9 lucruri care se întâmplă în corpul tău când faci sex

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Actul sexual este o experiență complexă, menită să aducă în corpul nostru o mulțime de transformări. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, acestea sunt foarte variate și ne pot ajuta să ne bucurăm inclusiv de o stare de sănătate mai bună. Să vedem ce se întâmplă cu noi în timpul activității sexuale, astfel încât să înțelegem mai bine ceea ce este dincolo de plăcere, de ce acest aspect din viața noastră nu este deloc de neglijat.

Creierul este tot mai activ, la fel și hormonii

Oamenii de știință ne arag atenția asupra următorului fapt: libidoul începe în creier. Ca să apară dorința de a desfășura o activitate sexuală, este necesar să se realizeze un echilibru între neutrotransmițătorii dopamină și serotonină. Datorită acestora se vor activa și receptorii din anumite zone ale corpului (la femei este zona de deasupra umerilor, iar la bărbați este vorba despre zona de dedesubtul taliei), meniți să ne ajute să resimțim plăcerea. În plus, serotonina și dopamina sunt cele ce pot favoriza o diminuare a influențelor nefavorabile pe care anumiți factori (cum ar fi stresul, anumite dureri etc.) le-ar putea avea asupra intenției de a face sex.
Pe măsură ce corpurile noastre ajung să se simtă bine în timpul activității sexuale, adrenalina va începe să se secrete în cantități mai mari. Este momentul în care estrogenul, progesteronul și testosteronul vor fi la niveluri menite să ne permită să avem un moment intim așa cum ne dorim.
Nu în ultimul rând, un alt fenomen care are loc în organismul în timpul sexului este acesta: producerea de endorfine. De aceea, vom ajunge să ne simțim mai relaxați, mai fericiți, unii dintre noi putând chiar să aibă o stare de euforie.
Alături de endorfine, corpurile noastre se vor bucura și de oxitocină, menită să ne stimuleze să dorim atingeri pline de afecțiune. Tocmai datorită acestora organismul nostru va fi într-o stare tot mai bună, în condițiile în care nivelul tensiunii arteriale se va echilibra, musculatura se va relaxa, iar noi vom fi mult mai puțin stresați.

Citește și: 6 partide de sex de care orice cuplu are nevoie, recomandate de sexologi

Datorită activității sexuale, sistemul nostru imunitar poate deveni mai puternic

Potrivit studiilor de specialitate, persoanele care au activități sexuale în mod constant sunt mai sănătoase decât acelea ce nu le întreprind în mod regulat.
Medicii consideră că în timpul sexului nivelul de imunoglobulină va crește, la fel și producția de limfocite. Astfel, corpul nostru va deveni mai puțin sensibil la virusuri și bacterii.
Cu alte cuvinte, datorită activităților sexuale ne putem bucura de o imunitate mai bună.

Toleranța la durere va crește datorită sexului

Încă din secolul trecut, studiile din domeniu au ajuns la concluzia că o „partidă" reușită de sex ne poate ajuta să resimțim mai puțin acut durerile.
Acest fenomen este mai vizibil la noi, femeile. De exemplu, specialiștii cred că, în urma desfășurării unei activități sexuale, rata de suportabilitate a durerilor poate crește și cu 100%. Iată de ce aceasta este asociată atât de mult cu plăcerea.
Explicația pentru ceea ce întâmplă în corpul nostru este următoarea: când suntem în timul actului sexual, anumite zone ale creierului responsabile cu gestionarea durerii devin mai active. În aceste condiții, senzațiile neplăcute pe care le avem din cauza unei dureri devin tot mai puțin intense, iar noi ne vom simți mult mai confortabil.

Fluxul sanguin se va intensifica

Odată ce vom simți plăcerea din timpul actului sexual, inima noastră va pompa sângele mai rapid, iar acesta va avea o circulație optimă către organele intime. Va fi momentul în care vom simți că facem un efort fizic, la fel ca și cum am merge la sală sau am alerga.
Datorită intensificării fluxului sanguin, vor mai fi vizibile și următoarele modificări la nivelul corpului:
La femei se vor lubrifia mai mult zonele intime, cum ar fi vaginul labiile și clitorisul- De pildă, specialiștii spun că, în cazul femeilor care au născut se va observa că labiile au o culoare de purpuriu intens până spre mov. În schimb, la cele ce nu au născut încă se va sesiza că labiile nu vor mai fi roz, ci roșii.
Bărbații vor fi stimulați să aibă erecție.
Oricare dintre aceste transformări vor fi resimțite mai profund pe măsură ce atingerile  devin tot mai pasionale. Tot atunci vom simți că inima bate mai repede, iar pulsul va avea valori mai mari.

Citește și: Curiozitati despre orgasm

Anumiți mușchi se vor contracta

Specialiștii spun că organismul nostru se va pregăti pentru relaxarea din timpul unui orgasm, astfel încât mușchii din zona pelviană, dar și cei din zona abdomenului sau de la picioare se vor încorda.
În special mușchii din zona inferioară a picioarelor, dar și cei din zona feselor, șoldurilor, coapselor, brațelor, toți se vor contracta din ce în ce mai mult.

Sânii își vor modifica aspectul

Medicii spun că, în timpul actului sexual, sânii noștri își pot mări volumul, temporar, cu până la 25%, în condițiile în care fluxul sanguin este mai intens ca în mod obișnuit.
Putem vedea inclusiv o modificare a culorii pielii de pe sâni (aceasta va fi puțin mai roșie), iar areolele și sfârcurile pot deveni mai închise la culoare. De asemenea, sfârcurile se vor întări, areolele vor fi mai mari, întreaga zonă devenind mult mai sensibilă la atingere.

Cuplu ce se pregateste de actul sexual

Pielea noastră poate deveni mai frumoasă grație sexului

Așa cum s-a menționat deja, circulația sângelui se intensifică substanțial pe durata unei activități sexuale. Datorită acestui fapt, pielea noastră va primi și ea mai mult oxigen și îi va fi mai ușor să elimine din toxinele acumulate, devenind mai strălucitoare, mai tânără, mai frumoasă.
Tot datorită intensificării fluxului sanguin va crește și producția de colagen, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra aspectului pielii.
Specialiștii consideră că mai ales pentru persoanele cu acnee cronică se poate observa ameliorarea stării pielii după ce au avut activitate sexuală, în contextul în care s-a produs și o reechilibrare hormonală.

Cuplu intr-un moment intim

Simțul mirosului devine mai puternic

Specialiștii au constatat următorul fenomen din corpul nostru dacă facem sex: odată cu orgasmul, prolactina va fi produsă în cantități mai mari. Printre efectele sale nu se numără doar, de pildă, întărirea sistemului imunitar și accentuarea unei stări de bine, de fericire, ci și stimularea funcționării unei părți a creierului ce procesează mirosurile (bulbul olfactiv). Din acest motiv, atât noi, cât și partenerii noștri, vom deveni mai atrași de mirosul corpului celuilalt.
Aceste mirosuri se pot impregna puternic asupra bulbului olfactiv, având un efect la fel de puternic precum feromonii. Nu de puține ori se poate ajunge, tocmai datorită modului în care se percep mirosurile, să simțim dorința de a desfășura o activitate sexuală cu partenerul doar pentru că i-am simțit mirosul.

La nivelul creierului se activează circuitele ce ne fac să ne dorim răsplata

Aceste circuite sunt cele ce vor să aibă parte de un anumit comportament, care la un moment dat a produs plăcere. Odată ce plăcerea apare, creierul nostru secretă dopamină.Când suntem angajați în activități sexuale, producția ei crește.
Experții precizează că la bărbați circuitele din creier ce doresc răsplata se activează mai ușor decât la femei. În schimb, acestea au nevoie de mai mulți stimuli pentru a se simți doritoare de a primi ceea ce-și doresc. De cele mai multe ori, pentru ele nu va fi îndeajuns să aibă parte doar de stimuli vizuali, de pildă.
Odată ce organismul nostru s-a obișnuit să aibă parte de dopamină, nu ne vom simți în largul nostru decât după ce acesta a primit ceea ce își dorește.

Voi știați până acum faptul că, în timpul sexului, în corpul nostru se petrec o multitudine de transformări?

Citește și: 10 lucruri care se întâmplă cu corpul tău dacă nu mai faci sex

Surse:
www.prevention.com, www.ranker.com, www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce să NU faci niciodată imediat după sex
  Ce să NU faci niciodată imediat după sex

  Ceea ce facem după o partidă de sex este la fel de important ca ceea ce facem înainte sau în timpul ei. Experții spun că, după sex, dacă simți nevoia să îi spui...

  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău
  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău

  Printre cele mai importante provocări ce marchează viața de părinte se regăsesc și momentele de tensiune cu copilul, când capacitatea de autocontrol și răbdarea vor fi...

  5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil
  5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil

  În calitate de părinte cu siguranță ți s-a întâmplat să îți vină să țipi la copil, pentru ca mai apoi să regreți. Îți oferim în continuare...

  Ce se întâmplă dacă faci dragoste când ești lăuză?
  Ce se întâmplă dacă faci dragoste când ești lăuză?

  Un subiect sensibil, însă deloc de neglijat este reluarea activității sexuale după naștere, fie că vorbim de nașterea pe cale vaginală sau nașterea prin operație cezariană....

  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”
  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”

  Tuturor părinților le este dificil să își privească copiii când au inima frântă și sunt triști din cauză că au pierdut un concurs sau că nu reușesc să facă un...

  Iată ce se întâmplă când nu faci curățenie 4 zile într-o casă cu 4 copii
  Iată ce se întâmplă când nu faci curățenie 4 zile într-o casă cu 4 copii

  ”Nu este murdărie. Este dezordine!”. Asta ar spune orice mamă cu un copil sau mai mulți care nu apucă să facă în fiecare zi curățenie, nu-i așa? Toate mamele din...

  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar
  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar

  In neurostiinta, hrana este ceea ce specialistii numesc "recompensa naturala". Pentru ca noi sa supravietuim ca specie, indeplinirea nevoilor de baza precum foamea, setea sau impulsurile...

  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie
  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

  De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi...

  © 2022 Qbebe