Caz unic în România: o femeie a născut a opta oara prin cezariană

Alina Nedelcu - Redactor Senior

O femeie originară din județul Suceava a devenit mamă pentru a opta oară după ce a născut prin cezariană la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Mama a suferit prima cezariană pe când avea vârsta de 25 de ani. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum a fost posibilă această premieră pentru țara noastră!

A născut de 8 ori prin cezariană

Anca are acum 35 de ani, iar în urmă cu câteva luni a devenit mama celui de-al optulea copil, născut prin cezariană. A trecut prin prima ei operație de cezariană în urmă cu 10 ani și a dezvăluit, pentru „BZI”, că deși nu este simplu să te descurci având opt copii, se bucură foarte mult pentru că are o familie numeroasă și a mărturisit că este foarte fericită când se află acasă, alături de aceasta: „... E minunat să ai copii, e cel mai frumos lucru. Ne-am dorit foare mult acești copii. Poate lumea o să mă judece, dar noi îi iubim atât de mult și sunt foarte speciali. Fiecare copil are personalitatea lui și e minunat. Îi creștem singuri, eu și soțul meu. Nu am avut niciodată sprijin de la nimeni, pentru că nu am avut nevoie. Ne-am descurcat. Soțul meu muncește foarte mult, avem grădină, curte. Au toate condițiile. Nu e ușor să crești opt copii, dar nu vă pot descrie în cuvinte cât de frumos este când suntem toți la masă, când ne jucăm, când povestim. Un copil e o minune și eu am opt...”

femeie-care-se-afla-pe-masa-de-operatie

Mama care a născut de 8 ori prin cezariană a precizat că cel mai mare dintre copiii ei are 10 ani, iar cel mai mic are 3 luni.

Nu a ținut seama de sfaturile medicilor de a nu mai naște prin cezariană

Înainte să devină mamă pentru a opta oară prin cezariană, medici au avertizat-o pe Anca asupra faptului că o nouă naștere prin cezariană ar reprezenta un pericol. Ea nu a ascultat și și-a urmat dorința de a redeveni mamă, fiind conștientă de riscul la care se supunea.

Pentru sursa menționată anterior, a venit cu următoarele explicați: „Poate, prin ceea ce v-am povestit eu, cineva se va întări sau, de ce nu, să își schimbe părerea cu privire la nașterile de copii. Probleme pot să aibă mămici care nasc și natural, totul este cum îți este trasat drumul prin care avem de trecut fiecare. Medical vorbind, e riscant și nu este nimic de spus în privința asta. Medicii știu și au dreptate, dar noi am ales să ne încredem în Dumnezeu și El a fost de fiecare dată cu noi!”

Medicul care a realizat cea de-a opta cezariană a dat detalii despre cum a decurs totul

Dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității „CuzaVodă” din Iași a relatat, pentru sursa citată, cum s-au desfășurat lucrurile când Anca a născut, insistând asupra faptului că nu au existat complicații și că bebelușul s-a născut perfect sănătos: „Eu am operat o tânără din Suceava cu opt cezariene, acum trei luni. Am operat a opta cezariană și a fost totul perfect. Nu a avut nicio complicație, nu s-a rupt uterul. Totul a decurs foarte bine. Copilul a fost foarte bine, mama la fel...”.

Medicul a adăugat și că această intervenție a fost o premieră pentru România: „Este cel mai mare număr de intervenții de cezariană din țară. Au mai fost cazuri cu zece, dar în statele arabe, cu opt nu a fost niciuna în România”.

Potrivit „ Ziarului de Iași”, medicul Monica Holicov a salvat recent o femeie în vârstă de 35 de ani din Pașcani, aflată în săptămâna 28 de sarcină, ce a suferit o ruptură uterină. Aceasta trecuse anterior două cezariene și printr-o altă ruptură uterină, iar la intervenția chirurgicală care i-a salvat viața atât ei, cât și bebelușului, au luat parte 10 medici. „În cazul pacientei, ruptura s-a produs pe cicatricea veche, pe acolo a ieşit placenta şi acolo am intervenit noi, ginecologii. Operaţia a durat în jur de o oră şi jumătate, mai mult ca la cezariană. A trebuit să-i scoatem în viaţă pe amândoi şi am reuşit", a declarat medicul ginecolog.

Mai demult, într-o intervenție pentru „vremeanoua.ro”, Monica Holicov nu s-a ferit să-și exprime îngrijorarea față de numărul tot mai mare al femeilor care nasc prin cezariană și a atras atenția asupra principalelor motive ce le determină să ia o asemenea decizie: „În ultimii 30 de ani, rata cezarienelor a crescut de la 1-2% la aproape 60%. Deși există o mulțime de riscuri legate de operația în sine, multe paciente doresc să nască prin cezariană fără un motiv medical... Cu toate că noi, ca doctori, enumeram avantajele nașterii naturale, tot mai multe femei optează pentru cezariană electivă, deoarece: 1. sunt ingrijorate că durerea va fi prea mare; 2. vor să fie sigure că vor naște cu doctorul care le-a urmărit sarcina și nu cu un necunoscut care este de gardă; 3. s-ar simți jenate de faptul că multe persoane le vor vedea născând în poziția ginecologică; 4. sunt speriate de epiziotomia sau de ruptura vulvara aferentă nașterii; 5. sunt timorate de idea că nașterea vaginală cauzează incontinență urinară și nu vor mai putea în viitor râde, dansa sau chiar merge fără a scăpa urina.”

Surse: bzi.ro, stirileprotv.ro, vremeanoua.ro, ziaruldeiasi.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Record în Iași: o femeie a născut prin cezariană șase copii în 10 ani
  Record în Iași: o femeie a născut prin cezariană șase copii în 10 ani

  Record de operații cezariene! O femeie de 25 de ani din Neamț a născut șase copii în decurs de 10 ani, anunță medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” Iași....

  20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
  20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

  Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

  Știința confirmă: alăptarea este sigură și după anestezia de la nașterea prin cezariană
  Știința confirmă: alăptarea este sigură și după anestezia de la nașterea prin cezariană

  Date publicate recent în „Anaesthesia” au adus în prim-plan faptul că alăptarea este sigură și imediat după nașterea prin cezariană.

  O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos
  O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos

  Premieră medicală în Franța! O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos, pe 12 februarie, după 33 de săptămâni de sarcină, potrivit France24.

  Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
  Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

  O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

  Această femeie a născut în timpul unei cine în familie și nimeni nu a observat
  Această femeie a născut în timpul unei cine în familie și nimeni nu a observat

  Vă întrebați cum este posibil ca o femeie să nască în sufragerie, în timpul cinei cu familia, și nimeni să nu observe? Ei bine, vă povestim mai jos cum.

  Primul caz din lume: bebeluș născut cu anticorpi Covid-19. Mama fusese vaccinată cu Moderna
  Primul caz din lume: bebeluș născut cu anticorpi Covid-19. Mama fusese vaccinată cu Moderna

  Premieră medicală! O femeie din Florida, SUA, vaccinată cu prima doză a serului Moderna, a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva COVID-19.

  © 2023 Qbebe