De ce trebuie să cumperi un umidificator în camera copilului

Corina Naftanaila

Suntem siguri de un lucru, umidificatorul a devenit o modă printre mămicile milenare. A căpătat popularitate mai ales după ce mulți specialiști au fost de părere că este necesar pentru bebeluși, astfel încât să nu respire un aer prea cald și uscat. Ulterior, beneficiile acestuia s-au dovedit și asupra copiilor mai mari și adulților, fapt pentru care umidificatorul a urcat multe poziții pe listele de cumpărături ale mamelor. Hai să afli mai multe detalii despre importanța instalării unui umidificator în camera copilului tău! 

Pentru că știm cât de greu îți va fi să alegi un umidificator potrivit pentru nevoile tale, o mămică responsabilă îți dă o mână de ajutor și îți oferă cele mai bune idei. A pregătit pentru tine sfaturi complete, ce sigur îți vor fi foarte utile atunci când vei merge la cumpărături.

"În primul rând vreau să te felicit, aducerea pe lume a bebelușului e un lucru fantastic pe care l-am trăit la plural ca mamă de gemeni. Știu prin ce treci și vreau să te susțin în alegerea unui umidificator de aer pentru camera unde va înflori bebelușul tău.

De ce ai nevoie de un umdificator de aer?

După 9 luni în pântecul mamei, timp îndelungat și de așteptare, bebelușul va veni dintr-un mediu unde a respirat lichid amniotic într-unul cu atmosferă constituită din gaze. Trecerea aceasta bruscă nu e pe placul organismului bebelușului și implicit va avea greutăți în adaptare.

bebelus in camera

Aceste greutăți pot fi prevenite ușor prin acordarea unei atenții deosebite la nevoile primare ale bebelușului care nu sunt aceleași ca ale unui adult, dar funcțiile de bază rămân respirația, nutriția, igiena și confortul termic.
Concret, un aer umed în valori de 55-65% va fi ideal pentru respirația bebelușului, mucoasa lui nazală fiind foarte sensibilă la aer uscat. Nu recomand oricui un umidificator de aer, dar recomand întotdeauna un aparat care să măsoare umiditatea din aer. Poți să afli exact care este nivelul de umiditate din aerul din camera unde vei primi bebelușul, făcând o medie a valorilor luate pe o perioadă de 24 de ore. Pentru asta va trebui să îți cumperi un termohigrometru.

Care este umiditatea optimă în aer pentru bebeluș?

Așa cum scriam mai sus, respirația bebelușului va funcționa ideal în intervalul 55-65%. Orice valoare sub sau peste poate favoriza apariția unor simptome care vor crea disconfort pentru bebeluș. O valoare scăzută va usca efectiv mucoasa nazală, creînd posibilitatea trecerii prin filtrul natural a unor bacterii sau virusuri ce pot produce neplăceri. O valoare peste nivelul optim va îngreuna respirația bebelușului, va crea un mediu propice pentru bacterii, ciuperci, mucegai și altele.
Identifică în ce situație te regăsești și vezi ce ai de făcut

Aici, eu am identificat 3 situații în anii în care am discutat cu sute de mămici, dar și cazul meu propriu de acasă.

Umiditate optimă

În cazul în care nivelul de umiditate din aer în locuința ta este oarecum constant, variind între 45-60% nu recomand să faci nimic în această privință. Casa ta e bine așezată iar tot ce pot să îți recomand este să aerisești zilnic în funcție de nevoi. Dacă locuiești într-o zonă intens circulată sau cu istoric de surse de poluare a aerului poți oricând să achiziționezi un purificator de aer.

Umiditate excesivă

În cazul când umiditatea din casa ta depășește frecvent 70-75% e cazul să iei măsuri. Aceste valori de umiditate sunt propice pentru tot felul de bacterii, ciuperci, mucegai, igrasie, care lăsate netratate vor aduce multe neplăceri, iar expunerea bebelușului la un astfel de mediu nu este recomandată, ci poate fi chiar periculoasă. Poți să rezolvi o mare parte din aceste probleme cu aerisit constant, iar dacă nu funcționează, poți achiziționa un dezumidificator de aer care va aduce umiditatea la valori optime.

Umiditate scăzută

În cazul cel mai frecvent în care umiditatea aerului din casa ta, implicit și din camera bebelușului este de obicei sub 45% poți face câteva lucruri pentru a o regla. Pe lângă clasicele artificii cu vase de apă pe calorifer sau uscarea lenjeriilor în interior soluția modernă este achiziția unui umidificator de aer. Iar aici va interveni experiența mea, care sper să-ți fie de ajutor.

umidificator

Ce tipuri de umidificatoare de aer există?

Bine ai venit în nebuloasa acestei zone de produse. Spun nebuloasă pentru că, fiind un produs de nișă dar foarte solicitat, s-au dezvoltat multiple tehnologii de umidificare a aerului. O să ți le enumăr pe cele mai popular și o să-ți explic ăn căteva cuvinte avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Umidificare prin vaporizare

Umidificarea prin vaporizare este practic umidificarea prin fierberea apei și elibearea vaporilor calzi în încăpere. Problema acestei tehnologii este că aburul îți poate afecta mobilierul si exista mari sanse de supra-umidificare. Pe langă asta, umidificarea se produce local, nu uniform în încăpere.

Umidificarea prin nebulizare

Umidificarea prin nebulizare folosește ultrasunete pentru a disipa particulele de apă în aer. Ca în cazul vaporizării, dezavantajele acestei tehnologii sunt că umidifică local iar particulele nu sunt suficient de fine și îți vor afecta mobilierul.

Umidificarea prin evaporare la rece

Umidificarea prin evaporare la rece. Această tehnologie este și cea pe care o folosesc de mulți ani de zile. Ți-o pot recomanda pentru că procesul de evaporare la rece este simplu, eficient și sănătos. Principalul avantaj este că umidificarea se întâmplă în interiorul aparatului. Aerul este aspirat în aparat, intră în contact cu apa, este spălat de impurități și eliberat în încăpere curat și la umiditate optimă. Față de vaporizare sau nebulizare, evporarea la rece nu va cere consumabile costisitoare, nu va lăsa urme pe mobilier și va umidifica uniform încăperea.

Eu folosesc un umidificator de aer ca VENTA, care acoperă cu brio o suprafață de 40 mp, la o înălțime medie de 2,5m. Umidificatorul nu folosește filtre sau alte sisteme ce au nevoie de înlocuire, singurele consumabile fiind un aditiv igienic ce ajută apa să adere pe discurile tamburului și previne depunerile de calcar precum și o soluție de curățare ce se folosește odată la 6 luni pentru a elimina depunerile altor particule din apa, după o utilizare îndelungată.

Funcția de purificare, acționează pentru particule până la mărimea de 10 microni, unde sunt încadrate parful, părul de animale, acarieni, polenul și alte particule din aer de dimensiunea aceasta. Pentru a reține particule și mai mici, poți folosi un purificator de aer Venta cu filtru HEPA. Alt avantaj major e că poți folosi umidificatorul și ca difuzor de arome, parfumând aerul din camera bebelușului. Acesta se poate folosi cu uleiurile esențiale Venta, acum și în variantă BIO.

Fie că alegi să folosești metode mai tradiționale sau vei achiziționa un aparat de umidificare a aerului, sper ca acest ghid să-ți folosească în luarea deciziei. Dacă bugetul tău este limitat poți urmări reduceri, promoții sau oferte speciale pentru graviduțe sau tinere mămici.

Îți urez numai bine și multe clipe frumoase alături de bebelușul tău".

Articol realizat cu ajutorul Liliei Lazăr.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Descoperă avantajele 2 în 1 ale umidificării și purificării aerului din camera copilului
  Descoperă avantajele 2 în 1 ale umidificării și purificării aerului din camera copilului

  Camera copilului este locul în care vrei ca totul să fie curat și luminos, să degaje sănătate. Dar ce te faci cu praful, alergenii și senzația de uscăciune? Ai nevoie de un...

  De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică
  De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică

  Lumina are un impact puternic asupra stării noastre de sănătate, influențând puternic ritmurile noastre circadiene și reglând tiparele noastre de somn, precum și alte...

  Ce lenjerie intimă NU trebuie să cumperi niciodată și de ce!
  Ce lenjerie intimă NU trebuie să cumperi niciodată și de ce!

  Alegerea lenjeriei intime potrivite încă este o provocare pentru multe dintre noi, nu-i așa? Oscilezi între sexy și confortabil, iar asta înseamnă că ajungi să alegi...

  Cum arată casa lui Sore. Camera fetiţei sale este de vis! "E genul de cameră pe care mi-aş fi dorit-o eu când eram mică"
  Cum arată casa lui Sore. Camera fetiţei sale este de vis! "E genul de cameră pe care mi-aş fi dorit-o eu când eram mică"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete din lumea muzicii s-a mutat de două luni în casă nouă. Descoperă cum arată noua locuinţă a lui Sore!

  10 moduri prin care să îi arăți copilului că îl iubești fără să îi cumperi ceva
  10 moduri prin care să îi arăți copilului că îl iubești fără să îi cumperi ceva

  Dragostea adevărată nu costă nimic. Iar când vine vorba despre copii se aplică aceeași regulă, cu toate că pot părea extrem de bucuroși la toate jucăriile și dulciurile pe...

  Primele poze cu camera fetiței Ginei Pistol și a lui Smiley: „Începe să prindă formă camera! Doamne, câte emoții am!”
  Primele poze cu camera fetiței Ginei Pistol și a lui Smiley: „Începe să prindă formă camera! Doamne, câte emoții am!”

  Gina Pistol și Smiley așteaptă cu nerăbdare venirea pe lume a fetiței lor. Viitorii părinți au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile, iar Gina a arătat pe Instagram...

  Cum să menținem camera copilului organizată: cinci sfaturi ingenioase
  Cum să menținem camera copilului organizată: cinci sfaturi ingenioase

  Organizarea și menținerea ordinii în camera copilului este una dintre cele mai provocatoare activități de zi cu zi. Faci curat acum, iar în câteva ore haosul revine....

  Camera copilului: 5 articole ce o fac mult mai frumoasă
  Camera copilului: 5 articole ce o fac mult mai frumoasă

  Camera copilului trebuie să fie pur și simplu perfectă pentru cel mic. Este extrem de important să se bucure din plin de timpul petrecut în camera sa, care nu va fi deloc scurt....

  © 2022 Qbebe