Top 10 nume de copii in 2015

Cosmina Ionita

Ema, Sofia sau Victoria, Tudor, Iacob sau Calin? Ce nume de copii se "poarta" in 2015? Atat pentru fete, cat si pentru baieti, numele straine si cele traditionale romanesti sunt intotdeauna la mare cautare. Va prezentam top 10 cele mai populare nume de copii in 2015, dar si semnificatia lor.

Alaturi de Maria, Andrei - Andreea sau David ori Luca intotdeuna la moda, personajele preferate sau prenumele purtate de copiii vedetelor sunt o reala sursa de inspiratie. Imaginatia parintilor romani intrece, in unele cazuri, orice limita. Slava Domnului ca numele ciudate nu mai sunt in voga. Dar haideti mai bine sa aflam ce nume se poarta in 2015 si ce semnifica ele!

Top 10 nume de fete in 2015

Potrivit specialistilor care intocmesc anual clasamente cu nume de copii, Eva, Sofia (Sophia) sau Victoria sunt in tendite in 2015. Acestora li se adauga Ingrid, Eveline sau Ilinca.

1. Victoria

Numele regale si sonore au ramas in trend si in 2015, Victoria situandu-se in fruntea clasamentului. Prenumele este forma feminina a numelui roman Victorius, care inseamna "cuceritor" si este considerat emblematic pentru „victoria crestinismului". Exista, de asemenea, si verbul „vinco, vincere", cu sensul de „a invinge". Numele a devenit tot mai popular odata cu urcarea pe tron in 1837, la varsta de 18 ani, a reginei Victoria a Marii Britanii.

 2. Sofia

Sofia provine de la forma greceasca Sophia, care se traduce prin "intelepciune". De altfel, Sofia era si zeita intelepciunii in mitologia greaca. Intelepciunea divina fiind un concept de baza al crestinismului, numele de Sofia a inceput sa fie folosit dupa cea de-a doua jumatate a secolului al IV-lea, la inceputurile crestinismului. La noi, a aparut destul de tarziu.

3. Ema (Emma)

Ema vine de la masculinul Emanuel - Immanoil, care in ebraica inseamna "Dumnezeu este cu noi". Alti lingivisti considera ca Ema, respectiv Emma isi are originile in germanicul Immo, un diminutiv de la Irimin, "puternic, grandios". Interesant este de mentionat ca tot mai multi parinti romani apeleaza la forma straina, botezandu-si fetitele Emma, si nu Ema.

4. Sara (Sarah)

Purtat de sotia lui Avraam si mama lui Isaac, Sarah - nume intalnit in Vechiul Testament sub forma Saray - este de origine ebraica si semnifica „doamna, printesa". Mai degraba, „printesa a poporului". Sara si Sarah au patruns in spatiul romanesc dupa 1990, cand au devenit din ce in ce mai populare.

5. Ingrid

Ingrid provine de la numele scandinav Inga, care semnifica "pazit de catre Ing". In mitologia germanica, Ing era zeul fertilitatii pamantului si al pacii, unul dintre cei mai frumosi zei ai mitologiei locale. Numele este adesea intalnit si sub forma de Inge, Inger sau Ingri si foarte popular, mai ales, in Norvegia. La teutoni, Ingrid insemna fiica eroului.

6. Eveline (Evelyn, Evelina)

Unii lingvisti sunt de parere ca Evelyn este de origine normanda si provine de la Ava, care in latina (avis) inseamna pasare. Altii considera ca Evelina este compus din Eva in varianta englezeasca (Eve) cu terminatia "-lina". Conform Vechiului Testament, Eva a fost prima femeie de pe pamant.

7. Ilinca

Potrivit multor opinii, Ilinca este o forma a numelui de origine greaca Elena, care semnifica "lumina" sau "stralucire data de soare". Exista si pareri care spun ca Ilinca ar fi o forma feminina a numelui masculin Ilie. De origine ebraica, Ilie este intalnit in Noul Testament sub forma Elias care, in traducere, are semnificatia "Domnul este adevaratul Dumnezeu".

8. Beatrice (Beatris)

Beatrice vine din latinescul Beatrix, "beatus", "beata", care inseamna fericit, fericita. Beatrice a devenit popular datorita personajului cu acelasi nume (Beatrice Portinari) din "Divina Comedie" a lui Dante Alighieri. Alintata Bea sau Betty, Beatrice apare frecvent in calendar: 2 ianuarie, 17 ianuarie, 12 martie, 29 iunie, 29 iulie si 29 august.

 9. Ileana sau Eliana

Numele Ileana este de origine romaneasca si inseamna "lumina", "stralucire". Folclorul romanesc spune ca Ileana Cosanzeana este rapita de un zmeu si salvata de Fat-Frumos. Alti lingvisti spun ca Ileana provine de la grecescul Elena ("raza de soare"). In mitologia greaca, Elena din Troia este fiica lui Zeus si a Ledei si sotia lui Menelau. Vrajit de frumusetea ei, Paris, fiul regelui din Troia, a rapit-o, declansand razboiul troian. In onomastica romaneasca, Elena si Ileana apar in secolul al XV-lea, iar, mai tarziu, si Ilinca.

10. Elise (Elisa, Eliza)

Elisa ori Eliza provine din cuvantul ebraic "elisheba" si are semnificatia"Dumnezeu in juramantul meu" sau "promisiunea lui Dumnezeu". Este, de fapt, o prescurtare a numelui Elisabeta, purtat de multe regine ale Marii Britanii, Austriei, Frantei, Rusiei si Spaniei.

Top 10 nume de baieti in 2015

Parintii de baieti vor alege, cel mai probabil, anul acesta nume precum: Teodor, Albert, Iacob sau Calin.

1. Teodor (Theodor)

Pana anul trecut, printre cele mai populare nume de copii se afla varianta feminina Teodora (Theodora). Teodor este o forma a numelui Theodor, provenit de la grecescul Theodoros, Theodore. Theodoros se compune din „theos"(„Dumnezeu") si „doron" („dar"), prin urmare „dar al lui Dumnezeu". In spatiul romanesc, Teodor a intrat pe filiera slava si s-a bucurat de o mare popularitate, marturie stand formele pe care numele le-a imbracat de-a lungul timpului: Theodor, Theodora, Toader, Todea, Toderas, Fodor, Fedora, Dora.

2. Tudor

 Unii lingvisti considera ca Tudor, ca si Teodor, provine de la forma greceasca Theodoros, Theodore, "dar al lui Dumnezeu". Alti cercetatori sunt de parere ca Tudor este derivat din cuvantul celtic "teutorigos", care inseamna "legiuitorul poporului". Exista si savanti care il atribuie provenientei englezesti: Henry Tudor (Henry VII) a fost un mare conducator al Angliei in sec. XV-lea si primul monarh din Dinastia Tudor.

3. Luca

Pentru numele Luca exista mai multe ipoteze. Prima ar fi ca provine de la numele provinciei Lucania, o regiune din Italia de sud, Loukas insemnand "cel nascut din lumina". Se vehiculeaza si provenienta sa de la marele pictor renascentist Luca della Robbia. O alta varianta acceptata este aceea ca se trage din grecescul Lukas, un diminutiv al lui Lukfos. In orice caz, se pare ca nu semnificatia numelui, ci mai degraba cultul sfantului Luca (Sfantul Evanghelist si Apostol Luca sarbatorit la 18 octombrie) a dus la raspandirea sa ulterioara in Europa.

4. Albert

De provenienta germana, Albert este un derivat din cuvantul "Adalbrecht", compus din "adal" ("nobil") si "brecht"("stralucire", "faima"). La origine, numele germanice vechi Albert si Albertina sunt de origine franca. Francii erau o ramura germanica occidentala din regiunea Rinului inferior. Celebru pentru toate scrierile sale, dominican si episcop, teolog si filosof, Sfantul Albert cel Mare a fost unul dintre cei mai renumiti invatatori ai Bisericii.

5. Iacob

Iacob are la baza un personaj biblic - Jaakob, fiul lui Isac si al Rebecai. De origine ebraica, Iacob inseamna "a insela", "a inlocui", "care vine din urma", "care este nascut dupa fratele sau". Etimologic, numele isi are originea din elementul "akeb" - calcai. Unii lingvisti il apropie de cuvantul de origine araba "jakub" care ar insemna "Dumnezeu a aparat". Jaakob a luat formele grecesti Iakob si Iakobos si latinesti Jacob si Jakobus.

6. Mihail

Mihail provine din cuvantul ebraic ''miyka'el'', care se traduce prin "care se aseamana cu Dumnezeu" sau „cine este ca El". Mikael este cel mai mare dintre ingeri, arhanghelul considerat „mare voievod" si „ocrotitor al copiilor poporului lui Israel". Sfantul Arhanghel Mihail este in traditia iudeo-crestina conducatorul ostilor ceresti.

7. Calin

Calin provine din forma slava Kalin ("kalu" - "lut"). O alta varianta de interpretare ar fi ca, de fapt, Kalin este de origine turco-tatara si se traduce prin „corpolent", „gros". Prima atestare a numelui Calin dateaza din 1391 in Tara Fagarasului. Derivatul toponimic, Calinesti (numele unui sat din Arges) a fost atestat inca din 1388. La noi, numele s-a raspandit datorita poemului „Calin - (file din poveste)", scris de Mihai Eminescu.

 8. David

De origine ebraica, David ar proveni de la verbul "jvdad" ("a iubi"), David insemnand "iubit", "indragit". Lingvistii il coreleaza cu Dawidh, un rege al Israelului, semnalat in legenda uriasului Goliat. De asemenea, David era considerat si un poet de geniu, cel care ar fi compus Psalmii. In spatiul romanesc, numele apare pentru prima data, in secolul al XII-lea, in documente din Tara Romaneasca.

9. Emil (Emilian)

Emil este masculinul de la Emilia, care provine de la forma gentilica Aemilia. Lingvistii considera ca Aemilia are la baza adjectivul „aimylios", care semnifica „duioasa, blanda". Aemilia si Aemilius erau numele unora dintre cele mai cunoscute ginte din Roma Antica. De la „aemulus", Aemilius avea sensul de „rival", „zelos". In documentele grecesti stravechi, a fost identificata si forma Aimilianos.

10. Tiberiu

Se spune ca Tiberiu provine de la denumirea fluviului Tiberis. Drept urmare, s-ar traduce "nascut pe malul Tibrului", "fiul zeului Tibru" sau "cel pus sub protectia fluviului Tibru". In mitologia romana, fluviul era considerat lacasul zeului Tiberinus, o veche divinitate a apei, numita anterior Rumon sau Albula. Exista si o teorie, potrivit careia Tiberiu se trage din formele etrusce Thepri sau Tifernus, interpretare care nu se justifica, insa, din punct de vedere lingvistic. In spatiul romanesc, Tiberiu ar fi patruns pe filiera italiana, Tiberio.

Oricare ar fi preferinta ta, nu uita ca cel care poarta numele este copilul, nu tu. De aceea, este foarte important sa gasesti un echilibru intre numele de familie si prenume. Iar daca vrei sa poarte doua nume mici, trebuie sa le armonizezi astfel incat influenta sa fie una benefica, nu sa-l izoleze si sa-l traumatizeze. Tine cont ca prenumele il insoteste toata viata. Lasa deoparte preferintele personale si gandeste-te la copil cand alegi numele. Acesta trebuie sa-l bucure si sa-i confere incredere.

Din fericire, epoca "Esmeralda" si "Osvaldo" a apus, iar ofiterilor de stare civila le este interzisa prin lege inregistrarea numelor ridicole. Potrivit articolului 84 din Codul Civil, "este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz".

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor
  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor

  Daca urmeaza sa ai baiat si esti in cautare de nume baieti cu litera L, ai ajuns unde trebuie. Iata top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor.Nume de baieti cu litera...

  Câți copii are Anca Serea, de fapt, și de ce a ales nume biblice pentru ei
  Câți copii are Anca Serea, de fapt, și de ce a ales nume biblice pentru ei

  Nu sunt puține persoanele care se minunează atunci când află câți copii are Anca Serea. Fosta vedetă de televiziune, căreia i se mai spune și mămica-eroina a showbiz-ului...

  Mama mea mi-a pus nume de dansatoare la bară. Am fost afectată și nu voi face aceeași greșeală cu copiii mei
  Mama mea mi-a pus nume de dansatoare la bară. Am fost afectată și nu voi face aceeași greșeală cu copiii mei

  O femeie de peste granițe povestește că a ajuns să își urască prenumele „special” atât de mult, încât și-a jurat că atunci când va deveni la...

  Vrei să iei o pisicuță copilului? Iată idei de nume pentru simpaticele animăluțe
  Vrei să iei o pisicuță copilului? Iată idei de nume pentru simpaticele animăluțe

  Dacă ai cedat în sfârșit lacrimilor copilului tău și ai decis să-i iei pisicuța mult visată, cel mai probabil următorul pas va fi să-i găsești un nume potrivit....

  Celia, mamă pentru a doua oară. Ce nume frumos i-a pus mezinei familiei
  Celia, mamă pentru a doua oară. Ce nume frumos i-a pus mezinei familiei

  Veste mare în showbiz-ul românesc! Celia a devenit mamă pentru a doua oară! Cântăreața a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă și este copleșită de emoții....

  Ciara a născut al treilea copil la numai 34 de ani. I-a ales un nume de învingător!
  Ciara a născut al treilea copil la numai 34 de ani. I-a ales un nume de învingător!

  O altă vedetă îndrăgită a devenit “părinte de carantină”! Ciara și-a adus pe lume cel de-al treilea copil și este deja pregătită să aibă mai mulți copii.

  Joe Jonas și Sophie Turner au devenit părinți de fetiță. Ce nume frumos au ales!
  Joe Jonas și Sophie Turner au devenit părinți de fetiță. Ce nume frumos au ales!

  Încă un cuplu celebru și-a mărit familia în plină pandemie. Joe Jonas și Sophie Turner au devenit părinți de fetiță. Iată ce nume adorabil au ales pentru micuța lor!

  Top 30 cele mai frumoase citate despre copii
  Top 30 cele mai frumoase citate despre copii

  Copilul și copilăria în genere i-au fascinat pe gânditori încă din cele mai vechi timpuri. Ulterior, datorită evoluțiilor înregistrate în planul...

  © 2022 Qbebe