Ce semnificație are Ziua Copilului și de ce se sărbătorește pe data de 1 iunie

Ce semnificație are Ziua Copilului și de ce se sărbătorește pe data de 1 iunie

Mirela Floricescu - Redactor

Ziua Copilului este acel moment al anului când fiecare dintre noi se poate simți, din nou, copil sau părinții își pot celebra prichindeii. În România, Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie, prima zi de vară calendaristică și reprezintă o zi a bucuriei, a celebrării inocenței și pentru cei mari este o oportunitate de a se întoarce cu gândul la copilărie. De Ziua Copilului trebuie să-i punem în centru pe cei care ne aduc zilnic pace și bucurie și să le dedicăm tot timpul nostru lor. Chiar dacă noi suntem obișnuiți cu data de 1 iunie, există multe țări care sărbătoaresc Ziua Copilului în alte luni. Dacă într-unele este o zi cu însemnătate națională, în altele nu se acordă o importanță deosebită acestui eveniment.

Ce semnificație are Ziua Copilului?

Ziua Copilului a fost prima dată menționată în anul 1925, la Geneva. De aproape 100 de ani Ziua Copilului înseamnă promovarea drepturilor celor mici și a bunăstării lor, la nivel global. Copii sunt cei care ne împlinesc sufletește și care ne aduc bucurii constant, așa că Ziua Copilului are scopul de a-i pune pe cei mici în față și de a le arăta recunoștința că fac parte din viața noastră.

maini-de-copii-pictate-cu-vopsea-in-mai-multe-culori-stau-cu-ele-ridicate-spre-cer

Primul care a vrut o zi în care să se celebreze toți copii a fost un reverend american. În anul 1857, acesta organiza evenimente în a doua a duminică a lunii iunie. Acea zi era numită „Ziua Trandafirului”. În august 1925 a fost adusă pentru prima dată în discuție fixarea în calendar a unei zile internaționale a copilului, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, unde mai mulți reprezentanți din state diferite au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. Abia în 1954, UNICEF a trimis o scrisoare oficială prin care transmitea fiecărui stat faptul că trebuie să celebreze în fiecare an, Ziua Copilului.

De ce Ziua Copilului se celebrează pe 1 iunie?

Ceea ce noi sărbătorim în fiecare an, pe 1 iunie, ca fiind „Ziua Copilului” este de fapt Ziua Internațională pentru Protecția Copilului. În 1950, Federația Internațională a Femeilor de la Moscova a decis ca ziua de 1 iunie să fie dedicată copiilor.

desen-cu-un-bebelus-in-culoarea-roz-langa-care-este-scrisa-o-felicitare-de-ziua-copilului

Tocmai de aceea statele care au fost afiliate fostului URSS sărbătoresc și acum, Ziua Copilului, pe 1 iunie. Pe lângă România, peste 40 de alte state își sărbătoresc copii tot pe 1 iunie, prima zi de vară în emisfera nordică.

Mesaje de Ziua Copilului

Fie că ne referim la copii sau la adulți, Ziua Copilului este un prilej pentru a ne bucura împreună de frumusețea copilăriei și de puritatea celor mici. Puteți trimite mesaje tuturor celor pe care îi considerați copii.

felicitare-de-ziua-copilului-in-engleza-happy-childrens-day-pe-fundal-alb

1. Să ai mereu sufletul pur, zâmbetul gingaș si viaţa fără griji asemenea unui copil. Scoate-ți azi la iveală gingăşia din tine! La mulţi ani de Ziua Copilului!

2. Un copil e cea mai mare bogăție a unui om. Nu e miracol mai mare și bucurie mai frumoasă decât aceea de a avea un copil. Pentru toți copiii lumii, la mulți ani de 1 iunie!

3. Trăieşte-ţi copilăria! Nu rata aceste momente fericite, care nu se mai întorc! La mulţi ani, fiule/fata mea!

4. Copilăria e vârsta la care cea mai profundă bucurie poate fi un zâmbet curat. Copilăria e o lume aparte, plină de lumină și armonie. Să vă bucuraţi de ea, dragi copii! La mulți ani de 1 iunie!

5. E primul și cel din urmă cuvânt. E țesută-n aur și-n margăritate. Copilăria-i o adiere de vânt. La mulți ani de Ziua Copilului!

6. Amintește-ți literele magice. „D” vine de la dulciuri, „J” vine de la joacă. Și asta e tot ce ar trebui să te intereseze! La mulți ani de Ziua Copilului!

Felicitări de Ziua Copilului

1. Felicitări, copil dulce, chiar dacă încă ești micuț, îți doresc să crești frumos, sănătos, inteligent, fericit, să-i bucuri pe mama și tata și întreaga lume. Să ai o copilărie frumoasă ca în povești, prieteni devotați, emoții plăcute și multe surpize care să-ți îndeplinească toate capriciile tale nevinovate.

o-familie-cu-doi-copii-alearga-pe-un-camp-la-apus

2. Privește spre cer! Fiecare stea reprezintă un copil. A ta este cea mai strălucitoare și frumoasă dintre toate, pentru că astăzi este ziua ta de naștere. Fie ca viața să-ți fie încălzită de lumina ei magică, strălucirea ei să-ți călăuzească calea, iar măreția stelei să îndepărteze toată tristețea. Felicitări, copile și la mulți ani!

3. Ziua de naștere este cea mai bună sărbătoare. Felicitări, odorașule! Fie ca visele tale să devină realitate – pentru asta te-ai născut!

4. Felicitări, la mulți ani! Îți doresc fericire, bucurie! Să ai mulți prieteni, pentru a-ți face viața mai distractivă. Îți doresc zâmbete ca să alunge tristețea. Și soarele mereu să strălucească pentru tine. Faptul că te-ai născut – deja e o sărbătoare!

5. Felicitări! Ești sufletul nostru! Să crești inteligent, puternic, de succes și să ne aduci tuturor bucurie!

6. Felicitări, copilul meu și de ziua ta, îți doresc întregul pământ – păduri, mări și oceane, țări exotice și insule nepopulate. Vreau să cucerești munții, dar oriunde te-ai duce, să nu uiți că acasă te așteaptă părinții tăi iubitori.

Zi liberă oficială de Ziua Copilului

Ziua Copilului este liberă atât pentru copii cât și pentru angajați, fiind una dintre cele 15 zile libere date prin lege. Vestea bună pentru copii și părinți este că în 2021, 1 iunie va pica marți. Guvernul poate lega weekendul dinainte de Ziua Copilului, pentru a le oferi un mini-concediu familiilor care vor să petreacă câteva zile alături de cei mici, însă dacă s-ar lua o astfel de decizie, ea poate fi anunțată în prima jumătate a lunii ianuarie 2021. Până pe 15 ianuarie sunt stabilite clar toate zilele libere de care beneficiază angajații și elevii.

Activități de Ziua Copilului

Ziua Copilului este pe 1 iunie, prima zi calendaristică de vară, așa că toată lumea se poate bucura atât de evenimente în aer liber, cât și de activități interactive în anumite spații interioare. Există o multitudine de activități pe care le puteți face alături de copilași, în funcție de preferințele celui mic.

1. Spectacole de teatru sau scenete cu păpuși

Copii adoră spectacolele de teatru cu dans, povești cu zâne, eroi sau scenetele cu păpuși. Tocmai de aceea, o variantă de relaxare atât pentru copii, cât și pentru părinți este teatrul. În unele spectacole, cei mici pot chiar să ia parte la poveste, alături de actori.

copil-care-sta-pe-scaun-la-teatru-si-are-popcorn-in-mana

În București există Teatrul „Ion Creangă”, Teatrul de Animație Țăndărică, Teatrul Excelsior și Opera Comică. Fiecare instituție are programe speciale pentru cei mici, mai ales de 1 iunie. Prețul unui bilet pentru un spectacol este de 35 de lei.

2. Activități în mall-uri

Dacă nu vreți să plătiți bilete la teatru, varianta gratuită este de a merge la mall. În fiecare an, artiști independenți sau firme care se ocupă de animație, aduc în mall-uri actori costumați în diferite personaje, de la statui vii, zâne, prințese, clowni și magicieni.

copii-care-se-joaca-in-mall-cu-un-clown

Cei mici pot face poze cu ei și pot lua parte la mini-spectacole cu intrare gratuită. De asemenea, spațiile de joacă cu obiecte gonflabile sunt decorate special pentru a-i întmpina pe copii. Un avantaj al mall-urilor este că au și spații cu mâncare pentru cei mai înfometați copilași și dulciuri pentru cei mai pofticioși dintre ei. Toate mall-urile din București au program de la 10:00 până la 22:00.

3. Activități în aer liber

Pentru cei care vor să profite de prima zi de vară și pentru părinții care vor să-și scoată copii din casă, parcurile sunt locul perfect. În fiecare an, sute de copii iau cu asalt parcurile din orașe. La fel cum se întâmplă și în mall-uri, firmele cu animatori pentru cei mici sunt prezente pe tot parcursul zilei. De la spectacole cu păpuși, picturi pe față și până la competiții sportive între copii, toate sunt asigurate gratuit, în fiecare an de către primăriile de sectoare.

4. Petreceri de Ziua Copilului acasă

Copii care nu vor să plece de acasă pot avea parte și ei de o zi specială. Organizarea unei petreceri de 1 iunie acasă poate fi realizată foarte simplu.

patru-copii-si-un-adult-costumati-stau-la-o-masa-si-au-cadouri-si-dulciuri-langa-ei

Există firme care înnchiriază spații de joacă gonflabile și firme de catering care pregătesc meniuri speciale, cu deserturi în toate culorile și mâncare pe gustul orcărui prichindel. Dacă vreți să petreceți o zi relaxantă în confortul propriului cămin organizați o petrecere pentru copilul vostru, invitându-i toți prietenii. Se vor distra împreună toată ziua.

Poezii de 1 iunie

1. 1 Iunie, sărbătoare!

Toți copiii stau la soare

Și petrec ziua cea mare.

 

Într-o zi așa specială,

Nimeni nu mai e la școală.

Stau la joacă-n parcuri verzi,

Într-o clipă poți să-i vezi.

 

Mulți se scoală dimineață

Și dispar doar în vacanță

Dulce și frumoasă-i tare,

Marea noastră sărbătoare!

Autor: Beres Iulian

trei-fetite-stau-pe-o-creanga-de-copac-si-ridica-mainile-in-sus

2. In rochiță și sandale,

Astăzi ies cu drag la soare

Că e ziua însemnată,

De toți copiii așteptată!

 

Noi sărim, zburdăm, fugim

Ca și miei prin pădure

Și căutăm să mâncăm

Fragi și mure!

Autor: necunoscut

 

3. 1 iunie, tu vii

Cu bujori şi ciocârlii

Şi cu cântec de copii;

Scuturând peste pământ

Zâmbete şi-al păcii cânt.

Sol gingaş de bucurie,

Slavă ţie, slavă ţie.

Autor: necunoscut

 

4. Când iunie ne bate la ferestre,

Cu boabe roşii de cireşe coapte,

Şi-n lanuri spicul verde se trezeşte

Foşnind în soare râsete şi şoapte,

 

Când florile din parcuri şi grădini

Înalţă către cer parfum şi rouă,

Când vara-ncununată de lumini

Ne mângâie cu palmele-amândouă,

 

Atunci e ziua noastră, dragi copii,

Şi lumea toată intră-n sărbătoare

Iar inimile noastre-s ciocârlii,

Ce duc această lume către soare!

Autor: necunoscut

Ziua Copilului în lume

Doar în România și în alte 40 de state, cum ar fi Polonia, China, Portugalia sau Germania, Ziua Copilului se sărbătorește pe 1 iunie, în restul țărilor datele sunt diverse.

În Franța, Suedia, Grecia, Australia și Egipt copii sunt sărbătoriți pe 20 noiembrie, iar în Austria și Germania pe 14, respectiv 20 septembrie.

desen-cu-creta-de-ziua-copilului-cu-copii-care-se-tin-de-mana-si-pamantul

Statele Unite nu au o dată fixă pentru Ziua Copilului. În 2020, Ziua Copilului a fost pe 14 iunie. Lipsa unei decizii clare asupra unei zile este cauzată de conducerea fiecărui stat american, care nu a ajuns încă la niciun consens.

În Turcia, Ziua Copilului are o însemnătate națională. Pe 23 aprilie, turcii sărbătoresc Ziua Suveranității și a Copilului. Ceremoniile pentru acea zi durează o săptămână. Pentru a demonstra că viitorul țării sunt copii, toți demnitarii statului, inclusiv președintele își încredințează funcțiile copiilor. Și Brazilia consideră Ziua Copilului, de pe 12 octombrie, drept o sărbătoare națională.

În Africa Centrală, Ziua Copilului este pe 25 decembrie, iar în Japonia este pe 5 mai, atunci când își împodobesc casele cu păpuși-samurai.

Indiferent de ziua în care îi celebrăm pe cei mici, cel mai important este conștientizăm că ei sunt viitorul, că ne aduc bucurie și cea mai mare satisfacție atunci când îi vedem parcurgând fiecare etapă a vieții. De Ziua Copilului trebuie să le aducem recunoștință și să ne gândim la bunăstarea tuturor copilașilor și să nu uităm să ne aducem și noi, cei mari, aminte de copilărie.

Surse: editiadedimineata.ro, asociatiaabcd.ro, clubulbebelusilor.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
O femeie și un bărbat născuți în aceeași zi au devenit părinți de gemeni chiar de ziua lor
O femeie și un bărbat născuți în aceeași zi au devenit părinți de gemeni chiar de ziua lor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O nouă minivacanță în iunie pentru copii. Ce se întâmplă de Ziua Copilului
    O nouă minivacanță în iunie pentru copii. Ce se întâmplă de Ziua Copilului

    Prima lună de vară vine cu zile libere pentru elevi și bugetari și o parte din salariațiii din mediul privat, întrucât pe 1 Iunie este Ziua Copilului și pe 20-21 Iunie sunt...

    Art Safari va fi deschis pe 1 Iunie, de Ziua Copilului! Toți copiii au intrare gratuită
    Art Safari va fi deschis pe 1 Iunie, de Ziua Copilului! Toți copiii au intrare gratuită

    Art Safari va fi deschis special de 1 Iunie și lansează Family Ticket, un bilet pentru întreaga familie. În această zi, toți copiii au acces gratuit la cel mai mare eveniment...

    Sfinții Constantin și Elena: ce semnificație au aceste nume, dacă ți-ai botezat fiul sau fiica astfel
    Sfinții Constantin și Elena: ce semnificație au aceste nume, dacă ți-ai botezat fiul sau fiica astfel

    Multă lume le poartă numele, dar puțini creștini știu cine au fost cu adevărat Constantin cel Mare și mama sa, Elena. Copiii trebuie musai să afle despre contribuțiile pe care...

    Ai grijă ce-i promiți copilului de ziua lui! Pot trece ani de zile, dar el nu uită niciodată promisiunea
    Ai grijă ce-i promiți copilului de ziua lui! Pot trece ani de zile, dar el nu uită niciodată promisiunea

    I-ai făcut vreodată o promisiune copilului tău, dar ai uitat să o respecți? Ei bine, sunt șanse mari ca cel mic să nu fi uitat. Această mămică sfătuiește părinții să fie...

    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț
    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț

    Venirea pe lume a unui nou membru al unei familii este întotdeauna o mare bucurie. Nu se întâmplă așa doar în cazul oamenilor, ci și în cazul unor animale...

    Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine
    Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine

    Notele pe care copilul le ia la școală nu reflectă capacitatea lui cognitivă și nu sunt relevante pentru o viitoare carieră. Tu cum tratezi notele copilului tău?

    Explicațiile Ministerului Educației: de ce vacanța de vară începe pe 4 iunie
    Explicațiile Ministerului Educației: de ce vacanța de vară începe pe 4 iunie

    Ministerul Educației a anunțat că la finalul acestui an școlar nu toții copiii vor intra în vacanță în același timp.

    © 2024 Qbebe