Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Tot ce trebuie să știi despre alocația copilului în 2020

Alocația de copil pentru anul 2020 va beneficia de o creștere semnificativă datorită unui nou proiect de lege care a fost recent aprobat de Parlament. Află în continuare în ce măsură se va modifica cuantumul său, precum și ce alte informații importante trebuie să știi despre aceasta.

Alocație copil 2020

Începând cu data de 1 ianuarie 2020 cuantumul alocației de stat pentru copii se va majora cu 100% din rata medie anuală a inflației. Proiectul de lege specifică în acest asens următoarele valori care vor fi majorate anual prin hotărâre a Guvernului:
- 600 lei în cazul copiilor cu vârsta de până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap
- 300 lei în cazul copiilor cu vârsta între 2-18 ani, precum și în cazul tinerilor prevăzuți la art.1 alin (3)
- 600 lei în cazul copiilor cu vârsta între 3-18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Proiectul de lege a fost aprobat în data de 15 octombrie cu unanimitate de voturi de Camera Deputaților (242 voturi).

„Iniţiativa legislativă vizează completarea art.3 alin.(1) din Legea nr.61/1993, în sensul introducerii unei norme privind majorarea valorii alocaţiei cu indicele anual de inflaţie, pentru a menţine cuantumul acesteia la aceeaşi valoare de piaţă. Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2020”, arăta proiectul de lege.

Creșterea alocațiilor va avea loc în același ritm cu rata medie a inflației, conform unor modificări la Legea alocațiilor, apărute în Monitorul Oficial. Este vorba mai exact despre Legea nr.214/2019 pentru completarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, ale cărei efecte se vor produce începând cu prima zi din luna ianuarie a anului 2020.

alocatie copil 2020

Informații importante despre alocația copil 2020

Alocația este în prezent de 150 de lei, fiind acordată copiilor cu vârsta 3-18 ani, precum și celor care au depășit vârsta de 18 ani, până la terminarea liceului sau a școlii profesionale. Cuantumul de 300 de lei este acordat în prezent pentru copiii de până la 2 ani, precum și pentru cei care suferă de un handicap, până la vârsta de 18 ani.
În prezent, în România alocația de stat pentru copii reprezintă 4% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, sub media statelor membre ale Uniunii Europene, care se situează la 9% din venitul salarial minim, arată expunerea de motive a proiectului de lege pentru majorarea alocației. Potrivit statisticilor, în anul 2017 riscul de sărăcie în România, în rândul copiilor, era de 32.2%, față de media UE de 20.2%.

Pentru o rată medie de inflație de 4.6%, cât a fost anul trecut, de la 1 ianuarie 2020 în România se vor acorda următoarele sume: 156.9 lei în cazul copiilor cu vârsta 3-18 ani și 313,8 lei în cazul copiilor până la 3 ani și al celor cu handicap până la 18 ani.

În ceea ce privește rata inflației, un factor esențial în ceea ce privește calculul alocației, este calculată și publicată de Institutul Național de Statistică. În fiecare an are o valoare diferită; astfel, în anul 2018 a fost 4.6%, iar în anul 2016 a fost de -1.5%. În ipoteza în care rata inflației este pozitivă, beneficiul este de partea părinților și a copiilor, însă în situația în care este negativă calculul va fi în defavoarea lor (alocația ar fi putea fi diminuată, neexistând nicio precizare cu privire la astfel de situații). Deoarece termenul legislativ este de majorare, putem presupune că sunt vizate doar situațiile în care este pozitivă, nu și cele în care este negativă.

alocatie copil 2020

Opinii ale politicienilor cu privire la alocație copil 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că dublarea alocațiilor pentru copii va avea un impact bugetar de 6 miliarde de lei, ducând deficitul deja existent la 4.1% din PIB. Acesta a declarat după ce Guvernul a adoptat proiectele privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor de stat pe anul viitor că “dacă legea va fi promulgată trebuie să găsim resurse să ne încadrăm în ținta de deficit bugetar de 3.59% din PIB anul următor, pentru că orice depășire a țintei presupune costuri mai mari pentru România și ocolirea țării de investitorii străini. Vom fi penalizați pe piețele internaționale. Colegii mei parlamentari trebuie să înțeleagă faptul că nu se răzbună pe mine, pe Florin Cîțu. Ei se răzbună pe români.”

Premierul Ludovic Orban a declarat recent că este nemulțumit de inițiativa democraților de a majora alocațiile pentru copii ”Acum PSD încearcă să ne copieze pe noi. Cred că această competiţie va fi înţeleasă aşa cum trebuie de toţi românii. PSD a fost trei ani la guvernare. PSD putea în trei ani de guvernare să majoreze alocaţiile pentru copii. Cu toate acestea, alocaţiile au fost majorate de către PNL. Orice fac acum arată că n-au fost în stare timp de trei ani de guvernare să facă absolut nimic decât să facă praf bugetul, să declanşeze cheltuieli nesăbuite, să sifoneze banul public, să-şi angajeze rudele, pilele şi toţi neisprăviţii în administraţia publică, iar acum încearcă să mai obţină încrederea unor oameni venind cu iniţiative populiste pentru care nu există niciun de suport bugetar."

Deputatul PNL Robert Sighiartău, inițiatorul proiectului de lege, a scris după adoptarea acestuia „Am reușit! Încă o victorie pentru copiii României! Alocațiile copiilor vor crește anual din ianuarie 2020. Parlamentul României a votat în unanimitate propunerea mea legislativă de indexare a alocațiilor de stat pentru copii cu rata inflației Din 2020, anual, alocațiile vor crește pentru a acoperi inflația și pentru a le asigura copiilor o alocație cât mai decentă. Mă bucur că am reușit să duc până la capăt cele două proiecte. A fost greu, dar s-a terminat cu bine. Mulțumesc tuturor părinților și copiilor pentru susținere!”. Acesta a specificat că alocațiile vor crește pentru a acoperi inflația și pentru a le asigura copiilor o alocație „cât mai decentă”, subliniid că “în prezent Copiii au cea mai mică alocație din Uniunea Europeană. Nu este în regulă. Este cea mai mare prioritate!”

Surse:https://evz.ro,www.colorful.hr,www.economica.net,www.digi24.ro,www.avocatnet.ro, https://a1.ro,www.impact.ro/

Albirea dintilor. Ce trebuie sa stii. Trucuri pentru dinti albi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fricile copilului legate de gradinita. Ce trebuie sa stii
  Fricile copilului legate de gradinita. Ce trebuie sa stii

  Fricile copilului legate de gradinita nu sunt neintemeiate. Pentru a preintampina fricile copiilor legate de gradinita, multi educatori planuiesc in primele saptamani intalniri, astfel incat...

  O elevă a rugat primarul comunei să îi cumpere un telefon pentru lecții:” lunar, când voi primi alocaţia vă voi aduce banii. Știu că aveți un suflet bun”
  O elevă a rugat primarul comunei să îi cumpere un telefon pentru lecții:” lunar, când voi primi alocaţia vă voi aduce banii. Știu că aveți un suflet bun”

  O fetiță din județul Vaslui, comuna Șuletea, a trimis online o scrisoare primarului prin care ăl roagă să o ajute pe ea și pe frații ei cu un smartphone ca să poată participa...

  Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță a copilului, în 2020
  Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță a copilului, în 2020

  Înscrierea la grădiniță a copilului reprezintă un subiect de interes pentru toți părinții de copii preșcolari. Află aici care este calendarul și metodologia aferentă anului...

  5 lucruri pe care trebuie să le știi despre urechile copilului
  5 lucruri pe care trebuie să le știi despre urechile copilului

  Printre cele mai frecvente probleme pe care le putem avea cu copiii noștri, încă din primele luni de viață, sunt și cele care țin de sănătatea urechilor. Așa cum veți afla...

  5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a da antibiotic copilului
  5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a da antibiotic copilului

  Antibioticele sunt medicamente care trebuie folosite numai în anumite situații medicale și doar la recomandarea medicului. Din păcate, foarte mulți părinți au ajuns să abuzeze...

  Ce trebuie să știi despre răpirea copilului: statistici și sfaturi de la Poliția Română
  Ce trebuie să știi despre răpirea copilului: statistici și sfaturi de la Poliția Română

  Răpirea constituie un pericol real. Pentru că de cele mai multe ori poate fi prevenită, vei afla în continuare câteva informații utile, precum și recomandări esențiale din...

  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii
  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii

  Multi dintre noi s-au confruntat cu dilema: facem sau nu sex in timpul sarcinii. Ce riscuri sunt? Cum poate fi afectat bebelusul? etc. Cum sexul este inca un subiect tabu pentru multi,...

  © 2019 Qbebe