tau pe www.axkid.ro.
