Cele mai interesante informații despre planeta noastră de la echipa Căpitanului Pământ

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce înaintează în vârstă, orizontul cunoașterii copiilor se lărgește considerabil. Ei vor deveni tot mai dornici să știe ce se întâmplă în jurul lor. Este perioada perfectă pentru ca noi, părinți sau educatori, să încercăm să le stimulăm acestora dorința de a înțelege fenomene la care suntem permanent martori. De aceea, putem începe să le furnizăm informații privitoare la Pământ. Din articolul de mai jos veți afla care sunt unele dintre cele mai semnificative și mai interesante lucruri pe care ar trebui să i le împărtășim unui copil despre minunata noastră gazdă, Terra.

Forma și structura planetei noastre

Când vrem să le vorbim copiilor noștri despre Pământ, trebuie să pornim discuția de la acele elemente care-i conferă unicitate acestuia. Fie că este vorba despre aspect, formă sau structură, oricare dintre acestea contribuie la posibilitatea vieții noastre aici.

Iată câteva lucruri interesante pe care le putem spune copiilor:

Văzut din spațiu, Pământul se vede albastru și nu prea clar
Imaginile furnizate din spațiul cosmic ne dezvăluie Pământul ca fiind vizibil ca prin ceață, întrucât sunt nori formați datorită vaporilor de apă. Cea mai comună imagine a Pământului din spațiu este o sferă albastră, deasupra cărora se vede un strat gazos albastru, cu urme albe, ce o înconjoară.

Vedere a Pamantului din spatiul cosmic

Pe Pământ se găsește preponderent apă
Din suprafața totală a planetei, mai mult de jumătate este ocupată de apă. Astfel, se poate spune că uscatul ocupă doar 30% din ea, iar apele 70%. De asemenea, referitor la ape, 97% dintre acestea sunt sărate (în mări și oceane) și 3% sunt ape dulci. Cu privire la acestea din urmă, mare parte din ele provin de la ghețari. Un mic procent, de aproximativ 1%, este mai la îndemână pentru a fi apă bună de băut pentru noi. Acesta este motivul pentru care trebuie să prețuim mai mult apa și să nu o risipim!

Inițial, apa de pe Pământ s-a găsit în interiorul său
Acum milioane de ani, apa pe care o vedem azi se afla în interiorul Pământului. Dar în urma multiplelor erupții vulcanice ea a ieșit la suprafață și se regăsește în formele din prezent.

Deși pare perfect rotund, Pământul nu este așa
Mai exact, forma Pământului este sferoid sau elipsoid, întrucât este mai turtit la capete (unde se găsesc cei doi Poli, Nord și Sud) și mai bombat la mijloc. Aici se află o linie imaginară, care desparte Pământul în două părți și se numește Ecuator.

În interior, Pământul este format din mai multe straturi
Acestea sunt în număr de 3 și poartă următoarele denumiri: crusta (sau scoarța, care cuprinde uscatul și fundul mărilor și oceanelor), mantaua (alcătuită preponderent din roci și se întinde la peste 2000 de km adâncime), nucleul (este partea interioară a Pământului și este compusă din metale, dar mai ales din fier, unde temperatura ajunge la peste 6000 de grade).

Suprafața Pământului este compusă din mai multe bucăți de uscat, numite continente
Acum sute de milioane de ani, exista un bloc mai compact de plăci de uscat, reunite într-un singur continent. După aceea, în urma erupțiilor vulcanice și a mișcărilor din scoarța Pământului, acest continent s-a fragmentat în mai multe părți, ce reprezintă continentele de azi (Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Australia și Oceania, Antarctica).

Fenomenele caracteristice Pământului

Deși nu simțim, Pământul se află într-o continuă mișcare
Pământul se învârte în jurul unei axe (aceasta este o linie imaginară, înclinată, ce unește cei doi Poli) și în acest mod se poziționează față de Soare. Când Pământul va fi luminat de soare, atunci va fi zi, iar când Pământul nu va fi cu fața spre Soare, va fi noapte. Noi nu simțim că Pământul se rotește permanent pentru că există gravitația. Aceasta este o forță care ne permite să stăm pe Pământ, care lasă corpurile să aibă diverse poziții unele în raport cu celelalte.

Cum este asezat Pamantul in raport cu Soarele

Pământului îi ia 365 de zile să se rotească în jurul Soarelui
Mai exact, sunt 365 de zile și un sfert. De aceea, un an are în general 365 de zile, dar se întâmplă ca din 4 în 4 ani să aibă și 366 de zile (ziua în plus este 29 februarie).

Planeta noastră este protejată de un fel de „plăpumioară", care se numește strat de ozon
Ozonul este stratul care acoperă atmosfera planetei noastre și nu permite radiațiilor solare puternice să ajungă pe Pământ pentru a nu face posibilă viața aici. Dimpotrivă, el este cel care permite menținerea unui echilibru, astfel încât să nu fie nici prea cald, dar nici prea rece.

Pământul este protejat și de un câmp magnetic
Acest câmp se numește magnetosferă și s-a format ca urmare a existenței unui câmp magnetic ce există în interiorul Pământului. Acolo, în nucleu, au loc mișcări, ce duc la rotirea miezului de fier lichid. Câmpul magnetic este cel ne apără de vânturile și de furtunile solare (acelea sunt particule, eliberate de Soare, care se deplasează spre Pământ). Dacă nu ar fi acest câmp, particulele solare ar putea să distrugă atmosfera și să ducă la evaporarea apelor de pe Pământ, făcând imposibilă supraviețuirea.

Planeta Pământ este o planetă electrică
Motivul pentru care se întâmplă așa este pentru că există fulgere. Ele sunt raze de lumină care apar atunci când doi nori se lovesc între ei, în timpul unei furtuni. În momentul ciocnirii norilor, apar și zgometele numite trăsnete. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, în fiecare minut, pe Pământ ajung aproximativ 6000 de fulgere.

Alte lucruri pe care un copil ar trebui să le cunoască despre Pământ

Primele forme de viață de pe Pământ au apărut în oceane
În urmă cu milioane de ani s-au conturat primele forme de viață din care au evoluat ulterior organismele vii de pe planeta noastră. Acest lucru a fost posibil datorită oceanelor, în urma unui proces complicat, în care primele organisme au luat naștere din materie fără viață.

Pe planeta noastră există încă multe specii nedescoperite
În ciuda diversității de pe Terra, specialiștii spun că mai sunt multe organisme ce trebuie descoperite. De exemplu, se crede că până în prezent sunt cunoscute doar 14% din totalul acestora.

Pe Pământ nu a existat o singură Epocă de Gheață
Copiii sunt fascinați de ideea unei Epoci de Gheață. Se vor bucura să afle că aceasta a existat într-adevăr și că s-a repetat de câteva ori. S-a estimat că, de-a lungul timpului, au existat 4 astfel de perioade. În timpul lor, planeta a fost complet acoperită de gheață.

De pe Pământ se pot vedea pe cer luminițe care dansează
Este vorba despre aurorele boreale, fenomene ce au loc atunci când particule care vin de la Soare se ciocnesc de câmpul magnetic al Pământului. Acest fenomen are loc mai ales în zona Polilor, întrucât aici câmpul magnetic atrage mai puternic particulele luminoase. Odată ce are loc coliziunea respectivă, pe cer apar luminițe în diverse culori, care pot fi admirate mai ales în zona Polului Nord. Atunci vorbim despre aurora boreală. În schimb, cele ce au loc în vecinătatea Polului Sud se numesc aurore australe.

Cel mai uscat loc de pe Terra se află chiar în apropierea oceanului
Este vorba despre Deșertul Atacama, din statul Chile, din America de Sud. Deși se află în preajma Oceanului Pacific, au existat și perioade mai mari de 1 an în care aici nu a căzut nici măcar o picătură de ploaie.

Echipa Căpitanului Pământ

Personaje din campania Petrom, „Natural Powerz”

Orice am dori să le spunem copiilor despre Pământ, putem apela și la o serie de personaje simpatice, care-i pot face să fie mai curioși să descopere minunile planetei noastre. Dintre acestea fac parte și cele lansate de către Petrom în cadrul campaniei „Împrietenește-te cu natura la drum!".

Alături de ele, Căpitanul Pământ va întregi echipa unor jucării de pluș simpatice, care îi așteaptă pe copii în stațiile Petrom, în perioada septembrie-noiembrie. Pentru ca juniorul tău să-și formeze propria echipă de plușați este nevoie de acumularea a 15 puncte bonus (din achiziția de carburanți, sau a unor produse de la branduri partenere), cu ajutorul cărora poate să se bucure de plușatul dorit în schimbul unei sume de numai 19,99 lei.

Vei vedea cât de minunat va fi să explorați natura, în drumurile voastre, având alături și jucăriile din „Echipa Căpitanului Pământ"!

Campania prin care pot fi achizitionate jucariile din campania Petrom „Natural Powerz”

Surse:
www.livescience.com, www.climatekids.nasa.gov, www.theworldcounts.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Top 20 cele mai interesante locuri nestiute din Bucuresti
  Top 20 cele mai interesante locuri nestiute din Bucuresti

  Ai trăit toată viața ta în Capitală, însă sunt doar câteva locuri pe care ai putea să le numești cu adevărat interesante. Pentru cei dintre voi obișnuiți să...

  Ea este cea mai frumoasă fetiță din lume. Cum a cucerit toată planeta la numai 4 ani
  Ea este cea mai frumoasă fetiță din lume. Cum a cucerit toată planeta la numai 4 ani

  A stârnit admirația tuturor încă de când avea o vârstă fragedă grație trăsăturilor sale deosebite și a ochilor de un albastru ireal. Parcurge articolul de mai...

  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!
  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!

  Bărbații poluează mai mult decât femeile, este concluzia unui studiu recent realizat în Suedia. Obiceiurile lor contribuie la creșterea emisiilor de carbon, ei poluând...

  O lecție prețioasă de la cei mai calmi părinți de pe Planetă: cum gestionează inuiții crizele de furie ale copiilor
  O lecție prețioasă de la cei mai calmi părinți de pe Planetă: cum gestionează inuiții crizele de furie ale copiilor

  Crizele de furie sunt coșmarul majorității părinților, mai ales că de cele mai multe ori acestea au loc fix când ți-e lumea mai dragă: în supermarket, pe stradă,...

  Câți copii are Cristi Borcea? Ar putea face o echipă de baseball
  Câți copii are Cristi Borcea? Ar putea face o echipă de baseball

  Se fac multe glume pe internet cu privire la câți copii are Cristi Borcea, cândva un om extrem de influent în fotbalul românesc. Borcea este unul dintre cei mai...

  Îngeri pe Pământ! Un cuplu a adoptat 7 frați după ce părinții lor au murit într-un accident de mașină
  Îngeri pe Pământ! Un cuplu a adoptat 7 frați după ce părinții lor au murit într-un accident de mașină

  Deși aveau deja cinci copii, Pam și Gary Willis, din Menifee, California, nu au stat pe gânduri și au adoptat încă șapte copii, după ce părinții acestora și-au pierdut...

  După ce am născut copilul, simt că mi-am împlinit scopul pe Pământ
  După ce am născut copilul, simt că mi-am împlinit scopul pe Pământ

  Sunt mămică la 21 de ani și aș vrea să vă împărtășesc această binecuvântare.

  Cum a reacționat Olivia Steer după ce Andi Moisescu a fost pozitivat. Dă cu toți medicii de pământ
  Cum a reacționat Olivia Steer după ce Andi Moisescu a fost pozitivat. Dă cu toți medicii de pământ

  În urmă cu câteva zile, Andi Moisescu a fost testat pozitiv cu COVID-19, iar soția lui, Olivia Steer, a avut o reacție șocantă cu privire la acest lucru. Fosta prezentatoare...

  © 2023 Qbebe