Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Cartea de identitate va deveni obligatorie de la 12 ani

De curând s-a anunțat că, începând cu anul 2021, cartea de identitate va fi obligatorie începând cu vârsta de 12 ani. Descoperă care sunt motivele pentru care s-a luat o astfel de hotărâre!

Când vorbim despre cartea de identitate, avem de fapt în vedere următoarele documente: cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea temporară de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.

Din informațiile oferite de Ministerul de Interne, este necesar să știi, referitor la eliberarea unei cărți de identitate, că până la data asigurării infrastructurii tehnice utile eliberării cărții electronice de identitate,  aceasta va fi eliberată la fel ca până acum, începând de la vârsta de 14 ani. Ulterior, după ce această infrastructură va fi asigurată, se va impune eliberarea cărții de identitate electronice de la vârsta de 12 ani.

Cartea de identitate- termene de valabilitate

Atât cartea de identitate simplă, cât și cea electronică, vor fi eliberate cu următoarele termene de valabilitate:

• de 6 ani (pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani)
• de 10 ani (după împlinirea vârstei de 18 ani)
• nelimitată (după împlinirea vârstei de 70 de ani)

Începând cu data asigurării infrastructurii tehnice speciale pentru eliberarea noii cărți electronice de identitate, cetățenii români au dreptul să opteze fie pentru eliberarea unei cărți de identitate simple, fie pentru una electronică. Excepția de la această prevedere legislativă este reprezentată de minorii care au vârsta cuprinsă între 0 și 12 ani, care pot primi doar cartea de identitate electronică.

De asemenea, ai în vedere și această nouă prevedere legislativă: pentru minorii de până la 12 ani, cartea de identitate electronică va avea o valabilitate de 3 ani.

Motive pentru care se va introduce cartea de identitate electronică începând cu vârsta de 12 ani

Principalul motiv care stă în spatele acestei decizii se leagă de alinierea României la standardele impuse de UE. Iată ce se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță: „În contextul în care Regulamentul (UE) 2019/1157 introduce obligativitatea existenței în cadrul cărții electronice de identitate a unui suport de stocare de înaltă securitate, care conține o imagine facială a titularului cărții și două amprente digitale, în modele digitale interoperabile, în temeiul căreia cetățeanul își exercită dreptul la liberă circulație, dar stabilește posibilitatea ca statele membre să poată excepta de la obligativitatea prelevării amprentelor persoanele în vârstă de până la 12 ani, în scopul corelării termenelor impuse potrivit cadrului normativ intern cu termenele impuse de Regulament și pentru a asigura cunoașterea structurii populației, este necesară impunerea obligației de solicitare a actului de identitate de la vârsta de 12 ani, corelativ cu reglementarea posibilității de eliberare a cărții electronice de identitate de la naștere.
Se intenționează ca această obligație să fie impusă odată cu aplicarea dispozițiilor Regulamentului (UE) 2019/1157.
Pentru a nu fi create dificultăți în aplicare au fost stabilite și norme tranzitorii în acest sens prin care se va reglementa obținerea actelor de identitate de către persoanele cu vârsta între 12 și 14 ani la data impunerii obligației”.

Cartea de identitate electronică va avea dimensiunile unui permis de conducere sau a unui card bancar.

Un alt motiv care impune trecerea la noua carte de identitate electronică se leagă de necesitatea asigurării unui plus de siguranță. Astfel, aceasta va avea inserturi de materiale de securitate datorită unor tehnologii de fabricație avansate, precum și elemente grafice de securitate.

Scopul cărții electronice de identitate este și acesta: cetățenii români vor putea, indiferent de locul unde se află (în România sau în afara teritoriului național), să ia legătura online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de diferite servicii publice ( cum ar fi: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau depunerea unor declarații personale prevăzute de lege).

Nu în ultimul rând, cartea de identitate electronică va putea fi utilizată pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate și de aceea va putea funcționa asemenea unui card de sănătate.

Cartea de identitate electronică va putea fi solicitată încă de la nașterea copilului

Pentru simplificarea procedurilor care țin de exercitarea drepturilor de liberă circulație a persoanelor pe teritoriul UE, va exista posibilitatea,  dacă există o solicitare venită din partea părinților/reprezentanților legali ai copilului, de a se elibera o carte de identitate electronică încă de la nașterea copilului.

Nota de fundamentare a proiectului de ordonanță aduce și această precizare: „În context, considerăm că, în relația cu autoritățile, cetățeanului îi este mai facil să prezinte un act de identitate al copilului, decât certificatul de naștere.”

Surse: digi24.ro, stirileprotv.ro

Poza principală:

Gradinita OBLIGATORIE. Invatamantul obligatoriu a fost extins la 16 ani! De cand intra in vigoare legea

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Grădinița devine obligatorie de la anul!
  Grădinița devine obligatorie de la anul!

  Oamenii statului anunță noi modificări pentru preșcolari. Începând cu anul 2020 părinții sunt obligați să-și înscrie copiii la grădiniță.

  Uniforma şcolară devine obligatorie în şcoli. Iată câţi bani vor primi copiii în plus
  Uniforma şcolară devine obligatorie în şcoli. Iată câţi bani vor primi copiii în plus

  Ieri s-a adoptat în Senat proiectul legislativ potrivit căruia uniforma şcolară ar urma să devină obligatorie în şcolile din România. Pentru a intra în vigoare,...

  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”
  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”

  Schema vaccinării obligatorii intră în discuție, fiind văzută absolut necesară pentru restabilirea sănătății la nivelul populației. Cu toate acestea, ministrul Sănătății...

  NOU LA EDITURA CARTEA COPIILOR: „Chemarea mărilor” de Ali Mitgutsch: istoria navigaţiei pentru copii
  NOU LA EDITURA CARTEA COPIILOR: „Chemarea mărilor” de Ali Mitgutsch: istoria navigaţiei pentru copii

  București, 2 aprilie 2019 - Editura Cartea Copiilor lansează „Chemarea mărilor", semnată de scriitorul şi ilustratorul german Ali Mitgutsch. Cartea, apărută iniţial...

  Noutăţile editurii Cartea Copiilor la Bookfest 2018
  Noutăţile editurii Cartea Copiilor la Bookfest 2018

  Editura Cartea Copiilor îşi așteaptă cu drag cititorii și prietenii la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XIII-a (30 mai - 3 iunie), în noul pavilion B2 al...

  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică
  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică

  Copiii nevaccinați s-a rpueta să nu mai fie primiți în instituțiile de învățământ pentru că vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România de la...

  Vaccinarea obligatorie în 2020: amenzi uriașe pentru părinții care se opun
  Vaccinarea obligatorie în 2020: amenzi uriașe pentru părinții care se opun

  Legea care prevede obligativitatea vaccinării copiilor ar putea intra în vigoare chiar de săptămâna aceasta după votul din Camera Deputaților.

  © 2019 Qbebe