Dezvoltarea motricității: jucării pentru fiecare etapă de dezvoltare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai importante componente ale dezvoltării copilului este dobândirea unei bune motricități. Aceasta va trebui stimulată încă din primele luni de viață, astfel încât micuțul să ajungă la o coordonare din ce în ce mai bună a mișcărilor, pe măsură ce se apropie de vârsta de 1 an. Îți va fi mai ușor să-ți sprijini bebelușul în acest demers dacă veți avea la îndemână și jucării precum acelea prezentate în articolul de mai jos.

Jucării pentru dezvoltarea motricității bebelușului între 0 și 6 luni

Specialiștii sunt de părere că această perioadă din viața bebelușului se remarcă prin două achiziții importante din punct de vedere al motricității:
Bebelușul se obișnuiește să stea pe burtică și să-ți țină capul drept, ceea ce îi va permite să-și întărească musculatura gâtului, capului și spatelui
Micuțul începe să se deprindă să se rotogolească de pe burtică pe spate, lucru benefic pentru musculatura spatelui, brațelor și implicit pentru dobândirea forței menite să-l ajute să stea ulterior în șezut.
Iată de ce este momentul ideal pentru a achiziționa un centru de joacă pentru bebeluș, menit să-i confere libertate de mișcare și de explorare a lumii prin intermediul simțurilor. De exemplu, te poți orienta către două variante de centre de joacă de la Fisher Price.

Centru de joaca pentru bebelusi Sala de gimnastică cu muzică și lumină RainforestTM Deluxe vă permite să aduceți pădurea tropicală la viață cu muzică, lumini și sunete din natură care răspund la mișcările bebelușului. În timpul orelor de stat și joc, jucăriile care atârnă pentru activități și activate de mișcare îi încurajează pe cei mici să le atingă, să le scuture și să se joace. Puteți coborâ jucăriile sau mișcați-le pe saltea pentru a încuraja bebelușul să le împingă în sus pentru distracție pe burtică. Detaliile precum marginea de saltea moale, satinată, papagalul detașabil cu muzică și lumini dansante, dar și frunza mare, pliată, oferă posibilitatea desfășurării unor activități de dezvoltare senzorială.

Centru de joaca pentru nou-nascuti si copii mici Centru de joacă pentru nou-născuţi până la copii cu vârsta între 1 şi 3 ani

Centrul de joacă pentru nou-născuţi până la copii cu vârsta între 1 şi 3 ani are trei stadii de joacă pentru „etape de creștere diferite" și peste 12 activități și jucării.
Cele trei stadii de joacă se referă la:
• joaca stând întins pe spate
• joaca stând așezat
• joaca stând în picioare
De asemenea, centrul de joacă are în componență două moduri muzicale (redare de lungă durată pentru până la 20 de minute de muzică și redare de scurtă durată activată de bebeluș) și 5 bile colorate.
Centrul de joacă va contribui nu numai la dezvoltarea motricității bebelușului, dar îi va îmbunătăți și simțul echilibrului, totul în cadrul unei experiențe senzoriale inedite.

Jucării pentru dezvoltarea motricității bebelușului între 6 și 12 luni

Cea de-a doua jumătate din primul an de viață al bebelușului este marcat de dobîndirea acelor abilități (precum statul în șezut nesprijinit, târâtul, rostogolitul), menite să-i permită să se familiarizeze cu statul în picioare și cu mersul.
Totodată, în această perioadă bebelușul va deveni tot mai interesat de lumea din jur, va începe să-și coordoneze mai bine mișcările și va fi fascinat de tot ceea ce înseamnă zgomot și culoare.
De aceea, îi poți oferi următoarele două jucării de la Fisher Price :

Bebelusa alaturi de mama ei, jucandu-se cu o piramida din inele

„Construiește piramida"

Dacă va avea la dispoziție piramida , bebelușul va fi foarte încântat să privească și apoi să manipuleze inelele ce o compun. În plus, va fi dornic să vadă rotirea inelelor pe pilon și să audă bile zornăitoare.
Cu ajutorul acestei jucării, micuțul va începe să se obișnuiască mai mult să se joace stând în șezut și își va îmbunătăți mișcările coordonate ale mânuțelor.

Fetita in premergator „Rainforest Friends" - Premergător compact

În primul său an de viață, bebelușul va deprinde acele mișcări coordonate și va dobândi forța musculară necesară pentru a câștiga încrederea și echilibrul ce-l vor ajuta să meargă.
Astfel, în jurul vârstei de 9 luni, bebelușul va încerca să se susțină singur în picioare, cel mai probabil ținându-se de diverse obiecte de mobilă.
După vârsta de 10 luni, micuțul tău va fi din ce în ce mai capabil să se miște dintr-un loc în altul fără a fi susținut, să stea în picioare fără sprijin și să aibă mai multă siguranță în picioare.
Pentru a-l ajuta pe bebeluș să aibă mai multă mobilitate până să învețe să meargă, dar și pentru a-l sprijini să învețe mai ușor mișcările ce-l vor ajuta să pășească, poți achiziționa un premergător. Datorită acestuia, va putea învăța să aibă o poziție a corpului care-i va facilita o mai bună fixare a tălpilor pentru a face primii pași.

Citește și: Ghid pe vârste:jucăria ideală pentru fiecare prag de dezvoltare a bebelușului

Jucării ideale pentru stimularea motricității pentru bebelușii mai mari de 12 luni

Odată ce ating și depășesc vârsta de 12 luni, bebelușii vor începe din ce în ce mai mult să-și coordoneze mișcările pentru a realiza unele tot mai fine și mai complexe. În plus, se poate remarca și o mai bună coordonare mână-ochi, însoțită de o curiozitate crescândă pentru descoperirea lumii din jur.
Pentru a-ți ajuta copilul aflat în această etapă a dezvoltării, oferă-i aceste jucării de la Fisher Price :

Bebelus ce se joaca cu un centru de activitati cu lumini

Centrul de activități cu lumini, muzică și sunete se activează prin simpla atingere a mâinii.
Jucăria este deosebită întrucât poate oferi moduri de joacă diferite, ce se schimbă odată cu dezvoltarea bebelușului:
• Level 1- „Explore"
• Level 2- „Jam-Along Music"
• Level 3- „Game Play"

„L& L Mărul Vesel"

Bebelus ce se joaca cu un mar de jucarie

Este o jucărie adecvată bebelușilor mai mari de 18 luni. Aceasta le va oferi nu numai posibilitatea de a acumula primele cunoștințe legate de culori, cifre și fructe, dar și de a-și îmbunătăți mișcările coordonate ale mânuțelor.

„L&L Mărul Vesel" constituie o jucărie numai bună pentru stimularea motricității, oferind totodată o experiență benefică pentru acumularea unor cunoștințe cu rol esențial în dezvoltarea cognitivă a bebelușului.

 

Citește și: Dezvoltarea bebelușului până la 1 an: 5 etape peste care orice mamă trebuie să treacă

Voi ați mai putea da și alte sugestii de jucării, numai bune pentru stimularea motricității bebelușului?

Surse:
www.livestrong.com; www.todaysparent.com

 

Logo Fisher Price

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții
  Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții

  Oricine ajunge să fie, la un moment dat, îngrijorat din cauza banilor. De altfel, există studii care arată că stresul financiar este una dintre cele mai comune și persistente...

  Cele mai dorite jucării de Crăciun, disponibile la Târgul de Jucării din Auchan
  Cele mai dorite jucării de Crăciun, disponibile la Târgul de Jucării din Auchan

  Anul acesta, dorințele de Crăciun devin realitate. Cu o gamă de peste 3000 de jucării, acoperind toate grupele de vârste, mii de decorațiuni strălucitoare pentru brad și casă,...

  Elevii de peste 16 ani ar putea fi vaccinați cu prioritate în etapa a treia!
  Elevii de peste 16 ani ar putea fi vaccinați cu prioritate în etapa a treia!

  Elevii de peste 16 ani ar putea fi vaccinaţi cu prioritate în etapa a treia, a precizat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naționale pentru Vaccinare, într-o...

  Pășește pregătită într-o altă etapă din viața ta!
  Pășește pregătită într-o altă etapă din viața ta!

  Bufeuri, transpirații nocturne, insomnii, stări de nervozitate... Simptomele menopauzei nu sunt deloc plăcute. Deși este o etapă naturală de tranziție în viața oricărei femei,...

  Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață
  Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață

  Pe măsură ce întâlnirea cu bebelușul se apropie, este momentul să te gândești la primele cumpărături pentru acesta. Te avertizăm încă de pe acum: vei fi...

  6 jucării pentru copii care au scandalizat o lume întreagă
  6 jucării pentru copii care au scandalizat o lume întreagă

  Pe piață există o mulțime de jucării ciudate pentru copii, însă unele dintre ele au reușit să scandalizeze o lume întreagă. Iată câteva dintre cele mai...

  De ce este bine să lași copiii fără jucării
  De ce este bine să lași copiii fără jucării

  Poate să fie un copil fără jucării un copil fericit? Studiile demonstrează că este nu doar posibil acest lucru, ci chiar că privarea copiilor de jucării le poate aduce o serie de...

  Cum să-i stârnești copilului interesul pentru jucării
  Cum să-i stârnești copilului interesul pentru jucării

  Copilul tău este într-o continuă dezvoltare și are nevoie de cât mai mulți stimuli pentru a fi încurajat să descopere lumea din jurul său. Jucăriile au menirea de...

  © 2023 Qbebe