Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă

Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Părinții sunt primele noastre modele în viață, din toate punctele de vedere. Inclusiv modul în care învățăm să ne construim relațiile cu cei din jur și cu ființa iubită este influențat de ceea ce am văzut cât am stat alături de ei. De altfel, părinții noștri ne pot oferi adevărate „lecții” legate de cum ar trebui să arate o căsnicie solidă și frumoasă. Descoperă câteva „secrete” de care tu și partenerul tău ar trebui să țineți seama pentru bunul mers al relației voastre.

Părinții îi sunt model în privința construirii unei relații de cuplu solide

Kovie Biakolo (originară din Nigeria) este jurnalist și, într-o confesiune pentru „Thought Catalog”, aduce în prim-plan faptul că părinții ei, căsătoriți de 35 de ani, îi oferă un adevărat model legat de cum poți face o relație să meargă:

„...Vara aceasta, am recitit cartea tatălui meu despre familie și căsnicie. A scris-o acum cinci ani, cu ocazia împlinirii celor 30 de ani de la căsătorie. Citind-o, mi-am amintit că părinții mei nu sunt perfecți. Este practic vorba despre ceva de care îți dai seama încă din copilărie, dar care ți se confirmă mai târziu, când devii adult. Realizezi- mă emoționez de fiecare dată când fac asta- că și părinții tăi au fost persoane cu visuri și speranțe (unele dintre ele nu s-au îndeplinit niciodată) înainte să te aducă pe tine pe lume.

Kovie Biakolo fericita

În ciuda imperfecțiunilor, a suișurilor și coborâșurilor, părinții mei continuă să fie împreună după aproape 35 de ani. O căsnicie este de fapt un angajament plin de semnificații și o călătorie marcată de obstacole. Pe parcursul „călătoriei” părinților, am aflat câteva lucruri care țin de dragoste și de asumarea unui angajament. Este ceva care te scoate din minți, dar care este totodată atât de frumos.

Am descoperit că dragostea și angajamentul se îmbină, dar că pot fi și lucruri separate. Pare ciudat să afirmi asta în zilele de azi, când există o adevărată obsesie pentru sentimente și pasiune. Chiar dacă iubești pe cineva, nu înseamnă neapărat că ar trebui să vă căsătoriți. Cred că, pentru a putea funcționa, o căsnicie nu are nevoie doar de dragoste.”

Să întâlnești pe cineva pe care să-l poți iubi și alături de care să rămâi ține atât de șansă, cât și de alegere

În cadrul confesiunii sale pentru sursa citată, vorbește despre cele mai importante aspecte care stau la baza unei relații de durată. Printre acestea se numără spiritul de sacrificiu și dorința de a-ți duce la îndeplinire un angajament:

„Am învățat că primul lucru care trebuie să-i fie asociat iubirii este spiritul de sacrificiu. Dacă ești norocos/norocoasă, multe persoane îți vor spune că te iubesc. În acest caz, trebuie să te întrebi dacă atât tu, cât și persoana respectivă, ați fi gata să vă sacrificați una pentru cealaltă și ce ați fi dispuse să sacrificați. Trebuie menționat că „totul” este un răspuns pe care ați prefera să-l dați, dar dacă nu se poate, este preferabil să rămâneți sinceri. 

Am învățat că să te întâlnești cu cineva doar de dragul de a face asta este total lipsit de sens. Să întâlnești pe cineva pe care să-l poți iubi și alături de care să îți iei un angajament ține atât de șansă, cât și de a ști să alegi. De asemenea, are legătură cu ceea ce ești și cu ceea ce îți dorești. Înainte de orice, nu este o cursă. Într-adevăr, părinții mei au avut șansa să se întâlnească încă din tinerețe. Nu este însă obligatoriu să fie așa pentru toată lumea. 

Am învățat că să-ți iei un angajament față de cineva nu presupune îngrădirea libertății, ci mai degrabă șansa de a lucra la ea. Este ușor să spui că o căsnicie este „un fel de sclavie” și să faci glume în acest sens. În realitate, este o alegere pe care o face o persoană- dacă să iubească sau nu pe cineva- spunând: „Te aleg pe tine. Să încercăm să fim împreună ca să vedem cum merg lucrurile.”

partenerii unui cuplu tinandu-se de mana si zambind unul la celalalt in timp ce stau pe o canapea

Iertarea este esențială într-un mariaj

Pe lângă dragoste, spiritul de sacrificiu și angajamentul, alte „secrete” pentru ca o relație de cuplu să meargă sunt: iertarea, respectul, bunătatea.

„Am învățat că iertarea este extrem de importantă când ne raportăm la dragoste și la angajament. Se întâmplă așa întrucât fiecare dintre voi aveți defecte și de aceea ajungeți să greșiți. Poate că lucrurile vor deveni mai simple și din acest punct de vedere, dar numai după ce depășiți și momente dificile. Iertarea este de bază într-o căsnicie. 

partener si partenera care se imbratiseaza

Am învățat că oricât de puternic/ă te-ai simți și oricât de atașat/ă ești de anumite valori, dragostea și angajamentul reprezintă un risc. Nu poate fi 100% certitudine. Tot ceea ce aveți este o promisiune, care se poate schimba însă. 

Am învățat că nu există o „formulă” care se aplică pentru dragoste și pentru angajament, dar că sunt lucruri esențiale de care să țineți cont. Printre ele se regăsesc respectul, bunătatea, capacitatea de a înțelege anumite valori, de a fi alături de cel care suferă și promisiunea de a fi parte a angajamentului. Nu este la îndemână, dar odată ce ajungeți la el, trebuie să-l păstrați.”

Am învățat că, după ce s-a spus tot ce a fost de spus, indiferent de tipul de dragoste dintre părinții tăi, nu trebuie neapărat să fii la fel ca ei

Cea care a insistat asupra aspectelor de care să se țină seama pentru ca o relație să meargă își încheie confesiunea astfel: că părinții tăi pot fi o sursă de inspirație pentru cum poate arăta o relație romantică, dar că nu trebuie să insiști să o construiești exact așa cum au făcut-o ei. 

„Am învățat că și râsul contează și că nu i se acordă încă suficientă importanță când vine vorba despre dragoste și angajament. Gândește-te că o relație înseamnă și să te certi cu celălalt pe teme diverse, precum banii, politica sau pur și simplu pe o pernă. Dar dacă toate acestea ar putea fi transformate în povești care să stârnească râsul, cu siguranță că parcursul vostru va fi mai lin.

Am învățat că persoana pe care o iubești și pentru care ți-ai luat un angajament este cineva alături de care vei rămâne pentru foarte mult și alături de care o să te și plictisești- dar într-un sens bun; trebuie să fie cineva cu care să poți discuta despre orice. Cu alte cuvinte, trebuie să-ți fie prieten.

Am învățat că, indiferent de tipul de dragoste dintre părinții tăi, nu trebuie neapărat să fii la fel ca ei. Nu trebuie să ai și tu parte exact de aceeași dragoste pe care o au acum sau pe care au avut-o, nici să le repeți greșelile.  

Nu este însă greșit nici să îți dorești să ai parte de ceea au ei sau măcar de o parte din asta. Cred că esențial este să fie vorba despre acel tip de dragoste și despre acel angajament pe care ți le dorești cu adevărat. Și, profitând și de șansă, alege-le când le găsești. Sau când te vor găsi ele pe tine.”

Surse foto:

Surse articol: thoughtcatalog.com

Articolul urmator
Părinții mei m-au împiedicat să mă căsătoresc cu prima mea iubire când aveam 18 ani. Acum am 78 de ani și sunt în sfârșit soția lui
Părinții mei m-au împiedicat să mă căsătoresc cu prima mea iubire când aveam 18 ani. Acum am 78 de ani și sunt în sfârșit soția lui

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce mai fac și cum arată acum Adelina și Cristi Chivu. Sunt căsătoriți de 15 ani și au 2 fiice
  Ce mai fac și cum arată acum Adelina și Cristi Chivu. Sunt căsătoriți de 15 ani și au 2 fiice

  Adelina și Cristi Chivu formează, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase și trainice cupluri din showbiz. Cei doi s-au cunoscut în 2007 și nu a durat mult...

  Maria Dragomiroiu l-a cerut în căsătorie pe soțul ei după 4 ani de relație. Povestea lor de iubire se scrie de aproape 4 decenii
  Maria Dragomiroiu l-a cerut în căsătorie pe soțul ei după 4 ani de relație. Povestea lor de iubire se scrie de aproape 4 decenii

  Îndrăgita cântăreață de muzică populară, Maria Dragomiroiu, face mărturisiri spectaculoase după 38 de ani de relație cu Bebe Mihu. Artista a fost cea care a făcut...

  Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni
  Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni

  Cei mai mulți părinți încep să-și învețe copiii să meargă la toaletă în jurul vârstei de doi sau trei ani. Alții cred că bebelușii dau semne că ar fi...

  Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
  Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

  Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

  Am 26 de ani și mă tem să le spun părinților mei că sunt însărcinată
  Am 26 de ani și mă tem să le spun părinților mei că sunt însărcinată

  O tânără de 26 de ani tocmai a aflat că așteaptă un copil. Ea și partenerul sunt foarte încântați, doar că există o problemă la mijloc. Nu știe cum să le spună...

  Iată că se poate! Imaginile virale cu noua școală din Perieți, comuna din Ialomița unde locuiesc părinții mei
  Iată că se poate! Imaginile virale cu noua școală din Perieți, comuna din Ialomița unde locuiesc părinții mei

  Părinții mei locuiesc în Perieți, s-au mutat acolo pe când eu eram la facultate din Slobozia. Așa că nu am copilărit pe ulițele acestui sat, însă ei locuiesc la...

  Am învațat că trebuie să le las copiilor mei spațiu să își construiască amintiri și fără mine
  Am învațat că trebuie să le las copiilor mei spațiu să își construiască amintiri și fără mine

  Aseară cei trei copii ai mei erau pe terasă vorbind și râzând. Cele două rațe ale noastre dormitau sub tufa de hortensie și fiul meu cel mai mic s-a dus să le facă poze....

  Mama mea „m-a învățat” să-mi urăsc corpul. Cum am reușit să mă iubesc așa cum sunt
  Mama mea „m-a învățat” să-mi urăsc corpul. Cum am reușit să mă iubesc așa cum sunt

  Pentru a ajunge să ne iubim corpul, uneori trebuie să învățăm să ne „debarasăm” de toate convingerile și standardele care nu ne aparțin și care ne spun cum...

  © 2024 Qbebe