Legislatie: Tot ce trebuie sa stii despre drepturile tatilor

Raluca Antonescu

Tatii, la fel ca si mamele, beneficiaza de anumite drepturi. Pe langa dreptul de a solicita concediu pentru cresterea copilului, acestia pot cere si concediu de paternitate, urmand a fii platiti integral, ca si cum ar merge la serviciu.

Concediul de paternitate

Concediul paternal, acordat in conformitate cu prevederile Legii 210/1999 si a Hotararii 244/2000, are scopul de a asigura participarea tatalui la ingrijirea nou-nascutului.

Acest tip de concediu, solicitat de tata, se poate acorda indiferent daca parintii sunt casatoriti legal, sau copilul s-a nascut in afara casatoriei ori este adoptat.


Concediul paternal se acorda pe o perioada de 5 zile lucratoare (platite integral) printr-o cerere scrisa inaintata angajatorului in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.

La cerere se anexeaza si o copie de pe certificatul de nastere al copilului, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului.

Pe perioada concediului paternal, tatal beneficiaza de o indemnizatie egala cu salariul sau. Indemnizatia se plateste din fondul de salarii si se include in veniturile impozabile ale acestuia.

Pe perioada concediului paternal, indemnizatia acordata tatalui se calculeaza pe baza salariului brut realizat si include sporurile si adaosurile la salariul de baza.

Cursul de puericultura

 

Cursul de puericultura se tine, de obicei, de catre medicul de familie, sau de o institutie specializata care, in urma verificarii notiunilor dobandite, va elibera tatalui atestatul de absolvire a cursului de puericultura.

Acesta consta in prezentarea unor notiuni privind ingrijirea copilului, menite sa il ajute pe tata in cresterea nou-nascutului.

Cursul se deruleaza pe o perioada de 10 zile lucratoare si ii permite tatalui sa isi majoreze astfel concediul paternal la 15 zile. Cursul de puericultura se face o singura data, deci tatal nu il va putea solicita si la urmatorii copii.

Concediul pentru crestere a copilului

Desi concediul pentru cresterea copilului este cel mai adesea solicitat de mama, legea nu ii impiedica si pe tati sa opteze pentru acest drept. De obicei, aceasta varianta este intalnita in situatiile in care mamele au un loc de munca mai bine platit.


De asemenea, daca la nastere sau in perioada de lauzie intervine decesul mamei, tatal va avea dreptul atat la concediul neefectuat de mama, cat si la indemnizatia aferenta.

OUG 111/2010 prevede ca, incepand cu anul viitor, „cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului" va fi alocata celeilalte persoane care nu a solicitat acest drept. Astfel, daca mama a inaintat cerere pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului, tatal va fi cel care va beneficia de perioada de o luna de concediu prevazuta de lege.

Tatii ce parere au? Cunosteati aceste drepturi?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi
  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi

  Travaliul la a treia naștere te surprinde mai pregătită din punct de vedere emoțional și mental, pentru că deja știi la ce să te aștepți ținând cont că ai trecut deja prin...

  Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie
  Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie

  Uleiurile esențiale au devenit tot mai căutate, în ultimii ani, datorită beneficiilor lor pentru sănătate și frumusețe, recunoscute încă din antichitate. Ele pot fi...

  Tot ce trebuie să știi despre colici
  Tot ce trebuie să știi despre colici

  Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

  Tot ce trebuie sa stii despre infasatul bebelusilor
  Tot ce trebuie sa stii despre infasatul bebelusilor

  Una din primele provocari ale unui bebelus abia adus pe lume este sa se adapteze noilor conditii de viata. Iesit din burtica mamei, el experimenteaza un nou mod de a se hrani, un nou mod de...

  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii
  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii

  Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul copiilor și...

  Tot ce trebuie să știi despre SNS alăptare
  Tot ce trebuie să știi despre SNS alăptare

  SNS alăptare este un sistem de nutriție suplimentară care permite hrănirea unui bebeluș cu lapte matern și lapte formulă în același timp. Acest sistem constă într-un...

  Tot ce trebuie să știi despre inflamațiile tractului orofaringian
  Tot ce trebuie să știi despre inflamațiile tractului orofaringian

  Durerea în gât reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, pe care o experimentăm adesea în sezonul rece și care este asociată, de regulă,...

  Tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich la copii
  Tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich la copii

  Manevra Heimlich la copii este acea procedură de prim-ajutor pe care trebuie să o executăm atunci când o persoană se îneacă cu mâncare sau un obiect și se sufocă....

  © 2023 Qbebe