Singurul meu obiectiv anul acesta este să supraviețuiesc

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primele clipe în care îți vei vedea micuțul, te vei lăsa cuprinsă de o fericire fără margini, dar vei conștientiza și că viața ta nu va mai fi nicicând la fel. Din articolul de mai jos vei descoperi nu numai câteva dintre cele mai importante provocări ce marchează viața de mamă, ci și confesiunea unei mame, a cărei intenție este să ne convingă să fim mai blânde cu noi însene, întrucât nu este nevoie să fim perfecte pentru a fi iubite de copiii noștri.

Provocarea vieții de mamă

Să înveți să ai încredere în instinctele tale
În special primele luni din viața copilului tău vor fi pline de provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată.
Fie că este vorba despre identificarea momentelor când îi este foame sau când îi este somn, fie că va trebui să îți dai seama ce nu este în regulă în el, toate acestea se învață în timp.
Alături de multitudinea de sfaturi pe care le vei auzi datorită social media, de la alte persoane sau din cărți, ai încredere în tine, supraveghează-ți cu atenție micuțul și astfel vei ajunge să sesizezi când poate fi cu adevărat în pericol și când nu.

Stările cu care te confrunți în perioada postpartum
De la simpla tristețe postpartum până la o eventuală depresie, apărute în special pe fondul epuizării și a constatării că, în realitate, să fii proaspătă mămică nu este chiar experiența magică la care visai, toate acestea te vor pune față în față cu stări pe care nu le-ai mai trăit.
Pentru a-ți fi mai la îndemână să treci peste ele, este necesar să ai multă încredere în tine, în instinctele tale, să te lași ajutată de cei din jur și, dacă simți nevoia, să nu eziți să cer sprijin.

Adaptarea la un nou statut
În ciuda bucuriei imense pe care o simți că în sfârșit ai devenit mamă, pe măsură ce timpul va trece îți vei da seama că nu mai ai cum să ai același statut ca înainte acum, când cea mai scumpă ființă din viața ta se bazează exclusiv pe tine și știi că va dura ceva până când va începe să-și câștige independența.

Stările de epuizare
Deși poți crede că odată ce bebelușul a început să doarmă fără multe întreruperi pe timpul nopții ești mult mai odihnită ca înainte, lucrurile nu se întâmplă chiar așa.
Să îți ții în siguranță copilul, să îi asiguri mereu cele necesare, dar și dragostea ta infinită, este un job pe care îl ai 24 de ore din 24, 7 zile din 7. În lipsa pauzelor, este firesc să intervină și epuizarea.

Grijile neîntrerupte
Și acestea sunt responsabile de stările de epuizare ale unei mame. De la grija dacă îi oferi cel mai de calitate lapte matern, până la tranziția spre alimentația solidă, trecerea la oliță, prima zi de grădiniță sau de școală, bolile, diferite evenimente de la școală, prietenii pe care îi va avea copilul etc., nu se poate spune că vei scăpa vreodată, pe deplin, de îngrijorări în ceea ce-l privește pe copilul tău.

Sentimentul de culpabilitate al mamei care lucrează
Acesta este comun în rândul celor care se străduiesc să îmbine viața profesională cu viața de familie, marcată de grija pentru copil. Astfel, nu de puține ori ți se poate întâmpla, ca mamă care lucrează, să crezi că nu dai ce ai tu mai bun nici la locul de muncă, dar nici acasă.

Să fii judecată adesea de cei din jur
Indiferent de ceea ce ar face, o mamă este adesea „ținta” criticilor, judecăților celor din jur cu privire la modul în care te ocupă de copilul său.
Pentru a nu te lăsa copleșită de toate acestea, sfatul psihologilor este să ai în vedere următorul aspect: să te gândești că tot ceea ce faci este pentru copilul tău și doar tu știi ce este cel mai bine pentru voi.

Adaptarea continuă la schimbări
Este constantă în viața oricărei mame și este epuizantă. De exemplu, când tocmai te bucurai că ai găsit soluții/strategii pentru anumite nevoi/probleme ale copilului, vor interveni rapid altele, uneori mai dificile ca acelea de dinainte.
Așteaptă-te deci să fii permanent în „priză” când ești mamă!

Să ai puterea să-ți lași copilul să suporte consecințele comportamentelor sale
Este unul dintre cele mai dificile demersuri pe care le are de făcut o mamă, dar stabilirea limitelor și a consecințelor sunt necesare pentru a-ți determina copilul să respecte regulile, să țină cont de cei din jur, să deprindă autocontrolul și să învețe să-și asume responsabilități.

Să știi cum să abordezi un copil aflat la vârsta adolescenței
Adolescența este o etapă de tranziție dificilă, atât pentru copil, cât și pentru părinți. Răbdarea, deschiderea și mai ales dragostea te vor ajuta să-ți menții echilibrul și energia pentru a-ți susține copilul.

Confesiune de mamă

Conștientizând pe deplin provocările pe care le au de înfruntat mamele de pretutindeni, o mamă nu s-a ferit să dezvăluie ce își dorește de fapt în noul an.
Dacă inițial și-ar fi dorit „cele mai bune versiuni” ale sale, adoptarea de obiceiuri care să o trasforme într-o mamă și o soție mai bună, într-o prietenă mai bună sau să o ajute să deobândească silueta la care visează, a realizat că de fapt cel mai important ar fi: „Să dorm când pot. Să fiu mai blândă cu mine, întotdeauna. Să suport dezordinea”. Ceea ce își doreste cel mai mult este să supraviețuiască: „Este anul meu pentru a supraviețui”.

Mama care se confesează atrage atenția asupra următorului aspect: că avem obiceiul să punem prea multă presiune pe noi însene și că ar trebui să încetăm să mai facem asta: „Cred, în calitate de mame, că punem prea multă presiune pe noi, fie că ne dăm seama, fie că nu. Micile imperfecțiuni din timpul unei zile echivalează cu adevărate deficiențe în mintea noastră. Casă murdară? Ar trebui să fac curățenie mai des. Nu sunt șosete curate? Sunt în urmă cu rufele. Copiii nu sunt atenți la școală? I-am lăsat să se uite prea mult la „Frozen”.

Sfatul acestei mame este să renunțăm la astfel de idei, în condițiile în care mult mai important este să le putem fi alături copiilor noștri, să-i iubim cât putem noi de bine: „Realitatea este asta: copiii mei nu au nevoie de o mamă care să arate bine în colanți în acest moment. Sau de o mamă care să pregătească quiche individualizate pentru toți din clasă. Ei au nevoie de o mamă care să facă tot posibilul în a-i iubi cât poate ea de bine- cu imperfecțiunile și cu toate cele”.

În încheierea confesiunii sale, mama respectivă precizează: „Așa că, în acest an, dacă ai nevoie de el (și sigur ai), acordă-ți un har. Unii ani nu sunt făcuți pentru a doborî recorduri. Unii ani sunt făcuți pentru a supraviețui”.

Surse: mother.ly, motherhoodtherealdeal.com, yourtango.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Este anul iubirii! Cum îți vei găsi sufletul pereche anul acesta, în funcție de zodie
  Este anul iubirii! Cum îți vei găsi sufletul pereche anul acesta, în funcție de zodie

  Fie că îți dorești să-ți găsești perechea, fie că ești deja într-o relație, previziunile astrologice pentru acest an arată că, per ansamblu, 2021 este cu și despre...

  Mircea Badea nu își trimite copilul la școală anul acesta: „Scapă cine poate!”
  Mircea Badea nu își trimite copilul la școală anul acesta: „Scapă cine poate!”

  Mircea Badea ia în calcul să nu își lase copilul la școală, de la 14 septembrie. Realizatorul emisiunii ”În Gura Presei” este convins că pandemia va lua...

  Mărțișoarele și florile, interzise în școli anul acesta?
  Mărțișoarele și florile, interzise în școli anul acesta?

  Se pare că vremurile în care cei mici se întreceau în mărțișoare care mai de care mai frumoase pentru învățătoare și profesoare, de 1 Martie, au apus. Un...

  Vacanța de iarnă în pandemie: câte zile libere vor avea elevii anul acesta?
  Vacanța de iarnă în pandemie: câte zile libere vor avea elevii anul acesta?

  În prag de sărbători, cei mici așteaptă cu nerăbdare vacanța de iarnă. Chiar dacă anul școlar 2020-2021 a fost și este, în continuare, unul atipic din cauza pandemiei...

  Niciun BAC fără perle: topul celor mai amuzante de anul acesta
  Niciun BAC fără perle: topul celor mai amuzante de anul acesta

  Nicio sesiune a examenului de BAC nu poate trece fără să lase în urma sa o serie de perle care vor rămâne în istorie, mai ceva ca notele generațiilor din ce în...

  Se mai întorc copiii la școală anul acesta? Ce răspunde Ministerul Educației
  Se mai întorc copiii la școală anul acesta? Ce răspunde Ministerul Educației

  Elevii ar putea reveni la școală începând din semestrul doi, respectiv din februarie 2021. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion,...

  Cum se va da bacul anul acesta: calendar Bacalaureat 2020 revizuit
  Cum se va da bacul anul acesta: calendar Bacalaureat 2020 revizuit

  Școlile, grădinițele și universitățile vor rămâne închise până în septembrie, însă pentru elevii din anii terminali, examenele nu se vor amâna....

  Educația școlară fără părinți și profesori sănătoși nu e nimic. De ce nu îmi duc copilul la școală anul acesta
  Educația școlară fără părinți și profesori sănătoși nu e nimic. De ce nu îmi duc copilul la școală anul acesta

  Nu știu cum să scriu textul ăsta ca să fie cât mai simpatic, să râdă lumea (în sinea ei) de alții și să răspândească bucuroși informația, cu un...

  © 2022 Qbebe