11 obiceiuri pe care ginecologul tău nu le suportă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a ne bucura de o stare de sănătate optimă este necesar, ca pe lângă analize uzuale periodice, să nu neglijăm nici vizitele la medicul ginecolog. În vederea obținerii celor mai bune rezultate în urma unor asemenea controale, este necesar să evităm, pe cât posibil, să dăm naștere unor tensiuni. Una dintre cele mai la îndemână soluții, din acest punct de vedere, este să nu apelăm la vreunul dintre obiceiurile prezentate în articolul de mai jos.

Obicei pe care ginecologul îl detestă- Să nu faci testele menite să depisteze cancerul de col uterin

Cu siguranță că ai auzit că o depistare timpurie a cancerului de col uterin crește considerabil rata de vindecare. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este indicat să facem un test Papanicolau începând cu vârsta de 21 de ani și după aceea, dacă nu există probleme, în felul următor: între 21 și 30 de ani testul ar trebui efectuat la 2 ani, între 30 și 64 de ani este ideal ca testul să fie făcut anual.
Acest test este esențial pentru a identifica caracterul morfologic și funcțional al celulelor, detectând eventuale anomalii prezente la nivelul acestora. În plus, testul poate identifica și diverse infecții genitale, pas foarte important pentru vindecarea completă a acestora.
Iată de ce medicul ginecolog insistă să faci testul Papanicolau, cu atât mai mult cu cât simptomele cancerului de col uterin pot fi vagi și greu de depistat.

Citește și: Sanatatea femeii: 5 analize si teste care iti pot salva viata

Alt obicei menit să-l enerveze pe medicul ginecolog- Să faci parte dintre pacienții care ignoră sau ascund simptome

Pentru a avea parte de cea mai bună îngrijire când mergi la ginecolog, un lucru foarte important este să știi exact ce simptome ai avut, să aduci în atenția medicului tot ce te supără. În vederea acestui scop, este necesar să te poți analiza cu atenție, zi de zi, astfel încât să poți sesiza la timp orice ți se pare neobișnuit.
În același timp, atât pentru binele tău, cât și pentru a nu-ți deteriora relația cu medicul, nu este indicat să-ți ascunzi anumite simptome. Chiar dacă îți este rușine de anumite aspecte (de pildă, de pierderi de urină, de secreții vaginale cu miros neplăcut, de mâncărimi din zona intimă etc.), gândește-te că ginecologul aude zilnic astfel de lucruri și nu te va judeca. Dimpotrivă, spunându-i tot ce te supără, soluțiile la problemele tale vor fi mai rapide și mai eficiente.

Pacienta ce discuta cu medicul

Ce mai detestă medicul ginecolog- Să te lauzi că ai aflat diverse informații de pe internet

În momentul în care începi să discuți cu medicul, este foarte important să-l lași pe el să-ți dea informațiile și sfaturile necesare. Nu este indicat să te apuci să vii tu cu „soluții" pentru problemele tale, inspirându-te după ceea ce ai aflat de pe internet.
Desigur, nu este un lucru rău să te informezi și de pe internet, dar ține cont de faptul că mult mai bine pentru tine va fi să discuți cu un specialist care te-a și consultat. Numai așa vei primi cele mai potrivite soluții pentru problemele tale și vei putea să pui întrebări menite să te facă să înțelegi exact ce se întâmplă cu tine.

Obicei menit să-l irite pe un ginecolog- Să nu soliciți serviciul unei femei ginecolog, dacă nu dorești să fii consultată de un bărbat

Pentru a nu ajunge în situația de a nu te simți confortabil și de a nu putea fi relaxată și de a vorbi deschis cu medicul, este esențial să decizi dacă dorești un bărbat ginecolog sau o femeie.
Când iei această decizie, ar trebui să te ghidezi după următoarele aspecte: „Ești o fire rușinoasă?", „Despre ce îți este cel mai jenă să discuți?", „Prezența unui bărbat ginecolog te-ar intimida și te-ar stresa?" etc..
Desigur, opiniile femeilor diferă. Unele dintre noi se simt mai în siguranță și mai confortabil să fie consultate de o femeie ginecolog, plecând de la premisa că aceasta ne-ar putea înțelege mai bine. Altele, dimpotrivă, consideră că un bărbat ginecolog este mai potrivit pentru ele și le conferă mai multă încredere.
Studiile din domeniu au arătat însă că atât femeile, cât și bărbații ginecologi, pot oferi servicii medicale de aceeași calitate.

Obicei al femeilor pe care medicul ginecolog nu-l suportă- Insistența să intre în cabinet însoțite de partener

Când vii la medicul ginecolog, este esențial ca acesta să aibă suficient spațiu pentru a te consulta așa cum trebuie. Prezența partenerului tău nu ar face altceva decât să-l incomodeze. De asemenea, este foarte probabil ca și tu să te simți stânjenită!
De aceea, este ideal să intri doar tu în cabinet când mergi la ginecolog. Va fi mai bine pentru toate părțile implicate.
Dacă ții totuși neapărat să-l ai pe partenerul tău în preajmă, roagă-l să te aștepte până când ieși de la consultație.

Obicei detestat de medicul ginecolog- Să dai vina pe hormoni pentru problemele legate de libidou

Specialiștii ne sfătuiesc să nu insistăm, când mergem la ginecolog, pe ideea conform căreia hormonii ne-ar putea îmbunătăți semnificativ libidoul.
Mai indicat va fi să te gândești dacă nu cumva problemele cu libidoul sunt legate de existența unor probleme de natură emoțională sau dacă tu sau partenerul tău nu aveți diverse afecțiuni ce v-ar putea afecta din acest punct de vedere. Sau gândește-te dacă nu cumva, înainte de a te plânge la medicul ginecolog de tulburările legate de libidou, ar fi cazul să faceți unele schimbări în stilul de viață (spre exemplu, să vă odihniți mai mult și să nu mai fiți atât de stresați), menite să vă ajute să depășiți această dificultate.

Alt obicei al nostru care-l poate irita pe medicul ginecolog- Să întrerupem brusc tratamentul cu anticoncepționale, de teama reacțiilor adverse

Înainte de a te apuca să-ți întrerupi singură tratamentul cu anticoncepționale, trebuie să fii conștientă de următorul fapt: tipul de pastile a fost ales de medic pentru a ți se potrivi cât mai bine și este firesc, din când în când, să apară și unele reacții adverse, ca la orice medicament.
Studiile din domeniu ne asigură că acestea nu sunt serioase și că nu sunt de lungă durată. Printre simptomele mai neplăcute ce pot apărea în urma administrării anticoncepționalelor se numără: mici sângerări între menstruații, sâni mai sensibili, senzații de greață (nu persistente însă), dureri de cap etc..
De asemenea, trebuie să știi și că pilulele pe bază de estrogen sunt mai sigure și că posibilitatea de a avea simptomele menționate scade considerabil dacă faci tratament cu acestea.
Medicul este cel va decide dacă și cum să-ți întrerupă tratamentul. În cazul în care va lua această decizie, te va avertiza că este posibil să ai menstruații mai neregulate timp de 3 luni sau ca simptomele asociate sindromului premenstrual să fie mai puternice. Nu trebuie să te îngrijorezi însă, întrucât acestea se vor ameliora pe parcurs.

Medicul ii explica pacientei cum sa ia medicamente, in functie de menstruatie

Alt obicei menit să-l enerveze pe medicul ginecolog- Să nu ai încredere că va respecta politica de confidențialitate

Să mergi la medic afișând o atitudine de suspiciune, de îndoială legată de faptul că lucrurile pe care i le vei spune sau tratamentul tău nu vor fi confidențiale, nu va fi de folos pentru nimeni. Din contră, va genera tensiuni inutile și te va împiedica să ai o colaborare frumoasă cu medicul tău.
Iată de ce este indicat să fii conștientă de faptul că medicul tău respectă informațiile confidențiale ale oricărui pacient (inclusiv pe ale tale) și că nu vrea decât să ajute.

Obicei pe care medicul ginecolog nu-l suportă- Să ne amânăm programarea fiindcă suntem în timpul menstruației

Specialiștii ne dau următorul sfat: dacă ne simțim într-adevăr rău în timpul menstruației (de pildă, dacă ne confruntăm cu crampe puternice, cu menstre mai abundente etc.), o amânare a vizitei la ginecolog este recomandabilă.
Dar dacă nu avem niște simptome într-adevăr supărătoare, nu este cazul să amânăm consultația. Pe de o parte, o vizită chiar în timpul menstruației îl poate ajuta pe medic să identifice eventuale tulburări și apoi să ne recomande investigații sau tratamente. În plus, dacă știm că în ultimul timp ne-am confruntat cu probleme mai deosebite (precum menstruații întârziate, timpurii sau cu hemoragii), este indicat să fim consultate în zilele cu menstruație.
Pe de altă parte, dacă suntem interesate de montarea unor dispozitive ce împiedică apariția unei sarcini, este necesar să știm că în timpul menstruației cervixul este mai deschis și introducerea acestora se poate face mai simplu.

Medicului ginecolog nu îi este la îndemână să repete mereu să nu mai stai atât de sus pe masă sau să fii mai relaxată

Pentru a nu-l obliga pe ginecologul tău să-ți facă mereu asemenea observații, este indicat să te așezi de la început cât mai confortabil pe masă. Foarte important este să-ți lași picioarele cât mai relaxate, astfel încât examinarea să aibă loc cât mai ușor.
Totodată, pentru un plus de confort, poți să soliciți să fii acoperită cu ceva pe parcursul controlului.
Pentru a nu fi prea stresată, trebuie să știi că, dacă nu ești încă activă sexual, controlul ginecologic nu va fi intern, ci se va rezuma, de pildă, la o ecografie, la o examinare a sânilor și la analize și discuții.
În plus, dacă nu ai încă 21 de ani, nu va fi obligatoriu să ți se facă examenul Papanicolau.

Obicei menit să-l irite pe un medic ginecolog- Să te scuzi de mai multe ori pentru faptul că nu ești epilată

Cum mergi la consultație la ginecolog este o alegere ce ține doar de tine. Dacă știi că te vei simți jenată să apari neepilată în fața medicului, asigură-te că vei face acest demers anterior.
Dar dacă nu te simți deranjată de acest aspect, nimic nu te oprește să mergi așa cum ești la consultație. Poți fi sigură că pe medici nu-i interesează aspectul tău fizic, ci doar să găsească soluții pentru eventualele probleme și să te ajute.

Citește și: Greșeli pe care toate femeile le fac înainte să meargă la  ginecolog

Voi mai puteți da și alte exemple de obiceiuri ale noastre, care pot fi greu de suportat de către un medic ginecolog?

Surse:
www.medicalnewstoday.com, www.plannedparenthood.org, www.rd.com,www.quora.com, www.teenvogue.com, www.viralthread.com, www.virginiawomenscenter.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Obiceiuri zilnice care afectează programul de somn al copilului
  Obiceiuri zilnice care afectează programul de somn al copilului

  Somnul joacă un rol deosebit de important în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a celor mici. Pe de o parte, un somn odihnitor îmbunătățește funcțiile creierului;...

  Rutina de somn la copii: obiceiuri de peste tot din lume. La ce oră adorm copiii din ţările dezvoltate
  Rutina de somn la copii: obiceiuri de peste tot din lume. La ce oră adorm copiii din ţările dezvoltate

  Oamenii de ştiinţă au constatat, de-a lungul timpului, că rutina de somn la copii depinde foarte mult şi de cultura din care provin aceştia. Astfel, dacă în unele zone de pe...

  Obiceiuri de Paște, povestite #altfel la Teatrul Ion Creangă
  Obiceiuri de Paște, povestite #altfel la Teatrul Ion Creangă

  Le-ați explicat copiilor care este semnificația sărbătorii de Paște, dar le-ați povestit și despre legenda ouălor de Paște și despre cât de vechi este datina decorării...

  Moșii de iarnă: tradiții și obiceiuri la români
  Moșii de iarnă: tradiții și obiceiuri la români

  De Moșii de iarnă, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Astfel, Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților reprezintă o sărbătoare importantă din...

  Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi
  Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi

  Pe 29 august creștinii de pretutindeni prăznuiesc sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, marcată cu cruce roșie în calendarul...

  Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie
  Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie

  Fiecare dintre noi are și o latură întunecată, pe care nu ne dorim întotdeauna să o dezvăluim celor din jur. De asemenea, fără să ne dăm seama, anumite gânduri și...

  Sfintii Apostoli Petru si Pavel: Traditii, obiceiuri si superstitii – Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
  Sfintii Apostoli Petru si Pavel: Traditii, obiceiuri si superstitii – Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

  Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an pe 29 iunie. Sfintii Petru si Pavel sunt praznuiti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67 d. Hr....

  Postul Paștelui 2020: când începe și ce obiceiuri trebuie să respecți
  Postul Paștelui 2020: când începe și ce obiceiuri trebuie să respecți

  Întrucât Paștele cade diferit an de an și postul care îl precedă începe la date variabile. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi când...

  © 2022 Qbebe