Cartea de identitate va deveni obligatorie de la 12 ani

Alina Nedelcu - Redactor Senior

De curând s-a anunțat că, începând cu anul 2021, cartea de identitate va fi obligatorie începând cu vârsta de 12 ani. Descoperă care sunt motivele pentru care s-a luat o astfel de hotărâre!

Când vorbim despre cartea de identitate, avem de fapt în vedere următoarele documente: cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea temporară de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.

Din informațiile oferite de Ministerul de Interne, este necesar să știi, referitor la eliberarea unei cărți de identitate, că până la data asigurării infrastructurii tehnice utile eliberării cărții electronice de identitate,  aceasta va fi eliberată la fel ca până acum, începând de la vârsta de 14 ani. Ulterior, după ce această infrastructură va fi asigurată, se va impune eliberarea cărții de identitate electronice de la vârsta de 12 ani.

Cartea de identitate- termene de valabilitate

Atât cartea de identitate simplă, cât și cea electronică, vor fi eliberate cu următoarele termene de valabilitate:

• de 6 ani (pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani)
• de 10 ani (după împlinirea vârstei de 18 ani)
• nelimitată (după împlinirea vârstei de 70 de ani)

Începând cu data asigurării infrastructurii tehnice speciale pentru eliberarea noii cărți electronice de identitate, cetățenii români au dreptul să opteze fie pentru eliberarea unei cărți de identitate simple, fie pentru una electronică. Excepția de la această prevedere legislativă este reprezentată de minorii care au vârsta cuprinsă între 0 și 12 ani, care pot primi doar cartea de identitate electronică.

De asemenea, ai în vedere și această nouă prevedere legislativă: pentru minorii de până la 12 ani, cartea de identitate electronică va avea o valabilitate de 3 ani.

Motive pentru care se va introduce cartea de identitate electronică începând cu vârsta de 12 ani

Principalul motiv care stă în spatele acestei decizii se leagă de alinierea României la standardele impuse de UE. Iată ce se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță: „În contextul în care Regulamentul (UE) 2019/1157 introduce obligativitatea existenței în cadrul cărții electronice de identitate a unui suport de stocare de înaltă securitate, care conține o imagine facială a titularului cărții și două amprente digitale, în modele digitale interoperabile, în temeiul căreia cetățeanul își exercită dreptul la liberă circulație, dar stabilește posibilitatea ca statele membre să poată excepta de la obligativitatea prelevării amprentelor persoanele în vârstă de până la 12 ani, în scopul corelării termenelor impuse potrivit cadrului normativ intern cu termenele impuse de Regulament și pentru a asigura cunoașterea structurii populației, este necesară impunerea obligației de solicitare a actului de identitate de la vârsta de 12 ani, corelativ cu reglementarea posibilității de eliberare a cărții electronice de identitate de la naștere.
Se intenționează ca această obligație să fie impusă odată cu aplicarea dispozițiilor Regulamentului (UE) 2019/1157.
Pentru a nu fi create dificultăți în aplicare au fost stabilite și norme tranzitorii în acest sens prin care se va reglementa obținerea actelor de identitate de către persoanele cu vârsta între 12 și 14 ani la data impunerii obligației”.

Cartea de identitate electronică va avea dimensiunile unui permis de conducere sau a unui card bancar.

Un alt motiv care impune trecerea la noua carte de identitate electronică se leagă de necesitatea asigurării unui plus de siguranță. Astfel, aceasta va avea inserturi de materiale de securitate datorită unor tehnologii de fabricație avansate, precum și elemente grafice de securitate.

Scopul cărții electronice de identitate este și acesta: cetățenii români vor putea, indiferent de locul unde se află (în România sau în afara teritoriului național), să ia legătura online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de diferite servicii publice ( cum ar fi: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau depunerea unor declarații personale prevăzute de lege).

Nu în ultimul rând, cartea de identitate electronică va putea fi utilizată pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate și de aceea va putea funcționa asemenea unui card de sănătate.

Cartea de identitate electronică va putea fi solicitată încă de la nașterea copilului

Pentru simplificarea procedurilor care țin de exercitarea drepturilor de liberă circulație a persoanelor pe teritoriul UE, va exista posibilitatea,  dacă există o solicitare venită din partea părinților/reprezentanților legali ai copilului, de a se elibera o carte de identitate electronică încă de la nașterea copilului.

Nota de fundamentare a proiectului de ordonanță aduce și această precizare: „În context, considerăm că, în relația cu autoritățile, cetățeanului îi este mai facil să prezinte un act de identitate al copilului, decât certificatul de naștere.”

Surse: digi24.ro, stirileprotv.ro

Poza principală:

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Hotărâre de Guvern: carte de identitate și pentru copiii între 0 și 14 ani
  Hotărâre de Guvern: carte de identitate și pentru copiii între 0 și 14 ani

  Începând din 2 august părinții pot solicita cărți de identitate pentru copiii sub 14 ani! Aceste acte pot fi eliberate încă de la nașterea copilului și au o...

  Libris aniversează 30 de ani în piața cărții cu o nouă identitate vizuală inspirată din ADN-ul de librar
  Libris aniversează 30 de ani în piața cărții cu o nouă identitate vizuală inspirată din ADN-ul de librar

  Libris aniversează 30 de ani de pasiune pentru cărți și peste 18 milioane de titluri vândute cu o nouă identitate vizuală, marcând astfel trecerea într-o nouă etapă...

  Este însărcinată! Vedeta din Gossip Girl va deveni mămică la 35 de ani
  Este însărcinată! Vedeta din Gossip Girl va deveni mămică la 35 de ani

  Dacă ai urmărit cu sufletul la gură fiecare episod din ”Gossip Girl”, cu siguranță știi deja că Leighton Meester, protagonista serialului care și-a lăsat amprenta asupra...

  Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!
  Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!

  Un copil din Marea Britanie a învățat să citească la vârsta de 2 ani și 4 luni. Puștiul e un geniu și e considerat unul dintre cei mai inteligenți copii din lume.

  Uniforma şcolară devine obligatorie în şcoli. Iată câţi bani vor primi copiii în plus
  Uniforma şcolară devine obligatorie în şcoli. Iată câţi bani vor primi copiii în plus

  Ieri s-a adoptat în Senat proiectul legislativ potrivit căruia uniforma şcolară ar urma să devină obligatorie în şcolile din România. Pentru a intra în vigoare,...

  Este din nou însărcinată la 42 de ani! Va deveni mămică pentru a patra oară
  Este din nou însărcinată la 42 de ani! Va deveni mămică pentru a patra oară

  S-a remarcat de-a lungul timpului nu doar ca model, ci și ca actriță. Între timp, a devenit mama a trei copii, iar acum este din nou însărcinată. Parcurge articolul de mai...

  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”
  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”

  Schema vaccinării obligatorii intră în discuție, fiind văzută absolut necesară pentru restabilirea sănătății la nivelul populației. Cu toate acestea, ministrul Sănătății...

  „Istoria Evreilor. Holocaustul”, o nouă materie obligatorie în școli. Când se va introduce disciplina în programă
  „Istoria Evreilor. Holocaustul”, o nouă materie obligatorie în școli. Când se va introduce disciplina în programă

  Deputatul Alexandru Muraru, consilierul premierului pentru combatarea antisemitismului și xenofobiei, susține modificarea Legii educației naționale pentru a include “Istoria...

  © 2023 Qbebe